Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Zachęcam wszystkich do odmawiania nowenny pomnożeniowej 
Autor Wiadomość

Post Re: Zachęcam wszystkich do odmawiania nowenny pomnożeniowej
medieval_man napisał(a):
I nie utożsamiałbym inicjatywy pojedyńczego kapłana, ks. Jacka Skowrońskiego, z archidiecezji szczecińsko-kamieńskiej
z inicjatywą Kościoła jako takiego.
Nie utożsamiałbym, ale jeśli mi to pasuje to utożsamiałbym, tak?
Jak dzieje się coś dobrego, to Kościół czyni, a jak coś niekoniecznie dobrego, to ludzie robią.

Nie ja pierwszy na to zwracam uwagę:
viewtopic.php?f=27&t=26933&start=60
(Leki homoopatyczne a zniewolenia)
medieval_man napisał(a):
Po drugie: to akurat Kosciół zrobił najwięcej w sprawie definiowania tych pojęć.
Może dla niekórych nawet nazbyt wiele. A ja opieram się na definicjach z kręgów kościelnych
maly_kwiatek napisał(a):
Robert Tekiely nie jest jak na razie przedstawicielem Kościoła,
a jedynie prowadzi działalność społeczną i biznesową wykorzystując autorytet Kościoła.
To nie to samo.

Ale ludzie niestety nie wyciągają wniosków, bo i po co wyciągać wnioski niekorzystne dla siebie... :-|

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr mar 09, 2011 19:41
Moderator

Osądzasz mnie zbyt pochopnie.
Z drugiej strony: czyż nie jest prawdą, że Jak dzieje się coś dobrego, to Kościół czyni, a jak coś niekoniecznie dobrego, to ludzie robią?btw. więc też uważasz tę akcje za coś niekoniecznie dobrego? :lol:

Twoje odwołanie (osobista wycieczka a nie argumentowanie) do innego wątku ma się nijak do tego tematu. Nigdy nie powoływalem się na Tekielego. Znam go zbyt słabo. Więc ewentualny zarzut innego uczestnika był tu jak przysłowiowa kula w płot.
Oprócz tego czym innym jest rozmowa o definicjach, a czym innym o modlitewnych praktykach i "objawieniach", ktore są zaledwie tolerowane przez Kościół tylko po to, żeby niektorych wiernych nie urazić.

A tak poza tym, gdybyśmy jako katolicy mieli (według zasady, że skoro jakiś kapłan naucza i zachęca to i Kościół naucza i zachęca) podążać za wszystkimi akcjami duszpaterskimi typu modlitwa pomnożeniowa, dziewięć pierwszych piątków, 10 milionów zdrowasiek, nowenna pompejańska,itd., to ponosilibyśmy ryzyko zagubienia siebie w tych wszystkich zewnętrznych przejawach i wpadnięcia w myślenie magiczne.
Ja... dziekuję

Śr mar 09, 2011 19:56
Zobacz profil WWW

Nikt nikogo nie zmusza na wstępie zachęcałam nie zmuszałam więc jak ktoś nie chce to niech nic nie pisze bo to nie ma sensu .

Cz mar 10, 2011 17:35
Moderator

sam zdecyduję czy moje pisanie ma sens czy nie, jeśli pozwolisz....

Cz mar 10, 2011 19:52
Zobacz profil WWW

Ja bym chciał tą modlitwę odmówić w końcu tam piszę że niekoniecznie trzeba odmówić całe 33 modlitwy tylko wtedy jest więcej łask. Mam jednak tylko pytanie bo pisze tam o rozmodleniu ( różaniec i Msza św) ja domawiam różaniec dość rzadko więc czy modlitwa ta odniesie skutek jak nie byłem do tej pory aż tak bardzo rozmodlony :( Czy rozmodlenie to jakiś warunek konieczny ? bo same modlitwy mi się podobają ale przez ten warunek to nie wiem czy je odmawiać

Wt kwi 12, 2011 18:05

Wiesz co to chociaż przed nowenną odmów Wierzę wBoga ,Ojcze Nasz ,Zdrowaś Maryjo ze trzy razy albo dwie dziesiątki różańca bo naprawde szkoda z tej nowenny rezygnować bo jest bardzo ładna .Ja juz parę razy ją odmawiałam raz nawet udało mi się odmówić całą trwało to długo bo aż 3 i pół godziny przez 9 dni ale bardzo mi zależało bo odmawiałam w intencji kogoś kto się powiesił a takie dusze robią wielki błąd myślą że skrócą sobie cierpienia a niestety dodadzą sobie jeszcze więcej cierpień zaburzają cały plan Pana Boga i to jest straszne .

So kwi 16, 2011 20:20
Bożena27 - mogła byś dać coś na temat tej Benedetty, bo jeśli jest święta to powinno coś być o niej w internecie, a nie mogę nic znaleść...

So kwi 16, 2011 21:07

Hm też nic o niej nie mam ale tylu świętych jest że trudno wszystkich znależć .

Cz kwi 21, 2011 9:00
Bożena27 napisał(a):
Hm też nic o niej nie mam ale tylu świętych jest że trudno wszystkich znależć .

Nie jest tak trudno - o ile owa Bernadetta jest autentyczną postacią i uznaną za świętą.

Cz kwi 21, 2011 10:17
zbanowany na stałe

Bożena, dzięki za przekazanie informacji o pięknej modlitwie.

http://dzieckonmp.wordpress.com/2010/09 ... na-jezusa/

Pozwolę sobie przytoczyć istotę modlitwy, bo niektórzy dyskutanci nawet nie zaglądają do odnośników, a interesują się niezdrowo osobą Benedetty, którą Pan wybrał na swego świadka. Bóg może wezwać na swego świadka kogokolwiek. I czyni tak.
Dobrze, że nie każą Tobie, Bożena, okazywać się dowodem osobistym ze szczegółami, jak bywało dawniej, w stanie wojennym.

A modlitwa jest piękna :)

NOWENNA KRÓTKICH MODLITW

Wstęp: Wierzę…, Ojcze nasz…, Zdrowaś Mario…, Chwała Ojcu…
Wybiera się jedną z modlitw i dla uczczenia 33 lat życia Pana powtarza się 33 razy przez 9 kolejnych dni. Można odmawiać Nowennę z większą ilością modlitw aż dojść do odmawiania wszystkich 33 po 33 razy dziennie przez 9 kolejnych dni. Tak jak Pan Jezus w swoim Miłosierdziu, kiedy brakowało chleba, rozmnożył go, teraz gdy jest potrzeba modlitwy, ponieważ zło się szerzy, pomnoży również moc modlitwy, jeśli będzie ona czyniona z wiarą.

Modlitwy pomnażające:
1) O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do Ciebie uciekamy.
2) Niepokalane Serce Maryi, módl się za nami teraz i w godzinie śmierci naszej.
3) Święta Męko Pana Naszego Jezusa Chrystusa, wybaw nas.
4) Święte Serca Jezusa i Maryi, chrońcie nas.
5) Niech świeci nad nami o Panie światłość Twojego oblicza.
6) Pozostań z nami Panie.
7) Matko moja, ufności i nadziejo, w Tobie pokładam ufność i Tobie się oddaję.
8.) Jezu, Maryjo, Kocham Was ! Ratujcie wszystkie dusze.
9) Krzyżu bądź moim światłem.(Niech Krzyż będzie moim światłem).
10) Święty Józefie, patronie Kościoła Powszechnego, opiekuj się naszymi rodzinami.
11) Przyjdź Panie Jezu.
12) Dzieciątko Jezus przebacz mi, Dzieciątko Jezu błogosław mnie.
13) Najświętsza Opatrzności Boża, dawaj nam w naszych obecnych potrzebach.
14) O Krwi i Wodo, któraś wypłynęła z Serca Jezusowego jako zdrój miłosierdzia dla nas, ufam Tobie.
15) Boże mój, kocham Cię i dziękuję Ci.
16) O Jezu, Królu wszystkich Narodów, Niech Twoje Królestwo będzie rozpoznane na Ziemi.
17) Święty Michale Archaniele, obrońco Królestwa Chrystusowego na Ziemi, ochraniaj nas.
18) Miej litość nade mną, Panie miej litość nade mną. (Zlituj się Panie, zlituj się nade mną).
19) Chwała i dziękczynienie niech będzie w każdym momencie Jezusowi w Najświętszym Sakramencie.
20) Przyjdź Duchu Święty i odnów oblicze Ziemi.
21) Święci i Święte Boże, wskazujcie nam drogę Ewangelii.
22) Dusze Święte czyśćcowe, wstawiajcie się za nami.
23) Panie, wylej na cały świat skarby Twojego nieskończonego Miłosierdzia.
24) Adoruję Cię Panie Jezu i błogosławię Tobie, bo przez Twój Święty Krzyż odkupiłeś cały świat.
25) Ojcze mój, Ojcze dobry, Tobie się ofiaruję, Tobie się oddaję.
26) O Jezu wybaw mnie przez miłość Łez Twojej Świętej Matki.
27) Przyjdź Królestwo Twoje Panie i bądź Wola Twoja.
28) O Boże, Zbawco Ukrzyżowany, rozpal we mnie miłość, wiarę i odwagę dla zbawienia braci.
29) O Boże, przebacz nam nasze grzechy, ulecz nasze rany i odnów nasze serca, abyśmy mogli być jednością w Tobie.
30) Święci Aniołowie Stróże brońcie nas przed sidłami szatana.
31) Chwała Ojcu, Synowi i Duchowi Świętemu.
32) Boże wszelkiej pociechy, zachowaj w Twoim Pokoju nasze dni i udziel nam Miłości Ducha Świętego.
33) Ojcze Przedwieczny, ofiaruję Ci Najdroższą Krew Jezusa w jedności ze wszystkimi Ofiarami Mszy Świętej odprawianymi dzisiaj na całym świecie, za wszystkie dusze Święte Czyśćcowe, za grzeszników całego świata, za Kościół Powszechny, za mój dom i moją rodzinę. Amen.

Powstrzymywanie ludzi od odmawiania tej modlitwy nie wydaje się być chrześcijańskie.
Jedno co może sprawiać dystans do tego rodzaju modlitw, to ich powtarzający się cyklicznie charakter. Kiedyś na tym forum zaproponowałem modlitwę zawierającą po siedmiokroć Ojcze Nasz, na odpędzenie Szatana. Ze zdumieniem patrzyłem, jak religijna skądinąd, Silva gorąco oprotestowała tę modlitwę, ze względu na siedmiokrotne powtórzenia. Z radością poleciłem jej odmawianie tej modlitwy po ośmiokroć, po dziesięciokroć, lub tak jak jej wyjdzie, skoro siódemka kojarzy się jej z Szatanem. Zapytałem też, czy Różaniec Święty oparty o dziesięciokrotne powtórzenia uważa za modlitwę diabelską. Odpowiedzi nie było, a emocje chyba wygasły.

No więc z tymi powtórzeniami, różańcami, nowennami to jest tak, że niewątpliwie liczba powtórzeń ma jakieś znaczenie, przeważnie znaczenie liczb jest dobrze opisane w numerologii.
Taka jest natura liczb i gdy opieramy się na prawie naturalnym, powinniśmy liczby szanować.
Z drugiej strony nie możemy jako chrześcijanie ulegać fetyszyzacji liczb, ich amuletyzacji i magicznemu traktowaniu. jak zamiast 10 Zdrowasiek w Różańcu odmówisz niechcący 9 lub 12 to naprawdę nic złego się nie stanie a skutek Różańca będzie dobry.

Bożena jeszcze raz gorące Bóg zapłać za wskazanie tej modlitwy.
Szczęść Boże :)

Cz kwi 21, 2011 11:18

Właśnie bardzo dobrze to ująłeś maly-kwiatku z Nieba mi spadłeś chyba jak zauważyłeś nowenna jest piękna i nic tylko odmawiać bo trzeba pomóc Panu Jezusowi i Matce Boskiej zbawić jak najwięcej ludzi a bez modlitwy nie ma pomocy a tak na marginesie to nie wiem czy znasz różaniec siedmiu boleści też jest piękny i tam sie odmawia po siedem razy Zdrowaś Maryjo to pewnie Silva nie mogłaby go odmawiać mimo że Matka Boska go przekazała ludziom i powiedziała że jak się go bedzie odmawiać razem z różańcem tym co zawsze to pozna się dlaczego się grzeszy ja zaczęłam odmawiać bo bardzo chcę poznać dlaczego grzeszę tu jest o nim wszystko http://ludwik.com.pl/ i jest też rada Matki Boskiej jak trzeba się modlić http://ludwik.com.pl/ a tu co Pan Jezus przekazał Catalinie Rivas jakie modlitwy przez Niego są wysłuchiwane http://www.oazaknurow.fora.pl/diakonia- ... e,228.html bardzo cenne rady .Pozdrawiam

Śr kwi 27, 2011 8:21
Bożena27 napisał(a):
Właśnie bardzo dobrze to ująłeś maly-kwiatku z Nieba mi spadłeś chyba jak zauważyłeś nowenna jest piękna i nic tylko odmawiać bo trzeba pomóc Panu Jezusowi i Matce Boskiej zbawić jak najwięcej ludzi a bez modlitwy nie ma pomocy a tak na marginesie to nie wiem czy znasz różaniec siedmiu boleści też jest piękny i tam sie odmawia po siedem razy Zdrowaś Maryjo to pewnie Silva nie mogłaby go odmawiać mimo że Matka Boska go przekazała ludziom i powiedziała że jak się go bedzie odmawiać razem z różańcem tym co zawsze to pozna się dlaczego się grzeszy ja zaczęłam odmawiać bo bardzo chcę poznać dlaczego grzeszę tu jest o nim wszystko http://ludwik.com.pl/ i jest też rada Matki Boskiej jak trzeba się modlić http://ludwik.com.pl/ a tu co Pan Jezus przekazał Catalinie Rivas jakie modlitwy przez Niego są wysłuchiwane http://www.oazaknurow.fora.pl/diakonia- ... e,228.html bardzo cenne rady .Pozdrawiam

Przy czym, choć jeszcze oficjalnie nie uznane przez Kościół, objawienia i wizjonerzy z Medjugorie, czy Catalina Rivas, przekazują orędzia i prośby jawnie, pod swoim nazwiskiem.
Owa Bernadetta głosi icognito......co może budzić konsternację......[i]kto mnie wyzna przed ludźmi, tego ja wyznam przed Ojcem [i](Mt 10,32).

Śr kwi 27, 2011 18:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2