Autor |
Wiadomość |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Święte obrazy
fenghuang napisał(a): (chociaz mam 100% pewnosc ze tak jest:sa 3 osoby boskie :BogOjciec,MatkaBoska,SynBozy,duchsw to jedno z "narzedzi"Boga,ale zaraz mnie posadzicie o herezje) Skąd wiesz o osobach Bożych? Skąd wiesz o Matce Bożej?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt lut 09, 2016 17:05 |
|
|
|
 |
fenghuang
|
Nie rozumiem celowosci tego pytania.
|
Wt lut 09, 2016 18:34 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Kiedyś zrozumiesz. Odpowiesz?
|
Wt lut 09, 2016 18:36 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Co w tym niezrozumiałego?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Wt lut 09, 2016 18:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fenghuang napisał(a): A jezeli chodzi o to ze u Boga nie ma pluci to wlasnie o tym mowi protoewangelia. A co to jest płuć czy płucia?  . Oczywiście, że Bóg nie ma płci, gdyż jest Duchem, czystym duchem. w którym nie ma miejsca na różnice płci (nie płuci). fenghuang napisał(a): Jestem tu dla prawdy , prawda jest we mnie ,prawda przez mnie przychodzi... Skąd ta pewność, że prawda jest w Tobie? Mnie taka prawda nie zajmuje. Dla mnie ważna jest Prawda, a tą Prawdą jest Bóg w Trójcy jedyny. fenghuang napisał(a): Nie ja sie tak nazwalem ,lecz Ty mnie tak nazywasz.Mesjasz jest jeden i napewno nie jest nawiedzony ,przynajmniej nie tak jak Ty to rozumiesz. Mówiąc, że prawda jest w Tobie stawiasz siebie na równi z Bogiem, bo tylko w Nim jest cała Prawda.
|
Wt lut 09, 2016 19:30 |
|
|
|
 |
fenghuang
|
medieval_man napisał(a): Kiedyś zrozumiesz. Odpowiesz? Pytanie rozumiem ,nie rozumiem co masz na celu zadajac mi je?
|
Śr lut 10, 2016 9:54 |
|
 |
fenghuang
|
Helenka napisał(a): fenghuang napisał(a): A jezeli chodzi o to ze u Boga nie ma pluci to wlasnie o tym mowi protoewangelia. A co to jest płuć czy płucia?  . Oczywiście, że Bóg nie ma płci, gdyż jest Duchem, czystym duchem. w którym nie ma miejsca na różnice płci (nie płuci). fenghuang napisał(a): Jestem tu dla prawdy , prawda jest we mnie ,prawda przez mnie przychodzi... Skąd ta pewność, że prawda jest w Tobie? Mnie taka prawda nie zajmuje. Dla mnie ważna jest Prawda, a tą Prawdą jest Bóg w Trójcy jedyny. fenghuang napisał(a): Nie ja sie tak nazwalem ,lecz Ty mnie tak nazywasz.Mesjasz jest jeden i napewno nie jest nawiedzony ,przynajmniej nie tak jak Ty to rozumiesz. Mówiąc, że prawda jest w Tobie stawiasz siebie na równi z Bogiem, bo tylko w Nim jest cała Prawda. Mowisz ze oczywiste jest to ze Bog nie ma plci czyli nic nie stoi na przeszkodzie zebym zamiast w BogaOjca wierzył w BoginieMatke.Poza tym nie tego uczy kosciol i nie tego uczono mnie na religi.Mnie uczono tak :sa trzy osoby boskie:BogOjciec SynBozy i Duch sw. a Bog jest jeden i jest nim BogOjciec a nie duch ktory nie ma plci i nie wklejaj mi ze nauki kosciola sa inne bo byly takie jeszcze zanim kosciol zalozono i to wlasnie przez takie nauki traktowano kobiety i nadal traktuje sie "z gory" delikatnie mowiac.
|
Śr lut 10, 2016 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fenghuang napisał(a): Mowisz ze oczywiste jest to ze Bog nie ma plci czyli nic nie stoi na przeszkodzie zebym zamiast w BogaOjca wierzył w BoginieMatke. Matka nie jest boginią, jest Matką Boga, a to zasadnicza różnica. Bóg nie jest ani mężczyzną, ani kobietą. Jest Duchem doskonałym. fenghuang napisał(a): Mnie uczono tak :sa trzy osoby boskie:BogOjciec SynBozy i Duch sw. a Bog jest jeden i jest nim BogOjciec a nie duch ktory nie ma plci i nie wklejaj mi ze nauki kosciola sa inne bo byly takie jeszcze zanim kosciol zalozono i to wlasnie przez takie nauki traktowano kobiety i nadal traktuje sie "z gory" delikatnie mowiac. Nie wiem kto Cię uczył religii, ale na pewno nie uczył, że tylko Bóg Ojciec jest Bogiem. Bogiem jest Trójca Święta, czyli Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. Z tego wynika, ze Bóg Ojciec jest Bogiem, Syn Boży jest Bogiem i Duch Święty jest Bogiem (trzy Osoby boskie ale jeden Bóg). O tym mówi już Sobór Konstanopolitański i biskupi w liście skierowanym do papieża Damazego i biskupów zachodu: "Wierzymy również w jedną Boskość, moc i substancję Ojca i Syna i Ducha Świętego, w równą godność". Dalej w aktach Synodu Aleksandryjskiego czytamy: "Wierzymy w Trójcę Świętą, nie tylko wyrażoną słowem <<trójca>>, ale będącą prawdziwie Trójcą substancjalną: Ojciec istnieje prawdziwie i trwa, Syn istnieje prawdziwie i trwa, Duch Święty do Niej należy i trwa. Ani nie mówimy o trzech bogach lub trzech zasadach, ani nie przyjmujemy tych, którzy tak twierdzą lub myślą. Wyznajemy natomiast Trójcę Świętą, jedyne Bóstwo, jedyną Zasadę, Syna współistotnego Ojcu, jak mówią Ojcowie, Ducha Świętego niestworzonego, nie obcego, ale należącego do Trójcy Świętej, nieoddzielonego od istoty Syna i Ojca".http://www.effatha.org.pl/apologetyka/s ... trojcy.htmwięc nie mów, że wcześniej Kościół nauczał inaczej niż to przedstawiłam. A kobieta wcale nie jest postawiona niżej. Najwyraźniej nie znasz nauczania Kościoła i w tym temacie, ale trudno sie dziwić, skoro uważasz, że Kościół ogłosił Bogiem Maryję. Przeczytaj List Apostolski MULIERIS DIGNITATEM Ojca Świetego Jana Pawła II. A tu http://areopag21.pl/post/3740 masz nauczanie soborowe i nie tylko o godności kobiety.
|
Śr lut 10, 2016 10:38 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
fenghuang napisał(a): medieval_man napisał(a): Kiedyś zrozumiesz. Odpowiesz? Pytanie rozumiem ,nie rozumiem co masz na celu zadajac mi je? To samo co Ty pisząc na tym forum. Odpowiesz?
|
Śr lut 10, 2016 13:00 |
|
 |
fenghuang
|
Helenka napisał(a): fenghuang napisał(a): Mowisz ze oczywiste jest to ze Bog nie ma plci czyli nic nie stoi na przeszkodzie zebym zamiast w BogaOjca wierzył w BoginieMatke. Matka nie jest boginią, jest Matką Boga, a to zasadnicza różnica. Bóg nie jest ani mężczyzną, ani kobietą. Jest Duchem doskonałym. fenghuang napisał(a): Mnie uczono tak :sa trzy osoby boskie:BogOjciec SynBozy i Duch sw. a Bog jest jeden i jest nim BogOjciec a nie duch ktory nie ma plci i nie wklejaj mi ze nauki kosciola sa inne bo byly takie jeszcze zanim kosciol zalozono i to wlasnie przez takie nauki traktowano kobiety i nadal traktuje sie "z gory" delikatnie mowiac. Nie wiem kto Cię uczył religii, ale na pewno nie uczył, że tylko Bóg Ojciec jest Bogiem. Bogiem jest Trójca Święta, czyli Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty. Z tego wynika, ze Bóg Ojciec jest Bogiem, Syn Boży jest Bogiem i Duch Święty jest Bogiem (trzy Osoby boskie ale jeden Bóg). O tym mówi już Sobór Konstanopolitański i biskupi w liście skierowanym do papieża Damazego i biskupów zachodu: "Wierzymy również w jedną Boskość, moc i substancję Ojca i Syna i Ducha Świętego, w równą godność". Dalej w aktach Synodu Aleksandryjskiego czytamy: "Wierzymy w Trójcę Świętą, nie tylko wyrażoną słowem <<trójca>>, ale będącą prawdziwie Trójcą substancjalną: Ojciec istnieje prawdziwie i trwa, Syn istnieje prawdziwie i trwa, Duch Święty do Niej należy i trwa. Ani nie mówimy o trzech bogach lub trzech zasadach, ani nie przyjmujemy tych, którzy tak twierdzą lub myślą. Wyznajemy natomiast Trójcę Świętą, jedyne Bóstwo, jedyną Zasadę, Syna współistotnego Ojcu, jak mówią Ojcowie, Ducha Świętego niestworzonego, nie obcego, ale należącego do Trójcy Świętej, nieoddzielonego od istoty Syna i Ojca".http://www.effatha.org.pl/apologetyka/s ... trojcy.htmwięc nie mów, że wcześniej Kościół nauczał inaczej niż to przedstawiłam. A kobieta wcale nie jest postawiona niżej. Najwyraźniej nie znasz nauczania Kościoła i w tym temacie, ale trudno sie dziwić, skoro uważasz, że Kościół ogłosił Bogiem Maryję. Przeczytaj List Apostolski MULIERIS DIGNITATEM Ojca Świetego Jana Pawła II. A tu http://areopag21.pl/post/3740 masz nauczanie soborowe i nie tylko o godności kobiety. nie napisalem ze Maryja jest Bogiem -naucz sie czytac .Zyjesz w jakims wlasnym swiecie iluzji i zaprzeczen nie dostrzegajac tego co sie wokol Ciebie dzieje.Ztego co napisalas w zaden sposob nie wynika ze Bog nie ma plci wrecz przeciwnie SynBozy -facet,BogOjciec-facet, ewentualnie Duchsw ,ale Twoj duch tez niema plci co wcale nie oznacza ze nie jestes kobieta.Matka Boska to Bog ktory sie nam objawia za posrednictwem Maryji ,czy wywyzszam w ten sposob Maryje do rangi Boga -nie ja lecz Bog to uczynil.
|
Śr lut 10, 2016 14:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fenghuang napisał(a): nie napisalem ze Maryja jest Bogiem -naucz sie czytac . A gdzie ja ro powiedziałam, że tak napisałeś? Odpowiedziałam na to: fenghuang napisał(a): Mowisz ze oczywiste jest to ze Bog nie ma plci czyli nic nie stoi na przeszkodzie zebym zamiast w BogaOjca wierzył w BoginieMatke. tak: Helenka napisał(a): Matka nie jest boginią, jest Matką Boga, a to zasadnicza różnica. gdyż napisałeś dużą literą, co sugerowało, że szydzisz z Matki Boga. Nie zarzucaj mi więc braku umiejętności czytania, a naucz się pisać z szacunkiem. fenghuang napisał(a): Matka Boska to Bog ktory sie nam objawia za posrednictwem Maryji ,czy wywyzszam w ten sposob Maryje do rangi Boga -nie ja lecz Bog to uczynil. A tu twierdzisz, że Matka Boska jest Bogiem, skoro jest wywyższona do tej rangi  . Tego uczono Cie na religii? fenghuang napisał(a): .Ztego co napisalas w zaden sposob nie wynika ze Bog nie ma plci wrecz przeciwnie SynBozy -facet,BogOjciec-facet, ewentualnie Duchsw , Oczywiście, ze nie wynika, bo znów nie na to odpowiadałam (ponoć umiesz czytać, chociaż z powyższej wypowiedzi to nie wynika). Napisałeś, że Ciebie uczono iz Bogiem jest tylko Ojciec i do tego się odniosłam. fenghuang napisał(a): Mnie uczono tak :sa trzy osoby boskie:BogOjciec SynBozy i Duch sw. a Bog jest jeden i jest nim BogOjciec
|
Śr lut 10, 2016 15:51 |
|
 |
Andy72
|
fenghuang napisał(a): Matka Boska to Bog ktory sie nam objawia za posrednictwem Maryji Maryja i tak jest bardzo wywyższona, nie musisz z Niej robić Boga. Jesteś bałwochwalcą
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Śr lut 10, 2016 16:00 |
|
 |
fenghuang
|
Helenka napisał(a): fenghuang napisał(a): nie napisalem ze Maryja jest Bogiem -naucz sie czytac . A gdzie ja ro powiedziałam, że tak napisałeś? Odpowiedziałam na to: fenghuang napisał(a): Mowisz ze oczywiste jest to ze Bog nie ma plci czyli nic nie stoi na przeszkodzie zebym zamiast w BogaOjca wierzył w BoginieMatke. tak: Helenka napisał(a): Matka nie jest boginią, jest Matką Boga, a to zasadnicza różnica. gdyż napisałeś dużą literą, co sugerowało, że szydzisz z Matki Boga. Nie zarzucaj mi więc braku umiejętności czytania, a naucz się pisać z szacunkiem. fenghuang napisał(a): Matka Boska to Bog ktory sie nam objawia za posrednictwem Maryji ,czy wywyzszam w ten sposob Maryje do rangi Boga -nie ja lecz Bog to uczynil. A tu twierdzisz, że Matka Boska jest Bogiem, skoro jest wywyższona do tej rangi  . Tego uczono Cie na religii? fenghuang napisał(a): .Ztego co napisalas w zaden sposob nie wynika ze Bog nie ma plci wrecz przeciwnie SynBozy -facet,BogOjciec-facet, ewentualnie Duchsw , Oczywiście, ze nie wynika, bo znów nie na to odpowiadałam (ponoć umiesz czytać, chociaż z powyższej wypowiedzi to nie wynika). Napisałeś, że Ciebie uczono iz Bogiem jest tylko Ojciec i do tego się odniosłam. fenghuang napisał(a): Mnie uczono tak :sa trzy osoby boskie:BogOjciec SynBozy i Duch sw. a Bog jest jeden i jest nim BogOjciec Czy Matka Boska jest BoginiaMatka? Nie twierdze ze Matka Boska jest Bogiem tylko ze Bog jest Matka Boska tak samo jak Bog jest SynemBozym i Bogiem Ojcem i nie uczono mnie tego na religi tylko ja tak to czuje i rozumiem,a to czego mnie uczono na religi napisalem juz wczesniej. Widze ze ta dyskusje traktujesz jak jakas potyczke ,a ja nie jestem tu poto zeby z kimkolwiek walczyc, tak wiec nie bede juz wiecej odpisywal na twoje posty.
|
Śr lut 10, 2016 19:49 |
|
 |
fenghuang
|
Andy72 napisał(a): fenghuang napisał(a): Matka Boska to Bog ktory sie nam objawia za posrednictwem Maryji Maryja i tak jest bardzo wywyższona, nie musisz z Niej robić Boga. Jesteś bałwochwalcą Biore to na barki: tak ,jestem winny.Pewnie liczysz ze zaplonie gniew Jahwe i porazi mnie na smierc co?
|
Śr lut 10, 2016 19:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fenghuang napisał(a): Czy Matka Boska jest BoginiaMatka? Nie twierdze ze Matka Boska jest Bogiem tylko ze Bog jest Matka Boska tak samo jak Bog jest SynemBozym i Bogiem Ojcem i nie uczono mnie tego na religi tylko ja tak to czuje i rozumiem,a to czego mnie uczono na religi napisalem juz wczesniej. Matką Boską jest Maryja, córka Joachima i Anny, Dziewica z Nazaretu poślubiona Józefowi. Maryja poczęła Jezusa mocą Boga, mocą Ducha Świętego. Bóg nie jest matką Boską. Głosisz herezje i to tak straszne, że trudno sobie wyobrazić jeszcze większe. Jeśli tak rozumiesz, to źle rozumiesz. Proszę, zacznij czytać to, co Ci piszę, a to co piszę jest zgodne z nauczaniem Kościoła i nie tyko katolickiego, ale prawosławnego i protestanckiego. fenghuang napisał(a): Biore to na barki: tak ,jestem winny.Pewnie liczysz ze zaplonie gniew Jahwe i porazi mnie na smierc co? Nikt tu nie zamierza życzyć Ci czegokolwiek złego. Pragniemy tylko zwrócić Ci uwagę, że błądzisz.
|
Śr lut 10, 2016 20:43 |
|
|
|