Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Vacarius napisał(a): Jeszcze był wielki potop. Bóg zabił wszystkich oprócz Noego i tych którzy weszli z Noem do arki. Ile wtedy żyło ludzi? Pół miliarda, miliard? Czy na pewno wszyscy potopieni zasługiwali na śmierć? Jeśli mylisz się w tak przyziemnej rzeczy, jak liczba ludzi żyjących w starożytności, tym bardziej możesz się mylić w kwestii oceny moralnej Pana Boga. Vacarius napisał(a): Czemu Noe nie zabrał wszystkich kobiet w ciąży przecież one noszą w brzuchu niewiniątka.  A może Bóg zabrał wszystkie ofiary potopu do nieba? To jest możliwe.
|
So lis 24, 2012 14:32 |
|
|
|
 |
Acro
|
MIXer napisał(a): Jeśli mylisz się w tak przyziemnej rzeczy, jak liczba ludzi żyjących w starożytności, tym bardziej możesz się mylić w kwestii oceny moralnej Pana Boga. Nie pozostawiaj naszej ciekawości niezaspokojonej - ilez to ludzi żyło w czasach przed potopem i jak to wyliczyłeś? Cytuj: A może Bóg zabrał wszystkie ofiary potopu do nieba? To jest możliwe. To jak się zabija płód, to jest już ok, bo "może Bóg je zabrał do nieba"?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So lis 24, 2012 17:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To jak się zabija płód, to jest już ok, bo "może Bóg je zabrał do nieba"? To Bóg jest dawcą życia, a nie człowiek. "Dał Pan i zabrał Pan. Niech będzie imię Pańskie błogosławione" (Hi 1, 21 )
|
So lis 24, 2012 18:22 |
|
|
|
 |
Acro
|
Uważasz, że te potopione niemowlęta zasługiwały na śmierć?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
So lis 24, 2012 19:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Uważasz, że te potopione niemowlęta zasługiwały na śmierć? Tak sie składa, ze nie jestem Bogiem i wypowiedziec sie nie mogę, ale obiecuje ci, ze jak Go spotkam to nie omieszkam sie zapytać.....
|
So lis 24, 2012 19:54 |
|
|
|
 |
formek1
|
Vacarius napisał(a): Codziennie pojawiają się nowe mutacje starych wirusów i bakterii. Czemu Bóg tworzy to paskustwo dzień w dzień? Czemu nie poprzestał na tych wirusach i bakteriach, które stworzył 6 dnia. Czasami żałuje ze Boga nie ma tylko ta Ewolucja gdyż życie ludzkie byłoby prostsze.  Niestety Bóg nie tworzy nowych wirusów. Tak jak nie tworzy nowych psów. Nowe psy się "tworzą" inaczej niż wirusy ale zasada jest podobna Z psów "tworzą" się psy a z wirusów wirusy
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
So lis 24, 2012 21:01 |
|
 |
formek1
|
Vacarius napisał(a): MIXer napisał(a): A jaka religia naucza, że bóg jest odpowiedzialny za złe rzeczy? Bo na pewno nie chrześcijaństwo. Jak to nie? A co z wymordowaniem pierworodnych w Egipcie. To chyba raczej zła rzecz - zabić wielu niewinnych ludzi by wywrzeć presje na Faraonie. Bóg postąpił jak terrorysta. Ciężko nazwać takiego Boga dobrym. Nie wiem skąd przypuszczenie, że byli niewinni.
|
So lis 24, 2012 21:04 |
|
 |
Acro
|
humalog napisał(a): Acro napisał(a): Uważasz, że te potopione niemowlęta zasługiwały na śmierć? Tak sie składa, ze nie jestem Bogiem i wypowiedziec sie nie mogę, ale obiecuje ci, ze jak Go spotkam to nie omieszkam sie zapytać..... Aha. Nie potrafisz myśleć samodzielnie. A może tylko uciekasz od odpowiedzi? To może inaczej: czym - całkiem hipotetycznie - jakiekolwiek niemowlę czy płód mogłoby sobie zasłużyć na śmierć? formek1 napisał(a): Niestety Bóg nie tworzy nowych wirusów. Nowe wirusy powstają WBREW woli Boga? formek1 napisał(a): Vacarius napisał(a): MIXer napisał(a): A jaka religia naucza, że bóg jest odpowiedzialny za złe rzeczy? Bo na pewno nie chrześcijaństwo. Jak to nie? A co z wymordowaniem pierworodnych w Egipcie. To chyba raczej zła rzecz - zabić wielu niewinnych ludzi by wywrzeć presje na Faraonie. Bóg postąpił jak terrorysta. Ciężko nazwać takiego Boga dobrym. Nie wiem skąd przypuszczenie, że byli niewinni. czym - całkiem hipotetycznie - jakiekolwiek niemowlę mogłoby sobie zasłużyć na śmierć?
|
So lis 24, 2012 21:16 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): Niestety Bóg nie tworzy nowych wirusów.
Nowe wirusy powstają WBREW woli Boga? Nie rozumiem pytania. jakbyś mógł precyzyjniej je okreslić. formek1 napisał(a): Vacarius napisał(a): MIXer napisał(a): A jaka religia naucza, że bóg jest odpowiedzialny za złe rzeczy? Bo na pewno nie chrześcijaństwo. Jak to nie? A co z wymordowaniem pierworodnych w Egipcie. To chyba raczej zła rzecz - zabić wielu niewinnych ludzi by wywrzeć presje na Faraonie. Bóg postąpił jak terrorysta. Ciężko nazwać takiego Boga dobrym.
Nie wiem skąd przypuszczenie, że byli niewinni. czym - całkiem hipotetycznie - jakiekolwiek niemowlę mogłoby sobie zasłużyć na śmierć? Nie mam pojęcia gdzie była mowa o niemowlętach. Może mi wskażesz taki fragment wtedy będę szukał odpowiedzi. I co znaczy zasłużyć sobie na śmierć według Ciebie.
|
So lis 24, 2012 22:00 |
|
 |
Acro
|
formek1 napisał(a): Nie rozumiem pytania. jakbyś mógł precyzyjniej je okreslić. Nieważne, czy Bóg bezpośrednio tworzy wirusy, czy poprzez prawa natury. Gdyby ich nie chciał, gdyby nie podobało mu się, że ludzie chorują, chyba potrafiłby temu zaradzić. Cytuj: Nie mam pojęcia gdzie była mowa o niemowlętach. Może mi wskażesz taki fragment wtedy będę szukał odpowiedzi Chyba nie sądzisz, że w zatopionym świecie w potopie, albo w Sodomie, Gomorze czy Jerycho nie było niemowląt. Czy one też były winne? Cytuj: I co znaczy zasłużyć sobie na śmierć według Ciebie Chyba wiem, do czego zmierzasz. Zatem mordując kogoś tak naprawdę go nie morduję, bo on naprawdę nie umiera. I po co tyle hałasu z powodu morderstwa?
|
So lis 24, 2012 22:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To może inaczej: czym - całkiem hipotetycznie - jakiekolwiek niemowlę czy płód mogłoby sobie zasłużyć na śmierć? Ja już odpowiedziałem......(patrz post z godz. 18:22 ) Cytuj: Aha. Nie potrafisz myśleć samodzielnie. Lepiej odnieść sie do Boga niz udawać że sie mysli......co powinieneś osobiscie zastosować.
|
So lis 24, 2012 22:38 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): Nie rozumiem pytania. jakbyś mógł precyzyjniej je okreslić. Nieważne, czy Bóg bezpośrednio tworzy wirusy, czy poprzez prawa natury. Gdyby ich nie chciał, gdyby nie podobało mu się, że ludzie chorują, chyba potrafiłby temu zaradzić. Oczywiście że tak. Potrafiłby i zaradzi. Ale niestety na razie większość ludzi nie chce tego. Musiałby więc ich pozabijać ale wtedy podniósłbyś krzyk dlaczego zabija. Cytuj: Nie mam pojęcia gdzie była mowa o niemowlętach. Może mi wskażesz taki fragment wtedy będę szukał odpowiedzi Chyba nie sądzisz, że w zatopionym świecie w potopie, albo w Sodomie, Gomorze czy Jerycho nie było niemowląt. Czy one też były winne? Myślałem ze rozmawiamy o pierworodnych. Co do potopu i sodomy Niemowlęta nic nie były winne. Niestety jak się ma głupich rodziców to cierpią tez dzieci mimo ze nic nie są winne. Cytuj: I co znaczy zasłużyć sobie na śmierć według Ciebie Chyba wiem, do czego zmierzasz. Zatem mordując kogoś tak naprawdę go nie morduję, bo on naprawdę nie umiera. I po co tyle hałasu z powodu morderstwa? Nie nie zmierzam do niczego.' Pytałem po prostu nie rozumiejąc co to znaczy " zasłużyć sobie na śmierć"
|
So lis 24, 2012 22:58 |
|
 |
Acro
|
formek1 napisał(a): Oczywiście że tak. Potrafiłby i zaradzi. Ale niestety na razie większość ludzi nie chce tego. Sugerujesz, że większość ludzi chce chorować?  No, może lekarze, ale ich aż tak wielu nie ma.  Cytuj: Niemowlęta nic nie były winne. Niestety jak się ma głupich rodziców to cierpią tez dzieci mimo ze nic nie są winne. Wszechmocny nie potrafił nic innego wykombinować, tylko ukarać też dzieci na grzechy rodziców! Wow! Świetny przykład Boskiej sprawiedliwości! Cytuj: Nie nie zmierzam do niczego.' Pytałem po prostu nie rozumiejąc co to znaczy " zasłużyć sobie na śmierć" OK. Czego nie rozumiesz w tym zwrocie? Np czy Hitler zasłużył na śmierć czy na sanatorium? Cytuj: Cytuj: To może inaczej: czym - całkiem hipotetycznie - jakiekolwiek niemowlę czy płód mogłoby sobie zasłużyć na śmierć?
>Ja już odpowiedziałem......(patrz post z godz. 18:22 ) Tam podałeś odpowiedź na pytanie, kto jest dawcą życia, a ja pytam o coś zupełnie innego. Moje pytanie jest po dwukropku w cytowanym fragmencie.  Cytuj: Lepiej odnieść sie do Boga niz udawać że sie mysli......co powinieneś osobiscie zastosować. Do którego? Zresztą - najwyraźniej was olewa, bo odpowiedzi na pytanie nie dostałem. A proste i logiczne. Nie wymaga objawienia. Ale skoro nie wiecie, czy niemowlę może być szubrawcem zasługującym na brutalną śmierć, to mam nadzieję, że nie będziecie mieć dzieci. 
|
So lis 24, 2012 23:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ale skoro nie wiecie, czy niemowlę może być szubrawcem zasługującym na brutalną śmierć, to mam nadzieję, że nie będziecie mieć dzieci. Masz pecha bo ja juz mam.....i to potrafiące posługiwac sie rozumem - czego i Tobie życze z całego serca 
|
So lis 24, 2012 23:43 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): Oczywiście że tak. Potrafiłby i zaradzi. Ale niestety na razie większość ludzi nie chce tego. Sugerujesz, że większość ludzi chce chorować?
No niestety tak to wygląda. Palą ,pija ćpają, cudzołożą,odżywiają się jakby chcieli umrzeć, jeżdżą nieprzepisowo. A przecież wiadomo ze taki styl życia powoduje choroby. Więc gdyby tego nie chcieli to by inaczej postępowali. Cytuj: Niemowlęta nic nie były winne. Niestety jak się ma głupich rodziców to cierpią tez dzieci mimo ze nic nie są winne. Wszechmocny nie potrafił nic innego wykombinować, tylko ukarać też dzieci na grzechy rodziców! Wow! Świetny przykład Boskiej sprawiedliwości! Nie .Bóg nie karał niemowlaków. Jak już pisałem to rodzice są winni ze oni zginęli. Jeśli rodzic jedzie za szybko samochodem i powoduje wypadek to dziecko te może zginą mimo ze nic nie jest winne. Cytuj: Nie nie zmierzam do niczego.' Pytałem po prostu nie rozumiejąc co to znaczy " zasłużyć sobie na śmierć" OK. Czego nie rozumiesz w tym zwrocie? Np czy Hitler zasłużył na śmierć czy na sanatorium? Hitler był zbrodniarzem wiec powinien ponieść śmierć. Ale pytałeś o niemowlaków.
|
N lis 25, 2012 0:38 |
|
|
|