Autor |
Wiadomość |
wieczny_student
|
 Re: Odmowa pochówku
Zawisza napisał(a): No to, po co kościelne pogrzeby? No i ten ostatni sakrament! I dzielenie katolików i innych na cmentarzu?! To nie jest mój wynalazek!!! W trakcie pogrzebu Kościół, reprezentowany przez kapłana, ofiaruje zmarłego, któremu towarzyszył w trakcie ziemskiej pielgrzymki, w ręce Ojca. Jednocześnie obrzędy pogrzebowe mają podkreślać łączność Kościoła ze zmarłymi i głosić życie wieczne (KKK 1683,1684). Sakrament namaszczenia chorych, błędnie acz powszechnie nazywany ostatnim sakramentem (w praktyce ostatnim sakramentem przyjmowanym przez chrześcijanina bywa często Komunia Święta), ma na celu wsparcie i umocnienie chorych i cierpiących. Poza tym łagodzi niepokój i przygotowuje ich do ostatniego przejścia (KKK 1520,1523) Co do dzielenia cmentarzy, to nie jest to ani zakazane ani nakazane. Rozumiem jednak dlaczego ludzie mogą żądać takiego podziału. Niektórzy wierzący mogliby oburzać się, gdyby ateista jest grzebany pomiędzy nimi, jakby był jednym z nich. Zresztą z tego samego powodu, ateista czy innowierca mógłby nie chcieć być grzebany między katolikami. Poza tym, istnieją względy praktyczne: ziemia nie jest tania, utrzymanie cmentarza kosztuje, jeżeli jest wyraźnie podzielony, łatwiej rozstrzygnąć sprawy administracyjne.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt lip 01, 2014 15:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Owe symboliczne "ofiarowanie ... w ręce Ojca" nie ma wpływu na zbawienie zmarłego. Ma więc tylko znaczenie dla żałobników.
Katolickie namaszczenie chorych nie odnosi sie chyba do szczątków ludzkich. dlaczego o nim wspominasz?
Nadal istnieje podział i proboszcz może odmówić pochówku na cmentarzu katolickim (chyba, ze wspomniany wyjątek).
Gdy cmentarz parafialny pełni rolę także komunalnego nie ma zadnego partycypowania w kosztach. jak to sobie wyobrażasz? Partycypowanie w kosztach? W Polsce Kościoły dostają teren na cmentarz do państwa za friko. To chyba wystarczająca ewentualna partycypacja w kosztach.
|
Wt lip 01, 2014 15:19 |
|
 |
wieczny_student
|
Na zbawienie może wpływu nie ma (ale jednak w Kościele praktykuje się modlitwę za zmarłych i ofiarowanie odpustów). Zgadzam się, że obrzędy są przede wszystkim dla żywych. Ale jako że wierzymy że zmarły jedynie przechodzi do nowego życia i pozostaje z nami w łączności, nie jestem pewien czy żadnego znaczenia nie ma. Co właściwie ma znaczenie dla człowieka, który już jest po drugiej stronie?
Zawisza pytał niejasno o 'ostatni sakrament'. Zrozumiałem, że chodzi mu o namaszczenie chorych, bo pogrzeb sakramentem nie jest.
Co do zarządzania, nie znam tego od praktycznej strony. Sugeruję się przepisami, które mówią, że utrzymanie i zarząd nad cmentarzami wyznaniowymi należy do związków wyznaniowych, a w przypadku cmentarzy komunalnych do władz gminy. Zgadzam się, że jeżeli w gminie jest tylko cmentarz wyznaniowy, to zarząd (kościelny) jest zobowiązany umożliwić pochówek wszystkim, bez dyskryminacji. Wyobrażam jednak sobie, że gdyby niewierzących lub innowierców było w gminie dostatecznie dużo, katolicy mogliby się domagać stworzenia dla nich osobnego cmentarza komunalnego, właśnie z tego powodu, że za utrzymanie kościoła wyznaniowego odpowiadają tylko oni sami. Teren pod cmentarz wyznaniowy może być zarówno własnością kościelnej osoby prawnej, jak i kupiony od Skarbu Państwa lub uzyskany w użytkowanie wieczyste - jak to dokładnie wygląda, jak często która opcja jest stosowana, nie wiem.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
Wt lip 01, 2014 15:53 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wieczny_student napisał(a): Zgadzam się, że jeżeli w gminie jest tylko cmentarz wyznaniowy, to zarząd (kościelny) jest zobowiązany umożliwić pochówek wszystkim, bez dyskryminacji. Taka jest umowa. I nie musi to być gmina. Wystarczy, ze w danej miejscowości nie ma cmentarza "świeckiego". Ale i tak jest haczyk. Proboszcz co prawda nie może zabronić przybycia duchownego innego Kościoła (nie może przeciez wpuszczać tylko wybranych żałobników) ale na obrzęd pogrzebu wg liturgii tegoż Kościoła może sie nie zgodzic. I mamy gotowy nierozwiązywalny konflikt. Dlatego mało kto z ewangelików/ewangelicznych decyduje się na pochowanie krewnych na cmentarzu katolickim.
|
Wt lip 01, 2014 18:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wieczny_student napisał(a): Teren pod cmentarz wyznaniowy może być zarówno własnością kościelnej osoby prawnej, jak i kupiony od Skarbu Państwa lub uzyskany w użytkowanie wieczyste - jak to dokładnie wygląda, jak często która opcja jest stosowana, nie wiem. Albo teren był własnościa wczesniej albo został przez Państwo podarowany dokładnie na cmentarz.
|
Wt lip 01, 2014 18:59 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Kozioł napisał(a): ale na obrzęd pogrzebu wg liturgii tegoż Kościoła może sie nie zgodzic Ale to też niezłą świnią musiałby być, często się takie coś zdarza?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt lip 01, 2014 19:40 |
|
 |
andej
|
Kozioł napisał(a): ... na obrzęd pogrzebu wg liturgii tegoż Kościoła może sie nie zgodzic. ... Obrzędy odbywają się w świątyni. Nie sądzę, aby zdarzały się wypadki niesnasek religijnych. Przynajmniej ze strony księży katolickich. Natomiast mają oni prawo odmówić pogrzebu katolickiemu osobom, które za życia nie były związane z Kościołem. Oddzielić należy zgodę na pochówek od religijnych obrzędów. I jeszcze jedno. Uważam, że wszyscy chrześcijanie to bardzo bliskie sobie osoby. Bardzo mnie boli, gdy jeden chcrześcijanin szczuje na drugiego. A przodują w tym, niestety, osby wywodzące się z Kościołow, które zainicjowały ekumenizm. Przykre.
|
Wt lip 01, 2014 19:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Kozioł napisał(a): ale na obrzęd pogrzebu wg liturgii tegoż Kościoła może sie nie zgodzic Ale to też niezłą świnią musiałby być, często się takie coś zdarza? Zdarzało się, dlatego takich sytuacji się unika. Tam gdzie ewangelików jest więcej, gdzie całe rodziny, rody sa "mieszane" problemy takie sie nie zdarzają. Tam gdzie ewangelik jest białym krukiem bywały takie sytuacje. A propos odmawiania katolickiego pogrzebu (dlaczego karze się rodzinę zmarłego??). Na jednym z poznańskich cmentarzy miejskim całe dnie "dyżurował" katolicki ksiądz senior. Pomagał każdemu, kto się do niego zwrócił. Czasem w zastępstwie księdza, który nie dotarł (różne sa wypadki losowe), a czasem w zastępstwie księdza, który nie dotarł z założenia.
|
Wt lip 01, 2014 21:09 |
|
 |
andej
|
Kozioł napisał(a): ... A propos odmawiania katolickiego pogrzebu (dlaczego karze się rodzinę zmarłego??). ... Kara dla rodziny? To konsekwencja. Jeśli ktoś jedzie drogą pod prąd i spowoduje wypadek, to jest to kara czy skutek? Jeśli ktoś przez całe życie ignorował Boga lub walczył z nim, to nie ma podstaw do religijnego pogrzebu. Ale niezależnie od pogrzebu można i należy się modlić w jego inetencji, odprawiać Msze, nabożeństwa itd. Czy religijny pogrzeb otworzy drzwi do zbawienia? A uczucia rodziny - jeśli całe życie tolerowała lub akceptowała stosunek zmarłego do Boga może być urażona tym, że na pogrzebie brak duchownego? Wzywanie kapłana do zmarłego ateisty (który nie przyjął Boga przed śmiercią) nie jest obłudą?
|
Śr lip 02, 2014 8:23 |
|
 |
Johnny99
|
Kozioł napisał(a): A propos odmawiania katolickiego pogrzebu (dlaczego karze się rodzinę zmarłego??) Karze?! Rodzinę?! To nie jest żadna kara dla rodziny! Udowodnij, że jest to kara dla rodziny zmarłego, albo natychmiast odwołaj to obrzydliwe oszczerstwo! 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr lip 02, 2014 8:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Kozioł napisał(a): ... na obrzęd pogrzebu wg liturgii tegoż Kościoła może sie nie zgodzic. ... Obrzędy odbywają się w świątyni. Albo tylko w kaplicy przycmentarnej - znam parafie w których księża nie wpuszczają trumny do kościoła. Cytuj: A uczucia rodziny - jeśli całe życie tolerowała lub akceptowała stosunek zmarłego do Boga może być urażona tym, że na pogrzebie brak duchownego? Wzywanie kapłana do zmarłego ateisty (który nie przyjął Boga przed śmiercią) nie jest obłudą? A jeśli rodzina była bezsilna?....nikt nikogo nie zmusi do wiary. A czy nie jest obłudą zgoda duchownych na pochówek katolicki znanych powszechnie ateistów, ba nawet znanego mafioza?
|
Śr lip 02, 2014 8:35 |
|
 |
andej
|
Alus napisał(a): ... A czy nie jest obłudą zgoda duchownych na pochówek katolicki znanych powszechnie ateistów, ba nawet znanego mafioza? Jest. Niestety, w każdej organizacji znadzie się człowiek sprzedajny lub lękliwy. napawa mnie oburzeniem, gdy widzę Tuska przyjmującego najświętszy sakrament, gdyż wydaje mi się wielce nieprawdopodobnym, aby niewierzący przystępował do spowiedzi i otrzymywał rozgrzeszenie. Świętokradczy sakrament dla propagandy i postepowanie sprzeczne z religią. Cóż, nie wiem wiele. A ateista i mafiozo mogą w ostatniech chwili wrócić na łono Kościoła. Jak Jaruzelski.
|
Cz lip 03, 2014 12:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jest. Niestety, w każdej organizacji znadzie się człowiek sprzedajny lub lękliwy.
napawa mnie oburzeniem, gdy widzę Tuska przyjmującego najświętszy sakrament, gdyż wydaje mi się wielce nieprawdopodobnym, aby niewierzący przystępował do spowiedzi i otrzymywał rozgrzeszenie. Świętokradczy sakrament dla propagandy i postepowanie sprzeczne z religią.
Cóż, nie wiem wiele. A ateista i mafiozo mogą w ostatniech chwili wrócić na łono Kościoła. Jak Jaruzelski. wydaje mi się i to stanowi asumpt do obrzydzenia 
|
Cz lip 03, 2014 13:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Kozioł napisał(a): A propos odmawiania katolickiego pogrzebu (dlaczego karze się rodzinę zmarłego??) Karze?! Rodzinę?! To nie jest żadna kara dla rodziny! Udowodnij, że jest to kara dla rodziny zmarłego, albo natychmiast odwołaj to obrzydliwe oszczerstwo! Właściwie to jest kara dla rodziny. Trupowi wszystko jedno, gdzie go zwalą. Dusza jest już na Sądzie. Pogrzeb zaś, kadzidło, kwiaty itd. to wszystko dla pozostałych przy życiu. W naszym kraju odmowa pogrzebu jest oznaką wykluczenia z dyskursu społecznego. Jeżeli "doczesne szczątki" pochodzą od ateisty lub mafioza, który był jednakowoż kochany przez swoją, skądinąd wierzącą rodzinę¹⁾, to odmowa pogrzebu chrześcijańskiego pochówku będzie czynem niemiłosiernym wobec pozostałych przy życiu krewnych. ________________ - Chciałbym przypomnieć, że chrześcijaństwo nie zabrania kochać odstępców od wiary, w przeciwieństwie do np. islamu.
|
Cz lip 03, 2014 13:57 |
|
 |
Zawisza
|
Namaszczenie chorych (sakrament w Kościele katolickim) http://pl.wikipedia.org/wiki/Namaszczenie_chorychA tutaj chodzi o pochówek osoby duchownej, a nie przez osobę duchowną być pochowany!
|
Pn lip 07, 2014 1:01 |
|
|
|