Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 20:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna strona
 Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga 
Autor Wiadomość

Post Re: Za i przeciw argumenty w kwestii istnienia Boga.
No tak, taki model mamy np. w Księdze Rodzaju.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn sty 04, 2016 5:35

Kiedy ja mówię o ogóle, to Ty o szczególe. Mówię o całościowym modelu Boga, który powstaje w naszych głowach, na podstawie wszystkich informacji, jakie do tej pory poznaliśmy. ST plus NT, plus milion innych informacji, które poznaliśmy. W naszych głowach dokonuje się synteza informacji, powstaje model.

Ja się nie dziwię, że początki przekazu Boga, są uproszczone i symboliczne. Jeśli chcesz przekazać komuś jakąś wiedzę, to zaczynasz od uczenia go alfabetu, kiedy jest dzieckiem. Nie stawiasz przed 7-latkiem od razu całej biblioteki do przeczytania. Dorosły a kolei przyjmuje całą tą wiedzę, a nie odrzuca jej na podstawie argumentu, że została napisana przy pomocy prymitywnego 30-to literowego alfabetu.

Pn sty 04, 2016 7:08

chwat napisał(a):
Kiedy ja mówię o ogóle, to Ty o szczególe. Mówię o całościowym modelu Boga, który powstaje w naszych głowach, na podstawie wszystkich informacji, jakie do tej pory poznaliśmy. ST plus NT, plus milion innych informacji, które poznaliśmy.

Fajnie, tylko rozmowa była o czym innym, tj. o tym, co implikuje uznanie świata za stworzony.

Pn sty 04, 2016 8:29

Zgadzam się. Dlatego nie widzę powodu przywoływania wyrywkowych fragmentów, jak Księga Rodzaju, bez kontekstu całości, którym była by cała Biblia.

Pn sty 04, 2016 9:18

W kontekście przedmiotu dyskusji w ogóle nie widzę powodu przywoływania Biblii czy innych ksiąg. Chyba, że uznamy, że tamten temat został zakończony, a teraz mowa ma być o czym innym.

Pn sty 04, 2016 9:23

Heh, też nie widzę powodu, że przywołałeś Księgę Rodzaju.
No chyba, że chodzi o nazewnictwo i Twoje wymienienie w dyskusji Księgi Rodzaju jest np. mówieniem, a moje jako kolejne nazywa się przywoływaniem. W tej sytuacji przepraszam :(

Pn sty 04, 2016 9:39

Przywołałem, bo wspomniałeś o krojonym na miarę szaraczka modelu Boga.

Pn sty 04, 2016 9:50

Rozumiem, że wymiana zdań czasem bywa zawiła, ja sam czasem pewnie też podaje myśl, nie zawsze najczytelniej jak się da.

Napisałem o uproszczonym modelu Boga, bo Ty napisałeś o nim z cechami wg. mnie typowych ludzkich słabości. Najpierw coś potrafił (więc potem już nie), mógł się zirytować, itd.
Bóg jako nadprzyrodzony fenomen, a o takim była mowa, cech takich (ułomności) nie posiada.
Wydawało mi się, że z tamtych założeń, o których mówiłem z Askatowiesz, da się wywnioskować, że cechą Boga jest dobro.

Pn sty 04, 2016 10:21

chwat napisał(a):
Bóg jako nadprzyrodzony fenomen, a o takim była mowa, cech takich (ułomności) nie posiada.

Nadprzyrodzony fenomen jak najbardziej może podsiadać ułomności, mówiliśmy zaś chyba o Stwórcy (jakimś) i o tym, co wynika z uznania jego istnienai, a nie o wyjściu od założenia, że istnieje Bóg taki, jakiego definiuje teologia, bo wtedy nie byłoby większego sensu rozprawiać o Jego cechach, skoro dane byłyby w definicji.

chwat napisał(a):
Napisałem o uproszczonym modelu Boga, bo Ty napisałeś o nim z cechami wg. mnie typowych ludzkich słabości. Najpierw coś potrafił (więc potem już nie), mógł się zirytować, itd.

Wymieniłem cechy, które jakie -wg. mnie - najbardziej może nawet posiadać istota zdolna do stworzenia światów, by wskazać, że uznanie świata za stworzony nie musi pociągac za sobą wiary w Boga, czy tym bardziej implikować uprawiania kultu.

Poza tym nawet pełnowartościowy, że tak powiem, Bóg nie musi wcale uważać za pożądane, by ludzie Go czcili.

Pn sty 04, 2016 10:35

"Nadprzyrodzony fenomen jak najbardziej może podsiadać ułomności, mówiliśmy zaś chyba o Stwórcy (jakimś) i o tym, co wynika z uznania jego istnienai, a nie o wyjściu od założenia, że istnieje Bóg taki, jakiego definiuje teologia, bo wtedy nie byłoby większego sensu rozprawiać o Jego cechach, skoro dane byłyby w definicji."

Nie widzę możliwości, żeby nadać nadprzyrodzonemu fenomenowi ułomności. Bycie istotą nadprzyrodzoną w każdym aspekcie, wyklucza istnienie wad. Sformułowanie "nadprzyrodzony" oznacza w domyśle nadprzyrodzony w pełni, a nie nadprzyrodzony częściowo.
Tak samo np. z pojęciem dobra, które użyłem - jeśli nie stosuje się dodatkowego przymiotnika, należy rozumieć je jako dobro całkowite, a nie dobro częściowe. Relatywizowanie definicji pojęć podstawowych, jest w tym momencie brnięciem w ślepą uliczkę.

"Wymieniłem cechy, które jakie -wg. mnie - najbardziej może nawet posiadać istota zdolna do stworzenia światów, by wskazać, że uznanie świata za stworzony nie musi pociągac za sobą wiary w Boga, czy tym bardziej implikować uprawiania kultu."

Nie widzę potrzeby teoretycznego uznania, żeby istota posiadająca wady, była Stwórcą świata. Wiara w taką istotę naturalnie nie miała by sensu i nie przyszło by mi nawet do głowy rozważanie czegoś takiego.

Pn sty 04, 2016 12:38

chwat napisał(a):

Nie widzę możliwości, żeby nadać nadprzyrodzonemu fenomenowi ułomności. Bycie istotą nadprzyrodzoną w każdym aspekcie, wyklucza istnienie wad.

Czyli przykładowo anioły nie są istotami pnadprzyrodzonymi?

chwat napisał(a):
Sformułowanie "nadprzyrodzony" oznacza w domyśle nadprzyrodzony w pełni, a nie nadprzyrodzony częściowo.

Powinieneś chyba sięgnąć do słownika i sprawdzić, co to słowo oznacza...

chwat napisał(a):
Nie widzę potrzeby teoretycznego uznania, żeby istota posiadająca wady, była Stwórcą świata.

W takim razie po prostu ignorujesz te logiczne możliwości, które Ci się nie podobają.

Pn sty 04, 2016 13:14

Uff, mówiliśmy o Bogu Stwórcy, jako sile nadprzyrodzonej stwarzającej świat, o zjawisku kompletnym.

Nie mówiłem i nie zamierzam mówić o aniołach jako Stwórcach, ani o innych cechach aniołów. Przynajmniej nie tym razem.

Stwórca z wadami, jest równorzędny ze stworzonym. Nie widzę celu, porównywać dwa zjawiska równe sobie. Faktycznie mi się to nie podoba, w sensie straty czasu na taką rozmowę.

Pn sty 04, 2016 14:00

W porządku, w takim razie możemy sobie te rozmowę odpuścić. Bo też i nie byłoby o czym rozprawiać, skoro wszystko, co miało być wywiedzione, zostałoby upchnięte w definicji.

chwat napisał(a):
Nie mówiłem i nie zamierzam mówić o aniołach jako Stwórcach, ani o innych cechach aniołów.

Ja też nie, wspomniałem o nich jedynie w kontekście niezgodnego z powszechnie przyjętym znaczeniem używania przez Ciebie słowa "nadprzyrodzony".

Pn sty 04, 2016 14:08

chwat napisał(a):
Uff, mówiliśmy o Bogu Stwórcy, jako sile nadprzyrodzonej stwarzającej świat, o zjawisku kompletnym.

Nie mówiłem i nie zamierzam mówić o aniołach jako Stwórcach, ani o innych cechach aniołów. Przynajmniej nie tym razem.

Stwórca z wadami, jest równorzędny ze stworzonym. Nie widzę celu, porównywać dwa zjawiska równe sobie. Faktycznie mi się to nie podoba, w sensie straty czasu na taką rozmowę.

Według twojej filozofii doskonały Stwórca powinien stwarzać tylko niedoskonałe stworzenia, a czy to nie powinno być że doskonały Stwórca tworzy jedynie doskonałe rzeczy?
Czy tak nie było by prościej?

Pn sty 04, 2016 15:20

Może akurat ja nie powiedziałem, że "doskonały Stwórca powinien stwarzać tylko niedoskonałe stworzenia", czy też odwrotnie, ale nie chce mi się już dopominać drobiazgów, bo mnie głowa rozboli. Tak czy inaczej, moim skromnym zdaniem jedno czy drugie może być warte zastanowienia.

Zresztą to chyba tzw. klasyka gatunku, pytanie czy doskonały Bóg może (w znaczeniu jest w stanie) stworzyć niedoskonałą istotę jaką jest człowiek. Czy też powinien stwarzać tylko rzeczy doskonałe? Podobnie jak inny klasyk paradoksu, czy Bóg może stworzyć kamień tak ciężki, że nie będzie mógł go podnieść?

Można by takie rozważania dodatkowo uatrakcyjnić, pojawiającą się znienacka rozterką, czy chodzi tu o Boga doskonałego, czy może niedoskonałego?

Idę na kielicha :)

Pn sty 04, 2016 15:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 591 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna strona