Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 7:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 W czym religia katolicka jest lepsza od innych religii? 
Autor Wiadomość

Post Re: W czym religia katolicka jest lepsza od innych religii?
MIXer napisał(a):
Laam napisał(a):
Więc to kwestia priorytetów, co jest dla Boga ważniejsze: wiara w Jezusa czy godne i prawe życie?
Nie da się prowadzić godnego i prawego życia bez wiary w Boga (Trójcę Świętą), ponieważ jest On jedynym źródłem wszelkiego dobra.

Twierdzenie, że wszyscy niechrześcijanie są niegodni i nieprawi, jak mi się zdaje, od dłuższego czasu nie należy już do oficjalnej doktryny Kościoła katolickiego. Aczkolwiek wchodzi jeszcze w skład wierzeń niektórych kościołów protestanckich, głównie w USA i Afryce.

Pt sie 30, 2013 6:27
Niechrześcijanie są w stanie postępować właściwie. Powodem tego jest fakt, że, jako dzieci Boże (jesteśmy stworzeniami Bożymi), wszyscy ludzie na ziemi zostali obdarowani przez Boga taką możliwością. Jednakże najwięcej dobra czynią ci, którzy są najbliżej Boga. Tymi ludźmi są prawdziwie wierzący, to znaczy są nimi te osoby, które rzeczywiście postępują według zaleceń Chrystusa. Człowiek, który podaje się za, powiedzmy, katolika, niekoniecznie nim jest.

Pt sie 30, 2013 6:40
ogon__ napisał(a):
nie należy już do oficjalnej doktryny Kościoła katolickiego
To oficjalna doktryna KK się zmienia?

A tak w ogóle, to według św. Pawła wszyscy ludzie, a nie tylko niechrześcijanie są nieprawi.

Pt sie 30, 2013 7:25

mnie ostatnio coraz częściej nadchodzą wątpliwości: gdy chłodno popatrze na to w co mam wierzyć wydaje mi sie to absurdalne. i pewnie nie ma innej drogi rozwjania ich jak modlitwa, czytanie pisma św i książki o tematyce religijnej. a nie robie tego, niestety. moja wiara jest 'niedzielna', wiec waszym zdaniem pewnie żadna. ale wlasnie. słowo wiara wskazuje na brak pewności. nie możecie mówić: moja religia jest prawdziwa a inne nie (tak wiem, świadectwa, pismo-ale tu tez tylko WIERZYCIE ze zostało ono napisane dzieki natchnieniu ducha świętego).

Pt sie 30, 2013 8:19
ikatibant napisał(a):
mnie ostatnio coraz częściej nadchodzą wątpliwości: gdy chłodno popatrze na to w co mam wierzyć wydaje mi sie to absurdalne. i pewnie nie ma innej drogi rozwjania ich jak modlitwa, czytanie pisma św i książki o tematyce religijnej. a nie robie tego, niestety. moja wiara jest 'niedzielna', wiec waszym zdaniem pewnie żadna. ale wlasnie. słowo wiara wskazuje na brak pewności. nie możecie mówić: moja religia jest prawdziwa a inne nie (tak wiem, świadectwa, pismo-ale tu tez tylko WIERZYCIE ze zostało ono napisane dzieki natchnieniu ducha świętego).
Wniosek: Należy zadbać o osobistą więź z Bogiem, a nie polegać tylko na książkach.

Pt sie 30, 2013 8:22

ikatibant napisał(a):

Twoje wątpliwości są jak najbardziej uzasadnione bo chłodno rozumem mierząc historia o Bogu, który staje się człowiekiem i umiera na krzyżu dla Twojego zbawienia wydaje się być całkowitym absurdem i rozum ją odrzuci. Wiara jest niezbędna żeby uznać ją za prawdę i tej wiary człowiek sam w sobie nie znajdzie ale otrzymuje ją z góry.

Wiara jest jednym z darów Ducha Świętego, wcale nie mniejszym od chociażby możności czynienia cudów - sama "wiara czyni cuda" i jest zaczątkiem wszystkiego. Bez wiary daleko nie zajdziemy. "Wiara jest poręką tych dóbr, których się spodziewamy, dowodem tych rzeczywistości, których nie widzimy" (Hbr 11, 1) - pradziwa wiara nie dopuszcza niepewności! Bóg daje taka wiarę, która przepełnia Cię pewnością. Wątpliwości znikają. Chcesz mieć pewność - może Ci ją dać jedynie Bóg.

Czemu nie sięgniesz do Słowa Bożego? Po co radzić się ludzi jak Bóg sam uczy poprzez Słowo?
"Przeto wiara rodzi się z tego, co się słyszy, tym zaś, co się słyszy, jest słowo Chrystusa." Rzymian 10:17

Pt sie 30, 2013 8:49

Główny problem polega na tym, że ikatibant, czy autor tego wątku widzi jedynie religie, jakieś jej zasady praktyki, normy. Tymczasem prawdziwe Chrześcijaństwo to autentyczna relacja z Chrystusem. Należy przestawić sobie w głowie myślenie z religijnego na osobę Boga, inaczej "wiara" będzie tylko uciążliwym nie dającym radości wysiłkiem.

Pt sie 30, 2013 14:48

Mam coś takiego z postaciami fikcyjnymi z jednego animca...

Orkiestra!

Pt sie 30, 2013 15:03

Ewangelion?

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Pt sie 30, 2013 20:36

Mhm.

Evangelion to podstawa. Bo jeszcze na doczepkę przyplątało się parę postaci z innych animców, a nawet dwie książkowe. Zastanawiam się, czy to już religia, czy tylko bliżej nieokreślona praktyka...

Orkiestra!

Pt sie 30, 2013 20:43

Laam napisał(a):
Cześć,

ogólnie nie jestem niewierzący. Kiedyś byłem w pełni katolikiem i przyjmowałem wszystko jak leci.

Więc o co chodzi? Żądasz uwiarygodnienia w oczach tych,
którzy wiarę Ojców, Ojczyznę i nazwisko noszą z dumą?
My Polacy tak mamy i gardzimy przewalistymi chorągiewkami.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pt sie 30, 2013 20:48

zefciu napisał(a):
To oficjalna doktryna KK się zmienia?

Broń Panie Boże!!!
Kościół musi się trzymać swoich doktryn.
To czego niegdyś Kościół nauczał jako prawdziwe, także teraz jest prawdziwe, ponieważ prawda jest niezmienna. A więc tym samym, że wiadomo, czego niegdyś Kościół nauczał, również wiadomo, czego teraz naucza, ponieważ nieomylny Kościół, który teraz jest, nie może zaprzeczać nieomylnemu Kościołowi, który był niegdyś.
(O. Krystian Pesch SI, Kompendium Teologii dogmatycznej. Tom I. Fryburg w Bryzgowii 1935, s. 218)

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Pt sie 30, 2013 20:54

Endek - a sobory?

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Pt sie 30, 2013 21:27

Jak dla mnie, są dwa oczywiste znaki dlaczego właśnie katolicyzm jest lepszy od innych religii:

1. Bardzo często inne religie opisują rzeczywistość eschatologiczną na wzór doczesności. W islamie np. w raju będzie się posiadało dziewice itd. Szczęście wieczne jest pojmowane dość przyziemnie, tymczasem wiara katolicka, nie wypowiada się tak szczegółowo o tym co w niebie jest a co nie. Szczęście eschatologiczne polega na całkowitym zjednoczeniu się z Bogiem i wizji uszczęśliwiającej. Wyraźnie jest w Biblii napisane, iż: 34 Jezus im odpowiedział: "Dzieci tego świata żenią się i za mąż wychodzą. 35 Lecz ci, którzy uznani zostaną za godnych udziału w świecie przyszłym i w powstaniu z martwych, ani się żenić nie będą, ani za mąż wychodzić. 36 Już bowiem umrzeć nie mogą, gdyż są równi aniołom i są dziećmi Bożymi, będąc uczestnikami zmartwychwstania. Łk 20, 34 -38.

2. Inne religie często są dotknięte błędem pelagiańskim. A więc samozbawienie. W Judaizmie zbawienie polega na wypełnianiu prawa, w islamie też, nie ma mowy o mesjaszu i łasce odkupienia, w buddyzmie, to sam człowiek poprzez osiągnięcie nirwany osiąga szczęście. W żadnych tych religiach jako tako nie mówi się o zbawczej łasce. To człowiek jest w ukryty sposób sam bogiem, który swoją pracą zapracowuje sobie zbawienie. A przecież jasne jest, że to powinno należeć do Boga i jego łaski.

Te dwa argumenty przemawiają do mnie. I uważam, że właśnie w tym najlepiej widać która religia jest prawdziwa a która fałszywa. 1. Wyobrażenia o eschatologii na wzór doczesny i 2 rozsiany błąd samozbawiania.

So sie 31, 2013 12:00
Te dwa znaki wskazują wyraźnie dlaczego wiara katolicka jest lepsza od innych. Czy któryś z nich wskazuje, że jest lepsza od prawosławia?
Nie jest moim zamiarem antagonizowanie (poprzez to pytanie) wyznawców tych religii, ciekawa jestem tylko czy pokusiłbyś się o wskazanie w czym katolicyzm jest lepszy od prawosławia ;)

So sie 31, 2013 12:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona