Autor |
Wiadomość |
Assur
|
to Ja  napisał(a): kolejna dysputa z rodzaju: ja - ateista mam racje a wy chrześcijanie jej nie macie; jak podajemy odpowiedzi na na poziomie tegoż ateisty, który uważa że posiadł monopol na wiedze
Rozczaruję cię - nie mam monopolu na wiedzę.
Prędzej bym o to posądził Ciebie.
|
Śr wrz 06, 2006 16:27 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: ateiści nie posiadają żadnych argumentów do dyskusji o wierze, zadają tylko pytania retoryczne poniewaz wg nich nie ma odpowiedzi
Z kolei wierzący zakładają, że odpowiedź jest tylko... Nigdy (przynajmniej za życia) jej nie poznamy dlatego to żaden argument 
|
Śr wrz 06, 2006 16:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Rozczaruję cię - nie mam monopolu na wiedzę. Prędzej bym o to posądził Ciebie. po czym? po tym,że jestem wierząca i się z tym nie kryje? czy ja atakuje czyjąś wypowiedź tak jak ty to robisz?tak właśnie jest w twoich postach; a jeśli chcesz wiedzieć czy Jezus istniał to masz dowód w postacji kronik niejakiego Flawiusza, żydowskiego pisarza, który w swoich kronikach pisał o tym, że Ktoś taki istniał i żył (Flawiusz żył jakoś w tych a raczej w tamtych czasach) Cytuj: Z kolei wierzący zakładają, że odpowiedź jest tylko... a ateiści to samo twierdzą, że Bóg nigdy nie istniał, nie istnieje i nie będzie istniał.
|
Śr wrz 06, 2006 17:05 |
|
|
|
 |
Assur
|
powróćmy do tematu:
wiadomo, że wiara w boskość Jezusa jest podstawą chrześcijaństwa.
Dlatego pytam się: czemu uważacie, że to akurat chrześcijaństwo ma patent na prawdę. Judaizm i Islam twierdzą stanowczo, że Jezus nie był/jest Synem Bożym. Jakie macie argumenty, że to akurat wasza religia mówi prawdę a nie inne.
Oczywiście wszystkie inne argumenty oprócz bezpodstawnej wiary w to.
|
Śr wrz 06, 2006 17:11 |
|
 |
Stanisław Adam
|
to Ja  napisał(a): a jeśli chcesz wiedzieć czy Jezus istniał to masz dowód w postacji kronik niejakiego Flawiusza, żydowskiego pisarza, który w swoich kronikach pisał o tym, że Ktoś taki istniał i żył (Flawiusz żył jakoś w tych a raczej w tamtych czasach) A czy to Żydom wierzyć można ?
Takim jak Flawiusz ?
To był zdrajca, sługus cesarzy rzymskich.
Śr wrz 06, 2006 17:12 |
|
|
|
 |
No
|
Cytuj: a ateiści to samo twierdzą, że Bóg nigdy nie istniał, nie istnieje i nie będzie istniał. Niewiem jak inni ale ja myśle, że takie istoty najprawdopodobniej nie istnieją to wierzący mówią o pewności... Cytuj: Flawiusza, żydowskiego pisarza, który w swoich kronikach pisał o tym, że Ktoś taki istniał i żył (Flawiusz żył jakoś w tych a raczej w tamtych czasach) Wikipedia napisała:Cytuj: Józef Flawiusz wspomina o Jezusie jako o bracie Jakuba Sprawiedliwego, przywódcy chrześcijan w Jerozolimie. "Festus już nie żył, a Albinus wyjechał; więc [Ananiasz] zwołał Sanhedryn i stawił przed sądem Jakuba, brata Jezusa zwanego Chrystusem, oraz kilku innych. Oskarżył ich o naruszenie prawa i skazał na ukamienowanie." (Starożytności żydowskie, XX.9.1) Tekst przeważnie uważany jest za autentyczny.
Tylko czy to o tego chodzi?
|
Śr wrz 06, 2006 17:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stanisław Adam napisał: Cytuj: A czy to Żydom wierzyć można ? Takim jak Flawiusz ? To był zdrajca, sługus cesarzy rzymskich. dlaczego tak twierdzisz? nie można uogólniać, czy np. powiedzenie, że Polacy to pijacy jest pawdziwe? nie, a więc nie można twierdzić, że Żydzi są be. Assur napisał: Cytuj: wiadomo, że wiara w boskość Jezusa jest podstawą chrześcijaństwa. moge w tej dyskusji posługiwać się Pismem św. czy też nie?
|
Śr wrz 06, 2006 17:18 |
|
 |
Assur
|
A nie zgadzasz się, że wiara w Jezusa to kluczowe założenie tej religii?
|
Śr wrz 06, 2006 17:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No napisał: Cytuj: Tylko czy to o tego chodzi? nie, o zupełnie innego
|
Śr wrz 06, 2006 17:20 |
|
 |
No
|
Cytuj: nie, o zupełnie innego
Czyli to żaden dowód 
|
Śr wrz 06, 2006 17:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Assur napisał: Cytuj: A nie zgadzasz się, że wiara w Jezusa to kluczowe założenie tej religii? to do mnie? kluczowe? ja bym powiedziała, że bardziej podstawowe ale mnie chodzi o to, czy dowody na boskośc Jezusa moge wziąść z Pisma św. a konkretniej z Ewangeli czy nie? a raczej, czy uznaqjesz to za dowód w dyskusji?
|
|
 |
Assur
|
dyskusja trwa już dosyć długo, tymczasem żaden katolik nie odpowiedział wprost na moje pytanie. Jak to mam rozumieć?
|
|
 |
Stanisław Adam
|
to Ja  napisał(a): Stanisław Adam napisał: Cytuj: A czy to Żydom wierzyć można ? Takim jak Flawiusz ? To był zdrajca, sługus cesarzy rzymskich. dlaczego tak twierdzisz? nie można uogólniać, czy np. powiedzenie, że Polacy to pijacy jest pawdziwe? nie, a więc nie można twierdzić, że Żydzi są be. Chciałem "pomóc" No., ale widzę że się nie połapał ...
Śr wrz 06, 2006 17:27 |
|
 |
Assur
|
to Ja  napisał(a): Assur napisał: Cytuj: A nie zgadzasz się, że wiara w Jezusa to kluczowe założenie tej religii? to do mnie? kluczowe? ja bym powiedziała, że bardziej podstawowe ale mnie chodzi o to, czy dowody na boskośc Jezusa moge wziąść z Pisma św. a konkretniej z Ewangeli czy nie? a raczej, czy uznaqjesz to za dowód w dyskusji?
Trudno żebym uznawał to za dobry argument, święte księgi innych religii przedstawiają kontrargumenty. Obiektywnie powinienem sceptycznie podchodzić do jednego i drugiego. Ale jeżeli masz inne argumenty poza cytatami z Nowego Testamentu - przedstaw mi je. Jestem otwarty. Chciałbym się nawrócić, daj mi szanse.
|
Śr wrz 06, 2006 17:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: dyskusja trwa już dosyć długo, tymczasem żaden katolik nie odpowiedział wprost na moje pytanie. Jak to mam rozumieć? o co chodzi? zadałam konkretne i proste pytanie i jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi a więc coraz bardziej udowadniasz, że mam racje
|
Śr wrz 06, 2006 17:29 |
|
|
|