Czy można kwestionować skuteczność rozgrzeszenia.
Autor |
Wiadomość |
krzysiekniepieklo
|
 Re: Czy można kwestionować skuteczność rozgrzeszenia.
Kacperek, spowiadam się z tego co mi wyrzuca sumienie.
Ostatnio edytowano So mar 11, 2017 20:36 przez krzysiekniepieklo, łącznie edytowano 2 razy
|
So mar 11, 2017 20:29 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Krzysiek to pochwal się ile razy powiedziałeś w konfesjonale, że kwestionujesz dogmaty, że odrzucasz nauczenie Kościoła na temat Komunii, na temat spowiedzi?
|
So mar 11, 2017 20:32 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
A pod który paragraf Dekakogu byś to podpiął?
|
So mar 11, 2017 20:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Oszustwo.
Problem w tym, ze chrzescijanina obowiazuje wiecej niz tylko Dekalog. Jesli przemilczaniem swoich prawdziwych pogladow podstepem wyludzasz rogrzeszenie, to moze ci sie wydawac, ze prawnie jestes ok. Pana Boga nie oszukadz. Dlatego powiedz wreszcie raz prawde.
|
So mar 11, 2017 20:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozumiem, że Biblię ograniczyłeś do Dekalogu, to gratuluje. Tylko nie wiem czy się śmiać czy płakać, ale raczej to drugie.
|
So mar 11, 2017 20:47 |
|
|
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
krzysiekniepieklo napisał(a): A pod który paragraf Dekakogu byś to podpiął? Dekalog nie posiada paragrafów, a przykazania. Oszustwo, bo o tym mówimy jest wykroczeniem przeciwko ósmemu przykazaniu.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So mar 11, 2017 20:52 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
To może objaśnijcie jeszcze, kogo oszukałem?
|
So mar 11, 2017 20:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Próbujesz okłamać Ducha Świętego, którego mocą prezbiter odpuszcza grzechy. I właśnie do mnie dotarło, dlaczego "nie wierzysz" w wydarzenia, które opisano w 5 rozdziale Dziejów Apostolskich: popełniasz ten sam grzech, co Annaniasz i Safira.
|
So mar 11, 2017 21:05 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Yarpen , Tamtemu duchowi chodziło o pieniądze, a ja jestem goły jak święty turecki. Może dlatego Duch Święty jeszcze mnie nie poraził. Grzech przeciw Duchowi Świętemu polega na czym innym, jak Ci się wydaje.
|
So mar 11, 2017 21:44 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Nie chodziło o pieniądze, a o oszustwo. Gdyby powiedzieli prawde nic by się nie stało. Mogli sobie zostawić część majątku.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
So mar 11, 2017 21:49 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Powiedz, dlaczego tamten człowiek twierdził, że skłamali Duchowi Świętemu, a nie jemu? Czy to była spowiedź? Dlaczego ci co kłamią w konfesjonale nie padają martwi? Przecież takich przypadków musi być sporo. Może według was Bóg jest niesprawiedliwy, skoro ich poraził, a innych nie?
|
So mar 11, 2017 22:02 |
|
 |
Marek_Piotrowski
|
Krzysztofie, wiesz że nie uważam by dyskutowanie z Tobą i podtrzymywanie Twoich problemów (psychicznych lub duchowych - sam nie wiem co gorsze) było sensowne. Ale nie jestem Ci wrogiem i dlatego się włączam, bo jesteś w straszliwym niebezpieczeństwie - zatajając w Sakramencie Pokuty to, że kwestionujesz Prawdy Wiary podawane przez Kościół, czynisz swoją spowiedź świętokradzką - a to już nie zabawa i nie jakieś mało ważne spory na forum. To niebezpieczeństwo potępienia. Ratuj się.
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
So mar 11, 2017 23:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie padasz martwy w konfesjonale, bo Bog ciagle daje ci szanse nawrocenia, czyli staniecia w prawdzie przed Nim. I nie pytaj, dlaczego “nie dal“ tej szansy Ananiaszowi i Safirze. Dal, ale inaczej.
Moze do tej pory nie miales swiadomosci, bo twoje sumienie sam sobie ksztaltowales, ze sprzeciwianie sie prawdom wiary to grzech. Nie wierzysz w to, co Bog nam o sobie przekazal a Kosciol przechowuje. Nie wierzysz nie Kosciolowi, ale Bogu.
|
N mar 12, 2017 8:53 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Odpowiedzcie mi na proste pytanie. Czy człowiek, który jest pewien, ze mówi prawdę, to może kłamać?
|
N mar 12, 2017 10:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Odpowiedzcie mi na proste pytanie. Czy człowiek, który jest pewien, ze mówi prawdę, to może kłamać? Opamiętaj się Krzysztofie i zacznij słuchać innych tutaj. Jeśli ktoś wmówi sobie że zabił człowieka tylko dla jego dobra i że to dobry czyn, to inni mają przyjąć to jako dobro? Człowiek w stanie psychozy, w urojeniach także jest przekonany że mówi prawdę. I to ma niby świadczyć że to co odczuwa jest prawdziwe? Wielu ludzi utwierdza się w błędnych przekonaniach ale to nie oznacza że te przekonania są prawdziwe. W ten sposób możesz sobie wytłumaczyć wszystko dla własnego usprawiedliwienia, ale teraz stanąłeś przed faktem gdzie inni próbują wyprowadzić Cię z błędu, jeśli będziesz dalej upierał się przy swoim, to będzie to już jako decyzja pozostania w błędach.
|
N mar 12, 2017 11:28 |
|
|
|