Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 4:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Boje się Boga proszę o pomoc 
Autor Wiadomość

Post Re: Boje się Boga proszę o pomoc
Alus napisał(a):
Cytuj:
Amisze, Kwakrzy albo Świadkowie Jehowy też zabijali kobiety i dzieci?

Może nie walczyli z wyznawcam innych religii, ale rygorystyczne, iracjonalne kanony ich wiary kolidują z V przykazaniem.
Amisze odmawiają wszelkich szczepień (epidemia polio w 1979r napewno zabijała i okaleczała), nadtto ich nakaz małżeństw tylko w zakniętej społecznosci skutkuje chorobami genetycznymi.
ŚJ rygorystycznie zakazując transfuzji krwi zapewnie spowodowali/przyspieszyli śmierć wielu kobiet i dzieci.
O Kwakrach niewiele wiem.

A chrześcijanie podrzynali gardła dzieciom i palili kobiety żywcem, to w czym jesteśmy lepsi od dzikusów? A może nawet gorsi?

Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.

Śr lis 16, 2011 22:27
Cytuj:
A chrześcijanie podrzynali gardła dzieciom i palili kobiety żywcem, to w czym jesteśmy lepsi od dzikusów? A może nawet gorsi?

A czy obiektem kultu chrześcijan jest lepszy/gorszy człowiek?
Owszem chrześcijanie wierzą w człowieka-Boga, przy czym wszystkie ludzkie grzeszy nie plamią Jego.

Śr lis 16, 2011 22:37

Alus napisał(a):
Cytuj:

A czy obiektem kultu chrześcijan jest lepszy/gorszy człowiek?
Owszem chrześcijanie wierzą w człowieka-Boga, przy czym wszystkie ludzkie grzeszy nie plamią Jego.

Racja, człowiek nigdy nie był obiektem kultu ale często był obiektem mordu. Może i Boga żadne grzechy nie splamią, ale splamią nasze sumienie a to my na końcu staniemy przed sądem.

Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.

Śr lis 16, 2011 22:55
Cytuj:
Racja, człowiek nigdy nie był obiektem kultu ale często był obiektem mordu. Może i Boga żadne grzechy nie splamią, ale splamią nasze sumienie a to my na końcu staniemy przed sądem.

Tylko nasze, osobiste grzechy.....nie plamią mnie winy przodków.
Owszem przykre, że dochodziło do karygodnych poczynań, ale w żaden sposób nie przekładają się one na moją odpowiedzialność.

Cz lis 17, 2011 12:08

Ale nazywając siebie katolikiem popierasz Kościół i wszystkie jego czyny, tak jak nazywając siebie nazistą popierasz zbrodnie hitlerowskie.

Cz lis 17, 2011 12:59
Toshe36 napisał(a):
Ale nazywając siebie katolikiem popierasz kościól i wszystkie jego czyny, tak jak nazywając siebie nazistą popierasz zbrodnie hitlerowskie.

Przynależę do Kościoła, co nie jest równoznaczne z popieraniem grzechów dokonanych przez ludzi Kościoła.
Porównanie nazizmu z Kościołem nie jest adekwatne.....Kościół powszechny skupia ludzi o szerokim spektrum poglądów.
Nazizm to wyselekcjonowana ideologia.

Cz lis 17, 2011 13:14

Alus napisał(a):
Toshe36 napisał(a):
Ale nazywając siebie katolikiem popierasz kościól i wszystkie jego czyny, tak jak nazywając siebie nazistą popierasz zbrodnie hitlerowskie.

Przynależę do Kościoła, co nie jest równoznaczne z popieraniem grzechów dokonanych przez ludzi Kościoła.
Porównanie nazizmu z Kościołem nie jest adekwatne.....Kościół powszechny skupia ludzi o szerokim spektrum poglądów.

Sprecyzuj jakie to katolik może mieć szerokie spektrum poglądów, większość z nich reguluje katechizm a słyszałem też pogląd że Bóg specjalnie podrzucił kości dinozaurów żeby sprawdzić naszą wiarę.

Cz lis 17, 2011 14:01

Alus napisał(a):
Przynależę do Kościoła, co nie jest równoznaczne z popieraniem grzechów
dokonanych przez ludzi Kościoła.
Czepiasz się szczegółów.
Alus napisał(a):
Tylko nasze, osobiste grzechy.....nie plamią mnie winy przodków.
Owszem przykre, że dochodziło do karygodnych poczynań,
ale w żaden sposób nie przekładają się one na moją odpowiedzialność.
Na twoją konkretnie nie,
ale odpowiedzialność może spoczywać na osobach, których przodkowie byli zabojcami:
viewtopic.php?f=27&t=25235&p=637778#p637778 - Dlaczego Żydzi mieliby by skazywać Jezusa rękami Rzymian?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz lis 17, 2011 14:46

Alus napisał(a):
Porównanie nazizmu z Kościołem nie jest adekwatne.....
Nieadekwatne jest też
porównywanie ateizmu z nihilizmem, marksizmem, czy komunizmem.
//co nie jest takie rzadkie
Alus napisał(a):
Kościół powszechny skupia ludzi o szerokim spektrum poglądów.
To tak jak ateiści,
którzy są umownym skupiskiem ludzi o szerszym spektrum poglądów.
Ideologii tworzonych przez ateistów jest wiele, łącznie z tą:
viewtopic.php?f=27&t=28374 - Ateizm 3.0 w obronie religii

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz lis 17, 2011 14:57

Ja też się boję dlatego ze wszystkich sił proszę Boga o pomoc. Pozdrawiam. Pamiętam taki cytat z filmu "Ja tam nie wierzę , ale pomodlić się za ciebie mogę" To pytam się do kogo- do małpy?

Cz lis 17, 2011 20:27
Cytuj:
Na twoją konkretnie nie,
ale odpowiedzialność może spoczywać na osobach, których przodkowie byli zabojcami:

Co koluduje z proroctwem Ezechiela
- "Pan skierował do mnie te słowa; "Z jakiego powodu powtarzacie między sobą tę przypowieść o ziemi istaelskiej: Ojcowie jedli zielone winogrona, a zęby ścierpły synom?.
Na moje życie - wyrocznia Pana Boga. Nie będziecie wiecej powtarzali tej przypowieści w Izraelu, Oto wszystkie osoby są moje: tak osoba ojcam jak osoba syna. Są moje. Umrze tylko ta osoba, która zgrzeszyła" (Ez 18,1-4)
- "Wy zaś mówicie: Dlaczego syn nie odpowiada za winy swego ojca". Ależ syn postepował wedle prawai sprawiedliwości, zachowywał wszystkie moje ustawy i postępował wedłuch nich, a więc powinien żyć.
Umrze tylko ta osoba, która grzeszy. Syn nie ponosi odpowiedzialnosci za winę swego ojca - ani ojciec za winę swego syna. Sprawiedliwość sprawiedliwego jemu zostanie przydana, występek zaś występnego na niego spadnie" (Ez 18,19-20).

Cz lis 17, 2011 21:59

Cytuj:
Syn nie ponosi odpowiedzialnosci za winę swego ojca - ani ojciec za winę swego syna.
Sprawiedliwość sprawiedliwego jemu zostanie przydana, występek zaś występnego na niego spadnie" (Ez 18,19-20).
Alus napisał(a):
Cytuj:
Na twoją konkretnie nie,

Co koluduje z proroctwem Ezechiela
Jakiemu więc prorokowi wierzysz: Jezusowi czy Ezechielowi?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz lis 17, 2011 22:41

Problem nie w tym któremu się wierzy, ale w tym, że skoro są sprzeczni, co najmniej jeden z nich ogłasza nieprawdę.

Cz sty 05, 2012 22:40
Nie wiem czy masz matkę i czy masz ojca i jakie jest Twoje wyobrażenie o rodzicach, jednak gdybyś się mocno skupił i wyobraził sobie najlepszego ojca jakiego tylko potrafisz, to Bóg Ojciec jest o wiele lepszy.
Jest tylko jeden problem: Nie wiem czy wiesz, co to jest dobro.
Jeżeli masz zakłamane pojęcie dobra, to moje tłumaczenie na nic.
Aby poznać prawdzie pojęcie dobra, najlepiej jest żyć w środowisku ukształtowanym przez sprawiedliwość.
Dobro prawdziwe, takie, jakie głoszą katolicy, to owoc sprawiedliwości i miłosierdzia.
Dobro zakłamane, takie, jakie głoszą materialiści (religia diabła), jest wtedy, kiedy "ja" biorę to co chcę.
"Dobro" materialistów koliduje ze sobą, bo moje "dobro" w chodzi na pole "dobra" innej osoby i to jest praprzyczyna wszelkich konfliktów na świecie, takich jak wojny,czystki etniczne, głodzenie ludzi na śmierć, handel ludźmi, okradanie ludzi, wyzysk, kryzys finansowy i wiele innych.

N sty 29, 2012 12:01
...i jeszcze zapomniałem dodać: To co Ci się przyśniło, to nie był Bóg, tylko diabeł. Bóg jest nieskalany złem.
Materialiści nienawidzą Pana Boga, bo On widzi ich złe uczynki, a szczególnie ich świadomą służbę diabłu. Materialiści panicznie nienawidzą każdego, kto zauważa czynione przez nich zło.
Materialiści, to wyznawcy diabła!

N sty 29, 2012 12:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona