Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 21:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona
 Autorytet Kościoła 
Autor Wiadomość
Post Re: Autorytet Kościoła
alekmichał napisał(a):
Mnie takich pytań nie zadawaj. Sąd i udzielanie zbawienia to kompetencja Boga. Wiara na pewno powinna współdziałać z uczynkami.
To, że urodziliśmy się w tym miejscu, dostajemy taką religię, a nie inną i mamy Kościół Chrystusa, to moim zdaniem nie jest przypadkowe.

Jezus nigdzie nie deklaruje, że zbawieni będą jedynie chrześcijanie - Ewangelia Mateusza (25, 31-46) - i zgromadzą się przed Nim wszystkie narody.

Cz paź 10, 2019 8:21
Alus napisał(a):
alekmichał napisał(a):
Mnie takich pytań nie zadawaj. Sąd i udzielanie zbawienia to kompetencja Boga. Wiara na pewno powinna współdziałać z uczynkami.
To, że urodziliśmy się w tym miejscu, dostajemy taką religię, a nie inną i mamy Kościół Chrystusa, to moim zdaniem nie jest przypadkowe.

Jezus nigdzie nie deklaruje, że zbawieni będą jedynie chrześcijanie - Ewangelia Mateusza (25, 31-46) - i zgromadzą się przed Nim wszystkie narody.

Tak, bo Sąd dotyczy wszystkich ludzi.

Cz paź 10, 2019 8:36

Małgosiaa napisał(a):
To też nie jest odpowiedź na moje pytanie. Może jeszcze raz: dlaczego jednemu Duch mówi, że w chlebie i winie jest obecny Chrystus (jest to Jego Ciało i Krew), a innemu mówi, że to zwykły chleb i wino, a spozywanie jest wyłacznie na pamiątkę, a nie jako pokarm na życie wieczne? Komu mówi prawdę, a komu kłamie, bo zakładam, że i jedni i drudzy chcą słuzyć Panu.

Tu dochodzi ludzkie rozumowanie i pojmowanie prawd Bożych. Mało na świecie jest takich ludzi, którzy chodzą w na tyle bliskiej społeczności z Bogiem, że na każde ich pytanie odpowiada im sam Duch Święty. Nie kwestionuję tego, że Ci ludzie kiedyś w swoim życiu spotkali się z Bogiem, ale nie można każdej swojej myśli później przypisywać Duchowi Świętemu. Ciężko jest rozsądzić kto ma racje, bo nasze poznanie nie jest pełne tylko cząstkowe, o czym mówi sama Biblia. Przez okres swojego życia musimy starać się przybliżać do Boga i poznawać go. Im człowiek jest bliżej Boga tym bardziej zaczyna poznawać Boży charakter i naturę, a także zgłębiać prawdy Boże. Przez całe życie się uczymy. Jednemu jedna rzecz może być wcześniej odkryta, a drugiemu później. Nie mówię jednak tutaj o podstawach nauki Bożej typu odrzucenie grzechu, pojednanie się z Bogiem tylko mam na myśli głębsze rzeczy, jak ap. Paweł mówił nie mleko ale ten twardszy pokarm.

Ja w swoim życiu przyjęłam zasadę, że moim bratem czy siostrą w wierze są Ci, którzy szczerze i całym sercem kochają Pana i starają się go szukać i żyć wd. Słowa Bożego. To co, że człowiek może w pewnych kwestiach się myli? Czy to daje mi prawo go skreślić, jeśli Pan go przyjął... Bóg kocha swoje dzieci i może to co mi już dał zrozumieć temu człowiekowi otworzy w innym momencie. Ale jeśli ktoś robi coś wbrew Słowu Bożemu, naucza co innego niż nauka Ewangelii to oczywiście, że nie będę się z tym zgadzać i jego naśladować. A to, że on będzie trochę inaczej rozumiał wspomnianą przez Cb wierzerzę Pańską to wierzę, że jeśli będzie trwał w społeczności z Panem to Duch Święty mu to ukaże. Jezus powiedział, że prosić będzie Ojca i pośle nam Ducha Świętego, który wprowadzi nas we wszelką prawdę. To wprowadzanie to praca Boża indywidualnie nad sercem każdego człowieka, a nie hurtowo całych społeczności..

Cz paź 10, 2019 9:19
Moderator

IśćzaJezusem napisał(a):
Ale jeśli ktoś robi coś wbrew Słowu Bożemu, naucza co innego niż nauka Ewangelii to oczywiście, że nie będę się z tym zgadzać i jego naśladować.

Jakiś przykład?

Cz paź 10, 2019 9:23

Kael napisał(a):
Naprawde nowe denominacje z prywatnymi wykladniami wiary, ktore dziela Kosciol, nie maja znaczenia dla Boga?
To mial Pan Jezus na mysli modlac sie "Aby byli jedno"?

A co miał na myśli ap. Paweł pisząc ten werset: 1Kor 11:19: "Zresztą, muszą nawet być rozdwojenia między wami, aby wyszło na jaw, którzy wśród was są prawdziwymi chrześcijanami."?

Rozdwojenia i podziały muszą być. W wielu kościołach obecnie są przypadkowi ludzie, którzy chodzą tam z obowiązku i nie przez wzgląd na żywą wiarę zamieszkującą w ich sercach. Bóg chce, żeby Jego kościół był czysty i święty. Przy czym Jego kościół to nie jest instytucja, którą my jako ludzie zakładamy i idziemy zarejestrować czy też wypełniamy deklarację o przynależności... Bóg chce, aby oddawać mu cześć w Duchu i prawdzie i szuka takich, którzy tak czynią i oni tworzą kościół Boży, Oblubienicę. Jak może człowiek duchowy być w jedności z człowiekiem cielesnym? Nie ma tam mowy o jedności, bo każdy z nich ma inne cele i dążenia. Bóg chce, aby jedność miały ze sobą Jego dzieci odrodzone z wody i z Ducha, które poznały żywego Boga i mu służą, bo często jest tak, że ludzie zaczynają szukać tego co swoje a nie tego co Boże. Bóg przede wszystkim powołał nas do miłości i jeśli trwamy w tej miłości, która rozlana jest w sercach naszych przez Ducha Świetego wtedy będzie jedność.

Jeśli widzisz, że ktoś postępuje wbrew prawdzie, nie wykonuje Słowa Bożego lub też naucza nie to co Boże to będziesz z tym kimś żyć w jedności, tylko po to, żeby za wszelką cenę utrzymać jedność? Jeśli brat twój grzeszy i nie chce tego pozostawić i naprawić to będziesz poklepywać go po plecach, aby tylko się nie obraził i nie poszedł sobie bo go napominasz, bo wtedy jedności nie będzie? Napisane jest: 1Kor 5:11-13: "Lecz teraz napisałem wam, abyście nie przestawali z tym, który się mieni bratem, a jest wszetecznikiem lub chciwcem, lub bałwochwalcą, lub oszczercą, lub pijakiem, lub grabieżcą, żebyście z takim nawet nie jadali. Bo czy to moja rzecz sądzić tych, którzy są poza zborem? Czy to nie wasza rzecz sądzić raczej tych, którzy są w zborze? Tych tedy, którzy są poza nami, Bóg sądzić będzie. Usuńcie tego, który jest zły, spośród siebie."
W innych miejscach jest napisane również odłączcie się od nich i z nimi nie przystawajcie.

Cz paź 10, 2019 10:08

Małgosiaa napisał(a):
IśćzaJezusem napisał(a):
Ale jeśli ktoś robi coś wbrew Słowu Bożemu, naucza co innego niż nauka Ewangelii to oczywiście, że nie będę się z tym zgadzać i jego naśladować.

Jakiś przykład?

Jud 1:4: "Wkradli się bowiem pomiędzy was jacyś ludzie, na których od dawna wypisany został ten wyrok potępienia, bezbożni, którzy łaskę Boga naszego obracają w rozpustę i zapierają się naszego jedynego Władcy i Pana, Jezusa Chrystusa."

W wielu miejscach głoszona jest niepełna Ewangelia, czyli coś w stylu Bóg nas kocha, patrzy tylko na serce, żyjmy jak chcemy bo i tak nas zbawi, bo przecież nas kocha i Jezus za nas umarł. Przy czym pomijają fakt, iż mimo to, że Bóg nas kocha to wymaga od nas czystego i świętego życia, uświęcenia bez którego jak mówi Słowo Boże nikt nie ujrzy Boga. Więc z takimi nie będę przystawać, bo oni lekceważą łaskę Boga obracając ją w rozpustę ( żyją jak chcą, grzeszą a nazywają siebie odkupionymi krwią Jezusa dziećmi Bożymi).

Rz 1:23,25: "I zamienili chwałę nieśmiertelnego Boga na obrazy przedstawiające śmiertelnego człowieka, a nawet ptaki, czworonożne zwierzęta i płazy; … Ponieważ zamienili Boga prawdziwego na fałszywego i oddawali cześć, i służyli stworzeniu zamiast Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen."

Jeśli ktoś stawia coś innego lub kogoś innego na równi z Bogiem i chce mu służyć na to też się nie mogę zgodzić. Chwałę należy oddawać Bogu a nie innemu człowiekowi. ( Napisane, że Bóg jest Bogiem zazdrosnym i swojej chwały i czci nie odda nikomu). Kłanianie się obrazom i oddawanie im czci też nie jest zgodne ze Słowem Bożym.

Ga 5:19-21: "Jawne zaś są uczynki ciała, mianowicie: wszeteczeństwo, nieczystość, rozpusta, Bałwochwalstwo, czary, wrogość, spór, zazdrość, gniew, knowania, waśnie, odszczepieństwo Zabójstwa, pijaństwo, obżarstwo i tym podobne; o tych zapowiadam wam, jak już przedtem zapowiedziałem, że ci, którzy te rzeczy czynią, Królestwa Bożego nie odziedziczą."

Jeśli ktoś postępuje zgodnie z którąś z tych cech wymienionych wyżej i uważa to za coś normalnego co może czynić to też nie będę tego popierać. Np. są osoby, które twierdzą, że picie alkoholu to nic złego i wprowadzają do kościoła takie nauki, że można pić, bo przecież Jezus zamienił wodę w wino itd. to też nie będę się trzymać z kimś takim, bo PŚ w wielu miejscach podkreśla jaki powinien być stosunek chrześcijanina do alkocholu

Cz paź 10, 2019 10:34
Moderator

Nie o to pytałam, bo każdy czlowiek jest grzeszny. Mówiłaś o nauczaniu niezgodnym z Ewangelią i tu poproszę o konkretny przykład, np. katolicy nauczają niezgodnie z Biblią to i to, prawosławni nauczają niezgodnie z Biblią to i to itp. itd.

Cz paź 10, 2019 10:37

Małgosiaa napisał(a):
Nie o to pytałam, bo każdy czlowiek jest grzeszny. Mówiłaś o nauczaniu niezgodnym z Ewangelią i tu poproszę o konkretny przykład, np. katolicy nauczają niezgodnie z Biblią to i to, prawosławni nauczają niezgodnie z Biblią to i to itp. itd.

Aż tak nie zgłębiałam tego co nauczają inne wyznania, bo to też nie jest moim celem kłócić się z kimś i dowodzić wyższości jednego wyznania nad drugim. Staram się zgłębiać Pismo Święte i trwać w nauce Ewangelii, natomiast aż tak bardzo nie interesuję się tym jak kto co tłumaczy w danym wyznaniu...
Ale skoro już pytasz... W poście tym wyżej odniosłam może się bardziej do ludzi, ale można też znaleźć tam nauczania całych denominacji... Np. oddawanie czci obrazom, nie kojarzy Ci się z niczym? Niektóre obrazy wędrują setki kilometrów i tysiące wiernych kłania się im czy też je całuje...czy to nie jest oddawanie czci? Czy też stawianie ludzi jako prawie równych Bogu i modlenie się do nich zamiast do żywego Boga?

Cz paź 10, 2019 11:21
Kto oddaje cześć obrazom i jest to zapisane gdziekolwiek w nauce tego wyznania?
Czy wyznajesz wiarę w "świętych obcowanie"? Co twoja denominacja przez to rozumie?

Cz paź 10, 2019 11:31

Kael napisał(a):
Kto oddaje cześć obrazom i jest to zapisane gdziekolwiek w nauce tego wyznania?
Czy wyznajesz wiarę w "świętych obcowanie"? Co twoja denominacja przez to rozumie?

Nie wyznaję ani nie znajduję na to potwierdzenia w Słowie Bożym. Wręcz przeciwnie czytam o tym, że jeden jest pośrednik między Bogiem a ludźmi- Chrystus. Nie znajduję, także w Dziejach Apostolskich ani listach aby ktokolwiek modlił się do kogoś innego niż do Boga. Kim są w ogóle Ci święci? To tacy sami ludzie jak i my....Tylko może w swoim ziemskim życiu spotkali się z Bogiem i żyli zgodnie z jego Słowem, więc za życia Bóg się do nich przyznawał.(1Kor 8:3: "Lecz Jeśli kto miłuje Boga, do tego przyznaje się Bóg.")

A co powiesz na to? (cytat z Biblii Katolickiej)
Pwt 18:10-12: "Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by przeprowadzał przez ogień swego syna lub córkę, uprawiał wróżby, gusła, przepowiednie i czary; nikt, kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych. Obrzydliwy jest bowiem dla Pana każdy, kto to czyni. Z powodu tych obrzydliwości wypędza ich Pan, Bóg twój, sprzed twego oblicza."

Bóg zabraniał zwracać się w modlitwach do umarłych....

Cz paź 10, 2019 11:40
Nie wyznajesz? Czyli sklecilas sobie wlasne Wyznanie Wiary, inne niz to, ktore Kosciol wyznaje od starozytnosci. Coraz lepiej.

Zastanow sie, czy to twoja wiara, czy to ta, ktora Pan Jezus glosil. Twoja prywatna ciebie nie zbawi.

Co do owym umarlych, to wiesz, ze Bog nie jest Bogiem umarlych, ale zywych. I coz ty z Panem Jezusem zrobisz z Gory Przemienienia, kiedy rozmawial z Mojzeszem i Eliaszem? Wykreslisz to z Ewangelii?

Cz paź 10, 2019 12:46

Małgosiaa napisał(a):
To też nie jest odpowiedź na moje pytanie. Może jeszcze raz: dlaczego jednemu Duch mówi, że w chlebie i winie jest obecny Chrystus (jest to Jego Ciało i Krew), a innemu mówi, że to zwykły chleb i wino, a spozywanie jest wyłacznie na pamiątkę, a nie jako pokarm na życie wieczne? Komu mówi prawdę, a komu kłamie, bo zakładam, że i jedni i drudzy chcą słuzyć Panu.

Duch Święty kłamać nie może, nieprawdaż? Każdy wierzący powinien poddawać swoje poglądy pod osąd Słowa Bożego i być gotowy na zmianę myślenia i postawy, której słuszność potwierdza pokój, który przewyższa wszelkie zrozumienie, a który pochodzi od Ducha Bożego. Bóg udziela swej łaski pokornym.

Cz paź 10, 2019 12:51

Kael napisał(a):
Nie wyznajesz? Czyli sklecilas sobie wlasne Wyznanie Wiary, inne niz to, ktore Kosciol wyznaje od starozytnosci. Coraz lepiej.

Zastanow sie, czy to twoja wiara, czy to ta, ktora Pan Jezus glosil. Twoja prywatna ciebie nie zbawi.

Co do owym umarlych, to wiesz, ze Bog nie jest Bogiem umarlych, ale zywych. I coz ty z Panem Jezusem zrobisz z Gory Przemienienia, kiedy rozmawial z Mojzeszem i Eliaszem? Wykreslisz to z Ewangelii?

Chciałabym zauważyć, że Jezus rozmawiał z nimi a nie się do nich modlił, a oni ukazali się mu w realnej postaci.. Piotr, Jakub i Jan też tam byli i dziwnym trafem żaden z nich w swoim liście nie poleca modlić się do tych osób ani w żaden sposób ich nie wywyższa...

Jest napisane: z 8:19: "A gdy wam będą mówić: Radźcie się wywoływaczy duchów i czarowników, którzy szepcą i mruczą, to powiedzcie: Czy lud nie ma się radzić swojego Boga? Czy ma się radzić umarłych w sprawie żywych?"

Wszyscy są żywi dla Boga, a z naszej perspektywy ci którzy zakończyli swoje życie na tej ziemi są umarli. Biblia jest dla osób żyjących na ziemi a nie dla zmarłych...

Kościół wyznaje od starożytności? Przeanalizuj historię i zobacz ile różnych rzeczy dołożono od czasów tej starożytności.... Bóg zmienił zdanie i coś po drodze sobie wymyślił i dołożył? Bóg jest taki sam wczoraj, dzisiaj i na wieki i nie jest człowiekiem żeby zmieniać zdanie.

Co Ty pojmujesz pod słowem wiara? Bo mam wrażenie, że bardziej masz na myśli denominację... Czyja wiara ma mnie zbawić? Twoja? Oczywiście, że moja prywatna...Jeśli będę mieć wiarę w swoim sercu i postępować według tego co naucza Pismo Święte to oczywiście, że będę zbawiona. Bóg daje swoje wymagania i kryteria jak należy żyć, a także Jezus dzięki śmierci na krzyżu Golgoty przyniósł nam zbawienie z łaski.

Jakie wyznanie wiary sobie skleciłam?
Rz 10:9-11: "Bo jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz. Albowiem sercem wierzy się ku usprawiedliwieniu, a ustami wyznaje się ku zbawieniu. Powiada bowiem Pismo: Każdy, kto w niego wierzy, nie będzie zawstydzony."
Bóg nie kazał nic innego wyznawać oprócz tego...

Cz paź 10, 2019 13:08
IśćzaJezusem napisał(a):

Jest napisane: z 8:19: "A gdy wam będą mówić: Radźcie się wywoływaczy duchów i czarowników, którzy szepcą i mruczą, to powiedzcie: Czy lud nie ma się radzić swojego Boga? Czy ma się radzić umarłych w sprawie żywych?"

Ten cytat piętnuje wywoływaczy duchów i czarowników i nie ma nic wspólnego z kierowaniem modlitw, czy próśb do Świętych.

A Matka Boża, pierwsze Tabernakulum naszego Pana, co o Niej sądzisz?

Cz paź 10, 2019 19:07

alekmichał napisał(a):

A Matka Boża, pierwsze Tabernakulum naszego Pana, co o Niej sądzisz?

Łk 1:28-29,38: "I wszedłszy do niej, rzekł: Bądź pozdrowiona, łaską obdarzona, Pan z tobą, błogosławionaś ty między niewiastami. Ale ona zatrwożyła się tym słowem i rozważała, co by mogło znaczyć to pozdrowienie. … I rzekła Maria: Oto ja służebnica Pańska, niech mi się stanie według słowa twego. I anioł odszedł od niej."

Uważam, że była to pokona, bogobojna niewiasta, która z wiarą przyjęła to co Bóg do niej powiedział. Bóg uznał ją za godną tego, aby stała się matką Zbawiciela

Mt 13:55-56: "Czyż nie jest to syn cieśli? Czyż matce jego nie jest na imię Maria, a braciom jego Jakub, Józef, Szymon i Juda? A siostry jego, czyż nie są wszystkie u nas? Skąd ma tedy to wszystko?"

Jezus został poczęty z Ducha Świętego, a po jego narodzenie Maria i Józef mieli inne dzieci, których imiona są wymienione wyżej. Także dogmat o tym, że do końca życia była dziewicą mnie nie przekonuje...
Tu kolejny fragment, który to potwierdza:
Mt 1:24-25: "A gdy Józef obudził się ze snu, uczynił tak, jak mu rozkazał anioł Pański i przyjął żonę swoją. Ale nie obcował z nią, dopóki nie powiła syna, i nadał mu imię Jezus."
Nie obcował dopóki nie powiła syna, a później już tak...

Dz 1:14: "Ci wszyscy trwali jednomyślnie w modlitwie wraz z niewiastami i z Marią, matką Jezusa, i z braćmi jego."

Po śmierci Jezusa uczniowie wraz z Marią zgromadzili się według Słów Jezusa czekając na wypełnienie Jego obietnicy. Maria była z nimi gdy zstąpił na zgromadzonych Duch Święty. Jednakże w Dziejach Apostolskich nie czytamy nigdzie więcej o niej. Nie została wniesiona tam do żadnej rangi, ani jedna osoba nie została przez nią zbawiona ani nikt się do niej nie modlił. Myślę, że jest ona przykładem dla nas w swojej postawie wobec Boga, ale nigdzie nie znajduje tego żeby modlić się do niej czy czcić ją.

Cz paź 10, 2019 19:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 324 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 22  Następna strona