Mity greckie - pytanie do wierzących.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Necromancer napisał: Cytuj: Jeśli nie wiesz o co mi chodzi jak nie napisałeś to skąd miałam wiedzieć? czytać poprzez monitor w myślach kogoś nie potrafie. skoro uważasz, że dla zachcianki to sobie tak uważaj, nie dziwie się już dlaczego jesteś "ateistą na drodze ku wolności' - nie wiesz nic o Piśmie św. i bierzesz "coś" (czyli Pismo św.) za dokument czy też traktat naukowy a on nim nie jest.
|
Pt lis 03, 2006 0:03 |
|
|
|
 |
Necromancer
|
to Ja  napisał(a): nie wiesz nic o Piśmie św. i bierzesz "coś" (czyli Pismo św.) za dokument czy też traktat naukowy a on nim nie jest.
świadectwo barbarzyństwa i prymitywizmu jahwe.
pismo mówi, że jahwe zatwardził serce faraona. tak naprawdę więc bawił się nim jak marionetką, aby swoją makabryczne przedstawienie odegrać przed żydami. ble. dla mnie ochyda.
_________________ ateista
|
Pt lis 03, 2006 0:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Bóg się nikim nie bawi. Zatwardziałośc serca nie powstaje dlatego, że Bóg tak chce.
Zatwardziałe serce to efekt grzechu, odrzucenia i odmowy wobec Boga. Zatwardzić serce to tak jak powiedzieć Bogu "nie". Jeśli odrzucamy Boga i Jego miłość, to im bardziej się On objawia to tym to "nie" staje się silniejsze.
|
Pt lis 03, 2006 0:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: świadectwo barbarzyństwa i prymitywizmu jahwe. pismo mówi, że jahwe zatwardził serce faraona. tak naprawdę więc bawił się nim jak marionetką, aby swoją makabryczne przedstawienie odegrać przed żydami. ble. dla mnie ochyda. taak, a wolna wola to wg ciebie pewnie nie istnieje skoro uważasz, że Bóg bawi się człowiekiem jak marionetką.
|
Pt lis 03, 2006 0:20 |
|
 |
Mark Zubek
|
Necromancer:
To nie Bóg "zabija" lecz ludzie.
To co dał nam Stwórca, to KONSEKWENCJA za nasze czyny.
Konsekwencja naturalna ale nie tylko.
Taka konsekwencja, która z 2+2 daje sumę 4
Jeśli tego nie rozumiesz, to radzę pomyśleć.
2+2=4
Powodzenia.
PS.
Jeden z moich znajomych powiadał; " myślenie nie boli". A w tym,
zawsze przyznawałem mu rację :-)
|
Pt lis 03, 2006 0:27 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Monika75 napisał(a): Bóg się nikim nie bawi.
A Hiob (Job) ? Czy Bóg się nim nie bawił ?
Bawili się nim obaj z szatanem, zrobili sobie z niego kukiełkę doświadczalną.
|
Pt lis 03, 2006 8:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tylko aby wygrać "zakład" z szatanem Bóg tak dał Hiobowi pobalić, że się chłop mało nie przekręcił. Biedny Hiob.
|
Pt lis 03, 2006 8:42 |
|
 |
Necromancer
|
Monika75 napisał(a): Bóg się nikim nie bawi. Zatwardziałośc serca nie powstaje dlatego, że Bóg tak chce. Zatwardziałe serce to efekt grzechu, odrzucenia i odmowy wobec Boga. Zatwardzić serce to tak jak powiedzieć Bogu "nie". Jeśli odrzucamy Boga i Jego miłość, to im bardziej się On objawia to tym to "nie" staje się silniejsze. Nie mam przy sobie biblii. Ale znalazłem coś na sieci: Cytuj: I rzekł Pan do Mojżesza: Wnijdź do Faraona; jam bowiem zatwardził serce jego i sług jego, aby uczynić znaki te moje na nim (ks. wyj. 10.1)
Jesteście nie douczeni i tyle.
_________________ ateista
|
Pt lis 03, 2006 10:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Tylko aby wygrać "zakład" z szatanem Bóg tak dał Hiobowi popalić, że się chłop mało nie przekręcił. Biedny Hiob.
Kogo bowiem Pan miłuje, tego smaga, jak ojciec swego ukochanego syna...Prz 3, 12
Szczęśliwy to człowiek , którego Bóg smaga, dlatego nie pogardzaj karceniem Wszechmocnego!
Bo On rani, lecz i opatruje, uderza, lecz jego ręce leczą. Hi 3, 17-18
Dzięki "przygodzie" Hioba zostało umocnionych w czynieniu dobra wielu ludzi ...
Sprawiedliwi są tym przerażeni, uczciwi na złych się gniewają; bogobojni pewniejsi swej drogi, kto ręce ma czyste, mocniejszy Hi 17, 8-9
W końcu Hiobowi odpowiada sam Bóg...
I z wichru Pan odpowiedział Hiobowi tymi słowami:
Któż tu zaciemnić chce zamiar
słowami nierozumnymi?
Przepasz no biodra jak mocarz!
Będę cię pytał - pouczysz Mnie. Hi, 38 1-3
Nastepuje szereg pytań...
Zwrócił się Pan do Hioba i rzekł:
Niech przeciwnik Wszechmocnego odpowie.
Niech zabrzmi na głos krytyka Boga Hi 40, 1-2
Hiob nie umie odpowiedzieć na pytania Boga, dlatego uznaje swoją małość i to, że nie ma prawa kwestionować Bożych decyzji...
Hiob na to odpowiedział Panu, i rzekł:
Wiem, że Ty wszystko możesz,
co zamyślasz, potrafisz uczynić.
Kto przesłania zamiar nierozumnie?
O rzeczach wzniosłych mówiłem.
To zbyt cudowne. Ja nie rozumiem Hi 42,1-3
I Pan przywrócił Hioba do dawnego stanu, gdyż modlił się on za swych przyjaciół. Pan oddał mu całą majętność w dwójnasób. Hi 42,10
Rzeczywiście ,biedaczek... 
|
Pt lis 03, 2006 10:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse, specjalnie dla Ciebie sie naszukałem bo to dawno było
Ale oto proszę:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1515,wid,82 ... omosc.html
|
Pt lis 03, 2006 11:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Necromancer a już najbardziej nie douczonym jesteś ty ponieważ czytasz Pismo św. w sposób ograniczony i jednostronny, pomijasz to co pozytywne a skupiasz się na jakimś egatywnym elemencie i wyolbrzymiasz go do miliardowych rozmiarów.
|
Pt lis 03, 2006 11:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Teresse, specjalnie dla Ciebie sie naszukałem bo to dawno było
Dziękuję bardzo
Jednak sam artykuł przyznaje, że w Grecji istnieje niezbyt liczny ruch neopogański, odwołujący się do starożytnych kultów
Ciekawie na ten temat pisał Święty Augustyn ...
" Zmyślał to Homer;ludzkie sprawy do swiata bogów przenosił; o czemuż nie boskie do nas... ( cytat z Rozmów tuskulańskich Cycerona)
Może należałoby powiedzieć raczej, że łajdakom przyznawał cechy boskie, aby ich czynów nie uważano za łajdactwa i aby każdy kto tak postępuje, wydawał się naśladowcą nie ludzi wystepnych , ale niebiańkich bogów...
Święty Augustyn ,Wyznania, str.25
|
Pt lis 03, 2006 12:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To jednak Homer napisał tę iliadę i odyseję
Skoro święty Augustyn potwierdza.
|
Pt lis 03, 2006 12:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oczywiście, że mało liczny  Nie napisałem, że to duży kult, tylko, że prężny. Poza tym zobacz, że to stary artykuł. Słyszałem od znajomego z grecji, że od czasu legalizacji tego kultu zaczął gwałtownie rosnąć.
|
Pt lis 03, 2006 13:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: To jednak Homer napisał tę iliadę i odyseję Skoro święty Augustyn potwierdza.
Oo, widzę pierwsze oznaki nawrócenia, skoro słowa świętych uznajesz za prawdę...
Primo, Augustyn( pisał Wyznania w roku 397-400) przytacza cytat z Rozmów tuskulanskich Cycerona i potem odnosi się do niego...
Warto jednak napisac coś więcej...
"Homer- żył w VIIIw.p.n.e., grecki poeta epicki, domniemany autor dwóch wielkich poematów Iliady i Odysei. Praktycznie o Homerze nic pewnego nie wiadomo(...)
Badania nad tekstami Iliady i Odysei doprowadziły do powstania różnorodnych poglądów na temat postaci ich autora i sposobów powstania poematów (tzw. kwestia homerycka)
W II wieku pne filozofowie aleksandryjscy ogłosili, że Homer jest tylko autorem Iliady, a Odyseję napisał inny poeta.Pogląd ten (...) został jednak zapomniany i przez całe wieki uważano Homera za autorów obu poematów.
W 1795 niemiecki filozof klasyczny F.A. Wolf wygłosił tezę, że Homer nie istniał, a Iliada i Odyseja były zbiorami piesni wielu autorów (...)
Wystapienie Wolfa zapoczątkowało wielką, trwającą do dziś dyskusję.
Obecnie przeważa pogląd, że wobec spójnej, przemyślanej kompozycji Iliada i Odyseja nie mogły byc dziełem wielu autorów. Zatem albo Homer jest autorem obu poematów (...), albo Odyseję napisał inny, młodszy od Homera poeta, którego imię pozostaje nieznane.
Uczeni zajmujący się badaniem twórczości Homera usiłują również ustalić, co nalezy przypisać geniuszowi poety, a co jest wykorzystanym przez niego dziedzictwem epoki wczesniejszej."
Źródło: Literatura i nauka o jezyku, WSiP, W-wa 1995, str.209
|
Pt lis 03, 2006 13:18 |
|
|
|