Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 07, 2025 13:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jestem hinduistą 
Autor Wiadomość

Post Re: Jestem hinduistą
Idący napisał(a):
Swołocz napisał(a):
Ot, cała religia katolicka: zbawienie dopiero po śmierci.
Gdybyś zetknął się z katolicyzmem, to wiedziałbyś, że cały katolicyzm jest streszczony w przykazaniach miłości (Mk 12.30-33), a sposób życia w Mt 25.31-46. One stanowią treść całego życia i ideał do którego katolicy dążą. Ale zaznaczam katolicy, a nie, którzy mówią o sobie, że są katolikami, ale wcale się nie przejmują tymi zasadami, które wskazałem.

Ja bym to zacytował, zwracając uwagę na ostatnie zdanie, bez którego przykazania miłości pozbawione są "Instrukcji funkcjonowania"
Największe przykazanie, Ewangelia Mateusza, r. 22
Wiersze:
35 a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał Go, wystawiając Go na próbę:
36 «Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?»*
37 On mu odpowiedział: «Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem*.
38 To jest największe i pierwsze przykazanie.
39 Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego*.
40 Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy».
A właściwie cała nauka Jezusa Chrystusa

Śr wrz 03, 2025 9:29

Tak, Atimeres. Tylko to miało nadejść wraz z oczekiwaną wtedy gorąco Paruzja. A ta Paruzja niestety nie nadeszła. To nie po śmierci miało oko nie widzieć i ucho nie słyszeć 🙂

Śr wrz 03, 2025 9:32

Atimeres napisał(a):
george45 napisał(a):
Potrafisz wyjaśnić, czym będzie to szczęście życia w Bogu/Jezusie i jego obecności, czy jedynie powtarzasz jakieś slogany, nie zdając sobie sprawy z tego co mówisz?

Tak, jest to w Nowym Testamencie 1Kor 2,9:

6 A jednak głosimy mądrość między doskonałymi, ale nie mądrość tego świata ani władców tego świata, [zresztą] przemijających.
7 Lecz głosimy tajemnicę mądrości Bożej, mądrość ukrytą, tę, którą Bóg przed wiekami przeznaczył ku chwale naszej,
8 tę, której nie pojął żaden z władców tego świata; gdyby ją bowiem pojęli, nie ukrzyżowaliby Pana chwały;
9 lecz właśnie [nauczamy], jak zostało napisane:
Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało,
ani serce człowieka nie zdołało pojąć,
jak wielkie rzeczy przygotował Bóg tym, którzy Go miłują.
:brawo:

Atimeres, pytałem ponownie Ciebie, o wyjaśnienie czym będzie to szczęście. Tym razem przytaczasz zapis jakiego prawdopodobnie dokonał Paweł odpowiadając enigmatycznie na problemy i pytania jakie pojawiły się w kościele w Koryncie.
Z tego zapisu, który cytujesz, wynika, że będą tam cuda na kiju jakich oko nie widziało, ucho nie słyszało i serce nie zdołało pojąć.
Skoro nawet oko nie widziało, to znaczy, że nie będzie tam żadnych nudnych zebrań, gdzie wszyscy patrzą na swoje telefony! A skoro ucho nie słyszało... to pewnie nikt nie będzie narzekał na sąsiada z głośną muzyką! A serce, które nie zdołało pojąć? To chyba oznacza, że nawet największy optymista będzie zaskoczony! Możemy się spodziewać, że zamiast zwykłych chmur będą tam dmuchane zamki, a zamiast harf – złote gitary elektryczne grające najlepsze rockowe kawałki! Kto wie, może nawet zamiast aniołów będą tam latające koty w aureolach? Jedno jest pewne: będzie to lepsze niż jakikolwiek urlop all-inclusive, gdzie i tak zawsze coś się zepsuje! :D
Tak to widzisz, czy jeszcze większe cuda sobie wyobrażasz. Wszak wyobraźnia nie ma ograniczeń.

Śr wrz 03, 2025 10:35

Dla Indian efekty popicia whisky to "sen z bogami". A Niebo = kraina wiecznych łowów. Dla Islamisty - hurysy. A czy wszystkim wyznawcom nie przyszło do głowy, że w zaświatach nie istnieje życie w formie białkowej? O okach i uchach ani mowy? Co najwyżej cyfrowy zapis na serwerach Siły Wyższej? Kosmiczna nuda. Z tego, co jest oferowane na rynku wierzeń pod tym względem jedynie reinkarnacja niesie jaką taką jeszcze nadzieję.

Śr wrz 03, 2025 10:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2