Sprawa N.14910/06: o nieistnieniu Chrystusa
Autor |
Wiadomość |
Stanisław Adam
|
tadzio napisał(a): Spodziewalem sie wyzszego poziomu dyskusji na tym forum... a tu jak w komentarzach na Onet'cie.... 
Ja poważnie potraktowałem twój temat. Spójrz do piewszego postu.
A potem tak nieciekawie wyszło ...
Przepraszam.
Śr wrz 06, 2006 16:07 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Stanisław Adam napisał(a): Ta sprawa przed Trybunałem europejskim zupełnie nie jest ciekawa z punktu widzenia religijnego. Takie orzeczenie, ewentualne - jeśli Trybunał je podejmie, nic nie znaczy. Ani dla chrześcijaństwa ogólniej, ani dla katolicyzmu w szczególności.
Podobne próby naukowego udowdnienia nie istnienia historycznej osoby Jezusa podejmowali materialistyczni uczeni radzieccy. I co ? I wielkie nic ?
O wielu postaciach historycznych jest jeszcze mniej zapisków, a nikt nie kwestionuje, że w określonych miejscu i czasie istnieli i działali.
Może niedługo Trybunał zacznie orzekać, że słońce świeci, gdy świeci.
Takie orzeczenie będzie jedną wielką kompromitacją tego ciała.
Ale niech orzeka. Może wtedy Europejczycy wreszcie ockną się i zobaczą jaki totalitarny system gotują im postępowi lewacy i liberałowie.
Dla nas dobrze. Będzie pretekst by z honorem opuścić ten twór jakim jest ta obecna Unia, a do którego podstępem nas namówiono.
Generalnie się zgodzę.
Z tym tylko, że Unia jako pomysł nie jest zła - co innego, że niektórepomysły w jej ramach realizowane są zupełnie chybione.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz wrz 07, 2006 6:58 |
|
 |
SweetChild
|
Stanisław Adam napisał(a): Ja poważnie potraktowałem twój temat. Spójrz do piewszego postu. Bardzo poważnie. Jako dobry pretekst do straszenia liberalnym totalitaryzmem, szerzenia antyunijnej propagandy i demaskowania podstępów. Stanisław Adam napisał(a): Ale niech orzeka. Może wtedy Europejczycy wreszcie ockną się i zobaczą jaki totalitarny system gotują im postępowi lewacy i liberałowie.
Dla nas dobrze. Będzie pretekst by z honorem opuścić ten twór jakim jest ta obecna Unia, a do którego podstępem nas namówiono. Stanisław Adam napisał(a): A potem tak nieciekawie wyszło ... Przepraszam. Samo nie wyszło  Ale niech będzie, mogę być tym czarnym charakterem. tadzio napisał(a): Spodziewalem sie wyzszego poziomu dyskusji na tym forum... a tu jak w komentarzach na Onet'cie....
A o czym właściwie ma być ta dyskusja na wyższym poziomie? O tym, czy Jezus Chrystus istniał naprawdę, czy jest postacią fikcyjną? O tym, czy człowiek ma prawo mieć wątpliwości co do autentyczności Chrystusa? O tym, czy człowiek ma prawo być przekonanym, że Chrystus jest postacią fikcyjną? O tym, czy jakakolwiek instytucja ma prawo o rozstrzygać o istnieniu bądż nieistnieniu Chrystusa? A może o tym, czy istnieje spisek w UE, mający na celu zaprowadznie liberalno-lewackiego totalitaryzmu?
|
Cz wrz 07, 2006 9:38 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
ToMu napisał(a): Generalnie się zgodzę.
Ciebie też udało się podstępnie zwabić w sidła UE i tylko czekasz na pretekst, aby ten twór z honorem opuścić i uciec przed liberalno-lewackim totalitaryzmem? To może faktycznie jest Was więcej niż nas.
|
Cz wrz 07, 2006 9:43 |
|
 |
Kamyk
|
Cytuj: Z tym tylko, że Unia jako pomysł nie jest zła - co innego, że niektórepomysły w jej ramach realizowane są zupełnie chybione.
To kolejna część wypowiedzi ToMu - tak wiec SweetChild, troche chybiłeś z komentarzem 
|
Cz wrz 07, 2006 9:47 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Kamyk napisał(a): Cytuj: Z tym tylko, że Unia jako pomysł nie jest zła - co innego, że niektórepomysły w jej ramach realizowane są zupełnie chybione. To kolejna część wypowiedzi ToMu - tak wiec SweetChild, troche chybiłeś z komentarzem 
Widocznie nie bardzo rozumiem stwierdzenie "generalnie się zgodzę". Czy to znaczy "jestem za, a nawet przeciw"? 
|
Cz wrz 07, 2006 10:30 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
SweetChild napisał(a): ToMu napisał(a): Generalnie się zgodzę. Ciebie też udało się podstępnie zwabić w sidła UE i tylko czekasz na pretekst, aby ten twór z honorem opuścić i uciec przed liberalno-lewackim totalitaryzmem? To może faktycznie jest Was więcej niż nas. A ja napisałem tak: Cytuj: Generalnie się zgodzę.
Z tym tylko, że Unia jako pomysł nie jest zła - co innego, że niektórepomysły w jej ramach realizowane są zupełnie chybione.
Chyba z tego coś innego wynika, niż to co Ty piszesz.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Cz wrz 07, 2006 16:02 |
|
|
|