Od kiedy jest się człowiekiem?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: aborcja- karanie matek
Soul33 napisał(a): Cytuj: człowiek jest istotą stojącą ponad krową Z jakiegoś powodu? Z powodu posiadania duszy nieśmiertelnej.
|
N kwi 24, 2011 23:37 |
|
|
|
 |
Oriflamme
Dołączył(a): Pn kwi 18, 2011 1:05 Posty: 96 Lokalizacja: Kalisz, Wielkopolskie
|
Liza napisał(a): Soul33 napisał(a): Cytuj: człowiek jest istotą stojącą ponad krową Z jakiegoś powodu? Z powodu posiadania duszy nieśmiertelnej. Tak mówi Twoja religia. A inne religie stawiają na równi zwierze z człowiekiem. Sam człowiek jest przecież zwierzęciem. Wiele zwierząt ma niesamowicie ludzkie odruchy.
|
Pn kwi 25, 2011 0:02 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Dokładnie tak. Liza napisał(a): Z powodu posiadania duszy nieśmiertelnej. Powód nielogiczny, obowiązujący tylko wierzących, czyli w sumie nic nie wart, bo nic nie wyjaśnia i nie nadaje się do przekonania nikogo innego. I twierdzę tak mimo, że jestem wierzący (mówiąc w uproszczeniu, bo pomijam moje wątpliwości). Po prostu nigdy nie uznaję argumentu "bo tak". Zresztą nawet z punktu widzenia religii, wyższość człowieka nad zwierzętami musi mieć jakiś powód. Bóg nie robi nic bez sensu. Zatem to, co odróżnia człowieka od zwierząt sprawia, że może być on "naczyniem" nieśmiertelnej duszy. Ja jednak wolałbym jakiś argument do rzeczy, a nie religijny. Poza tym zwróć uwagę na pewien absurd. Gdy człowiek umiera, jego dusza żyje nadal. Natomiast gdy zwierze umiera, umiera ono ostatecznie. Z tego by chyba wynikało, że mniejszym złem jest zabicie człowieka. Krótko mówiąc, raczej nie jest to najlepsza argumentacja 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn kwi 25, 2011 0:10 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Od kiedy jest się człowiekiem?
Cytuj: Czy pytanie nie powinno zostać inaczej sformułowane? Zasadne byłoby zapytanie o początek życia. Biorąc pod uwagę "klarowność" definicji zachodnioeuropejskich: Pojęcie życia jest trudne do zdefiniowania, dlatego nie ma dotąd jednej, powszechnie przyjętej jego definicji.proponuje pozostać w temacie właściwym.(ewentualnie otworzyć osobny temat w dziale nauka: od kiedy zaczyna sie zycie?).
|
Pn kwi 25, 2011 8:57 |
|
 |
Acro
|
Co tu dużo kombinować: życie powstało tylko raz, jakoś ponad cztery miliardy lat temu i trwa do tej pory non stop. Żaden z naszych przodków nie był ani przez moment martwy, zanim nie spłodził potomka.
Problem sie pojawia, gdy próbujemy ten ciągły, trwający miliardy lat, proces, dzielić na odcinki: do tego momentu to były zwierzęta, tu zaczyna sie Homo sapiens, od mejozy do zygoty to prawie-człowiek-ale -nie-całkiem, od zygoty to już 100% pure człowiek...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Pn kwi 25, 2011 15:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja nie mam z tym problemu. Trudno mówić o istocie ludzkiej, jeśli mamusia nie jest zdecydowana, kto będzie ojcem jej dziecka. Plemnik, który osiągnął zamierzony cel i pierwszy wniknął do komórki jajowej inicjuje kolejne życie. Urodzi się na pewno niepowtarzalny człowiek.
|
Pn kwi 25, 2011 15:40 |
|
 |
Elbrus
|
Liza napisał(a): Trudno mówić o istocie ludzkiej, jeśli mamusia nie jest zdecydowana, kto będzie ojcem jej dziecka. Komórka jajowa nie jest człowiekiem i nikt chyba tego tutaj nie postulował.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn kwi 25, 2011 18:09 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Liza napisał(a): Urodzi się na pewno niepowtarzalny człowiek. O ile w ogóle dojdzie do zagnieżdżenia zarodka w błonie śluzowej macicy. Bardzo często jednak się to nie udaje. I nikt z tego powodu nie rozpacza. Mało tego, czasem nie udaje się zajść w ciążę latami. - To jak, kochanie, zaczynamy znowu starać się o dziecko? - No nie wiem, mogła już umrzeć setka, a teraz może umrzeć kolejna... Poza tym należałoby się zastanowić, czy jeśli ktoś ma problemy z poczęciem, nie powinien się powstrzymać od wszelkich dalszych prób. Przecież to jakiś bezsens.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn kwi 25, 2011 19:07 |
|
 |
Elbrus
|
Soul33 napisał(a): Poza tym należałoby się zastanowić, czy jeśli ktoś ma problemy z poczęciem, nie powinien się powstrzymać od wszelkich dalszych prób.
Przecież to jakiś bezsens. Czasem trzeba poświęcić tysiące poczętych żyć, żeby urodziło się jedno. //byle nie z in vitro
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn kwi 25, 2011 19:22 |
|
 |
kropeczka_ns
|
nie mam oporów. Skończyłam z wyróżnieniem AM. Człowiek istnieje (tak jak inne organizmy) od poczęcia i od poczatku jest swoisty gatunkowo:)
_________________ Ania
|
Wt kwi 26, 2011 18:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja jestem prof.dr.hab biologi i piszę m.in definicje do słowników biologicznych i nie mam wątpliwości,że się mylisz...
|
Wt kwi 26, 2011 19:34 |
|
 |
Acro
|
Liza napisał(a): Ja nie mam z tym problemu. Trudno mówić o istocie ludzkiej, jeśli mamusia nie jest zdecydowana, kto będzie ojcem jej dziecka. Plemnik, który osiągnął zamierzony cel i pierwszy wniknął do komórki jajowej inicjuje kolejne życie. Urodzi się na pewno niepowtarzalny człowiek. I tak i nie. W chwili zapłodnienia plemnik inicjuje nowy etap życia, a nie nowe życie. Sam też jest żywy, podobnie jak niezapłodniona komórka jajowa. Tak całkiem z ciekawości, bez złośliwych intencji - jakiego gatunku jest ów plemnik i jajo? Czy plemnik to człowiek? Jeśli tak - to dlaczego? Jeśli nie - to dlaczego?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt kwi 26, 2011 19:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moim zdaniem przybyły nam dwa nowe organizmy tj.plemnik i kom.jajowa, których klasyfikacja biologiczna nie obejmuje( podobnie jak zygoty, zarodka i płodu) 
|
Wt kwi 26, 2011 20:13 |
|
 |
Asparagus
|
Zgadłem, że to szkolny słownik.  . apriori napisał(a): a nic takiego nie twierdzę, że istnieje tylko jedna definicja gatunku.Natomiast jeśli chodzi o biologiczną definicje gatunku "człowiek", to nie udało mi sie jak na razie znalężć innej niż morfologiczna i wcale nie jest tak że jakoś specjalnie , czy złośliwie sie przy niej upieram . Szukaj, szukaj. Cały internet stoi przed Tobą otworem... apriori napisał(a): Cytuj: Jedną z nich jest np. Biological Species Concept która określa gatunek jako wszystkie populacje, których osobniki potencjalnie mogą się ze sobą krzyżować w warunkach naturalnych i wydawać płodne potomstwo. Tutaj jeszcze należy uzupełnić pewna "lukę" że:osobniki tego samego gatunku nie moga sie krzyzowac z osobnikami innego gatunku.. Masło maślane. apriori napisał(a): Jesli chodzi o taką definicję "gatunku" to nasuwają mi się dwie wątpliwości: 1.co z osobnikami dorosłym i bezpłodnymi? 2. zarodek, płód, przecież nie mogą się jeszcze "krzyżować". Sugeruje to, że za organizm należący do danego gatunku można uznać tylko organizmy dorosłe...i znowu pozostaje "dylemat zarodka",. No i tu wchodzi logika. Skoro byłeś zarodkiem i możesz się rozmnażać z innymi Homo sapiens to jesteś Homo sapiens i Twój zarodek też był Homo sapiens. apriori napisał(a): Cytuj: Nigdzie w tych koncepcjach nie znajdziesz stwierdzenia, że przynależność do danego gatunku jest uzależniona od stopnia rozwoju organizmu danego osobnika. A może dlatego tak jest , bo to wprost wynika z tychże definicji? To wynika z założenia, że przynależność gatunkowa nie jest uzależniona od stopnia rozwoju organizmu - np. gąsienica Bielinka kapustnika jest stadium rozwoju, podobnie jak motyl, ale należą do tego samego gatunku.
|
Wt kwi 26, 2011 22:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): W chwili zapłodnienia plemnik inicjuje nowy etap życia, a nie nowe życie. Sam też jest żywy, podobnie jak niezapłodniona komórka jajowa. Tak całkiem z ciekawości, bez złośliwych intencji - jakiego gatunku jest ów plemnik i jajo? Czy plemnik to człowiek? Jeśli tak - to dlaczego? Jeśli nie - to dlaczego? Zależy jak to zdefiniujesz. Ja użyłam zaimka: ja i o człowieka chodziło...etapy wolę zaczynać od zarodka po starość. Ten podział jest czytelniejszy. Ty pogubisz się, bo nie odnajdziesz pierwszego ogniwa. Co było udokumentowanym początkiem życia? Nie zapomnij, że przed ewolucją biologiczną należy ująć też wcześniejsze. Acro mnie douczy?
|
Wt kwi 26, 2011 22:33 |
|
|
|