|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Moja hipoteza
Raczej mało prawdopodobne by chodziło o plan , jeśli chodzi o Jezusa - wtedy Jezus musiałby myśleć egoistycznie a to byłoby sprzeczne z Jego prawdą i Jego życiem. W każdym bądź razie wiara Chrześcijańska polega między innymi na dokonywaniu przez nas wyborów . Równie dobrze Judasz nie mógł brać w tym wszystkim udziału - Jezus mógł być skazany przez najgorszych swoich wrogów, którzy chcieli przed ludźmi ukazać się za" nie splamionych " w tej sprawie.
|
Wt gru 25, 2012 18:35 |
|
|
|
 |
Haniask
Dołączył(a): Pn gru 03, 2012 21:45 Posty: 45 Lokalizacja: Rzeszów, Podkarpackie
|
 Re: Moja hipoteza
Judasz nie musiał być złym człowiekiem, a na pewno nie takim złym jak szatan. Był po prostu słaby, zresztą jak każdy człowiek. A poza tym gdyby nie zdradził, czy Jezus zmarłby na krzyżu i zbawił nas wszystkich? Czy szatan pomógłby Jezusowi w zwycięstwie? Judasz miał swoją rolę w całym tym planie zbawienia. Poza tym szatan nie mógłby być tą drugą połową Boga, szatan był kiedyś aniołem, Jego sługą, ale sprzeciwił się. Aha, no i bardzo ważna rzecz!!!! Według C.S. Lewisa nie ma przeciwieństwa Boga, jest doskonałe dobro, ale nie ma doskonałego zła. Przeciwnikiem szatana jest Michał Archanioł. Jego hipoteza jest bardzo ciekawa i myślę nawet, że trafna. Dlatego dobro zawsze ma przewagę, dlatego Miłość wygrała.
|
N sty 06, 2013 14:49 |
|
|
|