Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
 Co ma się stać z twoim ciałem po śmierci ? 

Zwykły pogrzeb katolicki. 62%  62%  [ 78 ]
Wikiński spływ do morza. 4%  4%  [ 5 ]
Słowiański kurhan. 6%  6%  [ 7 ]
Spalenie i rozsypanie prochów w jakimś romantycznym miejscu :) 29%  29%  [ 36 ]
Liczba głosów : 126

Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Co ma się stać z twoim ciałem po śmierci ?
Jajko napisał(a):
Tak, to prawda, Kościół katolicki od niedawna pozwala na kremowanie zwłok, ale o ile się orientuję, nie pozwala na rozsypywanie prochów.

Mam pytanie: a co to ma do linku jaki podałeś o Lechu Wałęsie?
Bo podajesz przykład Lecha Wałęsy jako 'złego katolika' co chce się skremować, gdy kremacja jest dopuszczalna i nie jest w żaden sposób sprzeczna z nauką Kościoła Katolickiego. Nawet w Polsce mamy obrzędy pogrzebu dostosowane do tej rzeczywistości.
Gdy już Ci wykazano, że oburzasz się bezpodstawnie, bo kremacja jest godziwa, to ni z gruchy, ni z pietruchy wyskakujesz z tym, że nie można rozsypywać, gdy Lech Wałęsa (gdyż przypominam, że od dwóch stron to o jego 'sytuacji pośmiertnej' rozmawia się w tym temacie) wyraźnie zaznacza, że chce być złożony w ziemi.

A zatem nie ma zamiaru się rozsypywać. A zatem należy stwierdzić jednoznacznie: plany pośmiertne Prezydenta Lecha Wałęsy są jak najbardziej zgodne z wyznawaną przez niego wiarą.

(J 8, 32b)

Wt kwi 20, 2010 17:39

Cytuj:
Czy właśnie z tego powodu palono czasem przestępców, żeby uniemożliwić im zmartwychwstanie ciała?

Na pewno ogien w średniowieczu miał moc oczyszczającą, wiec wszelkie palenie (żywcem) przestępców miało na celu wybaczenie czynu i w miłości wysłania ich na spotkanie z Bogiem. Miało to podwójna korzyść - pozbywano się czlowieka szkodliwego społecznie, a i robiło się dobry uczynek umożliwiając mu w szybki sposób doznać największej łaski :)

Śr kwi 21, 2010 13:46

Christianitas: Problem kremacji
"W 1926 r. Święte Oficjum określa kremację jako bezbożną i gorszącą, a więc zakazaną, a
Kodeks Prawa Kanonicznego obowiązujący do 1983 r. postanawiał:
Kto zarządził, aby jego ciało zostało spalone, a przed śmiercią nie wykazał żadnej oznaki skruchy, ma być pozbawiony pochówku kościelnego."

Źle się kojarzy
"Dopiero w 1963 roku ogłoszono dokument dopuszczający jej stosowanie bez popadania w kary kościelne.

Od strony formalnej wygląda to tak: 8 maja 1963 roku Kongregacja Świętego Oficjum pozwoliła na chrześcijański pogrzeb tym, którzy wybrali spalenie swoich zwłok.
Jednak musi być zupełnie jasne, że nie podjęli tej decyzji z motywów przeciwnych wierze.
Obrzędy pogrzebowe odprawia się wówczas według zwyczaju danego kraju. Kongregacja podkreśla jednak, że
w Kościele wyżej ceni się grzebanie zwłok, „ponieważ sam Chrystus chciał być pogrzebany”.
Liturgia pogrzebowa może się odbyć przed spopieleniem zwłok lub po nim, nawet w budynku krematorium.
Należy jednak w takim przypadku unikać niebezpieczeństwa indyferentyzmu, zgorszenia lub zdziwienia ze strony wiernych (Kodeks Prawa Kanonicznego, kan. 1176 § 3).
– Kremacja była odrzucana z kilku względów. Po pierwsze: podnoszono kwestię biblijną – powoływano się na naukę Chrystusa o ziarnie, które „musi wpaść w ziemię i obumrzeć, żeby wydać plon”. Po drugie – w różnych okresach palenie ciał było traktowane jako przejaw walki z Kościołem. Starożytne akta Męczenników z Lyonu przytaczają informację, że ciała męczenników zostały spopielone i rozrzucone nad rzeką, aby uniemożliwić im zmartwychwstanie. Ponadto masoneria wykorzystywała palenie zwłok, aby walczyć z wiarą katolicką i Kościołem.
//wiedziałem, że to musieli być masoni ;)
Dopiero gdy masoneria straciła siłę, a palenie ciał przestało kojarzyć się z walką, można było zaaprobować popielenie ciał.

Ale i dzisiaj, jeśli ksiądz podejrzewa, że zmarły chciał poddać się kremacji tylko po to, żeby okazać pogardę dla wiary albo zademonstrować walczący ateizm, odmówi katolickiego pochówku."

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr kwi 21, 2010 14:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 153 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11