Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Relikwie
asj napisał(a): Jest. Według protestantów co prawda, których niektórzy katolicy wolą nie nazywać Prawdziwymi Chrześciajanami. To prędzej niektórzy protestanci (głownie ci fundamentaliści Biblijni) odmawiaja katolikom i prawosławnym prawa do nazywania się Chrześcijanami
|
Cz wrz 22, 2011 19:08 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
trymet napisał(a): W żadnym ranie nie bawiłbym się w kolekcjonowanie i zbieranie takich "relikwii" jak np kosmyka włosów Elvisa,struny z jego gitary czy np guzika od jego kurtki Kolekcjonowanie strun od gitary jest czymś zupełnie niż np. przechowywanie strun głosowych lub języka.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz wrz 22, 2011 19:19 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
medieval_man napisał(a): Ten cytat nie ma nic wspólnego z tematem. Oddawanie czci świętym, relikwiom, przedmiotom kultu, nie jest sprzeczne z zasada jedynego posrednictwa Chrystusa Jezusa. Protestanci uważają coś innego. Ja też gdybym był chrześcijaninem, to nie modliłbym się do świętych czy Maryi a właśnie do Jezusa i Boga Ojca. trymet napisał(a): Załóżmy hipotetycznie że jestem np fanem Elvisa Presleya. Co bym wtedy robił? Wtedy to np zbierałbym przeboje Elvisa, słuchał jego piosenek,powiesiłbym sobie plakaty z jego wizerunkiem itp. W żadnym ranie nie bawiłbym się w kolekcjonowanie i zbieranie takich "relikwii" jak np kosmyka włosów Elvisa,struny z jego gitary czy np guzika od jego kurtki Co Ty opowiadasz? Jeżeli ja byłbym wielkim fanem Elvisa i wszedł w posiadanie kosmyka jego włosów, czy gitary to pękłbym chyba ze szczęścia.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Cz wrz 22, 2011 20:35 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
gargamel napisał(a): medieval_man napisał(a): Ten cytat nie ma nic wspólnego z tematem. Oddawanie czci świętym, relikwiom, przedmiotom kultu, nie jest sprzeczne z zasada jedynego posrednictwa Chrystusa Jezusa. Protestanci uważają coś innego. Ja też gdybym był chrześcijaninem, to nie modliłbym się do świętych czy Maryi a właśnie do Jezusa i Boga Ojca. Prostestanci w tym przypadku się mylą. Zasada jedynego pośrednictwa Jezusa Chrystusa odnosi się do pośrednictwa zbawienia a nie pośrednictwa modlitwy. A kult świętych nie wynika z zasady pośrednictwa zbawienia tylko z zasady pośrednictwa modlitwy. Inaczej należałoby skrytykowac autora Listu do Hebrajczyków, który w 13,18 prosi: Módlcie się za nas...". Jak to? Nie może zwrócic się bezpośrednio do Jezusa Chrystusa? Potrzebuje dodatkowych posredników? Tak, w modlitwie, a nie w zbawieniu. Chrzescijanie (w tym i katolicy) modla się przede wszystkim do Boga. Zwracają sie też do innych z prośbą o modlitwę: żyjących na tym świecie wspólnei z nami jak i żyjących w niebie. A kult relikwii i świętych jest czymś ludzkim i pięknym. Czczę pamięc tych, ktorych kocham w Bogu i czczę ślady ich obecności. Jak zakochany.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Pt wrz 23, 2011 12:41 |
|
 |
Thurs
|
Cytuj: Chrzescijanie (w tym i katolicy) modla się przede wszystkim do Boga. Zwracają sie też do innych z prośbą o modlitwę: żyjących na tym świecie wspólnei z nami jak i żyjących w niebie. Przede wszystkim? Zdradzasz go ze św Józefem przyznaj się. Co ci po tym jak będziesz się modlił do innych żyjących w niebie? Myślisz, że twoja nie dotrze do Boga? Cytuj: A kult relikwii i świętych jest czymś ludzkim i pięknym. Czczę pamięc tych, ktorych kocham w Bogu i czczę ślady ich obecności. Jak zakochany. Jest czymś ludzkim!!Czczę ślady ich obecności. Jak zakochany!!! Woskową figurę JP2 też byś całował i obejmował jak czułą kochankę?  To mówi kochający nad wszystko Boga katolik?
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Pt wrz 23, 2011 13:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Thurs napisał(a): Co ci po tym jak będziesz się modlił do innych żyjących w niebie? Myślisz, że twoja nie dotrze do Boga?
Nie do, tylko- za wstawiennictwem...jak widać ten skrót" działa na wyobraznię" nie tylko "skołowanych" owieczek  Używając tego skrótu po prostu liczymy na inteligencję odbiorcy.. 
|
Pt wrz 23, 2011 13:51 |
|
 |
Thurs
|
On napisał do innych. Nie było nic o wstawiennictwie, tylko o pośrednictwie.  Widzisz, a co z tym wstawiennictwem? Czyżby w niebie panowała demokracja, a lobbowanie jest dopuszczalna praktyką na tamtym świecie? 
|
Pt wrz 23, 2011 13:57 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Thurs napisał(a): Jest czymś ludzkim!!Czczę ślady ich obecności. Jak zakochany!!! Woskową figurę JP2 też byś całował i obejmował jak czułą kochankę?  To mówi kochający nad wszystko Boga katolik? W pierwszym odruchu chciałem coś odpisać, ale po namyśle powstrzymałem się. Pozostanę na poziomie normalnej, rzetelnej dyskusji, a nie osobistych wycieczek
|
Pt wrz 23, 2011 14:00 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Thurs napisał(a): On napisał do innych. Nie było nic o wstawiennictwie, tylko o pośrednictwie. On... napisal Zwracają sie też do innych z prośbą o modlitwęPośrednictwo w modlitwie nazywa się wstawiennictwem
|
Pt wrz 23, 2011 14:04 |
|
 |
Thurs
|
Was też nie przekonają, że czarne jest czarne.... zrozumiałem.
|
Pt wrz 23, 2011 14:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Thurs napisał(a): On napisał do innych. Nie było nic o wstawiennictwie, tylko o pośrednictwie.  Widzisz, a co z tym wstawiennictwem? Czyżby w niebie panowała demokracja, a lobbowanie jest dopuszczalna praktyką na tamtym świecie?  Wolę przykład rodziny... Jak tata jest wkurzony na syna (bo ten znów ostro sobie pojechał) , to syn, który chce "pożyczyć" na skuter od taty, raczej nie idzie do niego osobiście, tylko" przygotowuje grunt" poprzez mamę...nie jest tak? Jasne, może pójść sam, ale jak mama wczesniej szepnie słówko  , to jest nadzieja , że może serce taty szybciej skruszeje, nie?
|
Pt wrz 23, 2011 14:10 |
|
 |
Thurs
|
Serce Boga ma kruszeć? Jakoś miliony głodujących go nie ruszają. Za słaby lobbing czy cuś? 
|
Pt wrz 23, 2011 14:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Thurs napisał(a): Serce Boga ma kruszeć? Jakoś miliony głodujących go nie ruszają. Za słaby lobbing czy cuś?  On sie na biednych nie gniewa. Lobbing-też...masz rację, ale może by tak coś od siebie? Nie pytam, ile w tym miesiącu wysłałeś pieniędzy na głodującą Afrykę, bo skoro rzuciłeś kamieniem to na pewno regularnie pomagasz.. Ja pomagam z rzadka Ostatnio Ty mi to przypomniałeś zdjęciem maleństwa z wystającymi żeberkami. Dzięki.
|
Pt wrz 23, 2011 14:25 |
|
 |
Thurs
|
Swego czasu pomogłem i to materialnie, chociaż nie jestem odpowiedzialny za tą klęskę. Odpowiedzialni zabierają kałasznikowy i idą kręcić dynamit i bomby gdzieś dalej. Nic wielkiego zrobić nie mogę. Nie mam takiej władzy, żeby naprawić ten świat, ale coś tam pomogłem. Właściwie to dobrze się stało, bo mi przypomniałaś o czymś. http://freerice.com/#/english-vocabulary/1499
|
Pt wrz 23, 2011 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): Wolę przykład rodziny... Jak tata jest wkurzony na syna (bo ten znów ostro sobie pojechał) , to syn, który chce "pożyczyć" na skuter od taty, raczej nie idzie do niego osobiście, tylko" przygotowuje grunt" poprzez mamę...nie jest tak? Jasne, może pójść sam, ale jak mama wczesniej szepnie słówko  , to jest nadzieja , że może serce taty szybciej skruszeje, nie? Tylko że Bóg nie jest twoim tatą i nie ma jego wad. Nie potrzeba go "zmiękczać". Ale jeżeli chcesz takiego porównania to ci dam: wyobraź sobie, że mąż wyznaje miłość żonie za pośrednikiem jej koleżanki/kolegi lub sekretarki... 
|
Pt wrz 23, 2011 16:03 |
|
|
|