Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 11:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Kim naprawdę był Jezus? 
Autor Wiadomość
Post Re: Kim naprawdę był Jezus?
medieval_man napisał(a):
A tak naprawdę Wj 20, 20-21

Mojżesz rzekł do ludu: "Nie bójcie się! Bóg przybył po to, aby was doświadczyć i pobudzić do bojaźni przed sobą, żebyście nie grzeszyli". Lud stał ciągle z daleka, a Mojżesz zbliżył się do ciemnego obłoku, w którym był Bóg.

Jak już przepisujesz z jakichś bzdurnych stronek to sprawdzaj, co przepisujesz.
Swoją drogą, to doskonałe podsumowanie Twoich biblijnych ogarnięć.

Ach tak... bzdurne stronki?
Myślę, że jest wręcz odwrotnie przyjacielu.
http://tanach.leszek-kwiatkowski.eu/index-2-20.htm

No i teraz to widać pięknie, kto mataczy i gdzie tekst jest przeinaczony.
Proszę sobie porównać:
Biblia Tysiąclecia, zwana złośliwie biblią tysiąca kłamstw:
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=70&werset=8#W8
Oraz Tanach, i poprawne tłumaczenia z Hebrajskiego tak jak leci:
;)

Cz lut 04, 2016 11:14
Moderator

No cóż... skoro wolisz posługiwać się numeracją mało znanego przekładu dla celów dyskusji z ludźmi, którzy w 99,99% na świecie posługują się utrwaloną przez wieki zupełnie inną numeracją to życzę ci powodzenia w komunikowaniu się.

Cz lut 04, 2016 11:29
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):
No cóż... skoro wolisz posługiwać się numeracją mało znanego przekładu dla celów dyskusji z ludźmi, którzy w 99,99% na świecie posługują się utrwaloną przez wieki zupełnie inną numeracją to życzę ci powodzenia w komunikowaniu się.

Medieval_man, nie chcę być nie uprzejmy, mam nadzieję że to wiesz.
Ale przy powyższym przykładzie, widać jak na dłoni matactwo Biblijne.
Tanach jest tekstem źródłowym, a tłumaczenia Biblijne tylko kopiami.
Te 99.99%, to mało tego, że nie mam pojęcia jak to wyliczyć (widać jestem na to za głupi), posługuje się ustalonym matactwem w IV.w przez KRK własnie.

I o ile Twoje tłumaczenia przykazań nr 1 i 2, można jakoś zaciemnić, jak widać...
o tyle tekstu poniżej samego Dekalogu już się nie da, i dlatego został usunięty w całości.

Przez cały czas o to mi chodzi, teksty oryginalne są przeinaczane bądź zmieniane całkowicie, a samo nauczanie odbywa się z tłumaczeń "faryzeuszy".

Tanach, Wj 20. 20-21:
Biblia Tysiąclecia: Wj 20. 20-21:

Chcesz powiedzieć, że kopia jest prawidłowa, a tekst źródłowy w języku Hebrajskim jest nieważny?

"I rzekł Pan do Mojżesza: Tak powiesz do synów izraelskich: Widzieliście, że z nieba z wami mówiłem. Nie czyńcie sobie żadnych bogów obok mnie, ani bogów ze srebra, ani bogów ze złota nie czyńcie sobie. Uczynisz mi ołtarz z ziemi i ofiarujesz na nim twoje całopalenia i twoje ofiary pojednania z owiec twoich i z bydła twego. Na każdym miejscu, na którym nakażę ci wspominać imię moje, przyjdę do ciebie i będę ci błogosławił. A jeśli postawisz mi ołtarz kamienny, nie stawiaj go z kamieni ociosanych, bo gdy obrobisz je swoim dłutem, zbezcześcisz go. Nie będziesz wstępował do mojego ołtarza po stopniach, aby się tam nie odsłoniła nagość twoja."

Zatem powstaje pytanie: czy rzeczywiście chodzi tylko i inne bóstwa, czy może o bałwochwalstwo o którym wspomniałem?

Ostatnio edytowano Cz lut 04, 2016 11:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz lut 04, 2016 11:51
medieval_man napisał(a):

W zwiazku z podobnymi sytuacjami w dyskusjach forumowych, czy moglbys podac namiary (Link) do elektronicznej wersji Biblii ktora jest autoryzowana przez KRK jako oficjalna?
W obecnie dostepnych nie udaje sie znalesc adnotacji potwierdzenia przez KRK.

Jak zauwazylem i pewnie wielu innych, to czesto dyskusje opieraja sie o rozne wersje, czesto interpretacje, nie majace wiele wspolnego z KRK i powstaje zamieszanie, ktore sieje zwatpienia u slabiej wierzacych. Nazwal bym to sztuczkami szatana, ustami swoich ofiar.

Cz lut 04, 2016 11:57
Moderator

Różnica nie jest w tłumaczeniach tylko w numeracji.
To tak jakbyś mi napisał, że obwód Ziemi to 24,901.461 a nie 40 075,014 zapominając dodać, ze chodzi ci o mile a nie o kilometry.
Wystarczy, że przy podaniu siglów Wj 20, 21 podasz, o które wydanie Biblii ci chodzi, choć lepiej co do numeracji dopasować się do ogółu.
Te 99,99% to oczywiście obrazowe wyrażenie tego, że wszystkie chrześcijańskie wyznania posługują się w przybliżeniu taką samą numeracją. Z umownego podziału na księgi, rozdziały i wersety korzystamy, gdy chcemy precyzyjnie wskazać na jakiś tekst Pisma Świętego.
Ten podział został ustalony nie w IV wieku ale w wiekach XV i XVI. Dla wygody.
Skoro większość umówiła się na podział stosowany czy to w BT czy choćby BLB czy używany przez Stronga to, prośba, nie wprowadzaj nas w błąd posługując się milami zamiast kilometrami.

Cz lut 04, 2016 12:06
Zobacz profil WWW
Moim zdaniem, powyższy przykład wskazuje bardzo wyraźnie, że oddzielenie tekstu o ołtarzu jest celowe, aby kontekst wypowiedzi był zatracony.
Co w dalszej części daje KRK możliwość logicznego wyjaśnienia o usunięciu drugiego przykazania i uznanie go za rozwiniecie pierwszego, o czym pisał Medieval_man.
Wszystko w temacie.

Cz lut 04, 2016 12:09
Moderator

Whispernight napisał(a):
"I rzekł Pan do Mojżesza: Tak powiesz do synów izraelskich: Widzieliście, że z nieba z wami mówiłem. Nie czyńcie sobie żadnych bogów obok mnie, ani bogów ze srebra, ani bogów ze złota nie czyńcie sobie. Uczynisz mi ołtarz z ziemi i ofiarujesz na nim twoje całopalenia i twoje ofiary pojednania z owiec twoich i z bydła twego. Na każdym miejscu, na którym nakażę ci wspominać imię moje, przyjdę do ciebie i będę ci błogosławił. A jeśli postawisz mi ołtarz kamienny, nie stawiaj go z kamieni ociosanych, bo gdy obrobisz je swoim dłutem, zbezcześcisz go. Nie będziesz wstępował do mojego ołtarza po stopniach, aby się tam nie odsłoniła nagość twoja."

Zatem powstaje pytanie: czy rzeczywiście chodzi tylko i inne bóstwa, czy może o bałwochwalstwo o którym wspomniałem?

Oczywiście, chodzi o nieczynienie sobie wizerunków innych bóstw po to, by się im kłaniać. Jest to wyraźnie napisane w Wj 20,23 (BT i 99,99% znanych wersji Biblii na całym świecie).
Obrobienie ołtarza dłutem nie jest bałwochwalstwem (bo bałwochwalstwo to właśnie czczenie innych bóstw) tylko zbezczeszczeniem.

Cytuj:
Moim zdaniem, powyższy przykład wskazuje bardzo wyraźnie, że oddzielenie tekstu o ołtarzu jest celowe, aby kontekst wypowiedzi był zatracony.
Co w dalszej części daje KRK możliwość logicznego wyjaśnienia o usunięciu drugiego przykazania i uznanie go za rozwiniecie pierwszego, o czym pisał Medieval_man.
Wszystko w temacie.

Niestety, nie masz racji.
Tekst o ołtarzu pojawia się dopiero w wierszu 23, a tekst o bałwochwalstwie w wierszach 3-5.
Wiersze 3-5 (Nie będziesz miał cudzych bogów obok Mnie! Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył,) jak widać dotyczą jednego zakazu: zakazu czczenia innych bogów.

Cz lut 04, 2016 12:16
Zobacz profil WWW
medieval_man napisał(a):

Chodzilo mi o konkretna autoryzowana przez KRK Biblie, tak samo jak drukowane Biblie, ktore drukuja autoryzowane drukarnie, wlasnie po to aby nie bylo roznic.
W obiegu jest wiele wersji z "naciaganymi" tlumaczeniiami i interpretacja.
Numeracja to inny problem, choc takze zwiazany z myleniem wiernych, aby poddac w watpliwosc calosc Biblii.

Cz lut 04, 2016 12:17
medieval_man napisał(a):

A czego dotyczy ta numeracja, przepraszam bardzo!?

Powiem Ci, bo to nie tajemnica:
Numeracja jest odnośnikiem to tekstu Hebrajskiego, tak konkretnie, a nie powstała po to, aby sobie podzielić pismo na "numerki".
W ten sposób uzyskuje się wiarygodność przekładu, czyli konkretny tekst Hebrajski, i jego tłumaczenia.

Jak widać, Biblia Tysiąclecia jest tylko przepisaniem tłumaczenia, i nie odnosi się do tekstu źródłowego.

Przykład:

Z lewej tekst hebrajski, z prawej tekst polski... Proste?

Cz lut 04, 2016 12:22
Whisper, przestań się bawić w numerologię, czyli szukać remedium na ciemnotę w ciemnym czymś, co z rozumem ma niewiele wspólnego, jeśli cokolwiek. Przyglądając się zapodanemu przez ciebie tłumaczeniu należy stwierdzić, że przykazania od piątego do ósmego są sfałszowane, bo w oryginale było to przykazanie jedno, ergo że cały Dekalog jest sfałszowany. I tutaj dochodzimy do sedna problemu: Dekalog jest pojęciem stricte chrześcijańskim, taką podpórką do rachunku sumienia, kiedy sformułowaną, to ktoś bardziej oczytany powie. Izraelici starożytni pojęciem Dekalogu się nie posługiwali; Izraelici starożytni mieli Prawo w trzystu iluś przykazaniach, rozwleczone po calej Torze, posłgujące się np. pojęciem trądu na ścianie budynku i zapodające dokładny instruktaż, co z tym trądem robić.

To z kolei rodzi pytanie, na co właściwie Whisper nas nawraca, bo wychodzi, że na jakąś absurdalną mieszankę islamu (ZOMG, ZOMG, nie zmienisz joty w Księdze!) z judaizmem (ZOMG, ZOMG, nie zmienisz joty w Prawie!), której nikt przy zdrowych zmysłach nie praktykuje, boby we współczesnym świecie w szabas nie mógł zadzwonić (serio, serio). Co każe pochwalić katolicyzm, jako wyznanie ewoluujące i dostrajające się do coraz etyczniejszej i rozumniejszej kultury, a potępić whisperyzm, jako domagający się abdykacji z serca i rozumu, bo przecież, ZOMG, ZOMG, Pan Bóg podyktował.

Cz lut 04, 2016 12:39

Whispernight napisał(a):
1) KRK nie naucza mitologii z Biblii, tylko ze swoich własnych "opracowań", zwanych dalej katechizmem. Co widać, jak na obrazku. ;)

Oczywiście, KK nie naucza żadnej "mitologii z Biblii", tylko wiary chrześcijańskiej.

Cytuj:
Dostrzegasz ten specyficzny schizofreniczny schemat?

Nie, dostrzegam go natomiast w twoich postach.

Cytuj:
I pamiętaj, jakbyś co nie wiedział, zapytaj księdza!

Rzadko pytam księży o wiedzę, którą mogę sobie sam znaleźć w książkach.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lut 04, 2016 13:03
Moderator

Whispernight napisał(a):
A czego dotyczy ta numeracja, przepraszam bardzo!?

Powiem Ci, bo to nie tajemnica:
Numeracja jest odnośnikiem to tekstu Hebrajskiego, tak konkretnie, a nie powstała po to, aby sobie podzielić pismo na "numerki".

:facepalm

Numerację (podział) tekstów biblijnych na księgi, rozdziały i wersy wymyślono w XV-XVI wieku dla celów praktycznych.
Po to, żeby dyskusja odbywała się trochę na zasadzie:
- a co powiesz na J3,16?
- no nie, musisz uwzględnić Rdz 1,28
;-)
Zamiast posługiwania się w dyskusji długaśnymi cytatami, a potem uzyskania odpowiedzi w formie pytania: no, ale gdzie to znalazłeś?
- No przecież tam... w mojej Biblii na stronie 432 trzynasty wers od góry.
- Ale ja mam inne wydanie.
- A co mnie to obchodzi.

Numeracja nie jest żadnym odnośnikiem do tekstu hebrajskiego.
Zresztą numeracja tekstu hebrajskiego też powstała po raz pierwszy dopiero w XV wieku kiedy uczynił to Izaak Natan
http://wroclaw.biblista.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=291:kto-podzieli-bibli-na-rozdziay&catid=38:go-niedzielny

Cz lut 04, 2016 13:08
Zobacz profil WWW
Moderator

Whispernight napisał(a):
Jak widać, Biblia Tysiąclecia jest tylko przepisaniem tłumaczenia, i nie odnosi się do tekstu źródłowego.

BT jest tłumaczeniem z języków oryginalnych, a nie przepisaniem tłumaczenia.
Oczywiście, stosuje inną numerację wersów niż Kwiatkowski, ale to Kwiatkowski, ale to Kwiatkowski jest w mniejszości

Cz lut 04, 2016 13:11
Zobacz profil WWW
Whispernight napisał(a):
W ten sposób uzyskuje się wiarygodność przekładu, czyli konkretny tekst Hebrajski, i jego tłumaczenia.

Krajst... numeracja powstała po to aby uwiarygodnić przekład...

Podział na wersety tłumaczeń Biblii powstał dokładnie w takich samych celach w jakich powstawały podziały w oryginale hebrajskim (paraszot, sedarim), czyli aby czytającemu ułatwić lekturę, przeszukiwanie i odwoływanie się do konkretnych fragmentów.

edit: widzę, że medieval jednak nie wymiękł ;) Masz chłopie zdrowie, tak przy okazji :D

Cz lut 04, 2016 13:13

Whispernight napisał(a):
I o ile Twoje tłumaczenia przykazań nr 1 i 2, można jakoś zaciemnić, jak widać...
o tyle tekstu poniżej samego Dekalogu już się nie da, i dlatego został usunięty w całości.

Przez cały czas o to mi chodzi, teksty oryginalne są przeinaczane bądź zmieniane całkowicie, a samo nauczanie odbywa się z tłumaczeń "faryzeuszy".

Tanach, Wj 20. 20-21:
Biblia Tysiąclecia: Wj 20. 20-21:

Gdzie ty tu widzisz problem?
Nawet jakbyś zamienił Biblie na ten cały Tanach, to i tak wyjdzie na to samo, jakie by nie były głupoty powypisywane w tych wszystkich księgach, to przecież i tak papież za sprawą Ducha Świętego, zinterpretuje sobie to wszystko, w ten sposób jak będzie mu pasowało.
Więc na końcu i tak wyjdzie na to samo :-D

Cz lut 04, 2016 14:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona