Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy wtrącanie się Kościoła w prawo państwowe ma sens?
Elbrus napisał(a): Jeśli Polacy nie mogą liczyć na PWN, to gdzie mogą dowiedzieć się obiektywnej prawdy? Nie wiem i nie do mnie ta pretensja. Cytuj: Powiedz nam więc, czy są jakieś założenia lewicowe, które nie są złe Może sa - ja takich nie znam. Cytuj: Jeśli nie umiesz streścić tego w paru zdaniach, to może widocznie są to tylko twoje prywatne (lub także innych prawicowców) poglądy? Nie. Po prostu nie mam ambicji wypisywania tu elaboratów na tematy nie związane Cytuj: Konkrety to musi podać ktoś kto uparcie twierdzi że partia socjalistyczna jest prawicowa. No dobrze. Uznajmy że nie była (na pewno nie w pełni) prawicowa, ale była faszyzująca, zgodzisz się?[/quote][/quote]Oczywiście że tak - przeciez nazizm wyrósł z faszyzmu. Cytuj: Czy faszyzm był prawicowy, a jeśli nie to jakie miał elementy wspólne (jeśli miał) ? Nie miał. Był może bardziej jeszcze lewicowy niż nazizm/ Zamieniono w propagandzie "nazizm" na "faszyzm" nei dlatego jakoby faszyzm był bardziej prawicowy, tylko dlatego że już w słowie "nazizm" jest "socjalizm" ("nazizm" to skrót od "narodowy socjalizm"). Cytuj: Czy może ciągle będziesz jak mantrę powtarzał: Faszyzm był we Włoszech, bo w Niemczech.... Oczywiście że tak. Tak jak maoizm był w Chinach, nie w np. Rosji (mimo podobieństw). Cytuj: Przy tak ciasnych definicjach nie bylibyśmy w stanie porównać żadnego systemu z konkretną sytuacją polityczną, Przeciwnie - rozmycie pojęć i definicji uniemożliwia jakąkolwiek klasyfikację. bo równie dobrze moglibyśmy zaprzeczać, że: Cytuj: - we Włoszech nie było faszyzmu, tylko mussolinizm, Nie. Mussolinizm to rodzaj faszyzmu. Cytuj: - w Niemczech nie było ani antysemityzmu, ani autorytaryzmu, tylko hitleryzm, Nie. To tak jakbyś napisał "w Warszawie są ulice, a nie wieżowce". Cytuj: a właściwie nie! to nie ideologia Hitlera, bo Hitler tylko ściągnął pomysł od Nietzschego; w Niemczech nie było ani socjalizmu, ani hitleryzmu - tam panował nietzscheanizm, - w Rosji nie było komunizmu tylko stalinizm (dzisiaj jest putinizm), - w Polsce nie było socjalizmu tylko PeZetPeeRyzm, - w Rumunii nie było totalitaryzmu tylko czauczeskizm, itd. Podobnie jak wyżej. Faszyzm i Nazizm to dwa pokrewne, ale jednak różne -zmy (zresztą oba skrajnie lewicowe). Cytuj: Marek MRB napisał(a): Komunistyczna Rosja jak najbardziej była lewicą - wbrew współczesnej propagandzie lewicowej. A jeśli uznamy, że w Rosji rządziła lewica, czy wtedy skreślisz nas ze swojej czarnej listy propagandystów? Ja nie twierdzę że jesteście propagandystami, tylko że ulegacie propagandzie. Cytuj: Marek MRB napisał(a): niedobrze mi się robi jak słyszę tę głupotę "marksizm dobry, tylko został wypaczony" Bo twoim zdaniem komunistyczna Rosja była marksizmem książkowym? Niedokończonym, ale książkowym. Czytałeś "klasyków" ? Cytuj: Czy twoim zdaniem komunizm jest jeden, czy komunizmów jest wiele? Czy komunizmy mogą się różnić? Oczywiście. Ale nei na tryle by któryś był dobry. Cytuj: Czy (twoim zdaniem) makiawelizm lub utopizm były realizowane w praktyce? Jeśli tak, to podaj przykłady. Mieszasz techniologie sprawowania władzy z ideologiami. Nie dogadamy sie w ten sposób Cytuj: A w Polsce - jaka jest sytuacja polityczna? Czy PO jest liberalna czy liberalizm wypacza? PO jest lewicowa zarówno w gospodarce jak i w sferze społecznej. PiS niestety też, ale mniej. Cytuj: est (chociaż trochę) konserwatywna, czy konserwatyzm wypacza? Konserwatywna ? PO ?!!! Chyba w tym sensie że zatrudnia na wysokich stanowiskach "konserwy" SB-cji 
|
Cz paź 28, 2010 9:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
DObra, dziś mam dużo pracy i nie mam czasu na ping-pong. Jeżeli twierdzicie że Narodowo SOCJALISTYCZNA Partia Robotnicza Niemiec (NSDAP) była... prawicowa to podajcie jakieś symptomy tej prawicowości (poza hasłem z PWN, przepisywanym zapewne od lat 70-tych.
A jak twierdzicie że silna władza to prawica a anarchia to lewica to powiedcie w jakim kraju lewicowym jest owa "słaba władza". Jak dam radę, odpisze krótko po południu.
|
Cz paź 28, 2010 9:22 |
|
 |
Elbrus
|
Marek MRB napisał(a): Cytuj: A w Polsce - jaka jest sytuacja polityczna? Czy PO jest liberalna czy liberalizm wypacza? PO jest lewicowa zarówno w gospodarce jak i w sferze społecznej. PiS niestety też, ale mniej. Marek MRB napisał(a): Cytuj: Powiedz nam więc, czy są jakieś założenia lewicowe, które nie są złe Może sa - ja takich nie znam. A co z lewicowymi założeniami PiSu ( solidarne państwo). Czy są to pozytywne czy negatywne założenia? A może te założenia nie są wcale lewicowe? Zawłaszczone? Marek MRB napisał(a): Cytuj: Jeśli nie umiesz streścić tego w paru zdaniach, to może widocznie są to tylko twoje prywatne (lub także innych prawicowców) poglądy? Nie. Po prostu nie mam ambicji wypisywania tu elaboratów na tematy nie związane. Marek MRB napisał(a): Cytuj: Jeśli Polacy nie mogą liczyć na PWN, to gdzie mogą dowiedzieć się obiektywnej prawdy? Nie wiem i nie do mnie ta pretensja. Jak to dobrze, że Prawdziwi Prawicowcy poprzestają tylko na słowach, i nie zabierają się za "uświadamianie" młodzieży "obiektywnymi" definicjami w praktyce (na masową skalę). Marek MRB napisał(a): Oczywiście że tak - przeciez nazizm wyrósł z faszyzmu. Udało się - nazizm wyrósł z faszyzmu - konkret! Idziemy dalej. Marek MRB napisał(a): Cytuj: Przy tak ciasnych definicjach nie bylibyśmy w stanie porównać żadnego systemu z konkretną sytuacją polityczną, Przeciwnie - rozmycie pojęć i definicji uniemożliwia jakąkolwiek klasyfikację. Mamy kiełbasę, jabłka, jaja i mleko. Posegregujmy wyżej wymienione do odpowiednich grup: warzywa/owoce, nabiał, napoje. Nie pasujące do powyższych umieśćmy w grupie pieczywo. Po przeprowadzeniu prawidłowej klasyfikacji otrzymujemy: - warzywa/owoce; jabłka, //nie mamy warzyw, więc grupa jest niepełna- nabiał; mleko i jaja, - napoje; mleko , //chociaż mleko należy także do grupy 'nabiał'- pieczywo; kiełbasa. Klasyfikacja całkowicie poprawna, gdyż przyjęliśmy takie założenia, jakie przyjęliśmy, a przyjęliśmy dobre założenia, bo klasyfikacja jest poprawna. Marek MRB napisał(a): Faszyzm i Nazizm to dwa pokrewne, ale jednak różne -zmy (zresztą oba skrajnie lewicowe). W czym ów lewicowa skrajność się objawiała? W czym była podobna do innych skrajnych lewic, a w czym (jeśli) się różniła? Marek MRB napisał(a): Cytuj: Czy faszyzm był prawicowy, a jeśli nie to jakie miał elementy wspólne (jeśli miał) ? Nie miał. Był może bardziej jeszcze lewicowy niż nazizm/ Faszyzm skrajnie lewicowy?Pilnie potrzebuję wiedzy na ten temat, bo w tym miejscu mam WIELKĄ PUSTKĘ (wiedzową). Czuję się silnie zmanipulowany - jeszcze nie wiem przez kogo... Marek MRB napisał(a): Zamieniono w propagandzie "nazizm" na "faszyzm" nei dlatego jakoby faszyzm był bardziej prawicowy, tylko dlatego że już w słowie "nazizm" jest "socjalizm" ("nazizm" to skrót od "narodowy socjalizm"). Tu się paradoksalnie z tobą zgadzam - zrównywanie narodowego socjalizmu z faszyzmem jest trochę propagandowe. Jak sądzisz - dlaczego lewica (jak wcześniej pisałeś) doprowadza do takiego pomieszania pojęć? Co lewica na tym zyskuje? Marek MRB napisał(a): Czytałeś "klasyków" ? Nie i jakoś nie spieszy mi się ich czytać. //może powinienem, ale mam ciekawsze lektury do czytania Marek MRB napisał(a): Mieszasz techniologie sprawowania władzy z ideologiami. Nie dogadamy sie w ten sposób Czyli można powiedzieć, że różne ideologie mogą być podobnie wdrażane w życie (sposób sprawowania władzy), a podobne ideologie mogą być różnie prezentowane (czasem bardzo różnie); z tym się zgodzisz  Marek MRB napisał(a): Cytuj: est (chociaż trochę) konserwatywna, czy konserwatyzm wypacza? Konserwatywna ? PO ?!!! Czy ty myślisz tylko binarnie - albo silnie konserwatywna albo lewacka? Marek MRB napisał(a): Chyba w tym sensie że zatrudnia na wysokich stanowiskach "konserwy" SB-cji  Czy twoim zdaniem przeszkadza to w kierowaniu się konserwatywnymi wartościami? Jak ktoś współpracował z SB (albo nawet był w Partii), to musiał być lewicowcem? A jeśli współpracował, to do jakiej partii mógł wstąpić w ( tzw. - jedno z ulubionych słów antyokrągłostołowców) wolnej Polsce: prawicowej, lewicowej, jakiejkolwiek ? Marek MRB napisał(a): Ja nie twierdzę że jesteście propagandystami, tylko że ulegacie propagandzie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdzisław_Peszkowskihttp://www.golgotawschodu.pl/?center=zyciorysZmarł kapelan Rodzin Katyńskichhttp://www.jezuici.pl/parakow/pismo1/2008/03_04/17.htmJeniec Katynia śp. ks. Prałat Zdzisław J. Peszkowski harcerz – żołnierz – kapłan wychowawca młodzieży – twórca Fundacji „Golgota Wschodu” http://www.peszkowski.blogspot.com/http://www.radiomaryja.pl/artykuly.php?id=8108Ojciec Święty Jan Paweł II - orędownik Golgoty Wschodu Na naszej historii zaważyły dwa okrutne systemy: faszyzm, którego symbolem jest Oświęcim - Auschwitz, i stalinizm, którego symbolem jest Katyń. (ks. prałat Zdzisław J. Peszkowski, Nasz Dziennik, 2007-04-02) Biedny ksiądz prałat - tak łajdacko był manipulowany przez te wszystkie lata swojego - niełatwego przecież - życia. I co gorsza - dzieje się to nadal! Nie wybaczę tego lewicy do końca życia. 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Cz paź 28, 2010 11:09 |
|
|
|
 |
Daniel86
|
Elbrus, dzięki za linki i definicje. Walczyłeś jak lew, ale Marek MRB i tak nie zrozumie, że żadna skrajność nie jest dobra. Marek MRB napisał(a): niedobrze mi się robi jak słyszę tę głupotę "marksizm dobry, tylko został wypaczony" Tu jest zgoda, bo sam pisałem, że dobra nie jest ani skrajna lewica ani skrajna prawica. Marek MRB napisał(a): Komunistyczna Rosja jak najbardziej była lewicą - wbrew współczesnej propagandzie lewicowej. A czy ktoś kiedyś twierdził, że komunizm jest prawicowy? Marek MRB, widzę, że Ci w nawyk weszło obrażanie ludzi. Znowu użyłeś słowa "lewactwo". Ludzie mogą się mylić, ale to jeszcze nie znaczy, że mają złe intencje. Przecież nikt się nie myli celowo, a to oznacza, że nie można obrażać swoich przeciwników politycznych tylko dlatego, że mają inne poglądy niż Ty. Ty pewnie twierdzisz, że liberalizm jest prawicowy, ale weź pod uwagę, że lewica i prawica dzielą się wewnątrz siebie. Tu dobrym i konkretnym przykładem jest USA. W USA jest system dwupartyjny, więc są tylko dwie partie, ale za to o przeciwstawnych do siebie poglądach: republikanie (prawica) i demokraci (lewica). Republikanie dzielą się na konserwatystów i liberałów. To samo demokraci. Wewnątrz tych partii są jeszcze inne podziały i właśnie te podziały i system dwupartyjny rodzi potrzebę prawyborów, w których bierze udział cały naród. Czyli zanim Barack Obama został kandydatem na prezydenta, najpierw musiał zostać wybrany na niego. Dopiero potem mógł się zmierzyć z kandydatem na prezydenta republikanów, który też przecież został wybrany przez naród w prawyborach. Kandydatem republikanów był John McCain. Ty twierdzisz, że głoszenie lewicowych haseł powinno być zakazane. Więc jak to sobie wyobrażasz w krajach dwupartyjnych? Przecież dwupartyjność ma tylko wtedy sens, gdy obie partię są przeciwieństwem względem siebie. Ty się uważasz za skrajnego prawicowca, ale wątpię, byś popierał np. prawo do strzelania do gejów. Wychodzi na to, że Ty jedyny na świecie znasz prawdę o tym, co lewicowe a co prawicowe, bo tylko Ty tak uważasz. Nawet w szkole na WOS-ie tak nie nauczają, a przecież szkoła powinna być autorytetem wiedzy obiektywnej. Jezus nauczał, że nie ma wody letniej. Jest tylko zimna albo ciepła. A więc jeśli lewica i prawica to przeciwieństwa i odwrotności. Oznacza to, że jeśli anarchia i monarchia absolutna też są przeciwieństwami i to skrajnymi, to jedno jest skrajnie lewicowe a drugie skrajnie prawicowe. Pytanie: które jest które? To samo jest na osi równość-nierówność. Równość jest lewicowa, bo to przecież lewicowcy głoszą feminizm, równouprawnienie, równe prawa dla gejów, tolerancję itp. itd. Natomiast prawicowcy chcą, przywilejów dla religii przez siebie wyznawanej, antyfeminizmu, traktowania gejów jak obywateli drugiej kategorii, rasizmu itp. itd. Marek MRB, napisałeś, że "Pas biblijny" nie jest wyznacznikiem prawicowości, bo religia nie ma miejsca na osi lewica-prawica. Zgoda. Religia rzeczywiście nie ma miejsca na tej osi, bo po obu stronach są ludzie wierzący i niewierzący, ale stosunek do religii jak najbardziej jest umiejscowiony na tej osi. Fanatykami religijnymi są zawsze prawicowcy, a antyklerykałami są zawsze lewicowcy. Przecież sam przyznasz, że komuniści walczyli, a nawet nadal walczą, z religią. Co ciekawe wyznawana religia nie ma tu znaczenia, bo fanatyk islamski też jest skrajnym prawicowcem, a w opozycji do niego też stoją lewicowcy. Marek MRB, Twoja logika jest taka, że jeśli w jednym pomieszczeniu jest zimno, to znaczy, że w całym budynku też jest zimno. Oznacza to, że ani Hitler nie był prawicowcem ani Stalin lewicowcem. Tu jako ciekawskie powiem, że Stalin pozwolił na wolny rynek w Gruzji. Czy to znaczy, że wolny rynek jest lewicowy? Dobra nie jest ani skrajna lewica ani skrajna prawica, ale moim zdaniem lewica jest mniejszym złem. Dlaczego? Lepiej jest, żeby bezrobotny (potencjalny leń) dostał za duży zasiłek niż zniewolić murzynów tylko za to, że są murzynami. Lepiej jest, żeby dzieci miały za dużo praw niż żeby ich rodzice mieli prawo je bić bez żadnych ograniczeń, bo lepsze dziecko nawet najgorzej wychowane niż martwe albo kalekie. Lepiej jest przeboleć widok całujących się gejów na ulicy niż pozwolić na widok wiszących na szubienicy gejów, jak ma to miejsce w krajach muzułmańskich-skrajnie prawicowych albo zastrzelonych gejów, jak ma to miejsce wspomnianej Jamajce. Lepiej jest, żeby żadna religia nie była uprzywilejowana niż żeby karać śmiercią za odejście od islamu. Lepiej jest, żeby wyznawcy wszystkich religii mieli takie same (równe) prawa niż wydzielać inne drogi dla muzułmanów a inne dla niewiernych. Lepiej jest, żeby gospodarka była sterowana niż pozwolić na powrót Dzikiego Kapitalizmu, kiedy to ludzie umierali na ulicach z powodu braku socjalu - "Od tej pory będziecie jeść mniej, ale będą jedli wszyscy" (Fidel Castro) Oczywiście nie chcę przez to powiedzieć, że lewica jest dobra a prawica zła. Chcę powiedzieć, jak wielkie mamy szczęście, że nie musimy wybierać po między skrajnościami, bo możemy wybrać centrum, miarkowną prawicę albo umiarkowaną lewicę.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
Cz paź 28, 2010 11:47 |
|
 |
Elbrus
|
Daniel86 napisał(a): Jezus nauczał, że nie ma wody letniej. Jest tylko zimna albo ciepła. A więc jeśli lewica i prawica to przeciwieństwa i odwrotności. Jezus tak nie nauczał - nie że nie ma letnich, tylko nie warto takim być. Nieadekwatny przykład zresztą - jak sam przyznałeś, lepiej być właśnie takim centrowcem (umiarkowanym). Co do reszty zgoda.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Cz paź 28, 2010 12:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Niestety, Wasze listy sa swiadectwem jak bardzo macie namieszane w głowach. Niektóre symptomy w Waszych tekstach: - jak sa dwie przeciwne partie w USA to jedna jest lewicowa druga prawicowa (bzdura - obie są modnego typu "metro"by wziać na pokład jak najwięcej ludzi)
- jak jest kraj dwupartyjny to musi być lewica i prawica (to tak jakby mówić że są dwa różne posiłki w restauracji to skoro jeden jest miesny, drugi musi być wegetariański)
- strzelanie do gejów jako wyznacznik prawicy (choćby i skrajnej)
- "A więc jeśli lewica i prawica to przeciwieństwa i odwrotności. Oznacza to, że jeśli anarchia i monarchia absolutna też są przeciwieństwami i to skrajnymi, to jedno jest skrajnie lewicowe a drugie skrajnie prawicowe" (gdzie uczą takiej logiki ?!!!)
- Natomiast prawicowcy chcą, przywilejów dla religii (powiedz to Any Ryand
) - rasizm jako wyznacznik prawicowości , niewolenie murzynów itd(coś się komuś myli i to nieźle)
- Fanatykami religijnymi są zawsze prawicowcy (powiedz to o.Rydzykowi, zdecydowanemu lewakowi)
- "Lepiej jest, żeby gospodarka była sterowana niż pozwolić na powrót Dzikiego Kapitalizmu, kiedy to ludzie umierali na ulicach z powodu braku socjalu" ( zagadka, gdzie umarło więcej ludzi z głodu, w krajach kapitalistycznych czy socjalistycznych ? I nie mówi że to "nie był socjalizm" bo socjalizm ZAWSZE prowadzi do tych samych skutków)
- "Na naszej historii zaważyły dwa okrutne systemy: faszyzm, którego symbolem jest Oświęcim - Auschwitz, i stalinizm, którego symbolem jest Katyń. Biedny ksiądz prałat - tak łajdacko był manipulowany przez te wszystkie lata swojego - niełatwego przecież - życia. I co gorsza - dzieje się to nadal!" (Nie uczą już w szkole czytać ze zrozumieniem ? czy ks. prałat gdzieś powiedział że jeden system był socjalistyczny a drugi kapitalistyczny ? Nie, mówił po prostu o dwu systemach)
- faszyzm jako ruch prawicowy (no tu już nie wiedziałem czy śmiać się i płakać - ludzie, czytać a potem filozofować. i to czytać źródła, a nie opinie w hasłach PWN (dla ułatwienia - jakie były źródła faszyzmu ? Czemu Mussolini tak łatwo objął władzę ?)
- podobnie z nazizmem - poczytajcie jak sam się przedstawiał - jako opozycja do "bankierów"
Naprawdę, nie chce mi się z Wami gadać, bo widzę że nie przekonam. Jesli dla Was partia która nawet w nazwie ma "socjalizm" i "robotników" jest prawicowa, to choćbym tu przyprowadził Hitlera nadal będziecie się zaklinać że to "prawica". Zresztą nic dziwnego skoro "mocny rząd" kojarzycie z prawicą (ciekawe jak "niemocny rząd" lewicowy prowadziłby redystrybucję dóbr ?...), skoro wolność osobistą łączycie z lewicą (która uważa że za obywatela powinien decydowac urzędnik we wszystkim - od obowiązku ubezpieczeń po zapinanie pasów w samochodzie) to oznacza że chaos popropagandowy w Waszych głowach jest na krytycznym poziomie. Aha, nie ma znaczenia czy mówię "lewak" czy "lewicowiec" - to mniej więcej taka różnica jak bym mówił "złodziejaszek" zamiast "złodziej" - każdy lewak namawia do tego by przymusowo zabrać pracowitemu i oddać leniowi (nie mylić z prawicową pochwałą dla dobrowolnej dobroczynności) oraz by ograniczyć moją wolność i pozwolić urzędnikow decydować co zrobię z moją własnością. EOT
|
Cz paź 28, 2010 12:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli lewica wypiera się lewicy i ogłasza ją jako prawicę. Po to by usprawiedliwić się z tego co robią? Po co więc są lewicą?
|
Cz paź 28, 2010 12:59 |
|
 |
Daniel86
|
Marek MRB napisał(a): Fanatykami religijnymi są zawsze prawicowcy (powiedz to o.Rydzykowi, zdecydowanemu lewakowi) Teraz to Ty sobie żartujesz. O. Rydzyk lewicowcem? Może umiarkowanym w sprawach gospodarki ("Solidarna Polska"), ale w sprawach społecznych jest on jak najbardziej prawicowcem. Marek MRB napisał(a): Naprawdę, nie chce mi się z Wami gadać, bo widzę że nie przekonam. Jesli dla Was partia która nawet w nazwie ma "socjalizm" i "robotników" jest prawicowa, to choćbym tu przyprowadził Hitlera nadal będziecie się zaklinać że to "prawica". To do Ciebie nic nie dociera. Przecież my cały czas piszemy, że lewicowość w jednej sprawie nie czyni człowieka lewicowcem. Tak samo jak jedno zimne pomieszczenie nie czyni zimnym cały budynek. Marek MRB napisał(a): Zresztą nic dziwnego skoro "mocny rząd" kojarzycie z prawicą (ciekawe jak "niemocny rząd" lewicowy prowadziłby redystrybucję dóbr ?...), skoro wolność osobistą łączycie z lewicą (która uważa że za obywatela powinien decydowac urzędnik we wszystkim - od obowiązku ubezpieczeń po zapinanie pasów w samochodzie) to oznacza że chaos popropagandowy w Waszych głowach jest na krytycznym poziomie. Marek MRB napisał(a): by ograniczyć moją wolność i pozwolić urzędnikow decydować co zrobię z moją własnością. Teraz to Ty ignorujesz moje słowa. Pisałem, że lewica dzieli się na liberalną i konserwatywną i to samo prawica. Wolność i jej brak lepiej jest rozpatrywać na osi liberalizm-konserwatyzm. Marek MRB napisał(a): Aha, nie ma znaczenia czy mówię "lewak" czy "lewicowiec" Ma to bardzo wielkie znaczenie, bo świadczy to o tym, że nie masz szacunku do ludzi tylko za to, że mają inne poglądy niż Ty. Czyli dzielisz ludzi na lepszych i gorszych, czyli jesteś prawicowcem. Pisałem przecież, że ludzie się mylą, ale nie mylą się celowo, a to oznacza, że również Ci, którzy się mylą, mają dobre intencje. Ty tym czasem sugerujesz, że lewicowcy są świadomi szkodliwości swoich poglądów, ale je wyznają i głoszą, by celowo zaszkodzić. Marek MRB napisał(a): każdy lewak namawia do tego by przymusowo zabrać pracowitemu i oddać leniowi To prawda, ale nie jest tak, że socjaliści chcą źle. Wręcz przeciwnie, oni chcą dobrze. Chcą, by nawet lenie mieli godziwe życie. Nie twierdzę, że socjalizm jest dobry, ale nie zarzucam socjalistom złych intencji i celowego szkodzenia, tak jak Ty to robisz. A umiarkowany socjalizm jest nawet dobry, bo nie każdy bezrobotny jest leniem, nie każdy inwalida może liczyć na rodzinę. Marek MRB, sam przyznajesz, że czytasz klasyków i na osi lewica-prawica klasyfikujesz ich po swojemu, a nie zgodnie ze szkolnymi definicjami. Jeszcze raz powtarzam. Zimny pokój nie oznacza, że w całym domu jest zimno.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
Ostatnio edytowano Cz paź 28, 2010 13:21 przez Daniel86, łącznie edytowano 2 razy
|
Cz paź 28, 2010 13:12 |
|
 |
Elbrus
|
Marek MRB napisał(a): Niestety, Wasze listy sa swiadectwem jak bardzo macie namieszane w głowach. Jakby co, będę odpowiadał za siebie i swoje słowa. //chyba że zasugerowałeś się moim zgoda w stosunku do ziele_force - nie do końca tak jest Marek MRB napisał(a): [*]strzelanie do gejów jako wyznacznik prawicy (choćby i skrajnej) Załóżmy, że jest coś takiego jak homofobia (chociaż wiem, że się z tym nie zgodzisz, ale to tylko takie założenie), to czy prawica (może tylko skrajna?) wyróżnia się (m.in.) homofobią? Marek MRB napisał(a): [*] "A więc jeśli lewica i prawica to przeciwieństwa i odwrotności. Oznacza to, że jeśli anarchia i monarchia absolutna też są przeciwieństwami i to skrajnymi, to jedno jest skrajnie lewicowe a drugie skrajnie prawicowe" (gdzie uczą takiej logiki ?!!!) Odsyłam do postów wyżej - nie odpowiedziałeś na pytanie (na wiele pytań). Marek MRB napisał(a): [*]Natomiast prawicowcy chcą, przywilejów dla religii Jaka jest twoja definicja klerykalizmu i czy może on być wyznacznikiem prawicy (na skrajnej prawicy będzie to (niech ci będzie, że nie zawsze, ale też może być) fanatyzm religijny)? Marek MRB napisał(a): [*]rasizm jako wyznacznik prawicowości , niewolenie murzynów itd(coś się komuś myli i to nieźle) Jak wyżej - pytania bez odpowiedzi. Marek MRB napisał(a): [*]Fanatykami religijnymi są zawsze prawicowcy (powiedz to o.Rydzykowi, zdecydowanemu lewakowi) W czym się ta lewackość przejawia? //nie, nie chodzi mi o socjalną (socjalistyczną) propagandę, tylko o światopogląd Marek MRB napisał(a): [*] "Na naszej historii zaważyły dwa okrutne systemy: faszyzm, którego symbolem jest Oświęcim - Auschwitz, i stalinizm, którego symbolem jest Katyń. Biedny ksiądz prałat - tak łajdacko był manipulowany przez te wszystkie lata swojego - niełatwego przecież - życia. I co gorsza - dzieje się to nadal!" (Nie uczą już w szkole czytać ze zrozumieniem ? czy ks. prałat gdzieś powiedział że jeden system był socjalistyczny a drugi kapitalistyczny ? Nie, mówił po prostu o dwu systemach) Dlaczego wtrącasz gospodarkę wszędzie tam, gdzie o nią nie pytają? Marek MRB napisał(a): [*] faszyzm jako ruch prawicowy (no tu już nie wiedziałem czy śmiać się i płakać - ludzie, czytać a potem filozofować. i to czytać źródła, a nie opinie w hasłach PWN Czekam i czekam, czekam i czekam, i doczekać się nie mogę tych źródeł (ale nie takich, które będę musiał sam poszukać w bibliotece - najlepiej jakieś w internecie, może być skan). Marek MRB napisał(a): (dla ułatwienia - jakie były źródła faszyzmu ? Czemu Mussolini tak łatwo objął władzę ?) Ja się nie podejmuję odpowiedzi - nie wiem które opracowania są sfałszowane, a które nie. Marek MRB napisał(a): [*] podobnie z nazizmem - poczytajcie jak sam się przedstawiał - jako opozycja do "bankierów" A znasz jakieś inne wyróżniki nazizmu oprócz socjalizmu? No i ponawiam apel - odpowiedzi na pytania (w tym - co to jest socjalizm?). Marek MRB napisał(a): Naprawdę, nie chce mi się z Wami gadać, bo widzę że nie przekonam. Mmm.. a czym miałbyś przekonać? Obrażaniem? Powoływaniem się na swoje "obiektywne" racje? Ja jestem otwarty, ale niczego jak dotąd się nie dowiedziałem, oprócz tego że PWN prezentuje opinie oparte na lewicowej propagandzie. Proszę, uwierz mi - nie bądź niedowiarkiem, ale wierzącym w to, że ja chcę się tego dowiedzieć, co to jest ten nazizm oraz faszyzm (skrajna lewica), skrajna prawica (i opozycyjna do nich wszystkich konserwatywna prawica). Marek MRB napisał(a): każdy lewak namawia do tego by przymusowo zabrać pracowitemu i oddać leniowi (nie mylić z prawicową pochwałą dla dobrowolnej dobroczynności) oraz by ograniczyć moją wolność i pozwolić urzędnikow decydować co zrobię z moją własnością. Czy Prawo i Sprawiedliwość jest partią lewacką? A jeśli tak, to czy nie kłóci się to z jej konserwatywnymi założeniami? A jeśli PiS nie ma konserwatywnych założeń, to czy to oznacza, że w polskim Parlamencie mamy samych lewaków (nie wiem jak określisz PSL, który jest słabiutką siła polityczną, spółkującą przecież z lewakami) 
|
Cz paź 28, 2010 13:19 |
|
 |
ziele_force
|
Marku opowiedz nam proszę o źródłach dotyczących tego co jest prawicowe a co lewicowe. ja mogę się wesprzeć jedynie wiedzą ogólniedostępną czyt. internet (bądź co bądź dzieło lewackiej propagandy): Spotykane cechy prawicy Poniższe zestawienie cech jest jedynie poglądowym zestawieniem. Nie wszystkie poniższe cechy występują u wszystkich ugrupowań prawicowych, a także żadna z tych cech nie jest cechą wyłączną prawicy. * konserwatywny światopogląd (przywiązanie do tradycji i wybranych autorytetów), * pogląd hierarchicznie zorganizowanego społeczeństwa (sprzeciw wobec równości społecznej). * przywiązanie do własności prywatnej; często liberalizm gospodarczy, * dla "nowej" prawicy postulaty minimalizacji ingerencji państwa w różne dziedziny życia; dla prawicy "starej" szczególny szacunek dla autorytetu państwa i prawa ("państwo powinno być proste, twarde i skuteczne"), * przywiązanie do wartości religijnych, * sprzeciw wobec zmian rewolucyjnych, * sprzeciw wobec interwencjonizmu państwowego, * sprzeciw wobec rozbudowanej polityki socjalnej państwa, * prywatna służba zdrowia i edukacja, * postulaty uproszczenia systemu administracji państwowej, systemu podatkowego, * postulaty wprowadzenia ostrzejszego prawa, * sprzeciw wobec prób sztucznej regulacji rynku, * sprzeciw wobec liberalizmu społecznego i obyczajowego, * u liberalnej prawicy postulat wprowadzenia armii zawodowej, * niechęć do poprawności politycznej. * obrona suwerenności państwa. * eurosceptycyzm. * sprzeciw wobec migracji. * sprzeciw wobec ruchów LGBT i feminizmu. * antykomunizm 1. Aryjczycy 2. Fuhrer, partia, Niemcy i reszta świata, rasa panów 3. ups nie działa w wypadku NSDAP 4. o kurcze prawica stara i nowa? jedna pewnie lewacka druga też. ale ta stara to NSDAP 5.-10. nie działa 11. działa 12. nie działa 13. działa czy nie? emancypacja kobiet, eugenika czy nie ma? 14. liberalna prawica może lewacka? 15.-18. działa 19. nie wiem 20. DZIAŁA!!! 100% NSDAP lewicowa partia o prawicowych postulatach (około połowa cech się zgadza - czyżby partia metro?)  Mam wrażenie Marku jakby wszystko dookoła było dziełem lewackiej propagandy a ty jesteś ostatnią ostoją i bastionem PP (prawdziwej prawicy) i konserwatyzmu. Jak zagubiona musi się czuć latarnia światła pośród oceanów lewactwa? Moim zdaniem zarówno kapitalizm jak i komunizm na równi sa przyczyną wszelkiego zła na świecie. a konkretnie to ludzie. Szkoda, że te szkodniki nie chcą się zmienić, żeby wszędzie było dobrze...
|
Cz paź 28, 2010 13:39 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: bo socjalizm ZAWSZE prowadzi do tych samych skutków Sluchaj, rusz te swoje cztery litery pojedz po europie i zobacz jak w tych "socjalistycznych", w twoich oczach, panstwach sie zyje. Co? Ty nie bierzesz pod uwage tej "drobnej" prawdy, ze w dzisiejszych czasach, w panstwach rozwinietych NIKT nie pozwoli na wprowadzenie rzadow odpowiadajacych Twojemu przekonaniu. Ludzie sa juz za madrzy by godzic sie z rynkiem "wolnej amerykanki". Ja tez wole "glodowanie" panujace za PRL, od czasow lat 20-tych i zapasci w USA. Jako katolik powinienes pluc na prawice, bo skrajna prawica to zawsze My Polacy i oni- inni, a Ty przysiegales kochac WSZYSTKICH ludzi.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Cz paź 28, 2010 13:42 |
|
 |
Elbrus
|
Dural napisał(a): Jako katolik powinienes pluc na prawice, bo skrajna prawica to zawsze My Polacy i oni- inni, a Ty przysiegales kochac WSZYSTKICH ludzi. Tylko pamiętaj, że Marek określił o. Tadeusza Rydzyka (dzisiaj jego imieniny - wszystkiego najlepszego ojcze duchowny!) jako lewaka, czyli lewicowca. I jak tu odróżnić swego od obcego?
|
Cz paź 28, 2010 14:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Miało być EOT, ale dla ziele_force zrobię wyjątek w (złudnej być może) nadziei że tak spore zestawienie jakie zrobił coś wyjaśni (czy dobrze rozumiem że u góry miały być też cyfry a "działa, nie działa" odnosi się czy było w przypadku NSDAP ?) 1. konserwatywny światopogląd (przywiązanie do tradycji i wybranych autorytetów)Prawica : TAK NSDAP : NIENaziści chcieli zdecydowanie zrobić "nową tradycję", wypleniając tradycyjne święta łacznie z Bożym Narodzeniem itd Więcej (choć i tak niewiele - to duży temat) o tym napisałem tu http://www.analizy.biz/marek1962/kwh.pdf w rozdziale "Konflikt mistyczny" 2.pogląd hierarchicznie zorganizowanego społeczeństwa (sprzeciw wobec równości społecznej) Prawica :TAK/NIE "Tak" bo tę nierówność prawica ma za nie tylko nieuniknioną, ale i pożyteczną, "NIE" no nie jest to nierówność wobec prawa ani nawet "z urodzenia" (jak w monarchiźmie) lecz z tego co kto sobie wypracuje pracą, sprytem, oszczędnością i podejmowaniem rozsądnego ryzyka NSDAP: TAK/NIE (Tak bo wyższość rasy panów, Nie bo w ramach Niemców miała być równość - NSDAP-owcy mówili sobie "towarzyszu") 3przywiązanie do własności prywatnej; często liberalizm gospodarczy, Prawica: STANOWCZO TAKNSDAP: NIE (właściciele byli figurantami, nie mając faktycznego wpływu na swoje firmy) 4 dla "nowej" prawicy postulaty minimalizacji ingerencji państwa w różne dziedziny życia; dla prawicy "starej" szczególny szacunek dla autorytetu państwa i prawa ("państwo powinno być proste, twarde i skuteczne"), Prawica: TAK (i to bez podziału na starą i nową). Prawica zakłada państwo minimalne (czyli wtrącać się w jak najmniej rzeczy), ale twarde i skuteczne tam, gdzie się już wtrąca. Przy czym państwo w klasycznym konserwatyźmie należy rozumieć raczej jako "władza" niż w sensie narodowym. NSDAP: NIE (państwo wprawdzie było twarde, ale przede wszystkim totalitarne wtrącając się w każdy aspekt życia obywateli, łącznie z tym ile winni mieć dzieci 5przywiązanie do wartości religijnych, Prawica : RÓŻNIE (raczej do konserwatywnych wartości etycznych, bo z religią to b. różnie, podawałem już przykład Ayn Rand, ale część prawicy - np. ja - z pewnością do religii jest przywiązana) NSDAP: NIE Gwałtowne pragnienie zniszczenia religii i zastąpienia jej własną świecką parareligią (po więcej odsyłam ponownie do http://www.analizy.biz/marek1962/kwh.pdf ) 6sprzeciw wobec zmian rewolucyjnych, Prawica : TAK NSDAP : NIE, była to zdecydowanie partia rewolucyjna 7. sprzeciw wobec interwencjonizmu państwowego, Prawica: TAK NSDAP: NIE, interwencjonizm i gospodarka centralnie planowana 8.sprzeciw wobec rozbudowanej polityki socjalnej państwa, Prawica : TAK NSDAP: NIE9.prywatna służba zdrowia i edukacja, Prawica : TAK NSDAP: NIE, to wszystko pod kontrolą państwa10.postulaty uproszczenia systemu administracji państwowej, systemu podatkowego, Prawica : TAK NSDAP: Prawdę mówiąc nie wiem, podatki podnosili 11postulaty wprowadzenia ostrzejszego prawa, Prawica: TAK NSDAP: TAK12sprzeciw wobec prób sztucznej regulacji rynku, Prawica : TAK NSDAP: NIE, centralne sterowanie rynkiem 13sprzeciw wobec liberalizmu społecznego i obyczajowego, Prawica: TAK NSDAP: TAK (podobnie zresztą jak Gomółkowska Polska, Rumunia Caucesku czy ZSRR za Breżniewa) 14u liberalnej prawicy postulat wprowadzenia armii zawodowej, Prawica:TAK NSDAP:NIE, każdy Niemiec powinien składac ofiarę na ołtarzu Rzeszy 15 niechęć do poprawności politycznej. Prawica: TAK NSDAP: Nie mam pojecia, nie było wówczas tego zjawiska 16obrona suwerenności państwa. Prawica : TAK NSDAP : TAK (a kto nie ?) 17eurosceptycyzm. Prawica: TAK NSDAP: NIE, III Rzesza była próbą stworzenia zjednoczonej Europy 18sprzeciw wobec migracji. Jeżeli masz na myśli migracje przymusową Prawica: TAK ()NSDAP: NIE (przesiedlali ogromne grupy osób, podobnie zresztą jak sowiecka Rosja) Jeżeli masz na myśli migracje dobrowolną: Prawica: TAK/NIE -tak jeśli migrantom zapewnia się przywileje socjalne i jesli nie chcą się asymilować (jak np. Turkowie w Niemczech), NIE jeżeli włączają się w budowę kraju a migracja jest owocem "prawa do poszukiwania szczęścia" (jak USA), dodatkowo TAK jeśli idzie o reemigrację NSDAP: NIE jeśli idzie o przyjazd 19sprzeciw wobec ruchów LGBT i feminizmu. Prawica: TAKNSDAP: TAK (choć nie do końca, istniał swoisty feminizm związany ze "służbą niemieckich kobiet dla Ojczyzny" - coś w rodzaju naszych "kobiety na traktory") 20. antykomunizm Prawica : TAK (wróg) NSDAP:TAK (konkurencja !) Podobnie gdyby hasło brzmiało "antytrockizm" a nawet "socjaldemokracja" to obie odpowiedzi byłyby na TAK Nazizm jest - obok kambodżańskiego komunizmu agrarnego - najbardziej odrażającą formą lewactwa. Na szczęście w tej chwili grożą nam chyba tylko odmiany łagodniejsze...
Ostatnio edytowano Cz paź 28, 2010 14:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Cz paź 28, 2010 14:46 |
|
 |
Daniel86
|
Już nie chcę przekonywać Cię, Marek MRB, bo widzę, że to niemożliwe, ale jeszcze chcę dopowiedzieć jedną rzecz. Masz rację, że jeśli w restauracji są dwa dania, to te dwa dania nie muszą być przeciwstawne do siebie, ale kto powiedział, że muszą być przeciwstawne? Natomiast w dwupartyjnych krajach partie muszą być przeciwstawne do siebie, bo inaczej dwupartyjność nie będzie miała sensu. To by było jak w Polsce, gdzie podobne partie nie mają się o co kłócić, bo mają podobne poglądy, więc się kłócą na poziomie personalnym.
Widzę, że popierasz Janusza Korwin Mikkego, ale nawet on tak nie myśli jak. Oczywiście on o wiele surowiej klasyfikuje obecne partie, bo nawet umiarkowanego lewicowca nazywa komunistą, ale i tak jest to zgodne z kompasem politycznym uznawanym przez wszystkich oprócz Ciebie.
|
Cz paź 28, 2010 14:52 |
|
 |
Elbrus
|
Marek MRB napisał(a): 6 sprzeciw wobec zmian rewolucyjnych, Prawica : TAK NSDAP : NIE, była to zdecydowanie partia rewolucyjna Odnosi się to do jednego z pytań, na które nie odpowiedziałeś. Marek MRB napisał(a): 13 sprzeciw wobec liberalizmu społecznego i obyczajowego, Prawica: TAK NSDAP: TAK (podobnie zresztą jak Gomółkowska Polska, Rumunia Caucesku czy ZSRR za Breżniewa) Czy wynikało to z lewackości tej partii? Marek MRB napisał(a): 19 sprzeciw wobec ruchów LGBT i feminizmu. Prawica: TAK NSDAP: TAK (choć nie do końca, istniał swoisty feminizm związany ze "służbą niemieckich kobiet dla Ojczyzny" - coś w rodzaju naszych "kobiety na traktory") A może ten feminizm był związany z chęcią stworzenia liczniejszej armii? No i jak było z sytuacją homosiów na terenie Rzeszy i okupowanych? Niestety. Nie dowiedzieliśmy się - nie wytłumaczyłeś nam (ludziom zmanipulowanym): - co to jest faszyzm (z którego wyrósł nazizm)? //skoro to nie to samo co nazizm, to jak go rozpoznać - co to jest skrajna prawica, radykalna (reakcyjna) prawica? - co to jest nacjonalizm, skrajny nacjonalizm, szowinizm, rasizm? - stosunek faszyzmu i skrajnej prawicy do religii? //nie, nie chodzi o NSDAP, bo to nie jest (jak piszesz) ani partia faszystowska ani skrajnie prawicowa //a poza tym jest to konkretny przypadek, a //my pytamy się o szersze definicje (teoretyczne) - dlaczego ks. Peszkowski pisał o Oświęcimiu jako o symbolu systemu faszystowskiego? - czy PiS możemy nazwać lewacką partią skręcającą w prawą stronę?
|
Cz paź 28, 2010 15:10 |
|
|
|