Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Włosy bowiem zostały jej dane za okrycie...
Skoro tak, to pewnie conajmniej do pasa...poza tym scięcie włosów bylo hańbą dla kobiety przez bardzo długi czas...
Jezus na obrazie namalowanym wg. wskazówek s. Faustyny ma wlosy do ramion...
Więc w porównaniu do ówczesnych kobiet są one krotkie...
|
Pn lis 13, 2006 0:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coś dla równowagi estetycznej, po tym arcydziele "fachowcow"...
|
Pn lis 13, 2006 0:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aztec napisał(a): Fachowcy od ustalania rysów twarzy uważają, że Jezus wyglądał tak: 
Chrześcijanie fałszowali Biblie to co to dla nich bylo zrobić z semity Jezusa aryjczyka, blondyna o niebieskich oczach(!) :)
|
Pn lis 13, 2006 4:00 |
|
|
|
 |
Atimeres
|
ateo napisał(a): Chrześcijanie fałszowali Biblie to co to dla nich bylo zrobić z semity Jezusa aryjczyka, blondyna o niebieskich oczach(!) A nie mógłbyc się podjąć odfałszowania Biblii?
Przecież świat chrześcijański i niechrześcijański jest i był kiedys bardzo rozległy. Może udało się komuś zachować jakieś względnie pierwotne teksty.
I wiemy, że takie są!
Więc do dzieła, Ateosie!
|
Pn lis 13, 2006 8:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adam111151 napisał(a): zefciu napisał(a): Ależ w owych czasach Żydzi nosili długie włosy, więc nie widzę, dlaczego dawanie Mu na ikonie długich włosów jest czymś niewłaściwym. niestety nie żydzi nosili krótkie włosy 1Kor 11:14 BT "Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy," a więc gdyby Jezus lub ktokolwiek z Żydów nosił długie włosy byłby pohańbiony
Oooo, to Korynt jest miastem żydowskim. Zajebiście.
|
Pn lis 13, 2006 9:17 |
|
|
|
 |
goostaf
|
Aztec napisał(a): Fachowcy od ustalania rysów twarzy uważają, że Jezus wyglądał tak:
A na podstawie czego fachowcy to ustalili? Badali czaszkę Jezusa czy może stworzyli portret pamięciowy?
Co do oblicza Jezusa: warto poczytać o Manopello.

_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn lis 13, 2006 10:26 |
|
 |
Necromancer
|
goostaf napisał(a): Aztec napisał(a): Fachowcy od ustalania rysów twarzy uważają, że Jezus wyglądał tak:
Tak wyglądał przeciętny żyd w palestynie w tamtym czasie. Stąd wniosek, że nie musiał się wiele różnić.
Poza tym ciemnoskórzy przedstawiają jezusa i maryję jako czarnych, w chinach wygląda jak chińczyk, w dodatku jak jakiś konfucjański uczony.
W Rzymie mężczyźni nosili krótkie włosy, ale ten zwyczaj dotyczył wolnych ludzi, więc w sumie...
Nie ma nic w piśmie, że J. był nazirejczykiem, nigdy o czymś takim nie słyszałem.
_________________ ateista
|
Pn lis 13, 2006 10:39 |
|
 |
goostaf
|
Necromancer napisał(a): Tak wyglądał przeciętny żyd w palestynie w tamtym czasie. Stąd wniosek, że nie musiał się wiele różnić.
A masz zdjęcie przeciętnego Polaka? Na pewno oboje jesteśmy do niego podobni jak bracia. Dla mnie żaden dowód na wygląd Jezusa.
 Nawet gdyby Jezus miał wygląd jak Orlando Bloom, albo był Murzynem, czy miał skośne oczy, nie ma to najmniejszego znaczenia dla podstaw wiary katolickiej, czy ogólnie chrześcijaństwa
 mimo powyższego jestem przekonany że wizerunek brodatego mężczyzny odpowiada z grubsza wyglądowi fizycznemu Jezusa, a wynika to z mojej wiary w autenyczność całunu Turyńskiego i chusty z Manopello. Ale to jest raczej mój prywatny pogląd.
 wcześniejsze wizerunki młodego mężczyzny bez zarostu pochodzą z kręgu kultury łacińskiej i wynikały podobno z konwencji przedstawiania bogów Rzymu.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
Pn lis 13, 2006 10:51 |
|
 |
Necromancer
|
goostaf napisał(a): A masz zdjęcie przeciętnego Polaka? Na pewno oboje jesteśmy do niego podobni jak bracia. Dla mnie żaden dowód na wygląd Jezusa. ale na pewno da się wyodrębnić jakieś cechy charakterystyczne. to kwestia różnic genetycznych. Cytuj:  Nawet gdyby Jezus miał wygląd jak Orlando Bloom, albo był Murzynem, czy miał skośne oczy, nie ma to najmniejszego znaczenia dla podstaw wiary katolickiej, czy ogólnie chrześcijaństwa chyba pomyliły ci się tematy. rozmawiamy o wyglądzie historycznego jezusa, a nie o podstawach wiary katolickiej Cytuj:  mimo powyższego jestem przekonany że wizerunek brodatego mężczyzny odpowiada z grubsza wyglądowi fizycznemu Jezusa, a wynika to z mojej wiary w autenyczność całunu Turyńskiego i chusty z Manopello. Ale to jest raczej mój prywatny pogląd. to dlaczego pierwsi chrześcijanie ich nie znali i przedstawiali jezusa inaczej? kto jak kto ale oni powinni mieć zachowaną jeszcze ustną tradycję jak wyglądał. Cytuj:  wcześniejsze wizerunki młodego mężczyzny bez zarostu pochodzą z kręgu kultury łacińskiej i wynikały podobno z konwencji przedstawiania bogów Rzymu.
pierwsi chrześcijanie byli w większości żydowskiego pochodzenia i to z pewnością nie mogło mieć dla nic znaczenia. choć judea także należała do kręgu kultury łacińskiej. była przecież rzymską prowincją.
poza tym może mylisz przedstawienia heterodoksyjne np. jezusa-heliosa itp. z ortodoksyjnymi o których ja mówiłem.
osobiście nie ma to dla mnie znaczenia i zawsze bardziej mnie przekonywał wizerunek dobrotliwego jezusa-hipisa. nie sądzę jednak żeby historyczny jezus wyglądał właśnie tak i pewnie był podobny bardziej do ciemnoskórego semity tamtego czasu zamieszkującego tamten kraj.
_________________ ateista
|
Pn lis 13, 2006 11:08 |
|
 |
Synek
|
Jak wyglądał Pan Jezus
Ano wyglądał tak, jak wyglądał...
1 - Fotografii nie ma...(a i fotografia różnie wypada  )
2 - co tu sie prezentuje, to skonkretyzowana wyobraźnia tego, którego stać było na to, co przedstawił...
3 - życzę dobrej zabawy, być może, że i ciekawej...
ps.:
ciekawsze byłoby dla mnie, jak tam wasze podobizny czy "face" wyglądają...  czego z nich szło by sie domyślać...
Synek
_________________ śmiech to zdrowie
|
Pn lis 13, 2006 11:10 |
|
 |
goostaf
|
Ten "wygląd typowego Żyda" przypomina mi wykłady ze statystyki: Jeśli ktoś przypieka nam stopy ogniem, a ręce włożymy do ciekłego azotu, to statystycznie rzecz biorąc powinniśmy czuć się komfortowo pod względem temperatury.
Tak samo sprawa przedstawia się z podobieństwem konkretnej osoby (Jezusa) do "typowego" Żyda.
Necromancer napisał(a): to dlaczego pierwsi chrześcijanie ich nie znali i przedstawiali jezusa inaczej?
Jak sam zauważyłeś pierwsi chrześcijanie byli w dużej części żydami, więc przechowywanie wizerunku Jezusa było sprawą kontrowersyjną. Co nie wyklucza że mógł przetrwać w postaci całunów czy jeszcze jakiejś innej, które mogły potem zainspirować twórców całego świata chrześcijańskiego. A różnice mogły powstawać, ponieważ kolejni twórcy inspirowani byli poprzednimi dziełami, a nie pierwotnym wzorcem. Kolejne dzieła powtarzały błędy i niedociągnięcia oraz popełniały swoje. Ale to już dalego idąca teza.
Zresztą wydaje mi się że akurat wygląd Jezusa w sztuce Wschodu i Zachodu wykazuje jednak duuużo wspólnych punktów, a nie różnic.
|
Pn lis 13, 2006 11:30 |
|
 |
goostaf
|
PS.
Wracając do naszych "ekspertów": równie dobrze można by odnosić "typowego Żyda" z tamtego okresu do wyglądu Piotra, Jana, Jakuba, Tadeusza, Judasza, Bartłomieja, Filipa etc.
Chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie uzna że Jezus i apostołowie to była chodząca armia klonów.
Rewelacja, że naukowcy wiedzą, jak wyglądał Jezus, jest równie bzdurna jak upieranie się przy blond włosach i niebieskich oczach.
Dla mnie otwartą pozostaje jedynie kwestia długości włosów i zarostu.
|
Pn lis 13, 2006 13:12 |
|
 |
adam111151
|
Teresse napisał(a): Meżczyźni nosili więc krótkie wlosy w porównaniu do kobiet...
gdzie napisano ze w porównaniu do kobiet nosili krotkie włosy w przeciwieństwie do dlugich włosów Cytuj: poza tym wystarczy tylko spojrzec jak rożni się wizerunek Chrystusa na najstarszych ikonach od tego ustalonego przez 'fachowców"...
najstarsze ikony sa tylko ikonami nie majacymi nic wspólnego z rzeczywistoscią
to wyobrazenia twórców
[
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Pn lis 13, 2006 15:21 |
|
 |
adam111151
|
zefciu napisał(a): adam111151 napisał(a): zefciu napisał(a): Ależ w owych czasach Żydzi nosili długie włosy, więc nie widzę, dlaczego dawanie Mu na ikonie długich włosów jest czymś niewłaściwym. niestety nie żydzi nosili krótkie włosy 1Kor 11:14 BT "Czyż sama natura nie poucza nas, że hańbą jest dla mężczyzny nosić długie włosy," a więc gdyby Jezus lub ktokolwiek z Żydów nosił długie włosy byłby pohańbiony Oooo, to Korynt jest miastem żydowskim. Zajebiście.
a co ma piernik do wiatraka?
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Pn lis 13, 2006 15:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: nosili krotkie włosy w przeciwieństwie do dlugich włosów
Dokładnie, tylko, że krótkie/długie to pojecia wzgledne...
Skad wiemy, co dla św. Pawła znaczyly krotkie włosy?
Czy wlosy do ramion to wlosy dlugie?
|
Pn lis 13, 2006 16:53 |
|
|
|