Czy Bóg Jahwe jest osobą?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy Bóg Jahwe jest osobą?
@ szymekb
Ojciec jest całym Bogiem, Syn jest całym Bogiem i Duch Święty jest całym Bogiem.
|
Wt kwi 30, 2013 23:23 |
|
|
|
 |
WIST
|
szymekb skoro wszystkie trzy osoby tworząc Trójcę czyli Boga jedynego, są zarazem każdy osobno tym samym Bogiem, to możesz modlić się i do Trójcy i do Ojca i do Jezusa i do Ducha św. To dla nas jest ciekawa sprawa gdy modląc się do Jezusa przypominamy sobie jego ziemską wędrówkę, a do Ducha jego obecność w chwili powstania świata, lub wtedy gdy Jezus rozpoczynał swoją drogę. Bogu to nie jest potrzebne, ale dla nas korzystne kiedy nasza modlitwa jest refleksyjna, kiedy skupiamy się na czymś.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt kwi 30, 2013 23:28 |
|
 |
formek1
|
szymekb napisał(a): Ostatnio jeden z moich znajomych przekonywał mnie, że Bóg Jahwe nie jest osobą.
Przyznam, że zdziwiło mnie to, bo wydawało mi się to oczywiste, że Jahwe jest osobą. Osobą, z którą rozmawiali prorocy i patriarchowie. Osobą, która ma swoją wolę i uczucia itd.
A więc co o tym myślicie: Bóg Jahwe jest osobą czy nie jest? A kto według ciebie jest osobą? Co to oznacza byc osobą. Jesli osoba ma ciało, rozum, inteligencję, mo może diząłc i cos robic to Bóg jak najbardziej jest osobą.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
N maja 12, 2013 13:38 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Bóg ma ciało, formek?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N maja 12, 2013 15:49 |
|
 |
JedenPost
|
Jezus ponoć ma i jest Bogiem, czy tak?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N maja 12, 2013 18:37 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owszem, Jezus ma cialo, ale nie dlatego, ze jest Bogiem, ale dlatego, ze stal sie czlowiekiem.
„On to dla nas, ludzi, i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba. I za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy, i stał się człowiekiem”.
|
N maja 12, 2013 18:48 |
|
 |
JedenPost
|
No tak. Niemniej - Bóg ma ciało. Co nie znaczy naturalnie, że jest istotą cielesną i że posiadanie ciała w czymś Go ogranicza czy czegoś ujmuje.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N maja 12, 2013 18:53 |
|
 |
formek1
|
Johnny99 napisał(a): Bóg ma ciało, formek? No Biblia tak mówi . A chyba Biblia nie kłąmie?
|
N maja 12, 2013 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): No tak. Niemniej - Bóg ma ciało. Co nie znaczy naturalnie, że jest istotą cielesną i że posiadanie ciała w czymś Go ogranicza czy czegoś ujmuje. No tak, a w Biblii jest napisane czarno na bialym "nie ma Boga". Na tym poziomie to mozna sobie dyskutowac a dyskutowac. Jezus Chrystus dlatego ma cialo (przemienione po zmartwychwstaniu), ze sie unizyl do poziomu czlowieka. Bog to Ojciec, Syn i Duch sw. Jakie cialo ma Bog Ojciec? Cytuj: Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył J 1,18 A dlaczego nie widzial?
|
N maja 12, 2013 19:00 |
|
 |
Johnny99
|
formek1 napisał(a): No Biblia tak mówi . Ale mógłbyś zacytować jakiś fragment?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N maja 12, 2013 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): formek1 napisał(a): No Biblia tak mówi . Ale mógłbyś zacytować jakiś fragment? I jeszcze rzekł Pan: "Oto miejsce obok Mnie, stań przy skale. Gdy będzie przechodzić moja chwała, postawię cię w rozpadlinie skały i położę moją rękę na tobie, aż przejdę. A gdy cofnę rękę, ujrzysz Mię z tyłu, lecz nie ukażę tobie mojego oblicza". (Wj 33, 21-23) Skoro jest ręka, to jest i ciało.
|
N maja 12, 2013 21:08 |
|
 |
JedenPost
|
Kael napisał(a): JedenPost napisał(a): No tak. Niemniej - Bóg ma ciało. Co nie znaczy naturalnie, że jest istotą cielesną i że posiadanie ciała w czymś Go ogranicza czy czegoś ujmuje. No tak, a w Biblii jest napisane czarno na bialym "nie ma Boga". Na tym poziomie to mozna sobie dyskutowac a dyskutowac. Jezus Chrystus dlatego ma cialo (przemienione po zmartwychwstaniu), ze sie unizyl do poziomu czlowieka. Bog to Ojciec, Syn i Duch sw. Jakie cialo ma Bog Ojciec? Nie bardzo rozumiem co Cię irytuje i o jaki poziom Ci chodzi. Nie moja wina, że Wasza koncepcja Trójcy jest na tyle osobliwa, że rodzi tego typu problemy w kwestiach własnościowych czy jakkolwiek to nazwać. Jezus jest Bogiem i (z podanego przez Ciebie powodu) ma ciało, to Wasza doktryna. Mi absolutnie nie przeszkadza, że pozostałe Osoby boskie tego ciała nie użytkują.
|
N maja 12, 2013 21:17 |
|
 |
formek1
|
Kael napisał(a): Jakie cialo ma Bog Ojciec? takie jak Bóg syn I takie jak Duch swiety Cytuj: Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, [o Nim] pouczył J 1,18 A dlaczego nie widzial? Bo nie był w niebie. I oczy fizyczne nie moga zobaczyc duchowych ciał.
|
N maja 12, 2013 22:24 |
|
 |
Johnny99
|
Czyli "Duch swiety" też jest osobą?
|
Pn maja 13, 2013 19:16 |
|
 |
formek1
|
Johnny99 napisał(a): Czyli "Duch swiety" też jest osobą? Biblia o tym nie mówi. To raczej wymysł ludzi.
|
Pn maja 13, 2013 19:53 |
|
|
|