Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 2:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Fatima - czy to jest Wasza wizja Boga, katolicy? 
Autor Wiadomość

Post Re: Fatima - czy to jest Wasza wizja Boga, katolicy?
Panna_Funia napisał(a):
Ja wiem w jakim kierunku zmierzam, ale nie ograniczam się do szlaku. Chętnie zbaczam na manowce ;-), sprawdzam inne ścieżki. Nie chodzi mi o to, by zdobyć szczyt i zakończyć wędrówkę, bo to ją właśnie cenię sobie najbardziej. I to, że mam możliwość poznawać ciągle coś nowego, dorzucić co mi tam pasuje, do tego swojego tobołka, który niosę. Nie zamknę się nigdy w jednej ideologii, w jednym systemie, bo czułabym się jak w więzieniu. Nie przestanę wędrować, poszukiwać inspiracji :)

A ja sobie siedzę i lecę... to znaczy, w tym momencie, akurat orbituję. Od czasu do czasu wypuszczam się na wędrówkę po planecie. Tu sobie wybiorę jakiś kamyczek, tam skubnę ciekawą roślinę do zielnika, czasem się jakiś dinozaur głodny trafi - wtedy dinozaura bęc. Gwiazda dzienna grzeje całkiem przyjemnie. Potem wracam do promu, zapinam pasy i lecę na mój gwiazdolot, katalogować zbiory.

Jak mi się planeta znudzi, odpalę silniki i poszukam sobie następnej. Oczywiście, lot przez próżnię to nieciekawa sprawa, jak się coś zepsuje, mogę liczyć tylko na siebie. Ostatnim razem... no, nie wyglądało to za ciekawie. Ale poradziłem sobie.

Ciekawi mnie tylko, czy komuś się kiedyś na coś ta moja wędrówka przyda. Na Ziemi każdy teraz siedzi w wirtualce, tam nie takie rzeczy potrafią artyści-kreatywi wyrenderować. "Awatara" na przykład. Kogo dziś jeszcze obchodzą loty do prawdziwych gwiazd? A przecież nie lecę do nich sam... i nie tylko w mojej okolicy są podróżnicy... niektórzy zapuścili się naprawdę daleko, w takie rejony, do których ja nie dolecę nigdy...

Orkiestra!

Wt cze 25, 2013 18:15

atheist napisał(a):
Zakładając, że to rzeczywiście prawda - jak Wy katolicy czujecie się z taką wizją Waszego Boga?

Dlaczego mielibyśmy się w ogóle odnosić do kolejnych wizji Boga wymyślanych przez ateistów? Jesteście śmieszni.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt cze 25, 2013 21:37

Lurker napisał(a):
A ja sobie siedzę i lecę... to znaczy, w tym momencie, akurat orbituję. Od czasu do czasu wypuszczam się na wędrówkę po planecie. Tu sobie wybiorę jakiś kamyczek, tam skubnę ciekawą roślinę do zielnika, czasem się jakiś dinozaur głodny trafi - wtedy dinozaura bęc. Gwiazda dzienna grzeje całkiem przyjemnie. Potem wracam do promu, zapinam pasy i lecę na mój gwiazdolot, katalogować zbiory.

A więc to byłeś TY! Oddawaj mućkę!

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Wt cze 25, 2013 22:09

Przepraszam, ale po wszyciu dopalacza inteligencji Mućka stanowczo twierdzi, że nie chce mieć więcej z wami do czynienia...

Orkiestra!

Wt cze 25, 2013 22:28

atheist napisał(a):
No więc teraz już jasne - Jezus zesłał na ludzkość karę w postaci najokrutniejszej z wojen, zabijając kilkadziesiąt milionów ludzi na całej Ziemi, aby z odpowiednią pompą... ustanowić nowy kult, kult Niepokalanego Serca Maryi!

Alebokiedy tu się wszystko zgadza. I z perspektywy chrześcijańskiej, i, nazwijmy to - a co się będę - niezałganej.

Z perspektywy chrześcijańskiej, im szybciej człowiek zejdzie z tego świata, tym dla niego lepiej, byle nie w grzechu śmiertelnym. Czeka go przecież wieczność w obecności samego Pana Boga. A żywot doczesny to tylko padół łez i nieustanna walka z najzawziętszym i najpodstepniejszym wrogiem, jakiego można sobie wyobrazić. Dlatego dobrze powiedział Fizjolog o dudku.

Rzeczywistość natomiast, która wyziera spod złotych koron i sukien złogołowiowych, jest nieco przerażająca: otóż jak świat światem, od Eire po Sumer, w naszym zakątku Ziemi wojną zajmowały się BOGINIE. Z wyjątkiem cywilizacji klasycznej, gdzie był to akurat Mars/Ares. Ale nawet oni mieli swoją dziewicę-wojowniczkę, Minerwę/Atenę. Ba, również Słowianie za opiekunkę swoich zastępów uznali Marzannę, kobietę. Trudno więc się dziwić, że Maryja wybrała sobie taką, a nie inną drogę do zawiązania kultu na swoją cześć.

Orkiestra!

Śr cze 26, 2013 4:23
Lurker napisał(a):
Alebokiedy tu się wszystko zgadza. I z perspektywy chrześcijańskiej, i, nazwijmy to - a co się będę - niezałganej.
Z perspektywy katolickiej. Wątpię, czy zgadza się cokolwiek z perspektywy innych chrześcijan. Z mojej perspektywy jest to "trójca" którą opisuje koran, a nie ewangelia.
Lurker napisał(a):
Z perspektywy chrześcijańskiej, im szybciej człowiek zejdzie z tego świata, tym dla niego lepiej, byle nie w grzechu śmiertelnym.
To takze nie jest prawda. Życie na tym świecie ma sens i wartość. Sama koncepcja "grzechu śmiertelnego" i cała związana z tym kazuistyka to specyfika tylko i wyłącznie KK, pozostali chrześcijanie nie mają z tym nic wspólnego.
Lurker napisał(a):
Trudno więc się dziwić, że Maryja wybrała sobie taką, a nie inną drogę do zawiązania kultu na swoją cześć.
Jestem pewien, ze Maria nie ma z tym nic wspólnego.

Śr cze 26, 2013 6:57

Kozioł napisał(a):
Lurker napisał(a):
Z perspektywy katolickiej. Wątpię, czy zgadza się cokolwiek z perspektywy innych chrześcijan. Z mojej perspektywy jest to "trójca" którą opisuje koran, a nie ewangelia.

No...

Kozioł napisał(a):
Lurker napisał(a):
Z perspektywy chrześcijańskiej, im szybciej człowiek zejdzie z tego świata, tym dla niego lepiej, byle nie w grzechu śmiertelnym.
To takze nie jest prawda. Życie na tym świecie ma sens i wartość. Sama koncepcja "grzechu śmiertelnego" i cała związana z tym kazuistyka to specyfika tylko i wyłącznie KK, pozostali chrześcijanie nie mają z tym nic wspólnego.

Przepraszam - masz rację. Uogólniłem za szybko i niesprawiedliwie.

Kozioł napisał(a):
Lurker napisał(a):
Trudno więc się dziwić, że Maryja wybrała sobie taką, a nie inną drogę do zawiązania kultu na swoją cześć.
Jestem pewien, ze Maria nie ma z tym nic wspólnego.

A tutaj się uprę i wprowadzę rozróżnienie między Marią (pewną konkretną Izraelitką, matką Jezusa) i Maryją (postacią odbierającą cześć "paraboską", będącą katolicką pozłotką na wcześniejszych kultach rozmaitych bogiń). Być może powinienem w ogóle użyć liczby mnogiej?

Orkiestra!

Śr cze 26, 2013 8:07

Wizja Boga sprawiedliwego aczkolwiek Miłosiernego ponad swoją sprawiedliwość gdyż daje nam Nabożeństwo Pierwszych Sobót Miesiąca. Tak, taka wizja Boga podoba mi się. Choć zasługujemy na karę, Bóg znowu daje nam ratunek.

Śr cze 26, 2013 8:37
patryk84 napisał(a):
Wizja Boga sprawiedliwego aczkolwiek Miłosiernego ponad swoją sprawiedliwość gdyż daje nam Nabożeństwo Pierwszych Sobót Miesiąca. Tak, taka wizja Boga podoba mi się. Choć zasługujemy na karę, Bóg znowu daje nam ratunek.

Bóg juz dał nam ratunek krzyzujac Jezusa.

Pięć pierwszych sobót mięsiąca to przepis na zbawienie od kogoś podającego się za Marię. Owa "Maria" obiecuje zbawiac ludzi ("W godzinę śmierci obiecuję przyjść na pomoc z łaskami potrzebnymi do zbawienia ..."), którzy będą oddawali jej cześć. To "ratunek" dla tych, którzy uważają, że potrafią sami się zbawić, że potrafią zasłużyć na zbawienie.

Nie, dziękuję.

Śr cze 26, 2013 9:10

Kozioł napisał(a):
Pięć pierwszych sobót mięsiąca to przepis na zbawienie od kogoś podającego się za Marię. Owa "Maria" obiecuje zbawiac ludzi ("W godzinę śmierci obiecuję przyjść na pomoc z łaskami potrzebnymi do zbawienia ..."), którzy będą oddawali jej cześć. To "ratunek" dla tych, którzy uważają, że potrafią sami się zbawić, że potrafią zasłużyć na zbawienie.

Nie, dziękuję.

To po co wpychasz swojego ryjka tam, gdzie nie ma dla Ciebie miejsca?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr cze 26, 2013 9:15

Tak, Bóg dał ukrzyżować samego siebie dla nas, tylko to znaczy że nie ma piekła? Niestety ale jest i to jest pełne dusz biednych grzeszników. Dlatego właśnie Maryja daje nam pierwsze soboty żebyśmy mogli również w taki sposób przebłagać sprawiedliwość Boga i uniknąć zasłużonej kary.

Śr cze 26, 2013 10:22

patryk84 napisał(a):
Tak, Bóg dał ukrzyżować samego siebie dla nas, tylko to znaczy że nie ma piekła? Niestety ale jest i to jest pełne dusz biednych grzeszników. Dlatego właśnie Maryja daje nam pierwsze soboty żebyśmy mogli również w taki sposób przebłagać sprawiedliwość Boga i uniknąć zasłużonej kary.

Rzucasz perły przed wieprze. Wpadli tutaj, aby nieudolnie, zgodnie z ich mizerią umysłową, nabijać się z wiary a nie jej szukać.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Śr cze 26, 2013 10:34
patryk84 napisał(a):

To prawda, wszyscy zasługujemy na potępienie. I własnie dlatego Jezus umarł na krzyżu za nasze grzechy aby dopełnić sprawiedliwości, aby Bóg w swoim miłosierdziu mógł uznać nas za czystych i zbawić.

Niczym i nigdy nie zasłużysz na zbawienie. Dziwię się, że tego nie wiesz!

Śr cze 26, 2013 10:45
@patryk84
Polecam Katechizm Kościoła Katolickiego rozdział trzeci "ZBAWIENIE BOŻE: PRAWO I ŁASKA"

Prawdopodobnie nie wyczerpuje to tematu, a czytać KKK za ciebie nie będę (az tak mnie nie interesuje).
Polecam tobie tekst źródłowy : Nowy Testament. NT możesz ściągnąć legalnie w formacie mp3 ze strony benedyktynów tynieckich i słuchac chociazby w czasie drogi do/z pracy.

Śr cze 26, 2013 11:09
Kozioł napisał(a):
patryk84 napisał(a):

To prawda, wszyscy zasługujemy na potępienie. I własnie dlatego Jezus umarł na krzyżu za nasze grzechy aby dopełnić sprawiedliwości, aby Bóg w swoim miłosierdziu mógł uznać nas za czystych i zbawić.

Niczym i nigdy nie zasłużysz na zbawienie. Dziwię się, że tego nie wiesz!

Ale bez współpracy z łaską Boga, jaka jest np. modlitwa, nigdy nie "zasłużymy" na zbawienie.

Śr cze 26, 2013 11:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 81 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona