Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 20:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Wąż nie kłamał. 
Autor Wiadomość

PPS. Nie podoba mi się twoja bajka buscadorze :?

No, trudno goostaf… w końcu to sprawa gustu a o gustach się podobno nie dyskutuje :-D

Cz lis 16, 2006 14:53

PS. Twierdzenie, że Bóg dokładnie zaplanował, by człowiek skorzystał z możliwości sprzeciwienia się rodzi skrajny pesymizm, sprzeczny z nauką Kościoła.

Owszem.
Cytuj:
Bowiem jeśli Bóg wszystko zaaranżował to nie ma po co się starać - wszyscy mamy z góry określone przeznaczenie. A temu nawet sprzeciwia się zdrowy rozsądek.

Nie "wszystko" tylko "upadek" człowieka ...

Cytuj:
Chyba nie czujesz się mobbingowany przez Boga, No? Masz wolną wolę czy nie?

Zależy co rozumieć przez "wolną wole" teoretycznie mam wybór w różnych sprawach ale jestem też zdeterminowany przez moje otoczenie,wychowanie,ciało(geny) itd. ale to troche nie na temat :)

Cytuj:
Jeszcze jedno: jeśli Bóg chciał upadku człowieka, czemu chce jego "powstania" i "odnowienia"? Zaraz po upadku pada obietnica (tzw.protoewangelia).
Czyżby Bóg nie wiedział czego chce albo się rozmyślił?
Gdyby upadek nie był sprzeczny z zamysłem Boga nie usłyszelibyśmy obietnicy.

Może właśnie dlatego żeby go z tego upadku podnosić, może idealny człowiek był dla Boga zwyczajnie nudny?
Jako wierzący powinieneś wiedzieć , że "niezbadane są wyroki Boskie" :-)
Ale jeśli Bóg tego nie planował to dlaczego umożliwił taki wybór?
Czy tylko poto byśmy mieli jakiś wybór :o ?
Dziwne, że nie pytał się jakoś czy chcemy latać... Zły przykład?
Nie koniecznie... Dla Adama i Ewy zło było czymś bardziej abstrakcyjnym niż lewitacja i równie przydatna co znajomość Korpuskularnej teorii definicji światła...No chyba, że zło było już zaplanowaną częścią świata a raj był tylko swoistym rezerwatem w którym pewne prawa zostały zawieszone i to by było logiczne ostatecznie zwierzęta zabijały się na długo przed człowiekiem...

Cz lis 16, 2006 15:15

Post Re: Wąż nie kłamał.
Aztec napisał(a):
Uważam, że niesłusznie nazywa się szatana "Ojcem kłamstwa", gdyż tak naprawdę, to...............

Więc co tak naprawdę, Mistrzu, adwokacie diabła…??
Chyba się pomyliłeś, albo chcesz nas na próbe wystawić, bo nie przypuszczam, żebyś był aż tak słaby w logice...

Jak możesz z 2 różnych faktów ( jeden w raju , drugi na „wygnaniu”) Tu wąż w raju i Ewa, tam klika dyskutantów...
Zdanie, które padło w dyskusji – przeniść żywcem za na sytuację w raju

Patrz, jak nierzytelny byłeś w pisaniu:
a/ nie podajesz źródeł
b/ cytujesz tylko wiersz 4-5/ 22 z III księgi, a wyjaśniające i oskarżające węża
to wiersze 7 / 13
a te OPUSZCZASZ... :o
c/ pomijasz Ewangelie św. Jana VIII 24 – 47,

cytuję:

42 Rzekł do nich Jezus: «Gdyby Bóg był waszym Ojcem, to i Mnie byście miłowali. Ja bowiem od Boga wyszedłem i przychodzę. Nie wyszedłem od siebie, lecz On Mnie posłał. 43 Dlaczego nie rozumiecie mowy mojej? Bo nie możecie słuchać mojej nauki. 44 Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. 45 A ponieważ Ja mówię prawdę, dlatego Mi nie wierzycie. 46 Kto z was udowodni Mi grzech? Jeżeli prawdę mówię, dlaczego Mi nie wierzycie? 47 Kto jest z Boga, słów Bożych słucha. Wy dlatego nie słuchacie, że z Boga nie jesteście»

(Cytat za: http://www.biblia.pl/index_a.htm)

Tyle tego na "TYMCZASEM" od Synka :D

.

Cz lis 16, 2006 17:13

Aztec napisał(a):

Wąż stwierdził, że jeżeli ludzie będą jedli z tego drzewa, to będą tacy jak Bóg (bogowie) i nie kłamał. Bo sam Bóg potwierdza po tym jego słowa.
Również nie pomylił by się, że nie umrą, bo gdyby ich bóg z raju nie wygonił to by nie pomarli, bo nadal mogli by jeść z drzewa życia.

A co do śmierci, to przecież nie umarli. Adam żył jeszcze ponad 900 lat. :-)

zył i umarł
czyli Szatan kłamał mówiac ze nie umrze.
logika sie kłania
Sztan mówi nie umrzecie.
a oni umieraja
kłamał czy nie kłamał?

kłamał

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

So lis 18, 2006 21:00

Wydaje mi się, że śmiertelność była nie tyle konsekwencją zjedzenia samego owocu ile konsekwencji wyciągniętych przez Boga w ramach kary nie kłamał więc mówiąc, że zjedzenie owocu ich nie zabija a jako, że szatan nie jest istotą wszechwiedzącą możemy jedynie spekulować czy domyślał się takiego obrotu sprawy...

So lis 18, 2006 21:08
adam111151 napisał(a):
zył i umarł czyli Szatan kłamał mówiac ze nie umrze. logika sie kłania Sztan mówi nie umrzecie. a oni umieraja
kłamał czy nie kłamał? kłamał

No tak, ale umierają nie na wskutek zjedzenia owocu, tylko z powodu ograniczenia dostępu do drzewa życia przez Boga.
Skąd szatan miał wiedzieć, że bóg zabroni im jeść z drzewa życia ? Pewno skłamał nieświadomie, bo szatan nie jest chyba wszystko wiedzący...

So lis 18, 2006 21:15

Aztec napisał(a):
adam111151 napisał(a):
zył i umarł czyli Szatan kłamał mówiac ze nie umrze. logika sie kłania Sztan mówi nie umrzecie. a oni umieraja
kłamał czy nie kłamał? kłamał

No tak, ale umierają nie na wskutek zjedzenia owocu, tylko z powodu ograniczenia dostępu do drzewa życia przez Boga.

istotny jest koniec a nie powód smierci.

Cytuj:
Skąd szatan miał wiedzieć, że bóg zabroni im jeść z drzewa życia ? Pewno skłamał nieświadomie, bo szatan nie jest chyba wszystko wiedzący...

wszystkowiedzący nie jest ale to ze jak Bóg cos powie to dotrzyma slowa wiedzial
a że slyszal jak Bog to mówil wiec wiedzial

So lis 18, 2006 21:29

Zależy jak na to patrzeć...

Wydaje mi się, że śmiertelność była nie tyle konsekwencją zjedzenia samego owocu ile konsekwencji wyciągniętych przez Boga w ramach kary nie kłamał więc mówiąc, że zjedzenie owocu ich nie zabija a jako, że szatan nie jest istotą wszechwiedzącą możemy jedynie spekulować czy domyślał się takiego obrotu sprawy...

oczywiscie ze owoc nie był smiertelny
a smierc była konsekwencją złelgo czynu
a szatan słyszał jak Bóg ludziom to "obiecywał" ze umrą jak zjedzą

So lis 18, 2006 21:31
Ok. W tej kwestji muszę przyznać rację. Bo faktycznie legenda ta tak mówi. I pod tym kątem faktycznie będzie kłamcą.
Ale przyznasz rację, że szatan nie kłamał w kwestji:"że ludzie staną się tacy jak bóg, czyli będą wiedzieć dobro i zło, po zjedzeniu owocu", bo faktycznie tak się stało i sam Bóg (bogowie) to potwierdził.

So lis 18, 2006 21:46

Aztec napisał(a):

A no właśnie, skąd to wiedzieć...nie było jeszcze forum... :razz:
w te nieświadomość szatana to już nie wierzę, a wiedzieć to ani nie wie, jak w piekle jest :o

Synek :biggrin:

So lis 18, 2006 21:47

Ok. W tej kwestji muszę przyznać rację. Bo faktycznie legenda ta tak mówi. I pod tym kątem faktycznie będzie kłamcą.
Ale przyznasz rację, że szatan nie kłamał w kwestji:"że ludzie staną się tacy jak bóg, czyli będą wiedzieć dobro i zło, po zjedzeniu owocu", bo faktycznie tak się stało i sam Bóg (bogowie) to potwierdził.

tak, poznali wtedy zło
do tej pory znali tylko dobro

So lis 18, 2006 22:44

A czy 'dobro' jest dobrem bez istnienia zła?

Pt gru 01, 2006 10:54

Pt gru 01, 2006 11:12

Jeżeli nie było by jasnych kolorów to czym odróżniały by się ciemne i na odwrót?

Pt gru 01, 2006 12:18

A czy 'dobro' jest dobrem bez istnienia zła?

oczywiscie ze tak
Bóg doskonale wiedzial czym jest zło

Pt gru 01, 2006 15:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 121 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona