Paradox logiczny semantyczny, omnipotencja
Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Paradox logiczny semantyczny, omnipotencja
Ale to są teorie, swobodne interpretacje. Jeśli natomiast idzie o konkrety, to w Księdze Rodzaju nie ma żadnego "zbuntowanego anioła", jest podstępne zwierzę.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr lis 15, 2017 18:33 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No wlasnie, jest podstepne zwierze, a czy rozumiesz co to okreslenie oznacza? Mi przychodza na mysl 3 znaczenia.
|
Śr lis 15, 2017 18:40 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
JedenPost napisał(a): Ale to są teorie, swobodne interpretacje. Jeśli natomiast idzie o konkrety, to w Księdze Rodzaju nie ma żadnego "zbuntowanego anioła", jest podstępne zwierzę. Biblia nie jest podręcznikiem historii, biologii, geografii ani też żadnym innym, np. Rdz 1 jest poematem.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Śr lis 15, 2017 18:46 |
|
|
|
 |
Eubulides
|
JedenPost napisał(a): Ale to są teorie, swobodne interpretacje. Jeśli natomiast idzie o konkrety, to w Księdze Rodzaju nie ma żadnego "zbuntowanego anioła", jest podstępne zwierzę. Ale za to w Księdze Apokalipsy w rozdziale dwunastym w wersie 9 mówiła o diable: Cytuj: "Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię." Diabeł według tej księgi kontynuuje na ziemi, w historii to, czego dokonał w życiu pierwszych rodziców.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Śr lis 15, 2017 19:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wydaje się, że problem istnienia dobra i zła można by rozwiązać następująco:
1. W świecie stworzonym przez Boga dobro i zło istnieje od czasu gdy pojawiły się w nim jednostki dysponujące samoświadomością, które to nadają wartość różnorakim zdarzeniom i dzielą je na te pożądane czyli dobre i niepożądane czyli złe. 2. Bóg w swojej samoświadomości istnieje poza koncepcja dobra i zła, tak samo jak istnieje poza poczuciem upływu czasu. 3. W tej sytuacji obiektywne dobro i zło nie istnieje.
|
Śr lis 15, 2017 20:14 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eubulides napisał(a): JedenPost napisał(a): Ale to są teorie, swobodne interpretacje. Jeśli natomiast idzie o konkrety, to w Księdze Rodzaju nie ma żadnego "zbuntowanego anioła", jest podstępne zwierzę. Ale za to w Księdze Apokalipsy w rozdziale dwunastym w wersie 9 mówiła o diable: Cytuj: "Wąż starodawny, który się zwie diabeł i szatan, zwodzący całą zamieszkałą ziemię." Diabeł według tej księgi kontynuuje na ziemi, w historii to, czego dokonał w życiu pierwszych rodziców. Odnoszę jednakowoż wrażenie, że człowiek, który napisał Apokalipsę, żył setki lat później niż człowiek, który spisał opowieść zamieszoną w Księdze Rodzaju. Czyli to człowiek, co napisał Apokalipsę, to nie był człowiek, co napisał Księgę Rodzaju, więc jego mniemania mają bardzo niewiele do rzeczy, delikatnie mówiąc.
|
Śr lis 15, 2017 21:00 |
|
 |
Eubulides
|
Mozna sprawe postawic w ten sposob, aczkolwiek, kiedy zakladamy, ze Bog obdarowal natchnieniem zarowno jednego autora, jak i drugiego, to interpretacja ta pozostaje sluszna. Pytanie rozbija sie wiec o to, czy osoba wierzaca moze przyjac, ze autor Apokalipsy sie myli. Raczej nie. Wiec dla nas katolikow ten waz reprezentowal zlego ducha.
|
Śr lis 15, 2017 21:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Uprasza się jednak o nieutożsamianie "natchnienia" oraz "osoby wierzącej" z katolicyzmem. Dla żydów - a oni chyba powinni mieć bardziej prawidłową interpretację religijną własnej księgi - wąż niekoniecznie musi być tym samym co w chrześcijańskiej Apokalipsie, nieprawdaż?
|
Śr lis 15, 2017 21:22 |
|
 |
Eubulides
|
Alez inni niech sobie uwazaja, co chca. Ja tu staram sie pokazac spojnosc naszego stanowiska. Niech zydzi, czy inni sobie nawet i uwazaja, ze Dobry Bog wprost stworzyl zlo, czy zlego weza. Jesli chca wpasc w logiczne sprzecznosci, to nic mi do tego  Ja zamierzam tu przedstawic spojna interpretacje zgodna z nauka katolicka. Jesli inne wyznania i religie abramiczne to nie uratuje, to trudno 
|
Śr lis 15, 2017 21:27 |
|
 |
Osiris
|
Eubulides napisał(a): Osiris[/color] stawia wyłącznie pytania. Tylko. Tymczasem, aby mnie przekonać powinien udowodnić, że Bóg nie może mieć absolutnie żadnego powodu, by zło dopuszczać. Dotychczas nie zobaczyłem nawet namiastki takiej argumentacji. A punkt wyjścia, w którym zakłada się istnienie najdoskonalszego świata nie jest dla mnie oczywisty. Nikt dotychczas nie pokazał, że jest możliwe osiągnięcie czegoś takiego. Przepraszam, że co? Ja mam udowodnić, że Bóg nie może mieć powodu aby dopuszczać zło? To jakiś żart? Może mam też udowodnić, że Boga nie ma? Pytania zadaję, ponieważ twierdzisz, że istnieje Bóg wszechmocny i miłosierny co się całkowicie rozmija z obrazem świata który rzekomo stworzył. Oczywiście wymigujesz się od odpowiedzi ( nie Ty jeden). To jest podstawowa kwestia dotycząca wiary katolickiej - nie bardzo widzę tutaj logiczną spójność.
|
Śr lis 15, 2017 21:52 |
|
 |
Eubulides
|
Pech dla Ciebie, ale dopuki nie ukazesz, ze Bog zadnego powodu w najmniejszym wypadku miec nie moze by na zlo zezwalac, to zadnej logicznej sprzecznosci nie bedzie. Chcesz odpowiedzi? To ja masz: Bog nie chce zla, jest wszechmocny, milosierny i dobry, ale ma bardo wazne powody, by zlo dopuszczac, dlatego jest.
|
Śr lis 15, 2017 22:03 |
|
 |
Osiris
|
Eubulides napisał(a): Pech dla Ciebie, ale dopuki nie ukazesz, ze Bog zadnego powodu w najmniejszym wypadku miec nie moze by na zlo zezwalac, to zadnej logicznej sprzecznosci nie bedzie. Chcesz odpowiedzi? To ja masz: Bog nie chce zla, jest wszechmocny, milosierny i dobry, ale ma bardo wazne powody, by zlo dopuszczac, dlatego jest. Jakie są te bardzo ważne powody? Twierdzisz, że istota która pozwoliła na tyle niewinnego cierpienia (któremu mogła zapobiec) może być uważana za miłosierną? Co to znaczy być miłosiernym?
|
Śr lis 15, 2017 22:29 |
|
 |
Saqura
|
Okazać łaskę zbuntowanemu( przeciw swemu celowi dla którego zaistniał)Osirisowi ...To jest miłosierdzie. 
_________________ "To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali tak jak Ja was umiłowałem" (J 15,12)
|
Śr lis 15, 2017 22:37 |
|
 |
Eubulides
|
Osiris napisał(a): Jakie są te bardzo ważne powody? A to, jakie sa Boze powody tego nie wiem. I wiedziec nie musze. To nie problem Boga, czy spojnosci wiary, ale kwestia mojej niewiedzy. Przeczytaj jeszcze raz: viewtopic.php?p=973604#p973604To nie jest problem Boga, czy spojnosci wiary.
|
Śr lis 15, 2017 22:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Osiris napisał(a): Jakie są te bardzo ważne powody? Twierdzisz, że istota która pozwoliła na tyle niewinnego cierpienia (któremu mogła zapobiec) może być uważana za miłosierną? Co to znaczy być miłosiernym? Ta kwestia została już Tobie dokładnie wytłumaczona w tym samym wątku na stronie 7.
|
Śr lis 15, 2017 23:03 |
|
|
|