Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 13:05

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Bóg Ojciec a Syn Boży 
Autor Wiadomość

Post Re: Bóg Ojciec a Syn Boży
Dobrze jest przeczytac L do Rzym. 2R od poczatku, a szczególnie 14W,, Ale człowiek zmysłowy nie przyjmuje tych rzeczy, które są z Ducha, bo są dlań głupstwem, i nie może ich poznać, gdyż nalezy je duchowo rozsądzać". A zatem. aby zrozumieć zależność miedzy Bogiem, Synem i Duchem, musimy przylożyć duchową miarę, Ew. Jana 17R 21W Aby wszyscy byli jedno, jak Ty,Ojcze we mnie, a ja w Tobie, aby i oni w nas jedno byli.23W Ja w nich, a Ty we mnie, aby byli doskonali w jedności" Bóg, Jezus i Duch Św, to doskonala jedność myśli i działania. Teresa

Izaj. 55R 8W,, Bo myśli moje, to nie myśli wasze, a drogi moje, to nie drogi wasze- mówi Pan."Ps 86 11W,, Wskaż mi, Panie, Drogę Swoją, Bym postepował w Prawdzie Twojej; Spraw, by serce moje jednego tylko pragnęło, bojaźni Imienia Twego".

Pn kwi 18, 2011 14:26
Zobacz profil WWW

Nie znasz mnie i nie wiesz jaka jestem a każdy ma prawo rozumieć Trójcę Świętą po swojemu.Tak się składa że to z jedną osobą to nie do końca moje stwierdzenie.Tak mi przekazano na religii.I pużniej wiele razy słyszałam to samo więc nie oceniaj mnie ale tych którzy mi to przekazali bo być może oni mi też tego do końca nie rozumieją.Bo kim my niby jesteśmy tylko pyłem i marnościom względem Boga.

Pn kwi 18, 2011 17:02

jagudka napisał(a):
Nie znasz mnie i nie wiesz jaka jestem a każdy ma prawo rozumieć Trójcę Świętą po swojemu.
Komfort obiektywizmu polega na tym, że nie muszę cię znać.
To nie twoja wina, że ktoś cię wprowadził w błąd, jednak twoim zadaniem teraz jest niepowielanie go.
jagudka napisał(a):
Tak się składa że to z jedną osobą to nie do końca moje stwierdzenie.
Tak mi przekazano na religii.I pużniej wiele razy słyszałam to samo
więc nie oceniaj mnie ale tych którzy mi to przekazali bo być może oni mi też tego do końca nie rozumieją.
Nie 'nie do końca' tylko kompletnie ŹLE. Trzy to nie jeden.
Jeśli aż tak niedouczeni są polscy katecheci, to czemu biskupi się dziwią tak niskiej wiedzy religijnej polskiej młodzieży?
Ponoszą odpowiedzialność za zaniechania swoich podwładnych. Pretensje należy mieć do siebie.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn kwi 18, 2011 17:39
jagudka napisał(a):
Nie znasz mnie i nie wiesz jaka jestem a każdy ma prawo rozumieć Trójcę Świętą po swojemu.Tak się składa że to z jedną osobą to nie do końca moje stwierdzenie.Tak mi przekazano na religii.I pużniej wiele razy słyszałam to samo więc nie oceniaj mnie ale tych którzy mi to przekazali bo być może oni mi też tego do końca nie rozumieją.Bo kim my niby jesteśmy tylko pyłem i marnościom względem Boga.

A kto Cię uczył religii....katolicki duchowny/zakonnica/katecheta?

Pn kwi 18, 2011 18:16

Jednym czasem ksiądz a potem już zakonnica.

Pn kwi 18, 2011 18:20
jagudka napisał(a):

I nie uczyli Cię Credo, które wyznają katolicy, prawosławni i protestanci.....wierzę w Boga Ojca...i Syna Jego Jedynego...Ducha Świętego, który od Ojca i Syna pochodzi...

Pn kwi 18, 2011 18:31

Alus napisał(a):
i protestanci
http://www.biblest.com.pl/stb/rozmowy/jest/Imie1.html
//Śląskie Towarzystwo Biblijne - to od Nowej Biblii Gdańskiej

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pentekostalizm_Jedności_Bóstwa

Jest to wprawdzie margines wśród trynitarian, ale jednak oficjalnie istnieje
(a nieoficjalnie jest tak nauczane - jak widać - nawet na katolickich katechezach).

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn kwi 18, 2011 18:40

Elbrus- widzę z postów duże twoje zaangazownie w tym forum no i dobrze znasz Słowo Boze jednego tylko ci brak miłości do ludzi wierzacych i szukających. Jagudka postawiła problem a Ty nazwałes ja heretyczka brakuje tylko zebys ja spalił na stosie. Uwazam ze jako chrześcijanin ,człowiek wierzacy, powinienes ja przeprosic bo Jezus tak nie postępował. Postawiłes mnóstwo pytan do tekstów Pisma, nie dajac odpowiedzi i przytoczyłes jakies cytaty filozoficzne. Spróbuj odpowiedziec na własne pytania to podyskutujemy.

Pn kwi 18, 2011 20:04

keram napisał(a):
Jagudka postawiła problem a Ty nazwałes ja heretyczka brakuje tylko zebys ja spalił na stosie.
To tylko wypaczone w mowie potocznej brzmienie adekwatnego słowa.
keram napisał(a):
Uwazam ze jako chrześcijanin ,człowiek wierzacy, powinienes ja przeprosic bo Jezus tak nie postępował.
Jezus używał znacznie mocniejszych słów.
Wyjaśniło się, że błąd był niezawiniony, a jeśli jagudka poczuła się urażona to przepraszam.
Nie było to moją intencją.
keram napisał(a):
Spróbuj odpowiedziec na własne pytania to podyskutujemy.
Były to retoryczne pytania dotykające sprzeczności wynikających z jedności osoby Syna i Ojca.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Pn kwi 18, 2011 20:15
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
I nie uczyli Cię Credo, które wyznają katolicy, prawosławni i protestanci.....wierzę w Boga Ojca...i Syna Jego Jedynego...Ducha Świętego, który od Ojca i Syna pochodzi...

Prawosławni i niektórzy protestanci nie wierzą w "Filioque", więc w Credo opuszczają "i Syna".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Filioque

Była o tym już mowa, między innymi tu:

viewtopic.php?p=594720#p594720

Pn kwi 18, 2011 20:22

Elbrus -Twoje cytaty sa z Pisma a jest ono dla ludzi w liście II Tym.3.16 pisze"całe pismo przez Boga jest natchnione i pozyteczne dla ludzi do nauki itd.Bóg chce abyśmy pismo rozumieli i z niego się uczyli.
Co powiesz na fragment z chrztu Jezusa Łuk.3.22, kiedy Jan Go ochrzcił pojawiła sie gołebica i głos z Nieba to jest Syn mój umiłowany,którego sobie upodobałem.Gdzie w tym momencie był Bóg jak myślisz
I mówił: Abba, Ojcze, dla Ciebie wszystko jest możliwe, zabierz ten kielich ode Mnie!
Lecz nie to, co Ja chcę, ale to, co Ty [niech się stanie]!
(Marka 14:36)
Dlaczego Jezus prosił samego siebie o zrobienie czegoś, czego sam z własnej woli zrobić nie mógł?

Nad ranem, gdy jeszcze było ciemno, wstał, wyszedł i udał się na miejsce pustynne, i tam się modlił.
(Marka 1:35)
Dlaczego Jezus modlił się do siebie samego?

Pn kwi 18, 2011 20:49
keram napisał(a):
Elbrus -Twoje cytaty sa z Pisma a jest ono dla ludzi w liście II Tym.3.16 pisze"całe pismo przez Boga jest natchnione i pozyteczne dla ludzi do nauki itd.Bóg chce abyśmy pismo rozumieli i z niego się uczyli.
Co powiesz na fragment z chrztu Jezusa Łuk.3.22, kiedy Jan Go ochrzcił pojawiła sie gołebica i głos z Nieba to jest Syn mój umiłowany,którego sobie upodobałem.Gdzie w tym momencie był Bóg jak myślisz
I mówił: Abba, Ojcze, dla Ciebie wszystko jest możliwe, zabierz ten kielich ode Mnie!
Lecz nie to, co Ja chcę, ale to, co Ty [niech się stanie]!
(Marka 14:36)
Dlaczego Jezus prosił samego siebie o zrobienie czegoś, czego sam z własnej woli zrobić nie mógł?

Mógł, wyjasnia to św Paweł
- "On, istniejąc w postaci Bożej nie skorzystał ze wspaniałosci, aby na równi być z Bogiem, lecz ogołocił samego siebie przyjąwszy postac sługi, stawszy się podobnym do człowieka. A w zewnetrznym przejawie, uznany za człowieka, uniżył samego siebie" (Flp 2,6-8).

Wt kwi 19, 2011 8:51

Alus napisał(a):
jagudka napisał(a):

Powiedzieli mi że jest Bóg w jednej osobie,że są oni równi względem siebie.Tak więc ktoś inny wprowadził mnie w błąd.

Wt kwi 19, 2011 11:00

Elbrus napisał(a):
keram napisał(a):
Jagudka postawiła problem a Ty nazwałes ja heretyczka brakuje tylko zebys ja spalił na stosie.
To tylko wypaczone w mowie potocznej brzmienie adekwatnego słowa.
keram napisał(a):
Uwazam ze jako chrześcijanin ,człowiek wierzacy, powinienes ja przeprosic bo Jezus tak nie postępował.
Jezus używał znacznie mocniejszych słów.
Wyjaśniło się, że błąd był niezawiniony, a jeśli jagudka poczuła się urażona to przepraszam.
Nie było to moją intencją.
keram napisał(a):
Spróbuj odpowiedziec na własne pytania to podyskutujemy.
Były to retoryczne pytania dotykające sprzeczności wynikających z jedności osoby Syna i Ojca.

Przeprosiny przyjmuję ale to nie zmienia faktu co teraz o tobie myślę ELBRUSIE-jesteś nie wychowany i oceniasz ludzi na podstawie zadanego przez nich pytania.Tak się nie robi!

Wt kwi 19, 2011 11:12

jagudka napisał(a):
jesteś nie wychowany i oceniasz ludzi na podstawie zadanego przez nich pytania.
Tak się nie robi!
To było obiektywne stwierdzenie stanu faktycznego
(twoje słowa miały formę trybu orzekającego a nie przypuszczającego).

Zdarzyć się może, Kościół temu nie przeczy, że na mocy przesądów i nieświadomości niezawinionej, a nie dającej się usunąć,
porzuci ktoś w dobrej wierze prawdy objawione.
W takim wypadku jest to herezja materialna, nie wykluczającą z duszy Kościoła.

(http://msza.net/i/cz15_21.html)

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Wt kwi 19, 2011 15:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona