Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Następna strona
 dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia 
Autor Wiadomość

... a skąd ta pewnośc, skoro np. Zbój i ja twierdzimy zupełnie co innego.

Stąd ta pewność, że gabriel już to kilka razy tłumaczył, a ty się pytasz wciąż i wciąż jakby ci się mózg zaciął.
Za Zbója się nie wypowiadaj, nie uwierzę że on mógłby się pokusić o utożsamianie wszechwiedzy z oddziaływaniem dopóki sam mi tego nie napisze.

Śr sie 09, 2006 19:30

Rafal Ty piszac to z punktu widzenia Boga rozumujesz mniej wiecej w taki sposob jak mrowka ktora marzy aby byc czlowiekiem

Siedzi sobie taka mrowka i marzy jak to jest byc czlowiekiem.
Mialabym duuuzo trway , wlasciwie bez ograniczen..caly ogrod i to duze drzewo byloby moje.
Nie balabym sie zadnych os , szerszeni ani nawet zab ....poruszalabym sie bardzo szybko.....taaa........i na tym polega cale bycie czlowiekiem

Śr sie 09, 2006 19:36

rafal3006 napisał(a):
... a skąd ta pewnośc, skoro np. Zbój i ja twierdzimy zupełnie co innego.

Stąd ta pewność, że gabriel już to kilka razy tłumaczył, a ty się pytasz wciąż i wciąż jakby ci się mózg zaciął.
Za Zbója się nie wypowiadaj, nie uwierzę że on mógłby się pokusić o utożsamianie wszechwiedzy z oddziaływaniem dopóki sam mi tego nie napisze.

A stąd Incognito

wujzboj napisał(a):
rafal3006 napisał(a):
Czyli determinizm jest wtedy gdy Bóg wie co uczyni człowiek nawet w najblizszej minucie, bo jeśli wie, to człowiek musi to zrobić i nie ma wyboru.

Determinizm jest także wtedy, gdy Bóg czyta w naszych myślach, a jego wiedza wyprzedza nasze myśli.

Czy zgodzisz się z tym ?

Tak.

p-n napisał(a):
Absolutna wszechwiedza wyklucza jakiekolwiek działanie i podejmowanie decyzji.

Tak.

Zatem ja i Zbój twierdzimy, że jesli Bóg zna naszą przyszłość, to swiat jest zdeterminowany, czyli wolna wola, zatem kara i nagroda, jest picem ... i nie potrzebna nam do tego żadna wszechmoc :D

Śr sie 09, 2006 19:41

Zatem ja i Zbój twierdzimy, że jesli Bóg zna naszą przyszłość, to swiat jest zdeterminowany, czyli wolna wola, zatem kara i nagroda, jest picem ... i nie potrzebna nam do tego żadna wszechmoc

To w jaki sposob ta kara i nagroda mialaby sie wykonac jesli nie jest do tego potrzebna wszechmoc ?

Śr sie 09, 2006 19:44

Rafal Ty piszac to z punktu widzenia Boga rozumujesz mniej wiecej w taki sposob jak mrowka ktora marzy aby byc czlowiekiem

Siedzi sobie taka mrowka i marzy jak to jest byc czlowiekiem.
Mialabym duuuzo trway , wlasciwie bez ograniczen..caly ogrod i to duze drzewo byloby moje.
Nie balabym sie zadnych os , szerszeni ani nawet zab ....poruszalabym sie bardzo szybko.....taaa........i na tym polega cale bycie czlowiekiem

Gabrielu, ja może jestem mrówka, ale kim ty jestes skoro nie rozumiesz tego co niżej pisze :D

Sęk w tym, że nikt nie wie co wszechwiedza absolutna wie, zaś modlitwy o cokolwiek sprzecznego z wiedza absolutną nie mają sensu :D

Sęk w tym, że modlitwy o to co wszechwiedza absolutna wie tez nie mają sensu, bo to musi sie stać bez wzgledu na modlitwy.

Z tym sie chyba zgodzisz :D

No i jak Gabrielu, maja sens modlitwy do wszechwiedzy absolutnej, czy nie :D

Czekam na odpowiedź Gabrielu :D

Śr sie 09, 2006 19:48

Jeśli wujzboj rzeczywiście zgodził się z tym co napisał p-n, dowodziłoby to jedynie tego, że jest osobą mniej rozsądną niż myślałem. Niczego więcej.

Śr sie 09, 2006 19:48

Cytuj:
Zatem ja i Zbój twierdzimy, że jesli Bóg zna naszą przyszłość, to swiat jest zdeterminowany, czyli wolna wola, zatem kara i nagroda, jest picem ... i nie potrzebna nam do tego żadna wszechmoc

To w jaki sposob ta kara i nagroda mialaby sie wykonac jesli nie jest do tego potrzebna wszechmoc ?

Tu chodzi o wolna wolę, a nie żadną wszechmoc :D

Bóg zna przyszlość, to determinuje ... i wolna wola jest picem - to jest nasze stanowisko ze zbójem, masz to wyżej na piśmie :D

Śr sie 09, 2006 19:50

Sęk w tym, że modlitwy o to co wszechwiedza absolutna wie tez nie mają sensu, bo to musi sie stać bez wzgledu na modlitwy.

Z tym sie chyba zgodzisz

No i jak Gabrielu, maja sens modlitwy do wszechwiedzy absolutnej, czy nie

A wiec, tak ..cos sie musi stac....tylko jako czlowiek nie wiem co :)
A poniewaz nie wiem co sie stanie prosze Boga aby mi pomogl aby nie stalo sie to najgorsze..czyli abym nie wyladowal w piekle.....proste

A czy Bog wie to czy nie wie czy bede w piekle czy nie ....to dla mnie nie ma zadnego znaczenia ...dla mnie wazne jest tylko jedno ! ABYM NIE WYLADOWAL W PIEKLE !!

Śr sie 09, 2006 19:52

Bóg zna przyszlość, to determinuje

W jaki sposob determinuje ja ?
Determinuje to jest czasownik, a czasownik to czynnosc o ile znam gramatyke jezyka polskiego

Wiec w jaki sposob ta czynnosc przebiega bez uzycia sily fizycznej skadkolwiek ?????????

Śr sie 09, 2006 20:00

Cytuj:

Z tym sie chyba zgodzisz

A poniewaz nie wiem co sie stanie prosze Boga aby mi pomogl aby nie stalo sie to najgorsze..czyli abym nie wyladowal w piekle.....proste

A czy Bog wie to czy nie wie czy bede w piekle czy nie ....to dla mnie nie ma zadnego znaczenia ...dla mnie wazne jest tylko jedno ! ABYM NIE WYLADOWAL W PIEKLE !!

Ależ Gabrielu, pomyśl trochę, zostawmy to piekło.

Teoretycznie wydarzyc się może tylko i wyłacznie coś zgodnego z wiedza absolutną, albo coś z nia niezgodnego.

Nie ma innych możliwości nawet w Boskiej logice :D

Sęk w tym, że nikt nie wie co wszechwiedza absolutna wie, zaś modlitwy o cokolwiek sprzecznego z wiedza absolutną nie mają sensu

Proszę o odpowiedź:

A. Modlitwy do wiedzy absolutnej maja sens
B. Modlitwy do wiedzy absolutnej nie maja sensu

Tylko nie mów, ze nie wiesz :D

Śr sie 09, 2006 20:06

gabriel napisał(a):
Cytuj:

Z tym sie chyba zgodzisz

Ależ Gabrielu, pomyśl trochę, zostawmy to piekło.

Teoretycznie wydarzyc się może tylko i wyłacznie coś zgodnego z wiedza absolutną, albo coś z nia niezgodnego.

Nie ma innych możliwości nawet w Boskiej logice :D

Sęk w tym, że nikt nie wie co wszechwiedza absolutna wie, zaś modlitwy o cokolwiek sprzecznego z wiedza absolutną nie mają sensu

Proszę o odpowiedź:

A. Modlitwy do wiedzy absolutnej maja sens
B. Modlitwy do wiedzy absolutnej nie maja sensu

Tylko nie mów, ze nie wiesz :D

Oczywiscie ze maja sens dlatego ze nie wiesz co sie stanie i liczysz na pomoc wiedzy absolutnej ze nie stanie sie to najgorsze

Mozesz oczywiscie zakladac ze nie stanie sie to najgorsze bez modlitwy , ale takiej pewnosci nie masz ..wiec wracamy do punktu wyjscia :)

Śr sie 09, 2006 20:10

Przeczytaj jeszcze raz Gabrielu i pomysl logicznie.

Są bez sensu, bo absolutna wszechwiedza nie może zmienic swego zdania. Stać sie może tylko i wyłacznie to co wszechwiedza absolutna wie i twoje modlitwy maja totalnie zerowe znaczenie , i jest tutaj absolutnie bez znaczenia czy ty wierzysz w ich skutecznośc czy nie :o

To wynika z logili ludzkiej, Boskiej, a nawed logiki przedszkolaka :D

Śr sie 09, 2006 20:22

Skończmy z tym piekłem, myliłem sie bo jestem człowiekiem ... Gabriel pójdzie na 100% do nieba, koniec i kropka.

Śr sie 09, 2006 20:25

Są bez sensu, bo absolutna wszechwiedza nie może zmienic swego zdania

1 Ty zakladasz ze co ma sie stac to sie stanie..dobrze ( logiczne )

2 Ja zakladam ze wieksze prawdopodobienstwo jest ze nie stanie sie to najgorsze ..jesli bede prosil o pomoc Boga niz jesli ta pomoc odrzuce ( logiczne ? )

Czy moje zdanie numer 2 jest pozbawione logiki ?

Śr sie 09, 2006 20:28

Ja nie zakładam, że co sie ma stac to sie stanie. Ja mam absolutną pewność, jako człowiek !!! , że teoretycznie stać sie moze tylko i wyłacznie coś zgodnego z wszechwiedzą absolutną, albo coś z nia niezgodnego.

Jak się ma twoje prawdopodobieństwo do absolutnej pewności mojej i Boga ?

Z punktu logiki ludzkiej i Boskiej modlitwy nie maja sensu, z punktu widzenia logiki wierzacego tak, ale to wiara że ziemia jest płaska ....

Śr sie 09, 2006 20:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 444 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Następna strona