|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka1111
|
 Re: prawo a wiara
Witam. Mam nurtujące mnie pytanie W ubiegły piątek byłam u spowiedzi. Wyznawalam grzechy i chciałam wyznać na końcu, że naruszalam prywatność innych, miałam tu na myśli że na przykład czytam im wiadomości, nie wiem czy dobrze to ujęłam. Chciałam jeszcze dodać że każda spowiedź mnie stresuje. I wyznając grzechy na końcu powiedziałam, że "nieszanowalam własności innych" i mówiąc ten grzech miałam na myśli ten, że naruszalam prywatność innych, ale chyba ze stresu powiedziałam,że więcej grzechów nie pamiętam... czy ja zatailam ten grzech proszę o szybką odpowiedź
|
Wt lut 09, 2016 0:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Agnieszka1111 napisał(a): czy ja zatailam ten grzech Nie, nie zataiłaś. Spowiadałaś się Bogu, a nie księdzu i Bóg wie o co Ci chodziło.
|
Wt lut 09, 2016 9:35 |
|
 |
Johnny99
|
Zatajenie grzechu może być jedynie świadome, tzn. kiedy penitent ma w trakcie spowiedzi świadomość grzechu i konieczności jego wyznania w takiej, a nie innej formie, a jednak intencjonalnie tego nie robi. Jeżeli grzechu nie wyznano nieświadomie, zaleca się go wyznać na następnej spowiedzi, ewentualnie rozważyć konieczność lepszego przygotowywania się do spowiedzi.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lut 09, 2016 10:36 |
|
|
|
|
|