Autor |
Wiadomość |
zeo
|
 Re: Kilka nurtujących spraw
"Jeśli Bóg jest Wszechmogący to czy potrafi stworzyć kamień tak duży, że nie jest w stanie go unieść a jeśli nie jest w stanie go unieść to nie jest Wszechmogący"
To chyba trochę nie ma sensu. Pytanie to posiada zagadnienia fizyki w sobie. Obawiam się, że Bóg nie jest nimi obciążony. Jest ponad tym. To On stworzył fizykę a więc nie ograniczają go takie rzeczy jak ciężar czy wielkość. To jest tak jak z czasem. Czas Boga nie dotyczy On jest ponad nim. Ciężko nam jest to zrozumieć, bo jesteśmy ograniczeni pod każdym względem.
|
So kwi 23, 2011 21:37 |
|
|
|
 |
zeo
|
Szatan jako oskarżyciel. Dlaczego więc Bóg nas tak doświadcza raniąc nas i poniżając. Czy to nie wygląda tak jakby mówił: "Ha Szatan patrz jakich fajnych ludzi stworzyłem wytrzymają wszystkie twoje głupie próby... Są niezniszczalni tak mnie kochają i co komu jest łyso??" Skoro Bóg mnie kocha to dlaczego mi tego nie okazuje?? Nie chce żadnych dóbr doczesnych, pieniędzy, sławy nic z tych rzeczy. Chcę być z Nim ale zrobił to tak inteligentnie że żeby z Nim być muszę umrzeć i zostawić osoby które kocham i wiem że będą cierpieć jak odejdę. Nie ma co wspaniale obmyślony plan. Ciekawe ile nad nim siedział...
|
So kwi 23, 2011 21:45 |
|
 |
noah44
|
zeo napisał(a): Szatan jako oskarżyciel. Dlaczego więc Bóg nas tak doświadcza raniąc nas i poniżając. Czy to nie wygląda tak jakby mówił: "Ha Szatan patrz jakich fajnych ludzi stworzyłem wytrzymają wszystkie twoje głupie próby... Są niezniszczalni tak mnie kochają i co komu jest łyso??" Skoro Bóg mnie kocha to dlaczego mi tego nie okazuje?? Nie chce żadnych dóbr doczesnych, pieniędzy, sławy nic z tych rzeczy. Chcę być z Nim ale zrobił to tak inteligentnie że żeby z Nim być muszę umrzeć i zostawić osoby które kocham i wiem że będą cierpieć jak odejdę. Nie ma co wspaniale obmyślony plan. Ciekawe ile nad nim siedział... Weź jeszcze raz przeczytaj sobie całą księgę Hioba tam znajdziesz na pewno odpowiedź dlaczego Bóg doświadcza ludzi cierpieniem. Ja jej nie czytałem więc ci nie powiem. A może trochę szacunku do Boga ? Myśląc o nim jak o koledze na pewno nie uzyskasz jego względów.
_________________ Ps 17,15 Ja zaś w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze, powstając ze snu nasycę się Twoim widokiem.
|
So kwi 23, 2011 21:56 |
|
|
|
 |
zeo
|
Spoko nie chcę nikogo urazić. Resztę nocy spędzę zlękniony przed Panem. Ja nawet Go nie znam a mam się Go obawiać?? A co mi zrobi zdezintegruje mnie?? Właśnie w tym problem, że to On zagrał nie fair. Wywalił mnie tu nie pytając o nic traktując jak debila który nic nie zrozumie. Ok skoro tak uważa spoko jego sprawa. Nie wyznaję hierarchii. Każdy jest równy. A On jest dla mnie kumplem. Nie boję się Go. Wyrobił sobie szacunek nie strachem ale przykładem. Nie jestem równy z Nim ale jestem stworzony na jego podobieństwo. Jest moim Ojcem i mam z nim luźne stosunki I nie chodzi mi o Jego względy. Jestem jaki jestem.
|
So kwi 23, 2011 22:05 |
|
 |
Oriflamme
Dołączył(a): Pn kwi 18, 2011 1:05 Posty: 96 Lokalizacja: Kalisz, Wielkopolskie
|
noah44 napisał(a): A może trochę szacunku do Boga ? Myśląc o nim jak o koledze na pewno nie uzyskasz jego względów. Wiadomo, Boga miłości, dobra i pokoju trzeba traktować poważnie - wszak ten Bóg miłości, jeśli go nie kochamy, lub nie szanujemy jak Pana, Sędziego i Wielkiego Brata, nie drżymy przed nim i się go nie lękamy to - w swej nieskończonej miłości - na wieki wieków strąci nas w otchłań piekielną ; ) Zasady pisowni! szumi
|
N kwi 24, 2011 11:41 |
|
|
|
 |
noah44
|
zeo napisał(a): Ja nawet Go nie znam a mam się Go obawiać?? A co mi zrobi zdezintegruje mnie?? Nie wyznaję hierarchii. Każdy jest równy. A On jest dla mnie kumplem. Nie boję się Go. Wyrobił sobie szacunek nie strachem ale przykładem. Nie jestem równy z Nim ale jestem stworzony na jego podobieństwo. Jest moim Ojcem i mam z nim luźne stosunki Jest napisane "litość ma dla tych, którzy się go boją" więc dla ciebie będzie bezlitosny. Co ci zrobi ? Wieczne cierpienie coś ci mówi ? Nawet swojego ukochanego Syna dał na śmierć na krzyżu więc co zrobi z takim jak ty, który go nie szanuje i się go nie boi ?
_________________ Ps 17,15 Ja zaś w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze, powstając ze snu nasycę się Twoim widokiem.
|
N kwi 24, 2011 14:37 |
|
 |
BumBleBee
|
zeo, piszesz, że Go nie znasz, ale aby poznać trzeba chcieć. Pan nie ma dobrych stosunków z szatanem i nie powinieneś tak myśleć. On jest miłosierny, Jego nieskończona dobroć nie chce aby ktokolwiek z nas szedł na wieczne potępienie. W sumie z relacją z Panem powinieneś być z Nim jak przyjaciel, ale brakuje tu czegoś- pokory i strachu. Wierzysz (tak mi się wydaje) w Pana, a uważasz, że pomylił się i wątpisz w Jego wielką doskonałość. Rozumiem, że to dziwne- jak Wszechmocny Pan mógł stworzyć zło? Widocznie tak miało być. W jednym objawieniu Chrystus pokazał 2 drogi- szeroką i wąską. Ci co szli tą szeroką, byli zadowoleni dopóki nie wpadli w otchłań. Druga droga była pełna płaczu i cierpienia- na końcu spotkało ich NIESKOŃCZONE MIŁOSIERDZIE! Dlatego wierzę, że cierpienie które Pan mi dał doprowadzi mnie do jakiejś doskonałości. noah, zrobi co będzie miał zrobić, mam nadzieję, że okaże mu łaskę  Niesprawiedliwość jest w tym, że nie doceniasz życia, którym Pan Cię obdarzył...
_________________ Życie nie jest niczym innym, jak tylko wiecznym zmaganiem się z sobą samym i nie zakwita inaczej, jak tylko za cenę cierpienia.Dotrzymuj zawsze towarzystwa Panu Jezusowi w Ogrodzie Oliwnym, a On będzie umiał wzmocnić cię w godzinach udręk, które nadejdą
|
N kwi 24, 2011 16:11 |
|
 |
noah44
|
BumBleBee napisał(a): noah, zrobi co będzie miał zrobić, mam nadzieję, że okaże mu łaskę  Może jeśli naprawdę wierzy będzie miał usprawiedliwienie przez wiarę.
|
N kwi 24, 2011 16:52 |
|
|
|