Autor |
Wiadomość |
Pan Gąsienica
|
qrczak7 napisał(a): A tak naprawdę cały ten świat, o który toczy się tyle sporów, ma nas głęboko w... poszanowaniu. jesteśmy tylko śmiesznym tworem ewolucji, który uzurpuje sobie prawa do władzy nad czymś co nas przerasta. Świat tak naprawdę nie jest taki, tak go tylko przedstawiasz, bo zostałeś w ten sposób wychowany, co stwierdziłeś tutaj: qrczak7 napisał(a): Świat jest takim, jakim go sobie przedstawimy, wszystko zależy od tego jak nas wychowano .
_________________ "Nie ma nic gorszego jak życie, którego nikt nie obserwuje."
Irving Yalom
|
Wt paź 04, 2005 8:30 |
|
|
|
 |
MaRaHiD
|
Ja uważam, że to kwestia wiary a nie neurologicznego czy psychicznego udowodnienia czy Bog jest czy Go nie ma......
Jest wiele dowodów nie medycznych potwierdzających istnienie Boga.
_________________ "Jeszcze nigdy tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak nielicznym"
|
Wt paź 04, 2005 11:04 |
|
 |
Irbisol
|
MaRaHiD napisał(a): Ja uważam, że to kwestia wiary a nie neurologicznego czy psychicznego udowodnienia czy Bog jest czy Go nie ma...... Jest wiele dowodów nie medycznych potwierdzających istnienie Boga.
Albo to kwestia wiary albo dowodów - jedno i drugie się wyklucza. Może zamiast "dowody" miałeś na myśli "poszlaki"?
_________________ Z definicji Boga jest On "bytem koniecznym" więc zdanie że Byt konieczny nie istnieje jest absurdalne logicznie.
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę.
|
Wt paź 04, 2005 12:40 |
|
|
|
 |
qrczak7
|
Cytuj: Świat tak naprawdę nie jest taki, tak go tylko przedstawiasz, bo zostałeś w ten sposób wychowany,
Albo w wyniku obserwacji. Bo póki co jedyne od czego zależmy to natura, która wcale nie zależy od nas. Dlatego jest warta najwyższej czci.
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
Wt paź 04, 2005 16:44 |
|
 |
wuj zboj
|
Coz, najlepiej o czlowieku swiadczy jego wiara.
Zdrowko -- wuj nieludzki zboj
_________________ Jarek Dąbrowski, http://wujzboj.republika.pl
Światopoglądowe forum http://sfinia.fora.pl
|
Wt paź 04, 2005 17:37 |
|
|
|
 |
Pan Gąsienica
|
qrczak7 napisał(a): Cytuj: Świat tak naprawdę nie jest taki, tak go tylko przedstawiasz, bo zostałeś w ten sposób wychowany, Albo w wyniku obserwacji.
Pytanie:
Skąd wiesz, że świat jest taki, jakim postrzegasz go w wyniku obserwacji??? 
Irving Yalom
|
Wt paź 04, 2005 19:40 |
|
 |
qrczak7
|
Cytuj: Skąd wiesz, że świat jest taki, jakim postrzegasz go w wyniku obserwacji?
No cóż, zdaje sobie sprawę, że to co widze jest subiektywne, ale zostałem obdarzony zmysłami i nie wygląda na to, by mpoja percepcja wyglądała inaczej niż u innych ludzi. Wszystko zatem zależy od tego w jaki sposób zinterpretujemy otrzymywane sygnały, a te wskazuja na to, że póki co zyjemy jedynie dzięki naturze.
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
Wt paź 04, 2005 21:32 |
|
 |
Pan Gąsienica
|
qrczak7 napisał(a): Wszystko zatem zależy od tego w jaki sposób zinterpretujemy otrzymywane sygnały, a te wskazuja na to, że póki co zyjemy jedynie dzięki naturze.
Ale to wskazanie jest jedynie Twoją subiektywną interpretacją...
No ale O.K., nie czepiam się
Po prostu strasznie fajnie to zabrzmiało, kiedy w jednym zdaniu napisałeś, że świat jest, jaki jest, bo TAK GO SOBIE PRZEDSTAWIAMY (co jest wynikiem wychowania itp.), a w następnym stwierdziłeś parę rzeczy o świecie JAKI JEST NAPRAWDĘ (pomimo tego, że zdanie wcześniej napisałeś, że tylko TAK GO SOBIE PRZEDSTAWIASZ). 
Irving Yalom
|
Wt paź 04, 2005 21:40 |
|
 |
qrczak7
|
Cytuj: Po prostu strasznie fajnie to zabrzmiało, kiedy w jednym zdaniu napisałeś, że świat jest, jaki jest, bo TAK GO SOBIE PRZEDSTAWIAMY (co jest wynikiem wychowania itp.), a w następnym stwierdziłeś parę rzeczy o świecie JAKI JEST NAPRAWDĘ (pomimo tego, że zdanie wcześniej napisałeś, że tylko TAK GO SOBIE PRZEDSTAWIASZ).
No cóż, bo jedno i drugie jest prawdą, głupio jest przedstawiac sobie świat z założeniem, że ta wizja jest nieprawdziwa  Niemniej jednak trochę głupio to ująlem
Zresztą, gdy juz mamy dostęp do obiektywnie stwierdzonych faktów, wszystko opiera się na tym, by w odpowiednio logiczny sposób ułożyć te fakty tak, by złożyły sie na prawdziwą wizję świata - i to własnie uczyniłem, stwierdzając, że póki co naszym jedynym Bogiem jest natura.
qrczę, muszę zacząć stawiac więcej kropek 
|
Wt paź 04, 2005 22:15 |
|
 |
Pan Gąsienica
|
qrczak7 napisał(a): Zresztą, gdy juz mamy dostęp do obiektywnie stwierdzonych faktów, (...) Taaa... fakty obiektywnie stwierdzone przy pomocy subiektywnego postrzegania świata?? qrczak7 napisał(a): (...)póki co naszym jedynym Bogiem jest natura.
Ciekawa wiara, przyznaję  Jak się z nią żyje w praktyce?? Nie narzekasz?? 
Irving Yalom
|
Wt paź 04, 2005 22:22 |
|
 |
qrczak7
|
Cytuj: Taaa... fakty obiektywnie stwierdzone przy pomocy subiektywnego postrzegania świata?? No nie powiesz mi chyba, że żyjemy w świecie, w którym wszystko jest subiektywne. To, że ludzie łączą sie w pary, że umierają to fakty obiektywne - czyli średnia z subiektywnych. Cytuj: Jak się z nią żyje w praktyce?? Nie narzekasz??
Jedyne czego wymagam od siebie to szacunek dla natury - drzew, zwierząt w zamian dostaję mozliwośc czerpania radości od najłaskawszej i najsroższej z matek.
|
Śr paź 05, 2005 12:48 |
|
 |
Pan Gąsienica
|
qrczak7 napisał(a): No nie powiesz mi chyba, że żyjemy w świecie, w którym wszystko jest subiektywne.
Nie, nie powiem Ci tego, bo:
WIERZĘ, że nie, że inni ludzie istnieją obiektywnie (niezależnie od tego, czy ich postrzegam), że obiektywnie się kochają, cierpią i przeżywają z grubsza podobne do moich emocje.
Innymi słowy WIERZĘ, że moje postrzeganie świata jest w wielu sprawach prawdziwe, obiektywne, że istnieją inni ludzie, postrzegający świat tak samo jak ja, że świat postrzegany w tych sprawach istnieje niezależnie od mojego umysłu itd.
Irving Yalom
|
Śr paź 05, 2005 14:09 |
|
 |
Qlvojat
|
Współczesna kultura Zachodu promuje określony rodzaj nauki, nauki której podstawą jest filozofia naturalizmu metafizycznego (ontologicznego), będąca wynikiem realistycznej interpretacji teorii naukowych budowanych w oparciu o naturalizm metodologiczny. Oznacza to, że metafizyczne interpretacje są elementem definicji tejże nauki. O takiej właśnie, współcześnie uprawianej nauce traktuje artykuł - "Bóg luk a granice nauki" - wersja html, wersja pdf
Taka nauka jest potężna, posiada nieograniczony zakres badań, nie ma dla niej żadnych granic poznawczych, potrafi lub będzie potrafić wyjaśnić wszystko, to ona decyduje co jest prawdą, i to ona decyduje o tym co istnieje, a co nie! Owa nauka, w ramach swojej wszechmocy, stanowczo twierdzi co następuje: tylko przypadkiem powstało życie na Ziemi, człowiek jest wynikiem bezrozumnego przyrodniczego procesu, nie ma żadnych bogów, ani żadnych celowo działających sił, nie ma żadnego życia po śmierci, nie istnieją żadne ostateczne podstawy dla etyki, nie ma też ostatecznego sensu życia, ani jakiejkolwiek wolnej woli!
Wynika z tego, że to faktycznie Nauka przez duże “N”, wszak - o ironio – posiada boskie atrybuty: nieomylność, wszechwiedzę i wszechmocną zdolność wpływania na ontologię. Czyżby naukowy ateizm zeżarł to, co sam przed chwilą wydalił? Czyżby metafizyczne przeobrażenie nauki w Naukę wypluło nowe bóstwo? A miało być tak pięknie, bez żadnego boga.
Jaki z tego morał?
Wojna! Wojna bogów: Bóg vs Nauka.
Kto wygra? 
_________________ "Bóg jest tak wielki że jest i Go nie ma
Tak wszechmocny, że potrafi nie być."
Jan Twardowski
|
Śr paź 05, 2005 21:00 |
|
 |
wuj zboj
|
Ach nie, to nie jest nauka przez duze N, to jest filozofia scjentyzmu. Z nauka ma scjentyzm tyle wspolnego ile rekaw z katarem. I dlatego owa "wojna miedzy nauka i Bogiem" toczy sie jedynie w fantazji scjentystow.
Zdrowko -- wuj jedynie zboj
_________________ Jarek Dąbrowski, http://wujzboj.republika.pl
Światopoglądowe forum http://sfinia.fora.pl
|
Cz paź 06, 2005 17:19 |
|
 |
Irbisol
|
wuj zboj napisał(a): Ach nie, to nie jest nauka przez duze N, to jest filozofia scjentyzmu. Z nauka ma scjentyzm tyle wspolnego ile rekaw z katarem. I dlatego owa "wojna miedzy nauka i Bogiem" toczy sie jedynie w fantazji scjentystow.
Wg mnie nie ma sensu przytaczać fundamentalistycznych wypowiedzi którejkolwiek ze stron.
_________________ Z definicji Boga jest On "bytem koniecznym" więc zdanie że Byt konieczny nie istnieje jest absurdalne logicznie.
Bez duszy człowiek jest tylko zwierzęciem i jego zabicie nie różni się niczym od zabicia świni na szynkę.
|
Cz paź 06, 2005 20:27 |
|
|
|