Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 03, 2025 3:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Kobiety Anioły, 
Autor Wiadomość

Księga Henocha to jedna z najbardziej kontrowersyjnych Ksiąg, które powszechnie nie zostały dopuszczone do Pisma Świętego, czyli stała się apokryfami. Włączona do koptyjskiego kanonu Pisma Świętego jako natchniona.

Istnieją trzy księgi apokryficzne przypisywane Henochowi. Są to Księga Henocha etiopska, Księga Henocha słowiańska oraz Księga Henocha hebrajska.

Księga Henocha etiopska jest najpopularniejsza i najczęściej cytowana. Opisuje ona kontakt proroka Henocha z istotami "z innego świata", które uznał za anioły lub jakieś inne wyższe istoty, oraz jego podróż z nimi po wszechświecie i czasie.

W bardzo wczesnych wersjach Biblii była ona jedną z Ksiąg, jednak żydowscy kapłani uznali ją za "heretyczną" i kolejne wersje Pisma Świętego już jej nie zawierały.

Śr wrz 20, 2006 15:31
O tym wydarzeniu mówi więcej księga Hioba (Joba) (niekatolicka). Ale o której wspomina bodajże apostoł Juda (nie jestem pewien) w swoim liście (w biblii).

To ja może tylko sprostuję: Księga Hioba jest katolicka i należy do kanonu Pisma Świętego.

Proszę nie mylić Księgi Hioba i Księgą Henocha. :)

Śr wrz 20, 2006 16:18
oO ty wierzysz w anioły? biblia jest dla ciebie jakimś autorytetem? przyznam, że mnie poprostu zaskoczyłeś

No coś ty, nie wierzę w żadne anioły, ani inne cuda. Chcę przez te wypowiedzi pokazać jak bardzo się mylicie.
Ale żeby wiedzieć w co mam wierzyć, a w co nie, musiałem niestety przeczytać kilka różnych książek, w tym biblię. I różne religie. Nie można odrzucić żadnej innej religii nie znająć jej,
Ten kto odrzuca np. religię indian Nawaho, czy murzynów z Madagaskaru, bo jej nie zna, oznacza, że wisi mu to jaką religię będzie wyznawał i wyznaje tą, której go nauczyli. A być może tamte są prawdziwe ?...

Nie cytuję bynajmniej Henocha.
Specjalnie poszukałem. Mówię dokładnie o ks. Rodzaju 6, 1-4. W różnych bibliach różne ciekawie tłumaczone są te wersety.
I mówią o tych aniołach. Lub synach bożych (tł. Biblii tysiąclecia) - ((myślałem że tylko Jezus był synem bożym a tu jest ich okazuje się więcej. ))
Jak czytałem jako młody chłopak tą biblię, to zawsze bardzo bolało mnie to: "Dlaczego Panie boże, za to że Aniołowie postąpili źle ukarałeś ludzi ? Kim ty Panie boże jesteś ? " Powinien ukarać Aniołów, jak mu się przeciwstawili, a on ukarał ludzi, ograniczając im lata życia. Brutalne, przyznacie...

Księge Henocha, czytałem, ale nie wiem którą wersję, tę, która jako pierwsza wyszła po polsku. W ogóle z niej to można by wnioskować, że To wszystko kosmici byli... :-)
Zresztą Henocha utożsamia się bodajże z Gilgameszem, jego też bogowie porwali. No i to by się zgadzało bo jak mówi Biblia Enocha wziął Bóg też do siebie. Tylko nie tłumaczcie, że to oznacza śmierć, bo autor bibli wymienia po kolei wiek wszystkich potomków adama, a wieku Enocha nie jest w stanie powiedzieć, bo go Pan zabrał.
Takie tam ciekawostki.
Oczywiście, podchodzę do tych opowieści z dystansem, dużo przeniknęło do biblii z mitów sumeryjskich.
Znam jeszcze jeden cytat, choć ten przetłumaczony jest tak fajnie tylko w wydaniu Nowego Świata, w naszych trochę inaczej. Jest to gdzieś w księdze Joba (Hioba). Jak chcecie to poszukam dokładnie wersetu. A mowa jest dosłownie "synowie z gwiazdozbioru XXjakiegośtam" (nie pamiętam jakiego. (ale jak mówię tylko to wydanie to ma).

Znam te rzeczy, bo musiałem poznać, aby wyciągnąć wnioski, czy mam w to wierzyć czy nie, Oczywiście każdy wierzy w co chce. Ja nie wierzę.
Ale podyskutować z wierzącymi zawszę można, może się nawrócę ? Też chciałbym jak każdy iść do nieba. :-)

Śr wrz 20, 2006 16:22

Aztec napisał(a):
O tym wydarzeniu mówi więcej księga Hioba (Joba) (niekatolicka). Ale o której wspomina bodajże apostoł Juda (nie jestem pewien) w swoim liście (w biblii).
Proszę nie mylić Księgi Hioba i Księgą Henocha. :)

Faktycznie, nie zwróciłem uwagi na babola - za szybko czytam a oba imiona są na "H" :P

Śr wrz 20, 2006 16:34
No pewnie, że się pomyliłem...nie zauważyłem tego. W liście św. Judy wspomniana jest księga Henocha, natomiast to co mówiłem o ...synach z jakiegoś tam gwiazdozbioru, to jest napisane w księdze Hioba. Za dużo tego wszystkiego na jedną głowę...,

Śr wrz 20, 2006 18:17

sysara napisał(a):
oO ty wierzysz w anioły? biblia jest dla ciebie jakimś autorytetem? przyznam, że mnie poprostu zaskoczyłeś

No coś ty, nie wierzę w żadne anioły, ani inne cuda. Chcę przez te wypowiedzi pokazać jak bardzo się mylicie.

Ale chyba nie jesteś sam, bo walczysz z organizacją, która kontroluje z kilka milionów ludzi, nieprawdaż? Ba, to forum to chyba dopiero początek. ;)
A tak na poważniej:
"Skuteczna propaganda nie może żądać od ludzi, do których przemawia, aby przede wszystkim przyznali się, że są kretynami i łajdakami" (Kołakaowski).

Śr wrz 20, 2006 21:19
No, zgadzam się z tym co powiedziałeś, w zupełności.
A czy walczę, chyba nie.
Przebudzić tych, którzy są na jakimś pograniczu myślenia. Ci którzy siedzą w tym głęboko nigdy nie będą myśleć samodzielnie.
Niektórzy nauczyli się, "żyć w klatce" i nie będą potrafili żyć "na wolności", więc lepiej aby pozostali w klatce. Ale niektórzy może się wahają. Może coś im świta, - dla takich jest jeszcze szansa...
Ale nie będę się dla nikogo zabijał, bo teoretycznie to również mogę się mylić :-).
Powiem Wam fajny cytat naszego rodaka, autora fajnej książki:
"Poglądy możemy przyjąć na na wiarę lub na rozum,
na rozum przyjmujemy własne poglądy,
na wiarę przyjmujemy poglądy innych."

Śr wrz 20, 2006 22:48

Nikt tak naprawde nie wie jakiej płci są Aniołowie a nawet czy są...Bibila Chrześcijańska jest poskładana z różnych kultur i relegi przez władców aby sprawować władze nad ludzmi. To Pewne że Bóg istnieje,ale czy ma ANiołów....?

Cz wrz 21, 2006 0:58

tak, tak powstanie bibli jest podejrzane.To musial byc spisek :D

Cz wrz 21, 2006 23:28

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt wrz 22, 2006 9:14
Zobacz profil WWW

Pt wrz 22, 2006 9:20

To Pewne że Bóg istnieje,ale czy ma ANiołów....?

Gdyby to było pewne, miałbym co innego wklepane w sygnaturkę ;)

gg 3287237

Pt wrz 22, 2006 23:13

Jak czytałem jako młody chłopak tą biblię, to zawsze bardzo bolało mnie to: "Dlaczego Panie boże, za to że Aniołowie postąpili źle ukarałeś ludzi ? Kim ty Panie boże jesteś ? " Powinien ukarać Aniołów, jak mu się przeciwstawili, a on ukarał ludzi, ograniczając im lata życia. Brutalne, przyznacie...

To genialne i wspaniałe !

Czyzbyś chciał żyć na ziemi i być nieśmiertelnym ? :o

Nieśmiertelnośc to piekło w jakiekolwiek formie ....

Pt wrz 22, 2006 23:30

Post Re: Kobiety Anioły,
Aztec napisał(a):
Czy oznaczało by to, że tylko mężczyźni mogą mieć formę duchową po śmierci ?
Czy może anioły są bezpłciowe, a nadawane było im tylko imię męskie dla zrozumienia ludzi ?

Chcialbym tutaj cos nieco sprecyzowac.
1. Wedle wierzen Chrzescijanskich, aniol to nie jest czlowiek po smierci. Anioly to slugi Boga, stworzone konkretnie do tego celu. Jest calkiem interesujaca Zydowska(moze sie myle) opowiastka, ktora mowi o tym jak Bog przestrzegal Lucyfera, gdyz ten krytykowal jego dzieci - ludzi, mowiac, iz ludzie nie sa w stanie stracic w jego oczach, natomiast Lucyfer jest jedynie jego sluga, a nie dzieckiem - totez jak najbardziej moze wywolac gniew Boski.
2. Wlasnie to tak wyglada, jak juz ktos wczesniej w watku napomnial, anioly z zalozenia nie maja plci.

Pt wrz 22, 2006 23:34

Nieśmiertelnośc to piekło w jakiekolwiek formie ....

Nawet w niebie?

gg 3287237

Pt wrz 22, 2006 23:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona