Boje się Boga proszę o pomoc
Autor |
Wiadomość |
Toshe36
|
 Re: Boje się Boga proszę o pomoc
Alus napisał(a): Cytuj: Amisze, Kwakrzy albo Świadkowie Jehowy też zabijali kobiety i dzieci? Może nie walczyli z wyznawcam innych religii, ale rygorystyczne, iracjonalne kanony ich wiary kolidują z V przykazaniem. Amisze odmawiają wszelkich szczepień (epidemia polio w 1979r napewno zabijała i okaleczała), nadtto ich nakaz małżeństw tylko w zakniętej społecznosci skutkuje chorobami genetycznymi. ŚJ rygorystycznie zakazując transfuzji krwi zapewnie spowodowali/przyspieszyli śmierć wielu kobiet i dzieci. O Kwakrach niewiele wiem. A chrześcijanie podrzynali gardła dzieciom i palili kobiety żywcem, to w czym jesteśmy lepsi od dzikusów? A może nawet gorsi?
_________________ Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.
|
Śr lis 16, 2011 22:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A chrześcijanie podrzynali gardła dzieciom i palili kobiety żywcem, to w czym jesteśmy lepsi od dzikusów? A może nawet gorsi? A czy obiektem kultu chrześcijan jest lepszy/gorszy człowiek? Owszem chrześcijanie wierzą w człowieka-Boga, przy czym wszystkie ludzkie grzeszy nie plamią Jego.
|
Śr lis 16, 2011 22:37 |
|
 |
Toshe36
|
Alus napisał(a): Cytuj: A chrześcijanie podrzynali gardła dzieciom i palili kobiety żywcem, to w czym jesteśmy lepsi od dzikusów? A może nawet gorsi? A czy obiektem kultu chrześcijan jest lepszy/gorszy człowiek? Owszem chrześcijanie wierzą w człowieka-Boga, przy czym wszystkie ludzkie grzeszy nie plamią Jego. Racja, człowiek nigdy nie był obiektem kultu ale często był obiektem mordu. Może i Boga żadne grzechy nie splamią, ale splamią nasze sumienie a to my na końcu staniemy przed sądem.
_________________ Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.
|
Śr lis 16, 2011 22:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Racja, człowiek nigdy nie był obiektem kultu ale często był obiektem mordu. Może i Boga żadne grzechy nie splamią, ale splamią nasze sumienie a to my na końcu staniemy przed sądem. Tylko nasze, osobiste grzechy.....nie plamią mnie winy przodków. Owszem przykre, że dochodziło do karygodnych poczynań, ale w żaden sposób nie przekładają się one na moją odpowiedzialność.
|
Cz lis 17, 2011 12:08 |
|
 |
Toshe36
|
Ale nazywając siebie katolikiem popierasz Kościół i wszystkie jego czyny, tak jak nazywając siebie nazistą popierasz zbrodnie hitlerowskie.
|
Cz lis 17, 2011 12:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Toshe36 napisał(a): Ale nazywając siebie katolikiem popierasz kościól i wszystkie jego czyny, tak jak nazywając siebie nazistą popierasz zbrodnie hitlerowskie. Przynależę do Kościoła, co nie jest równoznaczne z popieraniem grzechów dokonanych przez ludzi Kościoła. Porównanie nazizmu z Kościołem nie jest adekwatne.....Kościół powszechny skupia ludzi o szerokim spektrum poglądów. Nazizm to wyselekcjonowana ideologia.
|
Cz lis 17, 2011 13:14 |
|
 |
Toshe36
|
Alus napisał(a): Toshe36 napisał(a): Ale nazywając siebie katolikiem popierasz kościól i wszystkie jego czyny, tak jak nazywając siebie nazistą popierasz zbrodnie hitlerowskie. Przynależę do Kościoła, co nie jest równoznaczne z popieraniem grzechów dokonanych przez ludzi Kościoła. Porównanie nazizmu z Kościołem nie jest adekwatne.....Kościół powszechny skupia ludzi o szerokim spektrum poglądów. Nazizm to wyselekcjonowana ideologia. Sprecyzuj jakie to katolik może mieć szerokie spektrum poglądów, większość z nich reguluje katechizm a słyszałem też pogląd że Bóg specjalnie podrzucił kości dinozaurów żeby sprawdzić naszą wiarę.
|
Cz lis 17, 2011 14:01 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Przynależę do Kościoła, co nie jest równoznaczne z popieraniem grzechów dokonanych przez ludzi Kościoła. Czepiasz się szczegółów. Alus napisał(a): Tylko nasze, osobiste grzechy.....nie plamią mnie winy przodków. Owszem przykre, że dochodziło do karygodnych poczynań, ale w żaden sposób nie przekładają się one na moją odpowiedzialność. Na twoją konkretnie nie, ale odpowiedzialność może spoczywać na osobach, których przodkowie byli zabojcami: viewtopic.php?f=27&t=25235&p=637778#p637778 - Dlaczego Żydzi mieliby by skazywać Jezusa rękami Rzymian?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz lis 17, 2011 14:46 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): Porównanie nazizmu z Kościołem nie jest adekwatne..... Nieadekwatne jest też porównywanie ateizmu z nihilizmem, marksizmem, czy komunizmem. //co nie jest takie rzadkie Alus napisał(a): Kościół powszechny skupia ludzi o szerokim spektrum poglądów. Nazizm to wyselekcjonowana ideologia. To tak jak ateiści, którzy są umownym skupiskiem ludzi o szerszym spektrum poglądów. Ideologii tworzonych przez ateistów jest wiele, łącznie z tą: viewtopic.php?f=27&t=28374 - Ateizm 3.0 w obronie religii
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz lis 17, 2011 14:57 |
|
 |
mareta
|
Ja też się boję dlatego ze wszystkich sił proszę Boga o pomoc. Pozdrawiam. Pamiętam taki cytat z filmu "Ja tam nie wierzę , ale pomodlić się za ciebie mogę" To pytam się do kogo- do małpy?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz lis 17, 2011 20:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Na twoją konkretnie nie, ale odpowiedzialność może spoczywać na osobach, których przodkowie byli zabojcami: Co koluduje z proroctwem Ezechiela - "Pan skierował do mnie te słowa; "Z jakiego powodu powtarzacie między sobą tę przypowieść o ziemi istaelskiej: Ojcowie jedli zielone winogrona, a zęby ścierpły synom?. Na moje życie - wyrocznia Pana Boga. Nie będziecie wiecej powtarzali tej przypowieści w Izraelu, Oto wszystkie osoby są moje: tak osoba ojcam jak osoba syna. Są moje. Umrze tylko ta osoba, która zgrzeszyła" (Ez 18,1-4) - "Wy zaś mówicie: Dlaczego syn nie odpowiada za winy swego ojca". Ależ syn postepował wedle prawai sprawiedliwości, zachowywał wszystkie moje ustawy i postępował wedłuch nich, a więc powinien żyć. Umrze tylko ta osoba, która grzeszy. Syn nie ponosi odpowiedzialnosci za winę swego ojca - ani ojciec za winę swego syna. Sprawiedliwość sprawiedliwego jemu zostanie przydana, występek zaś występnego na niego spadnie" (Ez 18,19-20).
|
Cz lis 17, 2011 21:59 |
|
 |
Elbrus
|
Cytuj: Syn nie ponosi odpowiedzialnosci za winę swego ojca - ani ojciec za winę swego syna. Sprawiedliwość sprawiedliwego jemu zostanie przydana, występek zaś występnego na niego spadnie" (Ez 18,19-20). Alus napisał(a): Cytuj: Na twoją konkretnie nie, ale odpowiedzialność może spoczywać na osobach, których przodkowie byli zabojcami: Co koluduje z proroctwem Ezechiela Jakiemu więc prorokowi wierzysz: Jezusowi czy Ezechielowi?
|
Cz lis 17, 2011 22:41 |
|
 |
DeVroo
|
Problem nie w tym któremu się wierzy, ale w tym, że skoro są sprzeczni, co najmniej jeden z nich ogłasza nieprawdę.
|
Cz sty 05, 2012 22:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie wiem czy masz matkę i czy masz ojca i jakie jest Twoje wyobrażenie o rodzicach, jednak gdybyś się mocno skupił i wyobraził sobie najlepszego ojca jakiego tylko potrafisz, to Bóg Ojciec jest o wiele lepszy. Jest tylko jeden problem: Nie wiem czy wiesz, co to jest dobro. Jeżeli masz zakłamane pojęcie dobra, to moje tłumaczenie na nic. Aby poznać prawdzie pojęcie dobra, najlepiej jest żyć w środowisku ukształtowanym przez sprawiedliwość. Dobro prawdziwe, takie, jakie głoszą katolicy, to owoc sprawiedliwości i miłosierdzia. Dobro zakłamane, takie, jakie głoszą materialiści (religia diabła), jest wtedy, kiedy "ja" biorę to co chcę. "Dobro" materialistów koliduje ze sobą, bo moje "dobro" w chodzi na pole "dobra" innej osoby i to jest praprzyczyna wszelkich konfliktów na świecie, takich jak wojny,czystki etniczne, głodzenie ludzi na śmierć, handel ludźmi, okradanie ludzi, wyzysk, kryzys finansowy i wiele innych.
|
N sty 29, 2012 12:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
...i jeszcze zapomniałem dodać: To co Ci się przyśniło, to nie był Bóg, tylko diabeł. Bóg jest nieskalany złem. Materialiści nienawidzą Pana Boga, bo On widzi ich złe uczynki, a szczególnie ich świadomą służbę diabłu. Materialiści panicznie nienawidzą każdego, kto zauważa czynione przez nich zło. Materialiści, to wyznawcy diabła!
|
N sty 29, 2012 12:09 |
|
|
|