Re: Co ma się stać z twoim ciałem po śmierci ?
Christianitas: Problem kremacji"W 1926 r.
Święte Oficjum określa kremację jako
bezbożną i gorszącą, a więc zakazaną, a
Kodeks Prawa Kanonicznego obowiązujący do 1983 r. postanawiał:
Kto zarządził, aby jego ciało zostało spalone, a przed śmiercią nie wykazał żadnej oznaki skruchy, ma być pozbawiony pochówku kościelnego."
Źle się kojarzy"Dopiero w 1963 roku ogłoszono dokument dopuszczający jej stosowanie bez popadania w
kary kościelne.
Od strony formalnej wygląda to tak: 8 maja 1963 roku Kongregacja Świętego Oficjum pozwoliła na chrześcijański pogrzeb tym, którzy wybrali spalenie swoich zwłok.
Jednak musi być zupełnie jasne, że nie podjęli tej decyzji z motywów przeciwnych wierze.
Obrzędy pogrzebowe odprawia się wówczas według zwyczaju danego kraju.
Kongregacja podkreśla jednak, że
w Kościele
wyżej ceni się grzebanie zwłok, „ponieważ sam Chrystus chciał być pogrzebany”.
Liturgia pogrzebowa może się odbyć przed spopieleniem zwłok lub po nim, nawet w budynku krematorium.
Należy jednak w takim przypadku
unikać niebezpieczeństwa indyferentyzmu, zgorszenia lub
zdziwienia ze strony wiernych (Kodeks Prawa Kanonicznego, kan. 1176 § 3).
– Kremacja była odrzucana z kilku względów. Po pierwsze: podnoszono kwestię biblijną – powoływano się na naukę Chrystusa o ziarnie, które „musi wpaść w ziemię i obumrzeć, żeby wydać plon”. Po drugie – w różnych okresach palenie ciał było traktowane jako przejaw walki z Kościołem.
Starożytne akta Męczenników z Lyonu przytaczają informację, że ciała męczenników zostały spopielone i rozrzucone nad rzeką, aby uniemożliwić im zmartwychwstanie. Ponadto
masoneria wykorzystywała palenie zwłok, aby walczyć z wiarą katolicką i Kościołem.
//wiedziałem, że to musieli być masoni

Dopiero gdy masoneria straciła siłę, a palenie ciał przestało kojarzyć się z walką, można było zaaprobować popielenie ciał.
Ale i dzisiaj, jeśli ksiądz
podejrzewa, że zmarły chciał poddać się kremacji tylko po to, żeby okazać pogardę dla wiary albo zademonstrować walczący ateizm,
odmówi katolickiego pochówku."