Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 3:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
 Dogmaty KRK a proces kanonizacyjny 
Autor Wiadomość
Post Re: Dogmaty KRK
Kael napisał(a):
Owszem. Tyle ze na to potrzeba potwierdzenia od Boga, czyli cudu za wstawiennictwem.

Ale nie zbawia papiez, co by komu sie nie wydawalo. Zbawia i poteierdza to cudem Bog.

Taka papierologia sie zrobila. Kiedys ludzie byli powszechnie przekonani o czyjejs swietosci, prosili go o wstawienkictwo o on pomagal. A potem.zostalo to ladnie zbiurokratyzowane, opisane, sprawdzane i .... mamy procesy kanonizacyjne.

Krótko pisząc, jak ludzie uważają, że jakiś znany zmarły im coś załatwił, to ogłaszają go świętym.
No bo przecież Bóg nie mógł wysłuchać modlitwy od tak, trzeba załatwiac sprawy przez jakis popleczników :twisted:
A potem świętemu przynoszą podarunki.
Im więcej ma podarków, tym więcej ludzi przychodzi, modli się "po znajomości", a gdy BÓG wysłucha, to znów dziękują ... świętemu i jemu prezenty przynoszą (na co świecidełka świętemu??)

Pn maja 23, 2016 15:30
Maria-Magdalena napisał(a):
I celowo zadaję to pytanie dziś, w uroczystość Najświętszej Trójcy Św.
A mogłabyś przybliżyć ten swój cel? Bo ja nie widzę związku, a tym bardziej potencjalnego celu.

Pn maja 23, 2016 18:02
andej napisał(a):
Pozdrawiam Cię serdecznie. Myślę, że jeno przez kokieterię wspominasz o swym wieku. W tym co piszesz jest wiele młodzieńczości, świeżości, więc oceniam, że jesteś ok. 3 razy młodsza ode mnie. A może 4. Ale nie ma tym niczego złego. Wprost przeciwnie, to jest wspaniałe, że wciąż szukasz. Rozwijasz się w ten sposób. A kreatywność, którą Bóg obdarzył człowieka jest jednocześnie Jego nakazem.

Dzięki za ciepłe słowa.

zefciu napisał(a):
A mogłabyś przybliżyć ten swój cel? Bo ja nie widzę związku, a tym bardziej potencjalnego celu.

Ano dlatego zefciu.
http://www.pch24.pl/trojca-swieta---pod ... 594,i.html

Pn maja 23, 2016 20:10
Wiem, że doktryna o Trójcy Świętej to podstawowy dogmat naszej wiary. Pytam się o to, jaki związek ma nieomylność papieża w sprawach kanonizacyjnych z tą doktryną. Więc wyjaśnij ten związek zamiast linki wklejać. Pod tym linkiem nie ma nic o papieżu (wspomniane jest o liście św. Klemensa Rzymskiego, ale ponoć listy nie są nieomylne).

Pn maja 23, 2016 20:44
zefciu, nie pamiętam czy jesteś katolikiem?
Widzisz , skoro dogmaty są niepodważalne to dlaczego jeden papież beatyfikuje a drugi wstrzymuje proces kanonizacyjny tej samej osoby?

Tak sobie myślę, że jedno i drugie powinno się zazębiać, jeśli jest wolą Boga. Jak wiele jest takich przykładów historii kościoła?
Pamiętaj też proszę, że jestem jedynie prostą i ubogą kobietą.

Pn maja 23, 2016 20:51
Moderator

Treść tego dogmatu jest źle sformułowana (przede wszystkim nazwa) i stąd nieporozumienia. To jest wiara Kościoła, która zostaje oficjalnie i ostatecznie potwierdzona przez papieża. Pisał o tym Benedykt XVI w książce "Światło świata", w której jest wywiad-rzeka (wcześniejsza edycja to "Sól ziemi").

zefciu powinien lepiej pamiętać, bo cytat na ten temat był podany m.in. w dyskusji z nim. :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn maja 23, 2016 22:07
Nie, nie jestem. A w Trójcę Świętą wierzę. Ciekawe, nieprawdaż?
Cytuj:
Widzisz , skoro dogmaty są niepodważalne to dlaczego jeden papież beatyfikuje a drugi wstrzymuje proces kanonizacyjny tej samej osoby?
Non sequitur. Zresztą gdyby beatyfikacja oznaczała automatycznie, że kanonizacja musi nastąpić, to po co by były dwie odrębne procedury?
Soul33 napisał(a):
Treść tego dogmatu jest źle sformułowana (przede wszystkim nazwa) i stąd nieporozumienia.
Tzn że co? Sobór Watykański I źle sformułował?
Cytuj:
To jest wiara Kościoła, która zostaje oficjalnie i ostatecznie potwierdzona przez papieża.

Też sobie tak tłumaczyłem, ale mimo wszystko SV I naucza, że:
SV I napisał(a):
Dlatego takie definicje biskupa Rzymu - same z siebie, a nie na mocy zgody Kościoła - są niezmienialne.

Cytuj:
zefciu powinien lepiej pamiętać, bo cytat na ten temat był podany m.in. w dyskusji z nim. :)
zefciu już słyszał fefnaście różnych, czasami wzajemnie sprzecznych, a czasami trywialnie prawdziwych interpretacji tego dogmatu. I trudno mu się w tym połapać.

ProTip dla MM: Jak chcesz wykazywać niezgodność nauczania soborowego i kultu świętych, to lepiej się pytaj, czemu będące w jedności z papieżem Kościoły czczą jako świętego osobę, którą Sobór Powszechny nazwał "nędznym, który wszedł do owczarni Chrystusa przez okno"...

Wt maja 24, 2016 6:43

Tak sobie myślę, że jedno i drugie powinno się zazębiać, jeśli jest wolą Boga. Jak wiele jest takich przykładów historii kościoła?
Pamiętaj też proszę, że jestem jedynie prostą i ubogą kobietą.

Teologia katolicka z aktem kanonizacji papieskiej łączy nieomylność papieską, ale nie traktuje jej jako dogmat lub prawdę wiary.
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS ... kacja.html
A powodem może być np. ujawnienie jakichś dokumentów czy uczynku nie licującego z obrazem osoby świętej.

Wt maja 24, 2016 7:41

zefciu napisał(a):
ProTip dla MM: Jak chcesz wykazywać niezgodność nauczania soborowego i kultu świętych, to lepiej się pytaj, czemu będące w jedności z papieżem Kościoły czczą jako świętego osobę, którą Sobór Powszechny nazwał "nędznym, który wszedł do owczarni Chrystusa przez okno"...

Szybki gugiel: Focjusz?

http://soborowa.strefa.pl/html/Sobor_ko ... nski_4.htm

...

(Koh 3:1nn)

Wt maja 24, 2016 8:17
Kael napisał(a):

Taka papierologia sie zrobila. Kiedys ludzie byli powszechnie przekonani o czyjejs swietosci, prosili go o wstawienkictwo o on pomagal. A potem.zostalo to ladnie zbiurokratyzowane, opisane, sprawdzane i .... mamy procesy kanonizacyjne.

I wychodzi na to w Niebie też to jest na zasadzie biuroracji? Bo nasuwa się pewne wyobrażenie, załóżmy że na ziemi ktoś jest wytypowany do procesu kanonizacji i teraz dochodzi info do Nieba - słuchaj, oni tam chca cię świętym ogłosić, no to teraz musisz się wykazać i sprawić jakiś cud.

A przecież w Niebie każdy jest święty.

Cytuj:
Aby zatem usunąć wszelką wątpliwość w sprawie tak wielkiej wagi, która dotyczy samego Boskiego ustanowienia Kościoła, mocą mojego urzędu utwierdzania braci (por. Łk 22,32) oświadczam, że Kościół nie ma żadnej władzy udzielania święceń kapłańskich kobietom oraz że orzeczenie to powinno być przez wszystkich wiernych Kościoła uznane za ostateczne.

Dlaczego kobieta nie może mieć święceń kaplańskich? Nie jest to wyjaśnione. Dlatego że Paweł powiedział że kobieta ma siedzieć cicho? Bo Ewa zjadła jabłko? Adam także.

W takim razie dlaczego kobieta nie może być kapłanem, dlaczego Kościół uznaje kobietę za niegodną funkcji kapłańskiej.

Wt maja 24, 2016 10:45
Moderator

zefciu napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Treść tego dogmatu jest źle sformułowana (przede wszystkim nazwa) i stąd nieporozumienia.
Tzn że co? Sobór Watykański I źle sformułował?

Kwestia doboru słów i formy. Bo sens dogmatu, oczywiście, musi być zawsze zachowany.

Może: "Dogmat o nieomylnym potwierdzeniu prawd wiary" albo jakoś podobnie. Tak by było lepiej.

zefciu napisał(a):
Cytuj:
To jest wiara Kościoła, która zostaje oficjalnie i ostatecznie potwierdzona przez papieża.

Też sobie tak tłumaczyłem, ale mimo wszystko SV I naucza, że:
SV I napisał(a):
Dlatego takie definicje biskupa Rzymu - same z siebie, a nie na mocy zgody Kościoła - są niezmienialne.

Tu jest mowa o samej niezmienności. Nie o tym, skąd się wywodzi dogmat.
Nie potrzeba zgody Kościoła (całego? jednomyślnie?), aby ostatecznie określić daną prawdę wiary jako niezmienną.
Ale prawd wiary papież nie bierze z kosmosu, tylko wywodzą się one z wiary Kościoła.

zefciu napisał(a):
zefciu już słyszał fefnaście różnych, czasami wzajemnie sprzecznych, a czasami trywialnie prawdziwych interpretacji tego dogmatu. I trudno mu się w tym połapać.

Myślę, że wyjaśnienie B16 jest wystarczająco wiarygodne.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt maja 24, 2016 11:21
Post Re: Dogmaty KRK a proces kanonizacyjny
zefciu napisał(a):

zefciukompletnie nie wiem o czym piszesz. Czy zechciałbyś być dla mnie tak miły i spróbować wyjaśnić co masz na myśli?

Alus napisał(a):

Teologia katolicka z aktem kanonizacji papieskiej łączy nieomylność papieską, ale nie traktuje jej jako dogmat lub prawdę wiary.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TS ... kacja.html
A powodem może być np. ujawnienie jakichś dokumentów czy uczynku nie licującego z obrazem osoby świętej.

Aluś dziękuję.

bert04 napisał(a):

Sporo tego bert, ale przeczytałam.

Tak sobie myślę, że nasz Franciszek jest zupełnie innym, nowatorskim papieżem i jeszcze nie raz nas zaskoczy.
Dobrej, spokojnej nocy.

Wt maja 24, 2016 21:26

bert04 napisał(a):
zefciu napisał(a):

http://soborowa.strefa.pl/html/Sobor_ko ... nski_4.htm

To nie był sobór powszecny, pseudosobór co najwyżej. Ja zakładam, że zefciowi chodziło o Sewerusa z Antiochii czczonego przez Koscioły dochalcedońskie jako swięty (i prawdopodobnie przez wywodzące się od nich Koscioły unickie).

Śr maja 25, 2016 10:53
pudlasz napisał(a):
To nie był sobór powszecny
Według rzymskich katolików był.

Śr maja 25, 2016 11:58
Post Re: Dogmaty KRK a proces kanonizacyjny
equuleuss napisał(a):
A przecież w Niebie każdy jest święty.

Ciekawe czy bez względu na obrządek w jakim został ochrzczony i wychowany?

equuleuss napisał(a):
Dlatego że Paweł powiedział że kobieta ma siedzieć cicho? Bo Ewa zjadła jabłko? Adam także.

Hmm...a może dlatego że Paweł nie chciał aby Maria-Magdalena zajęła jemu należne miejsce?

zefciu napisał(a):
Jak chcesz wykazywać niezgodność nauczania soborowego i kultu świętych, to lepiej się pytaj, czemu będące w jedności z papieżem Kościoły czczą jako świętego osobę, którą Sobór Powszechny nazwał "nędznym, który wszedł do owczarni Chrystusa przez okno"...

No właśnie zefciu, czemu? Proszę pozwól mi poznać Twój punkt widzenia.

Cz maja 26, 2016 19:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona