dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia
Autor |
Wiadomość |
Incognito
|
rafal3006 napisał(a): ... a skąd ta pewnośc, skoro np. Zbój i ja twierdzimy zupełnie co innego.
Stąd ta pewność, że gabriel już to kilka razy tłumaczył, a ty się pytasz wciąż i wciąż jakby ci się mózg zaciął.
Za Zbója się nie wypowiadaj, nie uwierzę że on mógłby się pokusić o utożsamianie wszechwiedzy z oddziaływaniem dopóki sam mi tego nie napisze.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr sie 09, 2006 19:30 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Rafal Ty piszac to z punktu widzenia Boga rozumujesz mniej wiecej w taki sposob jak mrowka ktora marzy aby byc czlowiekiem
Siedzi sobie taka mrowka i marzy jak to jest byc czlowiekiem.
Mialabym duuuzo trway , wlasciwie bez ograniczen..caly ogrod i to duze drzewo byloby moje.
Nie balabym sie zadnych os , szerszeni ani nawet zab ....poruszalabym sie bardzo szybko.....taaa........i na tym polega cale bycie czlowiekiem
|
Śr sie 09, 2006 19:36 |
|
 |
rafal3006
|
Incognito napisał(a): rafal3006 napisał(a): ... a skąd ta pewnośc, skoro np. Zbój i ja twierdzimy zupełnie co innego. Stąd ta pewność, że gabriel już to kilka razy tłumaczył, a ty się pytasz wciąż i wciąż jakby ci się mózg zaciął. Za Zbója się nie wypowiadaj, nie uwierzę że on mógłby się pokusić o utożsamianie wszechwiedzy z oddziaływaniem dopóki sam mi tego nie napisze. A stąd Incognito wujzboj napisał(a): rafal3006 napisał(a): Czyli determinizm jest wtedy gdy Bóg wie co uczyni człowiek nawet w najblizszej minucie, bo jeśli wie, to człowiek musi to zrobić i nie ma wyboru.
Determinizm jest także wtedy, gdy Bóg czyta w naszych myślach, a jego wiedza wyprzedza nasze myśli.
Czy zgodzisz się z tym ? Tak. p-n napisał(a): Absolutna wszechwiedza wyklucza jakiekolwiek działanie i podejmowanie decyzji. Tak.
Zatem ja i Zbój twierdzimy, że jesli Bóg zna naszą przyszłość, to swiat jest zdeterminowany, czyli wolna wola, zatem kara i nagroda, jest picem ... i nie potrzebna nam do tego żadna wszechmoc 
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Śr sie 09, 2006 19:41 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Zatem ja i Zbój twierdzimy, że jesli Bóg zna naszą przyszłość, to swiat jest zdeterminowany, czyli wolna wola, zatem kara i nagroda, jest picem ... i nie potrzebna nam do tego żadna wszechmoc
To w jaki sposob ta kara i nagroda mialaby sie wykonac jesli nie jest do tego potrzebna wszechmoc ?
|
Śr sie 09, 2006 19:44 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Rafal Ty piszac to z punktu widzenia Boga rozumujesz mniej wiecej w taki sposob jak mrowka ktora marzy aby byc czlowiekiem
Siedzi sobie taka mrowka i marzy jak to jest byc czlowiekiem. Mialabym duuuzo trway , wlasciwie bez ograniczen..caly ogrod i to duze drzewo byloby moje. Nie balabym sie zadnych os , szerszeni ani nawet zab ....poruszalabym sie bardzo szybko.....taaa........i na tym polega cale bycie czlowiekiem
Gabrielu, ja może jestem mrówka, ale kim ty jestes skoro nie rozumiesz tego co niżej pisze
Sęk w tym, że nikt nie wie co wszechwiedza absolutna wie, zaś modlitwy o cokolwiek sprzecznego z wiedza absolutną nie mają sensu
Sęk w tym, że modlitwy o to co wszechwiedza absolutna wie tez nie mają sensu, bo to musi sie stać bez wzgledu na modlitwy.
Z tym sie chyba zgodzisz
No i jak Gabrielu, maja sens modlitwy do wszechwiedzy absolutnej, czy nie
Czekam na odpowiedź Gabrielu 
|
Śr sie 09, 2006 19:48 |
|
|
|
 |
Incognito
|
Jeśli wujzboj rzeczywiście zgodził się z tym co napisał p-n, dowodziłoby to jedynie tego, że jest osobą mniej rozsądną niż myślałem. Niczego więcej.
_________________ Opuściłem forum wiara.pl i mój profil czeka na usunięcie.
Pożegnanie jest tutaj
|
Śr sie 09, 2006 19:48 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Cytuj: Zatem ja i Zbój twierdzimy, że jesli Bóg zna naszą przyszłość, to swiat jest zdeterminowany, czyli wolna wola, zatem kara i nagroda, jest picem ... i nie potrzebna nam do tego żadna wszechmoc To w jaki sposob ta kara i nagroda mialaby sie wykonac jesli nie jest do tego potrzebna wszechmoc ?
Tu chodzi o wolna wolę, a nie żadną wszechmoc
Bóg zna przyszlość, to determinuje ... i wolna wola jest picem - to jest nasze stanowisko ze zbójem, masz to wyżej na piśmie 
|
Śr sie 09, 2006 19:50 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Sęk w tym, że modlitwy o to co wszechwiedza absolutna wie tez nie mają sensu, bo to musi sie stać bez wzgledu na modlitwy.
Z tym sie chyba zgodzisz
No i jak Gabrielu, maja sens modlitwy do wszechwiedzy absolutnej, czy nie
A wiec, tak ..cos sie musi stac....tylko jako czlowiek nie wiem co
A poniewaz nie wiem co sie stanie prosze Boga aby mi pomogl aby nie stalo sie to najgorsze..czyli abym nie wyladowal w piekle.....proste
A czy Bog wie to czy nie wie czy bede w piekle czy nie ....to dla mnie nie ma zadnego znaczenia ...dla mnie wazne jest tylko jedno ! ABYM NIE WYLADOWAL W PIEKLE 
|
Śr sie 09, 2006 19:52 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Bóg zna przyszlość, to determinuje
W jaki sposob determinuje ja ?
Determinuje to jest czasownik, a czasownik to czynnosc o ile znam gramatyke jezyka polskiego
Wiec w jaki sposob ta czynnosc przebiega bez uzycia sily fizycznej skadkolwiek  ???????
|
Śr sie 09, 2006 20:00 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Cytuj: Sęk w tym, że modlitwy o to co wszechwiedza absolutna wie tez nie mają sensu, bo to musi sie stać bez wzgledu na modlitwy.
Z tym sie chyba zgodzisz
No i jak Gabrielu, maja sens modlitwy do wszechwiedzy absolutnej, czy nie A wiec, tak ..cos sie musi stac....tylko jako czlowiek nie wiem co  A poniewaz nie wiem co sie stanie prosze Boga aby mi pomogl aby nie stalo sie to najgorsze..czyli abym nie wyladowal w piekle.....proste A czy Bog wie to czy nie wie czy bede w piekle czy nie ....to dla mnie nie ma zadnego znaczenia ...dla mnie wazne jest tylko jedno ! ABYM NIE WYLADOWAL W PIEKLE 
Ależ Gabrielu, pomyśl trochę, zostawmy to piekło.
Teoretycznie wydarzyc się może tylko i wyłacznie coś zgodnego z wiedza absolutną, albo coś z nia niezgodnego.
Nie ma innych możliwości nawet w Boskiej logice
Sęk w tym, że nikt nie wie co wszechwiedza absolutna wie, zaś modlitwy o cokolwiek sprzecznego z wiedza absolutną nie mają sensu
Sęk w tym, że modlitwy o to co wszechwiedza absolutna wie tez nie mają sensu, bo to musi sie stać bez wzgledu na modlitwy.
Z tym sie chyba zgodzisz
Proszę o odpowiedź:
A. Modlitwy do wiedzy absolutnej maja sens
B. Modlitwy do wiedzy absolutnej nie maja sensu
Tylko nie mów, ze nie wiesz 
|
Śr sie 09, 2006 20:06 |
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): Cytuj: Sęk w tym, że modlitwy o to co wszechwiedza absolutna wie tez nie mają sensu, bo to musi sie stać bez wzgledu na modlitwy.
Z tym sie chyba zgodzisz
No i jak Gabrielu, maja sens modlitwy do wszechwiedzy absolutnej, czy nie A wiec, tak ..cos sie musi stac....tylko jako czlowiek nie wiem co  A poniewaz nie wiem co sie stanie prosze Boga aby mi pomogl aby nie stalo sie to najgorsze..czyli abym nie wyladowal w piekle.....proste A czy Bog wie to czy nie wie czy bede w piekle czy nie ....to dla mnie nie ma zadnego znaczenia ...dla mnie wazne jest tylko jedno ! ABYM NIE WYLADOWAL W PIEKLE  Ależ Gabrielu, pomyśl trochę, zostawmy to piekło. Teoretycznie wydarzyc się może tylko i wyłacznie coś zgodnego z wiedza absolutną, albo coś z nia niezgodnego. Nie ma innych możliwości nawet w Boskiej logice Sęk w tym, że nikt nie wie co wszechwiedza absolutna wie, zaś modlitwy o cokolwiek sprzecznego z wiedza absolutną nie mają sensu Sęk w tym, że modlitwy o to co wszechwiedza absolutna wie tez nie mają sensu, bo to musi sie stać bez wzgledu na modlitwy. Z tym sie chyba zgodzisz Proszę o odpowiedź: A. Modlitwy do wiedzy absolutnej maja sens B. Modlitwy do wiedzy absolutnej nie maja sensu Tylko nie mów, ze nie wiesz 
Oczywiscie ze maja sens dlatego ze nie wiesz co sie stanie i liczysz na pomoc wiedzy absolutnej ze nie stanie sie to najgorsze
Mozesz oczywiscie zakladac ze nie stanie sie to najgorsze bez modlitwy , ale takiej pewnosci nie masz ..wiec wracamy do punktu wyjscia 
|
Śr sie 09, 2006 20:10 |
|
 |
rafal3006
|
Przeczytaj jeszcze raz Gabrielu i pomysl logicznie.
Są bez sensu, bo absolutna wszechwiedza nie może zmienic swego zdania. Stać sie może tylko i wyłacznie to co wszechwiedza absolutna wie i twoje modlitwy maja totalnie zerowe znaczenie , i jest tutaj absolutnie bez znaczenia czy ty wierzysz w ich skutecznośc czy nie
To wynika z logili ludzkiej, Boskiej, a nawed logiki przedszkolaka 
|
Śr sie 09, 2006 20:22 |
|
 |
rafal3006
|
Skończmy z tym piekłem, myliłem sie bo jestem człowiekiem ... Gabriel pójdzie na 100% do nieba, koniec i kropka.
|
Śr sie 09, 2006 20:25 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Są bez sensu, bo absolutna wszechwiedza nie może zmienic swego zdania
1 Ty zakladasz ze co ma sie stac to sie stanie..dobrze ( logiczne )
2 Ja zakladam ze wieksze prawdopodobienstwo jest ze nie stanie sie to najgorsze ..jesli bede prosil o pomoc Boga niz jesli ta pomoc odrzuce ( logiczne ? )
Czy moje zdanie numer 2 jest pozbawione logiki ?
|
Śr sie 09, 2006 20:28 |
|
 |
rafal3006
|
Ja nie zakładam, że co sie ma stac to sie stanie. Ja mam absolutną pewność, jako człowiek  ! , że teoretycznie stać sie moze tylko i wyłacznie coś zgodnego z wszechwiedzą absolutną, albo coś z nia niezgodnego.
Jak się ma twoje prawdopodobieństwo do absolutnej pewności mojej i Boga ?
Z punktu logiki ludzkiej i Boskiej modlitwy nie maja sensu, z punktu widzenia logiki wierzacego tak, ale to wiara że ziemia jest płaska ....
|
Śr sie 09, 2006 20:43 |
|
|
|