|
|
|
Prawo nadstawiania policzka na autentycznych przykładach
Autor |
Wiadomość |
BorsukTatarski
|
 Re: Prawo nadstawiania policzka na autentycznych przykładach
Hmmm... Co konkretnie masz na myśli?
|
Wt lut 04, 2014 19:08 |
|
|
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Hmm, na myśli mam to, że nastawianie drugiego policzka w realnym świecie jest strategią skazaną na niepowodzenie, gdyż zostanie to wykorzystane przez niecne jednostki. Był kiedyś taki film, tytułu nie pamiętam, w każdym razie opowiadał o jakiejś grupie chrześcijan, która dosłownie interpretowała tę zasadę. I oni nie robili nic, jak ktoś kradł im bydło, zabierał narzędzia, bił i gwałcił. Nadstawiali tylko drugi policzek. Bo tak chciał Jahwe. Niestety nie pamiętam też konkluzji filmu, ale zdaje się, UWAGA, TU MOGĘ FANTAZJOWAĆ, że jeden z bohaterów nie mógł się pogodzić z tym boskim nakazem i sprał któregoś z napastników, co spotkało się z dezaprobatą wspólnoty wiernych. Ale co było dalej, to już zupełnie nie pamiętam. W każdym razie, to nie może działać w dzisiejszym świecie, bo zawsze się znajdzie ktoś, kto to niecnie wykorzysta w swoim celu. Niestety.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lut 04, 2014 20:58 |
|
 |
BorsukTatarski
|
Rozumiem. Ale tak się dzieje, jeśli patrzymy wybiórczo na słowa Pisma Świętego. A tymczasem trzeba patrzeć na całość. I najlepiej, w wypadku trudności w zrozumieniu, zapytać innych: żywych lub osoby z przeszłości. Bohaterowie z filmu tego nie zrobili.
A ta zasada może działać w dzisiejszym świecie. I działała również w przeszłości, i będzie działać w przyszłości. Czytałeś artykuł, który podlinkowałem? To jest tam naprawdę świetnie wytłumaczone, o co w tym chodzi.
|
Wt lut 04, 2014 21:47 |
|
|
|
|
|