Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona
 Religia prawdziwa 
Autor Wiadomość

Ale się teraz zwijasz ze śmiechu... Tylko nie podoba mi się, że nazywasz Jezusa szatanem, to może mieć dla Ciebie bardzo złe konsekwencje nas sądzie ostatecznym...

So cze 28, 2008 11:02
napisalem ze caly kosciol jest po panowaniem szatana ,jest jego narzedziem ,przyklad najbardziej wymowny to to ze obecny papiez jest demonem wcielonym mimo to nikt tego na tym forum nawet nie zauwazyl
modlicie sie do szatana a nie do boga ,skladacie na mszy ofiare ktora zostala juz dawno zlozona ,w tym samym czasie kiedy trwa msza w kosciele katolickim na innej czarnej mszy na swiecie sklada sie ofiary z ludzi ,ze zwierzat itp ,nie znalazla sie w kosciele nawet jedna osoba ktora chcialaby usunac np takiego szarlatana jak rydzyk ze stanowiska ,
to wlasciwie tlumaczy juz wszystko ,dalsza dyskusja nie ma sensu
normalny kosciol powinien gdy tylko taki ktos dochodzi do takiej wladzy blyskawicznie go odsunac

So cze 28, 2008 11:11

Jeżeli przyrównujesz rydzyka do papieża... Poza tym - uważasz, że Bóg by na to zezwolił? Szatan może tylko tyle na ile mu Bóg pozwoli - pamiętaj o tym.

So cze 28, 2008 11:16
a kim jest papiez obecny dla ciebie ,no wydaj o nim opiniie szczera smialo
a moze sie boisz

So cze 28, 2008 12:24

Ja uważam, że religia prawdziwa, to taka, w której wszyscy ludzie są równi, nie ma żadnej uprzywilejowanej kasty, ludzie kierują się samodoskonaleniem i miłością do całego świata...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So cze 28, 2008 15:57

Taka religia byłaby dobra(z naszego punktu widzenia) ale to nie znaczy, że prawdziwa bo prawda bywa nieprzyjemna...

So cze 28, 2008 16:16

NewDesign napisał(a):
Religia prawdziwa to taka, która ma ciągłość, istnieje od zawsze, przechowuje w swoich strukturach Słowo Boże, pielgrzymuje po świecie głosząc Zbawienie ludziom[odwrócenie się od dotychczasowego nędznego i marnego życia by się uświęcać i przebóstwiać za pomocą Łaski Bożej].
Skąd wiesz, czy to prawda?

Powiedzmy, że w to wierze ;) Po za tym czytam, zdobywam wiedzę, obserwuje i jak dotąd wszystkie te czynności skłaniają mnie ku religii prawdziwej (Chrześcijaństwo, ściślej: Katolicyzm). :-)

So cze 28, 2008 18:39

Prawdziwa religia to ta którą ja lub ty uznasz za prawdziwą.
Prawdziwa religia to ta która mnie lub tobie przynosi pożytek i zbliża do Boga.
Prawdziwa religia to ta która zaspokaja moje potrzeby duchowe.
A tak w ogóle to prawdziwa jest tylko wiara wyznawcy, właśnie ona jest tu najważniejsza a nie sama religia, religia to tylko narzędzie wiary i nic więcej.
Bóg błogosławi każdemu jeśli tylko szczerze pragnie Go poznać a religia ma tu znaczenie drugorzędne, religia jest dla człowieka a nie na odwrót.

N cze 29, 2008 21:42

Spór o to która religia jest najprawdziwsza przypomina mi tą scenkę kiedy małe dzieci licytują się w piaskownicy który tata jest najlepszy :-D

N cze 29, 2008 21:57
Jezeli istnieje na swiecie religia mogaca miano nosic prawdziwej jest to islam
jedyna religia gdzie ludzie szczerze modla sie do boga nie obnoszac sie ze swoja wiara ,i religia w ktorej nie szydzi sie z boga np powtarzajac ofiare mszy swietej tak jakby ofiara chrystusa nigdy sie nie dokonala

Pn cze 30, 2008 18:07

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
NewDesign napisał(a):
Religia prawdziwa to taka, która ma ciągłość, istnieje od zawsze, przechowuje w swoich strukturach Słowo Boże, pielgrzymuje po świecie głosząc Zbawienie ludziom[odwrócenie się od dotychczasowego nędznego i marnego życia by się uświęcać i przebóstwiać za pomocą Łaski Bożej].
Skąd wiesz, czy to prawda?

Po za tym czytam, zdobywam wiedzę, obserwuje i jak dotąd wszystkie te czynności skłaniają mnie ku religii prawdziwej (Chrześcijaństwo, ściślej: Katolicyzm). :-)

Hmm... wykonuję te same aktywnosci, a doprowadziły mnie do zupełnie przeciwnych wniosków.
buscador napisał(a):
Spór o to która religia jest najprawdziwsza przypomina mi tą scenkę kiedy małe dzieci licytują się w piaskownicy który tata jest najlepszy :-D

A mi scenkę, kiedy male dzieci licytuja się w piaskownicy, ktore z nich ma lepszego, wymyślonego przyjaciela.

Pn cze 30, 2008 18:29
Każdy gdzieś tego Boga odnalazł. Ja odnalazłem go w Krk i uwazam ze tutaj Bóg jest najbliżej człowieka. Oczywiscie ktos kto jest w innym kościele powie inaczej. JEdnak zaróno katolik jak i prawosławny czy baptysta sa chrzescijanami. Chrześcijaństwo jest jedyną prawdziwą religią. A co do Islamu ...no nie wiem czy to taka prawdziwa religia szczegolnie jak słysze od muzułmanina ze jesli zabije wiecej amerykanów dostanie nagrode od Boga. JA w takiego Boga nie wierze...mój Bóg nie nagradza za zabijanie. Chrzescijaństwo oopiera sie na wierze w Chrystusa jako jedynego pośrednika a msza sw to nie powtarzanie ofiary radze troszke poczytac i zdobyc wiedzy a nie gadac głupoty.

Pn cze 30, 2008 20:29

Cytuj:
W każdym bądź razie bóg daje nam możliwość wyboru tej prawdziwej religii, którą jak sądzę (w Polsce) jest chrześcijaństwo.
Jak była prawdziwa religia przed narodzeniem Chrystusa ? Czy możemy śmiało powiedzieć, że był nią Judaizm ?

I może właśnie skupmy sie przy odpowiedzi na podstawowe pytanie na chrześcijaństwie.
Już nawet w Polsce jest dużo religii podających się za chrześcijańskie. Pomimo, że jest dużo różnic w ich sposobie wielbienia Boga, to jest jedno co je łączy. Jest to Biblia, która wszyscy uznają za Słowo Boże. Skoro tak mamy pierwszy czynnik wyróżniający wyznawców religii prawdziwej - opierają swe wierzenia na Biblii
Apostoł Paweł napisał do współchrześcijan - "1 Tes 2:13
13. Dlatego nieustannie dziękujemy Bogu, bo gdy przyjęliście słowo Boże, usłyszane od nas, przyjęliście je nie jako słowo ludzkie, ale - jak jest naprawdę - jako słowo Boga, który działa w was wierzących."

(BT)
A zatem nauki i działalność wyznawców religii prawdziwej nie mają źródła w ludzkich poglądach czy tradycjach, ale w natchnionym Słowie Bożym, w Biblii. Wspaniały przykład pod tym względem dał, Jezus Chrystus. Kiedy modlił sie do swego Boga i Ojca, powiedział tak:" Jn 17:17
17. Uświęć ich w prawdzie. Słowo Twoje jest prawdą.

(BT)

O kolejnym znaku rozpoznawczym wyznawców religii prawdziwej, znowu mówi sam Jezus: - " Jn 13:35
35. Po tym wszyscy poznają, żeście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali.

(BT). Możemy w tym miejscu wspominać o wielu przejawach tej miłości braterskiej, ale wystarczy wspomnieć o jednym wyróżniającym sług Bożych. Prawdziwi chrześcijanie nie podnoszą broni przeciw swym duchowym braciom ani przeciw nikomu innemu. Jeżeli osoba podająca się za chrześcijanina, w jakiś sposób przyczynia się czynnie lub biernie do wojen i rożnego rodzaju konfliktów zbrojnych, to jak do niej odnoszą się te słowa Apostoła Jana?"
1 Jn 4:20-21
20. Jeśliby ktoś mówił: Miłuję Boga, a brata swego nienawidził, jest kłamcą, albowiem kto nie miłuje brata swego, którego widzi, nie może miłować Boga, którego nie widzi.
21. Takie zaś mamy od Niego przykazanie, aby ten, kto miłuje Boga, miłował też i brata swego.

(BT)

Religia prawdziwa naucza a jej wyznawcy w to wierzą, że Bóg wybawi ludzkość za pośrednictwem Jezusa Chrystusa - "Dz 4:12
12. I nie ma w żadnym innym zbawienia, gdyż nie dano ludziom pod niebem żadnego innego imienia, w którym moglibyśmy być zbawieni.

(BT) Religia prawdziwa naucza, ze Jezus Chrystus jest wyznaczonym przez Boga Królem w niebiańskim Królestwie, które ma panować nad całą ziemią - Jn 3:36
36. Kto wierzy w Syna, ma życie wieczne; kto zaś nie wierzy Synowi, nie ujrzy życia, lecz grozi mu gniew Boży.

(BT)

Jezus Chrystus swoim przykładem wskazał na kolejną różnicę pomiędzy tymi, którzy przyjęli Jego nauki a tymi, którzy ich nie przyjmują. Jaką? " Jego naśladowcy nie są częścią tego świata"
Kiedy Jezus był sądzony przez rzymskiego namiestnika Piłata, oświadczył: „Moje królestwo nie jest częścią tego świata” (Jana 18:36). Prawdziwi naśladowcy Jezusa są poddanymi jego niebiańskiego Królestwa, dlatego bez względu na to, w jakim kraju mieszkają, zachowują ścisłą neutralność w sprawach politycznych. Nie wtrącają się w żadne konflikty tego świata. Nie oznacza to oczywiście, że przeszkadzają innym wstępować do partii, ubiegać się o funkcje polityczne czy głosować w wyborach. Warto przy tym zauważyć, że chociaż są neutralni, postępują zgodnie z prawem. Dlaczego? Ponieważ Słowo Boże nakazuje im, żeby byli podporządkowani świeckim „władzom zwierzchnim” (Rzymian 13:1). Jeśli jednak zachodzi sprzeczność między tym, czego wymaga Bóg, a tym, czego wymaga jakiś system polityczny, słudzy Boży naśladują apostołów, którzy oznajmili: „Musimy być bardziej posłuszni Bogu jako władcy niż ludziom” (Dzieje 5:29; Marka 12:17).

Cytuj:
Jak była prawdziwa religia przed narodzeniem Chrystusa ? Czy możemy śmiało powiedzieć, że był nią Judaizm ?

Właśnie odpowiedź na to powyższe pytanie wskazuje na kolejny element po którym można rozpoznać religię prawdziwą. Rozmawiamy o chrześcijanach a więc naśladowcach Jezusa Chrystusa. Wiadomo, że Jezus przyszedł na świat w rodzinie bogobojnych Żydów. Od dzieciństwa czcił ich - a tym samym i swego Boga (Łukasza 2:41-49) A jakiemu Bogu służyli Żydzi a tym samym Jezus? Wj 6:2-3
2. Bóg rozmawiał z Mojżeszem i powiedział mu: Jam jest Jahwe.
3. Ja objawiłem się Abrahamowi, Izaakowi i Jakubowi jako Bóg Wszechmocny, ale imienia mego, Jahwe, nie objawiłem im.

(BT)
Właśnie Jezus Chrystus wielokrotnie powtarzał swoim naśladowcom czcić, uświęcać to imię - imię swego, a zatem i jego naśladowców Boga -"
Mt 6:9
9. Ojcze nasz, który jesteś w niebie, niech się święci imię Twoje!
(BT)

Powyższe sposoby postępowania wyróżniają tych, którzy faktycznie są chrześcijaninami, od osób jedynie za nich sie podających. I nie są to mierniki ustanowione przez jakiegoś człowieka lub grupę ludzi, ale wyraźnie wyłuszczone w Słowie Bożym.
Na pewno muzułmanin, buddysta, wyznawca hinduizmu będzie przekonywał w inny sposób, że to religia, którą on wyznaje, jest tą prawdziwą. Ja jestem chrześcijaninem i moje przekonanie wynika z analizy i poznania Boga Biblii, Boga którego czcił Jezus Chrystus a ja staram się kroczyć na miarę możliwości niedoskonałego człowieka dokładnie Jego śladami "1 Ptr 2:21
21. Do tego bowiem jesteście powołani. Chrystus przecież również cierpiał za was i zostawił wam wzór, abyście szli za Nim Jego śladami.
(BT)

Pn cze 30, 2008 20:29

A jeżeli ktoś uważa, że jego prawdziwą wiarą jest wiara w Jedynego, to czy jest gorszy?

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

Pn cze 30, 2008 20:57

A jeżeli ktoś uważa, że jego prawdziwą wiarą jest wiara w Jedynego, to czy jest gorszy?

To jest inny temat. Temat religii prawdziwej a Bożego patrzenia na konkretne osoby, jako Jego stworzenia, to są inne sprawy.
Dz 10:34-35
34. Wtedy Piotr przemówił w dłuższym wywodzie: Przekonuję się, że Bóg naprawdę nie ma względu na osoby.
35. Ale w każdym narodzie miły jest Mu ten, kto się Go boi i postępuje sprawiedliwie.
(BT)

W oczach Boga nie ma lepszych i gorszych ludzi,natomiast ich postępowanie może być , złym lub dobrym. Zgodnym z Jego wolą lub wolą jego największego przeciwnika jakim jest Szatan - Diabeł.

Najlepszym tego przykładem jest to - "Jan 3:16
16. Tak bowiem Bóg umiłował świat, że Syna swego Jednorodzonego dał, aby każdy, kto w Niego wierzy, nie zginął, ale miał życie wieczne.
(BT)

Jakiś czas przed śmiercią Jezus wyjaśnił, że ludzie zamierzający go zabić działali niezupełnie z własnej woli. Kierowała nimi niewidzialna siła. Powiedział do nich: „Ojcem waszym jest diabeł i chcecie postępować według pożądliwości ojca waszego. On był mężobójcą od początku i w prawdzie nie wytrwał” (Jana 8:44). Diabeł, nazwany przez Jezusa „władcą tego świata”, ma rzecz jasna niepośledni udział w krzewieniu zła (Jana 16:11, BT; 1 Jana 5:19).
Już od tysięcy lat ludzka niedoskonałość i wpływ Szatana zbierają obfite żniwo. I nic nie wskazuje na to, by ich władza nad ludzkością się kurczyła.
To, że obecnie mamy tyle religii podających się za chrześcijańskie a jednocześnie "owoce" wydawane przez te religie jako całość, zaprzeczają temu, wyraźnie pokazuje, że działania tego "przeciwnika" wzmagają się. Dlatego tak ważne jest usłuchanie tego wezwania zanotowanego pod natchnieniem prze Apostoła Jana: "
Ap 18:3-5
3. bo winem zapalczywości swojego nierządu napoiła wszystkie narody, i królowie ziemi dopuścili się z nią nierządu, a kupcy ziemi doszli do bogactwa przez ogrom jej przepychu.
4. I usłyszałem inny głos z nieba mówiący: Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli:
5. bo grzechy jej narosły - aż do nieba, i wspomniał Bóg na jej zbrodnie.
(BT)

Wt lip 01, 2008 7:50
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 240 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna strona