Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 12:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Bóg jest Jedyny 
Autor Wiadomość
Post Re: Bóg jest Jedyny
Dawid7 napisał(a):
Maria-Magdalena napisał(a):

"... Powstań ty, który jesteś dziełem rąk moich. Powstań ty,
który jesteś moim obrazem uczynionym na moje podobieństwo ..."

Obrazem (niekiedy trudno czytelnym), ale nie Bogiem !
Jeśli już jesteśmy w tym wątku to także przybranym dzieckiem Bożym,
na mocy testamentu z Krzyża, przekazanym św. Janowi
Pozdrawiam - Dawid.

Dawidzie,
dziecko zawsze jest obrazem ojca.

Bóg jest naszym ojcem, ale i Adam jest naszym pra-ojcem.
Jest w nas dobro boskiej cząstki i grzech pierwszego człowieka.
Jezus Chrystus - ofiarowany za mnie i za Ciebie...uczy miłości i pragnie mojej i Twojej ofiary miłości. Takiej na jaką nas stać.

Proś o Ducha Św., którego i ja proszę, by codziennie uzdalniał mnie do miłości.

I ja Cię pozdrawiam,
M-M.

N mar 30, 2014 17:31
C.d.
Dawidzie posłuchaj, proszę.

https://www.youtube.com/watch?v=AvJTg0Wd4Hw

i moja ulubiona
https://www.youtube.com/watch?v=tVyLINr-5dw

Dialog z Jezusem i wiara uzdrawiają...tak jak Samarytankę przy studni, czy kobietę chorą na krwotok.

Odpowiedz sobie dla kogo/czego Ty się wykrwawiasz?

N mar 30, 2014 17:43

Ano, posłuchałem i gratuluję.
Obawiam się jednak, że dla części naszej młodzieży,
te Twoje utwory mogą być trudne w odbiorze.

Domyślam się, że jesteś na/po teologii, prawda?

Pn mar 31, 2014 18:36
Dawid7 napisał(a):

Ano, posłuchałem i gratuluję.
Obawiam się jednak, że dla części naszej młodzieży,
te Twoje utwory mogą być trudne w odbiorze.

Domyślam się, że jesteś na/po teologii, prawda?

Dawidzie, cieszy mnie, że i Tobie się podobają :)

Jeśli chodzi o Twoje pytanie. Jestem prostą i ubogą kobietą, która przeżyła głębokie nawrócenie i jest bardzo szczęśliwa.

A to coś w stylu naszych milusińskich.
https://www.youtube.com/watch?v=DY8QSORplmE
i o naszych milusińskich
https://www.youtube.com/watch?v=TgJ18qXnLYQ

Posłuchaj proszę.

Warto ich, i siebie uczyć patrzenia na rzeczywistość oczami miłości. Co nie jest proste...pomimo, że serce każdego z nas pragnie kochać.

Dobrej nocy.

Jadę na kanonizację i do Asyżu! Chyba dziś nie zasnę.

Pn mar 31, 2014 20:52

Eubulides napisał(a):

Nie. :-) Nasze doświadczenie Boga nie ma nic wspólnego z jego niepowtarzalnością. Przecież nas kiedyś na świecie nie było i kiedyś znów nie będzie. Czy Bóg twojej znajomej, też rodzi się z nią i umiera? Przepraszam, ale to brzmi trochę niepoważnie...

Bóg jest nieśmiertelny, więc nie umiera w niej, bo mieszka w jej duszy.
Eubulidesie: żyjemy w czasach pełnych relatywizmu i pluralizmu, pełnych idoli. Ważne jest dla mnie: jakie zastosować obiektywne kryteria, aby odróżnić idola, od Boga prawdziwego. Sceptycy mówią, a takich jest multum: prawda jest wiele, i nie ma Jednej. To nie są ludzie innych wierzeń, ale katolicy, a przynajmniej ludzie ochrzczeni w tej religii. Mówią: ten Jedyny Bóg to tylko idea, która istnieje w głowach wierzących, koncepcja, która przypisuje mu pewne cechy: np. doskonałość, nieśmiertelność itd. My przecież nie mamy bezpośredniego dostępu do Boga, o takich cechach, tzn. dla prawie wszystkich z nas pozostaje on Tajemnicą. Jak dowieść istnienie takiego Boga, nie odwołując się do wiary, a do wiedzy. Łatwo narazić się na zarzut: każda wiara jest 'prawdziwa", bo żadna nie potrafi dowieść obiektywnie swej prawdziwości. Ergo: nie ma Boga Jedynego, a są jedynie wierzenie w jakichś byt, któremu przypisujemy pewne cechy, a tak naprawdę, to istnieje on tylko w naszym umyśle. To nie jest moja opinia, ale opinia wielu ludzi, z którymi pracuję: egotyków, dla których ich ego jest bogiem i jemu poświecają swój czas, a nie Prawdziwemu Bogu.

Wt kwi 01, 2014 9:53

A to o to chodzi. :-) Cóż, widocznie źle Cię zrozumiałem. W takim wypadku (jeśli chcesz racjonalnie przekonywać ludzi do Boga) powinnaś sięgnąć do książek filozofów. Jak dowieść jedyność Boga (pojmowanego jako ktoś, który jest bytem koniecznym, dzięki któremu wszystko istnieje)? Boga wiecznego i niezniszczalnego? Immanuel Kant napisał bardzo ciekawy tekst z książki "Jedyna możliwa podstawa istnienia Boga":
Rozdział 1, Rozważanie 3, Artykuł 3.
Istota konieczna jest jedna.
Cytuj:
"Ponieważ istota konieczna zawiera ostateczną podstawę wszystkich możliwości, zatem każda inna rzecz będzie możliwa tylko w tym stopniu, w jakim jest dana poprzez nią jako podstawę. Przeto każda inna rzecz ma miejsce tylko jako jej skutek, a zatem możliwość oraz istnienie wszystkich innych rzeczy są od niej zależne. Jednakże coś, co samo jest zależne, nie zawiera ostatecznej realnej podstawy wszelkiej możliwości i wobec tego nie jest bezwzględnie konieczne. Zgodnie z tym nie może istnieć wiele absolutnie koniecznych rzeczy.
Załóżcie, że A jest istotą konieczną, zaś B jakąś inną [istotą konieczną]. Stąd na mocy definicji, B jest tylko w tym stopniu możliwe, w jakim jest ono dane jako skutek innej podstawy [- w tym wypadku -] A. Ponieważ jednak na mocy założenia samo B jest konieczne, jego możliwość jest w nim dana jako predykat, nie jako skutek innej [podstawy], a mimo to dana tylko jako skutek zgodnie z tym, co wyżej [powiedziano], a co sobie przeczy."

Podoba się takie podejście?
To jest myśliciel XVIII wieczny, ale podobne dowody i argumenty tworzyli już niektórzy w starożytności. Ja osobiście polecam Ci zajrzeć do Summy Teologii św. Tomasza z Akwinu. Myślę, że powinno Ci się spodobać jego podejście. Przedstawia najpierw argumenty przeciwników w omawianej kwestii, później wyjaśnia kwestię a na końcu daje odpowiedź na postawione zarzuty. Tu jest link: http://katedra.uksw.edu.pl/ramka.htm
Wejdź na obraz św. Tomasza, później zajrzyj do jego Summy t.1 jak chcesz, to pomiń sobie zagadnienie 1 (kwestie wprowadzające) i zacznij czytać od zagadnienia 2. Myślę, że z przyjemnością zobaczysz jakie dalsze tematy istoty Boga podejmuje.

Wt kwi 01, 2014 11:17
Zapytałam siebie: dlaczego Bóg jest dla mnie jedyny?
I poznałam odpowiedź. Dlatego, że On zawsze pragnie relacji ze mną.

Mąż/ żona/ dzieci/rodzice mogą odwrócić się i odejść...także od Boga, bowiem każdy z nas jest integralna osoba i jest też słaby.
Bóg kocha miłością bezwarunkową, człowiek nie.

Czy wiesz czego Bóg nie może zrobić?
Bóg nie może przestać kochać.
Bóg nie może przestać kochać ani Ciebie, ani mnie.
Bóg nie może przestać kochać grzesznika jak i człowieka kroczącego droga do świętości.
Bowiem Bóg jest Miłością.

Dlatego Bóg jest Jedyny.
Dla mnie.

Co ja robię dla Jego miłości?
Czy jestem wierna Jego słowu, własnemu powołaniu...czy widzę tę Miłość w drugim człowieku, najbliższej osobie, która odwraca się i idzie swoją droga ...
Miłość nie zniewala, daje wolną wolę.

So kwi 05, 2014 8:42

No właśnie człowiek jest tylko człowiekiem i zawsze może zawieść albo się odwrócić. Bóg nigdy i dlatego Bóg jest dla mnie najważniejszy. Ważniejszy nawet od moich bliskich. Choć kocham ich ogromnie. Jednak mojej miłości do Boga z niczym nie mogę porównać :-)
"I choćbym kroczył ciemną doliną zła się nie ulęknę bo Ty jesteś ze mną.."

So kwi 05, 2014 9:05

Ciekawe czy jak usłyszysz boski głos, to przygotujesz stos i nóż, jak Abraham...

So kwi 05, 2014 17:26

Jajko napisał(a):
Ciekawe czy jak usłyszysz boski głos, to przygotujesz stos i nóż, jak Abraham...

Czy tobie cos sie nie pomylilo ?? :)

Śr kwi 09, 2014 10:38

A konkretnie co mi się miało pomylić, bo nie wiem?

Śr kwi 09, 2014 13:06
Jajko napisał(a):

Problem w tym, że nie wiesz iż ówcześni składali bóstwom ofiary z dzieci.
Dlatego Abraham przyjął polecenie jako naturalną praktykę. Zakaz zabicia syna Izaaka, stanowił jednocześnie zakaz składania ofiar z dzieci, dla wszystkich potomków Abrahama.

Śr kwi 09, 2014 13:36

Nie wiem czy nie wiem. I nie wiem czy "naturalna praktyka" oznaczała szybkie pogodzenie się z koniecznością poświęcenia potomka. I nie wiem czy to wszystko ma znaczenie w kontekście tego, co napisała olijula, że dla niej bliscy są mniej ważni niż Jahwe.

Śr kwi 09, 2014 13:49

Alus napisał(a):
Jajko napisał(a):

Problem w tym, że nie wiesz iż ówcześni składali bóstwom ofiary z dzieci.
Dlatego Abraham przyjął polecenie jako naturalną praktykę. [/quote]

Ciekawe, że Izaak najwyraźniej o takiej praktyce nie słyszał, a za naturalne uważał raczej złożenie jagnięcia.

Swoją drogą - te tradycyjne ofiary z dzieci polegały na tym, by zarżnąć dziecko w ustronnym miejscu tak, by nikt nie widział? Bardzo nietypowe.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr kwi 09, 2014 14:01

Nie wiem czy ten temat jest odpowiednim miejscem na tę dyskusję, ale skoro już... Czy wy naprawdę uważacie, że Bóg chciał tej ofiary? Czy próba ta nie była raczej doświadczeniem dla samego Abrahama? Jak widać mamy tu specjalistów od egzegezy, więc niech Jajko wyjaśni jak należy interpretować to zdarzenie. Jaki był cel autora Biblijnego, aby zapisać je dla potomnych?

Śr kwi 09, 2014 17:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona