Jak pogodzić istnienie Boga z rzeczywistością?
Autor |
Wiadomość |
ototoksyczna
|
 Re: Jak pogodzić istnienie Boga z rzeczywistością?
bert04 napisał(a): PS: A czy ktos czytal, jakie powody do zamkniecia tematu zostaly podane w... tamtym temacie wlasnie? Czy - jak zwykle - nie czytal? Ja czytałam - wątek zamknięto, bo pytania do moderatorów należy kierować gdzieś indziej. Sęk w tym, że post skierowany był do forumowiczów - pytanie o to, jak się zapatrują na notoryczne blokowanie i usuwanie tematów, ale mój argument miał zbyt małą siłę przebicia.
|
Śr wrz 02, 2015 15:38 |
|
|
|
 |
Jaaqob
|
Kwestii cierpienia, to nawet ja własnemu dziecku, pomogę i pozbędę się tego cierpienia dziecka. To jaki jest ojciec "w niebie"?
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
Śr wrz 02, 2015 15:40 |
|
 |
ototoksyczna
|
Zaraz zablokują i ten wątek, bo wypowiadamy się nie na temat  Jaaqob napisał(a): Kwestii cierpienia, to nawet ja własnemu dziecku, pomogę i pozbędę się tego cierpienia dziecka. To jaki jest ojciec "w niebie"? Zaraz ktoś napisze, że cierpienie uszlachetnia i zostanie wynagrodzone po śmierci.
|
Śr wrz 02, 2015 15:42 |
|
|
|
 |
Jaaqob
|
ST dobitnie ukazuje okrucieństwo boga względem człowieka.
_________________ W CZASACH POWSZECHNEGO FAŁSZU, PISANIE PRAWDY JEST CZYNEM REWOLUCYJNYM. G.Orwell.
|
Śr wrz 02, 2015 15:45 |
|
 |
bert04
|
ototoksyczna napisał(a): Zastanawiające, bo zdublowane tematy-peany pochwalne dla KK, religii i jej dogmatów nie są blokowane, a te wyrażające niewiarę lub wątpliwości owszem. Kurka, znasz jakies tematy-peany na forum? Ja zawsze patrze na liste "Aktywne watki", i tam nic takiego nie widze. Moze dasz linka? EDIT: Ale cos z tego roku, please.ototoksyczna napisał(a): Sęk w tym, że post skierowany był do forumowiczów - pytanie o to, jak się zapatrują na notoryczne blokowanie i usuwanie tematów, ale mój argument miał zbyt małą siłę przebicia. Nie odpowiem tutaj (bo to byloby kontynuowaniem zamknietego watku). Ale zamiast odpowiedzi powiem tyle, ze jak zaczynalem moja aktywnosc w sieci, to tez raz/dwa probowalem "forumowej partyzantki": my userzy, kuna, jest nas wiecej, motyla noga, demokracja jest czy co? Kurcze pioro! Stare lata, mlody bylem. Posmakowalem paru nie-moderowanych forow i mi szybko przeszlo.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Śr wrz 02, 2015 15:46 |
|
|
|
 |
Jaaqob
|
Dlaczego nie można wystosować negatywnego zdania względem Boga-chrześcijańskiego? Tłumicie to ostrzeżeniami, zamykaniem wątku i dyskredytowanie danej osoby. To jest typowo zachowanie chrześcijańskie?
|
Śr wrz 02, 2015 15:52 |
|
 |
ototoksyczna
|
bert04 napisał(a): Kurka, znasz jakies tematy-peany na forum? Ja zawsze patrze na liste "Aktywne watki", i tam nic takiego nie widze. Moze dasz linka?
[color=#008000]EDIT: Ale cos z tego roku, please. Chodziło mi oto, że powtarzalność tematów jest tutaj mimo wszystko nagminna i sprowadza się do Bożego miłosierdzia, ale nie przeszkadza to moderatorom pod warunkiem, że wątek nie sieje ziarna niewiary. Nie sądzę, że zablokowano by coś, co w tytule ma "Bóg jest miłosierny i bardzo go kocham".
|
Śr wrz 02, 2015 15:59 |
|
 |
remek116
Dołączył(a): Wt kwi 24, 2012 18:06 Posty: 420 Lokalizacja: Katowice, Śląskie
|
Jaaqob napisał(a): Dlaczego nie można wystosować negatywnego zdania względem Boga-chrześcijańskiego? Tłumicie to ostrzeżeniami, zamykaniem wątku i dyskredytowanie danej osoby. Można i wielu ludzi to robi nawet na tym forum. Jest jednak różnica między entym wylewaniem wiadra pomyj na Boga i chrześcijan w kwestiach wałkowanych już x razy na tym i innych forach, a merytoryczną dyskusją z osobą niewierzącą, która potrafi sensownie argumentować, a za jej tezami kryją się konkretne źródła, autorytety, autentyczna baza wiedzy. Jaaqob serio myślisz, że jak napiszesz tutaj o tym, że tak naprawdę Bóg stworzył cierpienie, sam jest zły, albo nie istnieje to rzeczywiście dla użytkowników tego forum to jest coś nowego? Twoje żale i pretensje mają więcej lat niż chrześcijaństwo, a Kościół przerabiał już tego typu wątki nieraz. Można rozmawiać, nieraz nawet trzeba, ale sensownie. Dobrze jest podejść do rozmówcy z pewną dozą pokory i otwartością, bo być może okaże się, że mój punkt widzenia zmieni się po rozmowie z tą osobą. Wielokrotnie forumowicze prosili Cię o podawanie źródeł dla Twoich tez, czekali na argumenty, ostatnio wykazywali serię fałszerstw i być może plagiatów. Gdybyś uczciwie podszedł do sprawy, powiedział, że przynajmniej choć trochę Ci głupio, ale Ty brniesz dalej. Jak rozmawiać z kimś kto w ten sposób się zachowuje?
|
Śr wrz 02, 2015 16:17 |
|
 |
bert04
|
ototoksyczna napisał(a): Chodziło mi oto, że powtarzalność tematów jest tutaj mimo wszystko nagminna i sprowadza się do Bożego miłosierdzia, ale nie przeszkadza to moderatorom pod warunkiem, że wątek nie sieje ziarna niewiary. Patrze na liste aktywnych postow i widze z 6 tematow bezposrednio lub posrednio atakujacych KRK, wiare, Boga (tematow zamknietych nie licze). Sporo jest tez tematow otwartych, w ktorych wymieniane sa poglady za-i-przeciw. Przykladowo o papiezu, ubostwie, calunie turynskim. Troche jest tez tematow informacyjnych. Ale peany? 0 Cytuj: Nie sądzę, że zablokowano by coś, co w tytule ma "Bóg jest miłosierny i bardzo go kocham". Nie sadze, zebys znalazla tutaj sporo takich tematow. Tutaj przeciez katolicy przychodza tez raczej z pytaniami, watpliwosciami czy pretensjami (nie-katolicy nie maja monopolu na krytyke KRK).
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
|
Śr wrz 02, 2015 16:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jaaqob napisał(a): Dlaczego nie można wystosować negatywnego zdania względem Boga-chrześcijańskiego? Tłumicie to ostrzeżeniami, zamykaniem wątku i dyskredytowanie danej osoby. To jest typowo zachowanie chrześcijańskie? Chyba bert04 bedzie mogl kolejne cytaty wstawic w podpis. ototoksyczna napisał(a): Ja czytałam - wątek zamknięto, bo pytania do moderatorów należy kierować gdzieś indziej. Sęk w tym, że post skierowany był do forumowiczów - pytanie o to, jak się zapatrują na notoryczne blokowanie i usuwanie tematów, ale mój argument miał zbyt małą siłę przebicia. Na forum sa rozne pozyteczne watki viewtopic.php?f=18&t=32426viewtopic.php?f=18&t=31825&p=866270#p866270Zeby nie smiecic zalami w kazdym watku, bo adresaci (moderacja) je przeoczy. Albo zeby sobie z innymi uzyszkodnikami pomarudzic tez bez robienia offtopow. Zapraszam.
|
Śr wrz 02, 2015 16:27 |
|
 |
bert04
|
Kael napisał(a): Jaaqob napisał(a): Dlaczego nie można wystosować negatywnego zdania względem Boga-chrześcijańskiego? Tłumicie to ostrzeżeniami, zamykaniem wątku i dyskredytowanie danej osoby. To jest typowo zachowanie chrześcijańskie? Chyba bert04 bedzie mogl kolejne cytaty wstawic w podpis. Niestety, podpis miesci tylko 255 znakow. Ale powyzsze pasuje w mem "Jeżeli mnie krytykujesz, to jest to niechrześcijańskie". A wiec. PS: Z drugiej mam watpliwosci, czy mozna traktowac spam-bota jak dyskutanta.
|
Śr wrz 02, 2015 16:37 |
|
 |
Łukasz93
|
Cytuj: Odpowiedź znajdziesz tutaj. Nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi Cytuj: Nie ma powodu, aby to tłumaczyć w oderwaniu od "historyjek" z Pisma Świętego. Historyjki te nie są wiarygodne. Zostały napisane bardzo dawno temu. Cytuj: Bo jest to konsekwencja grzechu pierwszych ludzi. Nie. Ja się pytam dlaczego wszechmiłosierna i wszechmocna istota pozwoliłaby na to aby nowo narodzone dzieci cierpiały za innych ludzi Cytuj: Bóg stworzył świat doskonały. To, co mamy dzisiaj, to dzieło ludzi. Klęski żywiołowe to dzieło ludzi? choroby to dzieło ludzi? sam fakt istnienia bólu to dzieło człowieka? Cytuj: Bóg nie stworzył zła. Dlaczego Bóg dopuścił do zaistnienia zła?
|
Śr wrz 02, 2015 16:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A skad masz te teze o cierpieniu dzieci ZA innych ludzi? O jakim Bogu chcesz dyskutowac, jezeli odrzucasz a priori to, co ludzie o Nim wiedza i spisali?
Bog dopuscil istnienie zla, bo dal nam wolnosc. Skutek zle uzytej wolnosci jest zly. Wolalbys nie miec wolnej woli i nie miec wyboru, czy kogos skrzywdzisz swoim egoizmem? A jak masz wolna wole, to MUSISZ krzywdzic?
|
Śr wrz 02, 2015 16:55 |
|
 |
Łukasz93
|
Kael napisał(a): A skad masz te teze o cierpieniu dzieci ZA innych ludzi? Kolega pod moim pierwszym postem napisał, że to konsekwencja pierwszych ludzi. Stąd ta teza. Cytuj: O jakim Bogu chcesz dyskutowac, jezeli odrzucasz a priori to, co ludzie o Nim wiedza i spisali? Chcę dyskutować o atrybutach Boga. W Biblii nie znajdę wyjaśnienia dlaczego Bóg stworzył katastrofy naturalne albo ból fizyczny. Cytuj: Bog dopuscil istnienie zla, bo dal nam wolnosc. Skutek zle uzytej wolnosci jest zly. Wolalbys nie miec wolnej woli i nie miec wyboru, czy kogos skrzywdzisz swoim egoizmem? A jak masz wolna wole, to MUSISZ krzywdzic? Skoro pierwsi ludzi mieli wolność wyboru między dobrem a złem, zło musiało już wtedy istnieć. Koncepcja zła została stworzona przez Boga skoro Bóg stworzył wszystko.
|
Śr wrz 02, 2015 17:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zlo to przeciwienstwo dobra. Jezeli jest swiatlo to brak swiatla jest ciemnoscia. Brak zycia to smierc. Brak dobra to zlo.
A skutkiem grzechu pierworodnego jest cierpienie. Tak smiertelnie powazne a skutki naszych decyzji.
|
Śr wrz 02, 2015 17:16 |
|
|
|