Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Wg Wojtyły Bóg nie jest miłosierny
Alus napisał(a): Acro napisał(a): Za które odpowiedzialnością powinni obarczać Boga chrześcijanie, gdyby Bóg ich faktycznie stworzył na swój obraz i podobieństwo, a więc obdarzył rozumem. A więc na pewno nie Alus.  Klasyka - brak argumentów zastępować inwektywami. Ogarnij się dziewczyno. Tłumaczyłem ci tę jakże skomplikowaną sprawę na poziomie gimnazjum już ze dwa razy na innych wątkach. TAM trzeba było dyskutować, jeśli czegoś nie zrozumiałaś, a nie milczeć i odgrzewać tego kotleta raz za razem na kolejnych wątkach.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn gru 15, 2014 19:45 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Acro napisał(a): wokół mamy ogromne ilości zła, którego Bóg albo nie zauważa (?!), albo toleruje (a nawet, jego stwórca świata, jest też jego stwórcą i praprzyczyną). Bo gdyby nie tolerował, to chyba Wszechmocny by sobie z nim poradził? jest to jeden z nierozwiązywalnych problemów, jakie stworzyli sobie teologowie, zakładając Boga doskonałego, opisywanego w samych superlatywach, naj, naj. naj... Odgromnikiem ma byc niby szatan, odpowiedzialny za całe zło, ale to nie załatwia sprawy, bo znów powstaje pytanie dlaczego wszechmogący Bóg toleruje szatana. Sprawy te sa zreszta wałkowane w sąsiednich wątkach. Ale na gruncie religijnym rozwiązać sie tego nie da.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pn gru 15, 2014 22:10 |
|
 |
Acro
|
Zgadzam się z Tobą. Wygląda jednak na to, że ta wiedza jest wśród chrześcijan bardzo niepopularna. Ciekawe dlaczego? 
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn gru 15, 2014 23:13 |
|
|
|
 |
proteom
|
Askadtowiesz napisał(a): Odgromnikiem ma byc niby szatan, odpowiedzialny za całe zło, ale to nie załatwia sprawy, bo znów powstaje pytanie dlaczego wszechmogący Bóg toleruje szatana. Może go kocha? 
|
Wt gru 16, 2014 0:30 |
|
 |
Johnny99
|
Acro napisał(a): to chyba Wszechmocny by sobie z nim poradził? No i sobie poradził: Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat (J 16,33).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 16, 2014 7:16 |
|
|
|
 |
Acro
|
Jasio. Ogarnij się. Obejrzyj jakieś wiadomości w TV i powiedz wtedy, że zła i ucisku na świecie nie ma. My o FAKTACH a nie DEKLARACJACH. 
|
Wt gru 16, 2014 9:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Alus napisał(a): Acro napisał(a): Za które odpowiedzialnością powinni obarczać Boga chrześcijanie, gdyby Bóg ich faktycznie stworzył na swój obraz i podobieństwo, a więc obdarzył rozumem. A więc na pewno nie Alus.  Klasyka - brak argumentów zastępować inwektywami. Ogarnij się dziewczyno. Tłumaczyłem ci tę jakże skomplikowaną sprawę na poziomie gimnazjum już ze dwa razy na innych wątkach. TAM trzeba było dyskutować, jeśli czegoś nie zrozumiałaś, a nie milczeć i odgrzewać tego kotleta raz za razem na kolejnych wątkach. Ogarnij sie i przyznaj, że Bóg jest oprawcą, który nie usunął cierpienia - powtarzasz to od lat, ale zapewniam Cię - na Twoją wizję Boga nigdy się nie ogarnę 
|
Wt gru 16, 2014 9:36 |
|
 |
Johnny99
|
Acro napisał(a): Jasio. Ogarnij się. Obejrzyj jakieś wiadomości w TV i powiedz wtedy, że zła i ucisku na świecie nie ma. My o FAKTACH a nie DEKLARACJACH.  Acro, ogarnij się - czy Jezus powiedział, że go nie ma? 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 16, 2014 9:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): Jasio. Ogarnij się. Obejrzyj jakieś wiadomości w TV i powiedz wtedy, że zła i ucisku na świecie nie ma. My o FAKTACH a nie DEKLARACJACH.  W kontekście TV i cierpienia - poprawiłeś wczoraj co nieco Boga śląc SMS o treści "Serce"?....ile konkretnie?
|
Wt gru 16, 2014 10:17 |
|
 |
Acro
|
To wierzę w tego Boga czy nie wierzę? Zdecyduj się, co mi zarzucasz. Bo jeśli nie wierzę - to jak mam go poprawiać?
|
Wt gru 16, 2014 10:55 |
|
 |
Acro
|
Johnny99 napisał(a): Acro napisał(a): Jasio. Ogarnij się. Obejrzyj jakieś wiadomości w TV i powiedz wtedy, że zła i ucisku na świecie nie ma. My o FAKTACH a nie DEKLARACJACH.  Acro, ogarnij się - czy Jezus powiedział, że go nie ma?  My o istnieniu Jezusa czy Szatana? No, chyba że teraz zło nawet bez Szatana tak rządzi, no to już nie wiem, jaką teraz wymówkę znajdziecie...
|
Wt gru 16, 2014 10:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dedykacja dla Acro. Nie bądź śmieszny. Nie sądź Pana Boga> Nie żadaj od Niego, by sie przed tobą tłumaczył, dlaczego dał ci takie życie, dlaczego zesłał cierpienie. Nie buntuj się. Nie odgrażaj. On jest twoim królem. On powołał cię do życia, nie pytając o twoje zdanie. On tobą kieruje wedle własnej woli, chociaż zdaje ci się, że jest przeciwnie. On cię odwoła niezależnie od twego życzenia. Nie bądź śmieszny. Nie żądaj aby ci się tłumaczył, dlaczego stworzył taki świat, dlaczego tyle w nim cierpienia. On jest królem świata. Powołał go do istnienia, kieruje nim wedle woli, odwoła, gdy zechce
|
Wt gru 16, 2014 11:03 |
|
 |
Johnny99
|
Że co?
J99: Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat (J 16,33).
Acro: Obejrzyj jakieś wiadomości w TV i powiedz wtedy, że zła i ucisku na świecie nie ma
J99: Acro, ogarnij się - czy Jezus powiedział, że go nie ma?
Więc, czy Jezus powiedział: Na świecie doznacie ucisku czy też Na świecie nie doznacie ucisku?
|
Wt gru 16, 2014 11:04 |
|
 |
Acro
|
Alus napisał(a): Dedykacja dla Acro. Nie bądź śmieszny. Nie sądź Pana Boga> Nie żadaj od Niego, by sie przed tobą tłumaczył, dlaczego dał ci takie życie, dlaczego zesłał cierpienie. Nie buntuj się. Nie odgrażaj. On jest twoim królem. On powołał cię do życia, nie pytając o twoje zdanie. On tobą kieruje wedle własnej woli, chociaż zdaje ci się, że jest przeciwnie. On cię odwoła niezależnie od twego życzenia. Nie bądź śmieszny. Nie żądaj aby ci się tłumaczył, dlaczego stworzył taki świat, dlaczego tyle w nim cierpienia. On jest królem świata. Powołał go do istnienia, kieruje nim wedle woli, odwoła, gdy zechce Bóg kieruje Acro? Pewno Trynkiewiczem też? To nieźle mu poszło... 
|
Wt gru 16, 2014 11:06 |
|
 |
Acro
|
Johnny99 napisał(a): Że co?
J99: Na świecie doznacie ucisku, ale miejcie odwagę: Jam zwyciężył świat (J 16,33).
Acro: Obejrzyj jakieś wiadomości w TV i powiedz wtedy, że zła i ucisku na świecie nie ma
J99: Acro, ogarnij się - czy Jezus powiedział, że go nie ma?
Więc, czy Jezus powiedział: Na świecie doznacie ucisku czy też Na świecie nie doznacie ucisku? Nie złotko. Na mój post Cytuj: to chyba Wszechmocny by sobie z nim [Szatanem] poradził? odpowiedziałeś: Cytuj: No i sobie poradził Więc pytam: jeżeli Szatan już spacyfikowany (to jednak go Bóg nie kochał, bo proteon sugerował, że dlatego Lucka nie rusza?...), to SKĄD TO CAŁE ZŁO w dalszym ciągu? Teraz to robota samego Boga? Chyba tak, Alus sugeruje, że nami Bóg kieruje, ba, pisze, że całym światem kieruje, więc widać to jego robota...
|
Wt gru 16, 2014 11:10 |
|
|
|