Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dlaczego tak dużo wyznań ? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Każda prawda ezoteryczna próbuje opisywać rzeczywistość wielowymiarową...

chrzescijanstwo nie jest religia ezoteryczna... ezoteryka dotyczy czegos co jest tajemne, zakryte przed innymi, a do istoty oredzia chrzescijanskiego nalezy to, ze zosatlo objawione calemu swiatu, zreszta ezoteryka wiaze sie rowniez z okultyzmem, co jest dalekie od chrzescijanstwa...

Cytuj:
sam Jezus miał z tym trudności i wszelkie prawdy ezoteryczne tłumaczył przy pomocy przypowieści

Jezus nie uzywal przypowiesci dlatego, ze mial problem z prawdami Bozymi, ale dlatego, ze dostosowal styl przekazu do warunkow historyczno-kulturowych odbiorcow... pewnie dzis zrobilby to inaczej...

Śr lis 08, 2006 21:36
[quote="ezoteryka dotyczy czegos co jest tajemne, zakryte przed innymi[/quote]
A egzorcyści, wykonują rzeczy, które są tajemne. Nie zostały objawione całemu światu. Czy to nie aby trochę okultyści ? :-)
Nie można powiedzieć że ezoteryka jest fikcją, skoro fikcją nie są egzorcyści.
Oznacza to że są i duchy różnorakie które wstępują ludzi, jak w te świnie w biblii.

Śr lis 08, 2006 22:51
jak w te świnie w biblii.

Widzę, że temat zwierząt wystepujących w Biblii masz opanowany...
:-)
Zwłaszcza tych parzystokopytnych (świnie i wieprze) ;)

Śr lis 08, 2006 22:56
Zwłaszcza tych parzystokopytnych (świnie i wieprze) ;)

Dokładnie :-)
Ale tutaj nie chodziło mi o "świnie i wieprze", o których Pan Jezus mówił, żeby im swoich perełek nie rzucać.
Tylko raczej o te świnie, w które Pan Jezus w będził, złe i szalone duchy.
Była taka scenka, że P. Jezus wypędził te złe duchy z jakiegoś tam człowieka. No i te duchy wpędził do stada świń. A te świnie pognały jak szalone i popełniły samobójstwo.
W ten sposób pozbyto się złych duchów. Pytanie więc, w co egzorcysta wpędza złe duchy ? Skoro nawet Pan Jezus musiał w coś te duch wpędzić ?
Wiem też, że biblia surowo zabrania spożywania świńskiego mięsa, i nigdzie nie słyszałem, aby P. Jezus ten zakaz zniósł :-)
Uważam, że wszyscy jesteśmy zwierzętami, dlatego temat zwierząt nie jest mi obcy :-)

Cz lis 09, 2006 0:20
Pan Jezus powiedział co jest prawdziwą nieczystością :

Nie to, co wchodzi do ust, czyni człowieka nieczystym, ale co z ust wychodzi, to go czyni nieczystym" Mt 15,11

Nie rozumiecie, że wszystko, co wchodzi do ust, do żołądka idzie i wydala się na zewnątrz.
Lecz to, co z ust wychodzi, pochodzi z serca, i to czyni człowieka nieczystym.
Z serca bowiem pochodzą złe myśli, zabójstwa, cudzołóstwa, czyny nierządne, kradzieże, fałszywe świadectwa, przekleństwa. Mt 15, 17-19

poza tym Dz 11,5-10 mówi św. Piotr

Modliłem się - mówił - w mieście Jafie i w zachwyceniu ujrzałem jakiś spuszczający się przedmiot, podobny do wielkiego płótna czterema końcami opadającego z nieba. I dotarł aż do mnie.

Przyglądając mu się uważnie, zobaczyłem czworonożne zwierzęta domowe i dzikie płazy i ptaki powietrzne.

Usłyszałem też głos, który mówił do mnie: "Zabijaj, Piotrze, i jedz!"

Odpowiedziałem: "O nie, Panie, bo nigdy nie wziąłem do ust niczego skażonego lub nieczystego".

Ale głos z nieba odezwał się po raz drugi:

"Nie nazywaj nieczystym tego, co Bóg oczyścił". Powtórzyło się to trzy razy i wszystko zostało wzięte znowu do nieba.

Cytuj:
Była taka scenka, że P. Jezus wypędził te złe duchy z jakiegoś tam człowieka. No i te duchy wpędził do stada świń. A te świnie pognały jak szalone i popełniły samobójstwo.

Powiedział mu bowiem: Wyjdź, duchu nieczysty, z tego człowieka. I zapytał go: Jak ci na imię? Odpowiedział Mu: Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu. I prosił Go na wszystko, żeby ich nie wyganiał z tej okolicy. A pasła się tam na górze wielka trzoda świń.

Prosili Go więc: Poślij nas w świnie, żebyśmy w nie wejść mogli. I pozwolił im. Tak duchy nieczyste wyszły i weszły w świnie. A trzoda około dwutysięczna ruszyła pędem po urwistym zboczu do jeziora. I potonęły w jeziorze. Pasterze zaś uciekli i rozpowiedzieli to w mieście i po zagrodach, a ludzie wyszli zobaczyć, co się stało.

Gdy przyszli do Jezusa, ujrzeli opętanego, który miał w sobie legion, jak siedział ubrany i przy zdrowych zmysłach. Strach ich ogarnął. A ci, którzy widzieli, opowiedzieli im, co się stało z opętanym, a także o świniach. Wtedy zaczęli Go prosić, żeby odszedł z ich granic. Gdy wsiadł do łodzi, prosił Go opętany, żeby mógł zostać przy Nim. Ale nie zgodził się na to, tylko rzekł do niego: Wracaj do domu, do swoich, i opowiadaj im wszystko, co Pan ci uczynił i jak ulitował się nad tobą. Poszedł więc i zaczął rozgłaszać w Dekapolu wszystko, co Jezus z nim uczynił, a wszyscy się dziwili. Mk 8-20

Myslę, że w tym wypadku chodziło o to, aby ludzie uwierzyli w Jezusa...Takie efekty specjalne... :)

Cz lis 09, 2006 0:42
A egzorcyści, wykonują rzeczy, które są tajemne. Nie zostały objawione całemu światu

Nic nie ma w tym tajemnego...Jest o tym masa książek napisana przez samych egzorcystow...

Do jednej z książek ks. Amortha ( Egzorcyści i Psychiatrzy) jest dodana nawet przetlumaczona formula egzorcyzmu Rytuału Rzymskiego...

Cz lis 09, 2006 1:01

Jest też masa książek o bioenergioterapii czy czytaniu tarota :)

gg 3287237

Cz lis 09, 2006 9:48

Cytuj:
A egzorcyści, wykonują rzeczy, które są tajemne. Nie zostały objawione całemu światu
Nic nie ma w tym tajemnego...Jest o tym masa książek napisana przez samych egzorcystow...
A jakaż to nauka zajmuje się badaniem i opisywaniem egorcyzmów?
Bo książki to i ja mogę pisać, choćby o Zenku - moim wymyślonym przyjacielu ;)

Cz lis 09, 2006 10:09

Bo książki to i ja mogę pisać, choćby o Zenku - moim wymyślonym przyjacielu ;)

To będzie odpowidź do głównego tematu.
Bo wszystkie księgi wszystkich wyznań napisali ludzie, a że człowiek ma coś takiego jak "wyobraźnia", są różne wyznania. :)

Cz lis 09, 2006 19:00
Zobacz profil WWW

chrzescijanstwo nie jest religia ezoteryczna... ezoteryka dotyczy czegos co jest tajemne, zakryte przed innymi, a do istoty oredzia chrzescijanskiego nalezy to, ze zosatlo objawione calemu swiatu, zreszta ezoteryka wiaze sie rowniez z okultyzmem, co jest dalekie od chrzescijanstwa...

Wygląda na to że słowo ezoteryka kojarzy Ci się jednoznacznie z okultyzmem :), tylko że ja akurat używam je w innym znaczeniu .
Każda prawda duchowa składa się zawsze z dwóch „warstw” (płaszczyzn) – egzoterycznej czyli inaczej zewnętrznej, dotyczy relacji czysto ludzkich (ziemskich) i ezoterycznej, czyli wewnętrznej i dotyczy spraw duchowych (Boskich)
O ile ta pierwsza (egzoteryczna) jest oczywista i zrozumiała dla przeciętnego człowieka to druga, (ezoteryczna) zawsze (z konieczności) jest przedstawiana w symbolu (mit).
Większość wypowiedzi Jezusa to właśnie prawda ezoteryczna.
Np.: taka wypowiedz - „w domu mojego Ojca jest mieszkań wiele” – czy ktoś z nas widział te mieszkania? Nie trudno zauważyć że to tylko takie uproszczenie, porównanie, alegoria, w rzeczywistości chodzi o coś innego, czego nie jesteśmy w staniane sobie wyobrazić. Nawet gdyby Jezus mówił do współczesnych nam ludzi pewnie używał by nieco innych słów, ale i tak nie byłby w stanie nam tego przekazać, czyli tak jak to wygląda w „realu”.
Rzeczywistości duchowej nie można przekazać werbalnie (słownie) a jedynie doświadczyć osobiście.

Każda prawda objawiona jest także (przeważnie) prawdą ezoteryczną

Pt lis 10, 2006 14:38

Post Re: Dlaczego tak dużo wyznań ?
Aztec napisał(a):
Jak odpowiedzieli byście jednym zdaniem na pytanie:
Dlaczego jest tak wiele odłamów chrześcijaństwa ?
Przecież te wszystkie odłamy opierają się na tej samej - identycznej księdze ! - na biblii, A biblia mówi wyraźnie jak należy postępować a jak nie. Dlaczego więc jedni postępują inaczej a inni inaczej. Dlaczego jedni wierzą w Maryję inni nie, jedni wierzą w trójcę inni nie, jedni uznają Jezusa jako boga inni nie ?
Czy da się odpowiedzieć jednym zdaniem na to pytanie ?
Dlaczego te religie chrześcijańskie są różne. (a jest ich dziesiątki: katolicy, protestanci, prawosławni, zielonoświątkowcy, anglikanie,
mormoni, Świadkowie Jehowy i wiele innych.) Czy biblii nie da się normalnie zinterpretować. ?
I najważniejsze pytanie. Który z tych odłamów interpretuje biblię prawidłowo i dlaczego ?

Dlatego że ludzie nie chca sluchac Boga a tylko tych którzy im "łechcą"
uszy
Stąd poszukali sobie nauczycieli którzy mówia zgodnie z ich zachciankami a nie zgdonie z Biblią

Który z tych odłamów interpretuje Biblie prawidołowo?
ten"odłam"który stosuje się do jej nauk .

a wiec jak nie zabijaj to nie wymysla ze na wojnie wolno zabijać
jak nie kradnij to nie wymysla ze jak czlowiek głodny to moze ukraść
jak nie kłam to nie wymysla ze dla dobra blixniego mozna kłamac

to dosyc proste

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

N lis 12, 2006 18:16
Dlaczego tak wiele wyznań? Wynika to z rozłamów w chrześcijaństwie (schizma wschodnia,Reformacja).Co do innych religii to jest to jedność w różnorodności.Mahomet założył islam,Budda założył buddyzm.Ważne jest,abyśmy byli jedno.

N lis 12, 2006 19:34

adam111151 napisał(a):
to dosyc proste

Nie, to nie jest dosyc proste.

Skad ta pewnosc, ze to wlasnie Biblia jest prawdziwa swieta ksiega?

Pn lis 13, 2006 14:10

tommy napisał(a):
adam111151 napisał(a):
to dosyc proste

Nie, to nie jest dosyc proste.

Skad ta pewnosc, ze to wlasnie Biblia jest prawdziwa swieta ksiega?

wystarczy poczytac ile jest sprzezcnbosci w innych swietych księgach.

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Pn lis 13, 2006 15:26

Pn lis 13, 2006 17:51
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona