Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 1:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Jezus 
Autor Wiadomość

kolejna dysputa z rodzaju: ja - ateista mam racje a wy chrześcijanie jej nie macie; jak podajemy odpowiedzi na na poziomie tegoż ateisty, który uważa że posiadł monopol na wiedze

Rozczaruję cię - nie mam monopolu na wiedzę.
Prędzej bym o to posądził Ciebie.

Śr wrz 06, 2006 16:27

ateiści nie posiadają żadnych argumentów do dyskusji o wierze, zadają tylko pytania retoryczne poniewaz wg nich nie ma odpowiedzi

Z kolei wierzący zakładają, że odpowiedź jest tylko... Nigdy (przynajmniej za życia) jej nie poznamy dlatego to żaden argument :x

Śr wrz 06, 2006 16:50
Rozczaruję cię - nie mam monopolu na wiedzę.
Prędzej bym o to posądził Ciebie.
po czym? po tym,że jestem wierząca i się z tym nie kryje? czy ja atakuje czyjąś wypowiedź tak jak ty to robisz?tak właśnie jest w twoich postach; a jeśli chcesz wiedzieć czy Jezus istniał to masz dowód w postacji kronik niejakiego Flawiusza, żydowskiego pisarza, który w swoich kronikach pisał o tym, że Ktoś taki istniał i żył (Flawiusz żył jakoś w tych a raczej w tamtych czasach)
Cytuj:
Z kolei wierzący zakładają, że odpowiedź jest tylko...
a ateiści to samo twierdzą, że Bóg nigdy nie istniał, nie istnieje i nie będzie istniał.

Śr wrz 06, 2006 17:05

wiadomo, że wiara w boskość Jezusa jest podstawą chrześcijaństwa.
Dlatego pytam się: czemu uważacie, że to akurat chrześcijaństwo ma patent na prawdę. Judaizm i Islam twierdzą stanowczo, że Jezus nie był/jest Synem Bożym. Jakie macie argumenty, że to akurat wasza religia mówi prawdę a nie inne.

Oczywiście wszystkie inne argumenty oprócz bezpodstawnej wiary w to.

Śr wrz 06, 2006 17:11

a jeśli chcesz wiedzieć czy Jezus istniał to masz dowód w postacji kronik niejakiego Flawiusza, żydowskiego pisarza, który w swoich kronikach pisał o tym, że Ktoś taki istniał i żył (Flawiusz żył jakoś w tych a raczej w tamtych czasach)
A czy to Żydom wierzyć można ?
Takim jak Flawiusz ?
To był zdrajca, sługus cesarzy rzymskich.

Śr wrz 06, 2006 17:12
Zobacz profil WWW

a ateiści to samo twierdzą, że Bóg nigdy nie istniał, nie istnieje i nie będzie istniał.

Niewiem jak inni ale ja myśle, że takie istoty najprawdopodobniej nie istnieją to wierzący mówią o pewności...
Cytuj:
Flawiusza, żydowskiego pisarza, który w swoich kronikach pisał o tym, że Ktoś taki istniał i żył (Flawiusz żył jakoś w tych a raczej w tamtych czasach)

Wikipedia napisała:
Cytuj:
Józef Flawiusz wspomina o Jezusie jako o bracie Jakuba Sprawiedliwego, przywódcy chrześcijan w Jerozolimie. "Festus już nie żył, a Albinus wyjechał; więc [Ananiasz] zwołał Sanhedryn i stawił przed sądem Jakuba, brata Jezusa zwanego Chrystusem, oraz kilku innych. Oskarżył ich o naruszenie prawa i skazał na ukamienowanie." (Starożytności żydowskie, XX.9.1) Tekst przeważnie uważany jest za autentyczny.

Tylko czy to o tego chodzi?

Śr wrz 06, 2006 17:16
Cytuj:
Takim jak Flawiusz ?
dlaczego tak twierdzisz? nie można uogólniać, czy np. powiedzenie, że Polacy to pijacy jest pawdziwe? nie, a więc nie można twierdzić, że Żydzi są be.

Assur napisał:
Cytuj:
wiadomo, że wiara w boskość Jezusa jest podstawą chrześcijaństwa.
moge w tej dyskusji posługiwać się Pismem św. czy też nie?

Śr wrz 06, 2006 17:18

A nie zgadzasz się, że wiara w Jezusa to kluczowe założenie tej religii?

Śr wrz 06, 2006 17:20
Cytuj:
Tylko czy to o tego chodzi?
nie, o zupełnie innego

Śr wrz 06, 2006 17:20

nie, o zupełnie innego

Czyli to żaden dowód :)

Śr wrz 06, 2006 17:24
Cytuj:
to do mnie? kluczowe? ja bym powiedziała, że bardziej podstawowe ale mnie chodzi o to, czy dowody na boskośc Jezusa moge wziąść z Pisma św. a konkretniej z Ewangeli czy nie? a raczej, czy uznaqjesz to za dowód w dyskusji?

dyskusja trwa już dosyć długo, tymczasem żaden katolik nie odpowiedział wprost na moje pytanie. Jak to mam rozumieć?

Stanisław Adam napisał:
Cytuj:
Takim jak Flawiusz ?
dlaczego tak twierdzisz? nie można uogólniać, czy np. powiedzenie, że Polacy to pijacy jest pawdziwe? nie, a więc nie można twierdzić, że Żydzi są be.
Chciałem "pomóc" No., ale widzę że się nie połapał ...

Śr wrz 06, 2006 17:27
Zobacz profil WWW

Assur napisał:
Cytuj:
to do mnie? kluczowe? ja bym powiedziała, że bardziej podstawowe ale mnie chodzi o to, czy dowody na boskośc Jezusa moge wziąść z Pisma św. a konkretniej z Ewangeli czy nie? a raczej, czy uznaqjesz to za dowód w dyskusji?

Trudno żebym uznawał to za dobry argument, święte księgi innych religii przedstawiają kontrargumenty. Obiektywnie powinienem sceptycznie podchodzić do jednego i drugiego. Ale jeżeli masz inne argumenty poza cytatami z Nowego Testamentu - przedstaw mi je. Jestem otwarty. Chciałbym się nawrócić, daj mi szanse.

Śr wrz 06, 2006 17:29
dyskusja trwa już dosyć długo, tymczasem żaden katolik nie odpowiedział wprost na moje pytanie. Jak to mam rozumieć?
o co chodzi? zadałam konkretne i proste pytanie i jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi a więc coraz bardziej udowadniasz, że mam racje

Śr wrz 06, 2006 17:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona