Autor |
Wiadomość |
Małgosiaa
Moderator
|
 Re: Rozumowe poznanie Boga
Powyższej uwadze przeznaczony jest wątek "Uwagi tylko do moderacji" w dziale "Moderacja". Proszę wskazać konkretny post z ad personam w stosunku do Ciebie. Tu wyraźnie nazwałeś adwersarzy głupimi.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn gru 30, 2019 15:01 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Henryku- powiedz mi jak definiujesz materializm, gdyż typowe definicje to:
A- pogląd mówiący, iż istnieje tylko materia B- postawa polegająca na kierowaniu się korzyściami materialnymi
Uznałeś, za materialistów następujące osoby, które z zasady nie podchodzą ani pod definicję A ani pod definicję B.
Dorzucę jeszcze podaną przez Ciebie definicję iż jest to osoba wierząca że materia powstała bezprzyczyny ( C), choć nikogo takiego nie zmam oraz drugą jaką można wywnioskować z Twoich wypowiedzi a mianowicie, że jest to osoba wierząca iż materia istnieje od zawsze (D). Do tego dorzucę jeszcze jedną, choć jest dla mnie absurdalna iż materializm jest tożsamy z ateizmem, czyli brakiem wiary w Boga teistycznego, czyli bytu który jest osobowy, stworzył świat oraz w niego ingeruje lub szerzej brakiem wiary w istnienie jakiegokolwiek Boga oraz bogów (E).
Weźmy np. dżinistę - w jakim sensie taki człowiek jest materialistą? W której definicji?
Albo dlaczego np komunista nie może być np. chrześcijaninem?
Luter Twoim zdaniem nie był chrześcijaninem? W jakiej definicji materializmu można go uznać za materialistę?
Co do kogoś przestrzegającego Dekalogu, okazującego miłosierdzie, żyjącego minimalistycznie oraz mającego światopogląd materialistyczny to nawet jeśli uważasz, że taka osoba nie istnieje, choć nie masz na to dowodów, to jest to osoba a nie 'takie coś'. Tak się składa, że niechcący obraziłeś mojego znajomego. On serio jest wyznawcą judaizmu, przestrzega Dekalogu, natomiast jest przekonany, że zarówno Bóg jak i dusze są materialne, co biorąc pod uwagę wykształcenie fizyczne i używanie słowa materia w najszerszym znaczeniu jest całkiem logiczne. Stoczyłam z nim sporo interesujących dyskusji i pokazał mi jak problematyczne jest samo słowo: materia. Dlatego prosiłam, abyś podał na jakiej definicji się opierasz, co zapewne niechcący przeoczyłeś.
Co do drugiej osoby, którą określiłeś mianem 'takie coś' też oparłam się na konkretnej osobie...
Jak chcesz podam namiary i może udowodnisz im, że nie istnieją? Sądzę, że nie będą mieć nic przeciwko takiej rozrywce.
To jak Ty rozumiesz Dekalog nie oznacza, że jest to jedyna słuszna interpretacja, bo choćby wyznawcy judaizmu.podchodzą do niego trochę inaczej, o różnych odłamach chrześcijaństwa nie wspominając.
Teraz trudniejsza część, bo nie lubię komuś wskazywać, że po prostu nie rozumie jakiegoś pojęcia. W tym przypadku solipsyzmu. Jakiekolwiek doznania zmysłowe nie obalają tej tezy, musiałbyś najpierw wykazać istnienie zmysłów poza swoim umysłem. A aby to zrobić wpakujesz się w błędne koło. Na czym opierasz założenie, że Twoje zmysły istnieją niezależnie od umysłu?
Czym jest ból zarówno fizyczny jak i psychiczny wiem doskonale, ale co zabawne ból powstaje w umyśle, jest całkowicie subiektywny i jakby to powiedzieć... nie istnieje materialnie. Chyba, że myśli i wszelkie odczucia uznasz za materialne, ale wówczas zrobi się bardzo ciekawie, bo wówczas sny i wyobrażenia należy uznać za materialne...
Henryk: Czy jeśli napiszę iż moim zdaniem Twoje poglądy są absurdalne, nielogiczne i skrajnie zero-jedynkowe to obrażam Ciebie czy jedynie wyrażam swoją opinię o Twoich poglądach? Za to nazwanie ludzi, z którymi lubię dyskutować 'takie coś' oraz to co napisałeś do Ergo i Kozioła, gdzie aluzja jest jednoznaczna, uważasz za godne chrzescijanina za którego z tego co rozumiem się uważasz?
Jakie Twoim zdaniem trzeba spełnić warunki aby być chrześcijaninem? O to pytałam już wcześniej, ale zapewne Ci umknęło. Dyskusja na temat definicji chrześcijaństwa na forum się toczyła i wykazała spore rozbieżności poglądów, więc będę wdzięczna gdy podzielisz się swoją, szczególnie iż z tego co rozumiem Lutra nie uznajesz, za chrześcijanina.
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Pn gru 30, 2019 15:07 |
|
 |
Henryk
|
IrciaLilith Wybacz, pisałem odpowiedź przeszło pół godziny i mi ją skasowało, a teraz już drugie półgodziny mam perypetie z moderatorem. Spróbuję odpowiedzieć później.
|
Pn gru 30, 2019 17:48 |
|
|
|
 |
IrciaLilith
|
Mi się nie śpieszy i nie licz, że tak łatwo mnie urazić, abym miała co wybaczać. Dla mnie Twoje poglądy są zwyczajnie interesujące
_________________ 'Ja' to tylko zaimek wygodny w konwersacji ;)
Nazwanie czegoś/kogoś głupim lub mądrym, dobrym lub złym, prawdziwym czy fałszywym, itd, nie ma na to wpływu, tylko na to jak to subiektywnie odbieramy i jak to odbiorą inni...
|
Pn gru 30, 2019 18:04 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Henryk napisał(a): IrciaLilith Wybacz, pisałem odpowiedź przeszło pół godziny i mi ją skasowało, a teraz już drugie półgodziny mam perypetie z moderatorem. Spróbuję odpowiedzieć później. Perypetie, to możesz dopiero mieć  Moje uwagi dotyczą kwestii technicznych dotyczących cytowania. Jak się nauczysz tej sztuki, nie będzie perypetii 
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
Pn gru 30, 2019 18:48 |
|
|
|
 |
Henryk
|
No biedronko! Bo Ci kropki policzę!
Ircia! Znowu mnie w czasie pisania tekstu wylogowało i straciłem drugi tekst. Co jest grane? Jutro Ci napiszę
EDIT: Scalono posty. Czy podczas logowania zaznaczasz opcję "zapamiętaj mnie"? Jeżeli nie, możliwe że tu tkwi przyczyna. MH
|
Pn gru 30, 2019 19:41 |
|
 |
Dafnex
|
Po co chcecie poznac Boga rozumem?
_________________ Mam wszystko. Bo mam Ciebie. Kocham Cię Jezu.
|
Pn gru 30, 2019 21:39 |
|
 |
Henryk
|
Rozumem nie da się poznać! Poznać można tylko zmysłami. Rozum może jedynie posiadać wiedzę i wiarę.
|
Wt gru 31, 2019 10:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Henryk napisał(a): Rozumem nie da się poznać! Poznać można tylko zmysłami. W sensie Boga poznawać zmysłowo? Zmysły w materialnym ciele są podpięte pod mózg. Cytuj: Rozum może jedynie posiadać wiedzę i wiarę Wiara nie jest domeną rozumu. A kiedy mamy wiedzę to wtedy wiara przestaje być tylko wiarą ale staje się pewnikiem.
|
Wt gru 31, 2019 10:44 |
|
 |
Henryk
|
Ircia LilithJuż trzeci raz. Masz dowód jak działa diabeł. Nie chce, abyś usłyszała to co chcę Ci napisać. Najpierw musisz zrozumieć co to jest religia. Religia, jest to światopogląd według którego jego wyznawca kształtuje swoje życie i który określa mu jego cel życia. Każdy światopogląd jest logicznym następstwem wiary w przyczynę i źródło powstania świata materialnego. Wiary, bo takiej wiedzy nikt nie posiada, a bez tego nie da się określić celu życia, bo jak go określić, jeżeli nie wie się skąd świat się wziął i co się z nim stanie i co w tym wszystkim z nami będzie. Są dwie zasadnicze religie: Chrześcijaństwo i materializm. Chrześcijaństwo jest oparte na wierze w Boga, o którym mówi Biblia, który stworzył świat materialny i dał ludziom Prawo według którego mają żyć, aby być zbawionymi, co jest celem życia chrześcijan. Prawo Boże, czyli Dekalog, który jest kodeksem sprawiedliwości i aby być sprawiedliwym, trzeba go przyjąć do przestrzegania w całości bez najmniejszych braków, bo jeżeli pominie się choć najmniejszy fragment, to nie jest się sprawiedliwym. Oprócz Dekalogu są dwa przykazania miłości. Ich podstawą jest sprawiedliwość, czyli Dekalog, do którego te przykazania dodają miłosierdzie wobec bliźnich, czyli innych ludzi. Wypełnienie Prawa Bożego, to inaczej miłość, która jest cechą główną chrześcijaństwa. Chrześcijanie wierzą, że oprócz świata materialnego jest świat niematerialny, w którym czas nie istnieje. Religia materialistyczna jest oparta na wierze w absolut materii, czyli w samoistne i bezprzyczynowe powstanie świata materialnego, albo w bycie materii od zawsze. Materialiści wierzą, że oprócz świata materialnego nie ma innego, a więc po śmierci człowiek odchodzi w nicość. Taki światopogląd powoduje, że jego wyznawca nie ma żadnej moralności, jest egoistą i pragnie maksymalnie używać świata, które ograniczają jedynie możliwości. Egoizm, czego się nie mówi, jest wynoszeniem siebie ponad innych, a więc traktowanie innych ludzi jak rzeczy. Seks jest właśnie takim naczelnym przejawem egoizmu, ponieważ seks jest kopulowaniem dla przyjemności i zabawy i przedmiotowym traktowaniem drugiej osoby. Słowo "seks" i sam seks, jest wymysłem właśnie wyznawców materializmu.Jest najgorszym uderzeniem w miłość małżeńską i rodzinę, a także jest praprzyczyną wszelkiego zła na świecie. Niech na razie tyle wystarczy. Później, jak Bóg da, a diabeł nie przeszkodzi, będzie dalszy ciąg odpowiedzi na Twoje bardzo szerokie pytania.
|
Wt gru 31, 2019 11:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Henryk napisał(a): Są dwie zasadnicze religie: Chrześcijaństwo i materializm. A gdzie materializm jest wpisany i zdefiniowany jako religia? A chrześcijaństwo nie jest nawet religią. Cytuj: Oprócz Dekalogu są dwa przykazania miłości. Ich podstawą jest sprawiedliwość, czyli Dekalog, do którego te przykazania dodają miłosierdzie wobec bliźnich, czyli innych ludzi Najważniejszym jest prawo miłości. Kiedy to prawo będzie wypełniane to inne także. Prawo miłości nie jest jakimś dopiskiem do Dekalogu, ale jest największym prawem i największym przykazaniem. Cytuj: Materialiści wierzą, że oprócz świata materialnego nie ma innego, a więc po śmierci człowiek odchodzi w nicość. Taki światopogląd powoduje, że jego wyznawca nie ma żadnej moralności, jest egoistą i pragnie maksymalnie używać świata, które ograniczają jedynie możliwości. W/G Ciebie wszyscy ateiści, agnostycy są takimi właśnie pozbawionymi moralności osobami, zepsutymi do szpiku kości egoistami? Cytuj: Słowo "seks" i sam seks, jest wymysłem właśnie wyznawców materializmu.Jest najgorszym uderzeniem w miłość małżeńską i rodzinę, a także jest praprzyczyną wszelkiego zła na świecie. To znaczy że człowiek nie posiada seksualności? Że seks nie istnieje? A te śmieszne ruchy niegodne filozofa czym są? Seks wygląda mniej więcej tak samo, w sypialni katolika czy ateisty, trzeba te same ruchy wykonywać, inaczej chyba tego nie da się zrobić. To jak to nazwać. Poetyckie ani wzniosłe to zbytnio nie jest, wymiana płynów ustrojowych, biologicznie rzecz biorąc. Akt małżeński czy seks, oznacza te same ruchy w alkowie. Cytuj: Jest najgorszym uderzeniem w miłość małżeńską i rodzinę, a także jest praprzyczyną wszelkiego zła na świecie. Aha, a dzieci znajduje się w kapuście. Poza tym, Kościół nie uznaje tezy jakoby seks był grzechem pierworodnym. Cytuj: Masz dowód jak działa diabeł. Nie chce, abyś usłyszała to co chcę Ci napisać Czy w tym nie ma nutki... sam pomyśl.
|
Wt gru 31, 2019 12:34 |
|
 |
proteom
|
Henryk napisał(a): Rozumem nie da się poznać! Poznać można tylko zmysłami. Rozum może jedynie posiadać wiedzę i wiarę. Słyszałeś o epistemologii? Moze najpierw trochę poczytać o tym, a potem się wypowiadaj.
|
Wt gru 31, 2019 13:24 |
|
 |
proteom
|
IrciaLilith napisał(a): Mi się nie śpieszy i nie licz, że tak łatwo mnie urazić, abym miała co wybaczać. Dla mnie Twoje poglądy są zwyczajnie interesujące Szkoda Twojego czasu. Henryk uprawia protekcjonalno-moralizatorsko-kaznodziejską narracje. Powtarza się i notorycznie odmawia uzasadnienia swoich przekonań, które wypowiada tonem autorytarnym. Troll, czy ignorant?
|
Wt gru 31, 2019 13:27 |
|
 |
Henryk
|
Ircia Lilith Jeżeli chcesz rozpoznać wyznawaną przez kogoś religię, to zapytaj go jaki ma cel życia, a najlepiej popatrz na jego postępowanie w życiu, bo jego odpowiedź może być fałszywa, a czyny nie kłamią. Jeżeli widzisz, że w swoim postępowaniu ma na względzie głównie swoje korzyści i nie dba o uczciwość, to bez względu na to wyznawanie jakiej religii zadeklaruje, jest materialistą, Jeżeli widzisz że ktoś jest w swoim postępowaniu sprawiedliwy i nie jest mu obojętny los innych ludzi, to z pewnością jest to chrześcijanin, bo tylko chrześcijanie wiedzą co to jest sprawiedliwość i są zdolni do uczynków miłosierdzia. Nie można być wyznawcą materializmu i jednocześnie chrześcijaństwa! Nie ma ludzi przestrzegających Dekalogu i jednocześnie będących materialistami! Jak już pisałem, każda religia jest logicznym następstwem wyznawanej wiary w przyczynę i źródło powstania świata materialnego i materialista wierzy że świat materialny powstał samoistnie z niczego bez przyczyny, albo jest od zawsze, co oznacza że dla niego bóstwem jest materia, to nie może on jednocześnie wierzyć w Boga o którym mówi pierwsze przykazanie Dekalogu. Jeżeli ktoś uważa, że Bóg i dusze są materialne, to powinien Boga i dusze widzieć. Gdzie? Nigdzie nie napisałem na kogoś "takie coś", ani "że taka osoba nie istnieje"! Napisałem, że osoba niewierząca, albo inaczej ateista nie mają celu w życiu i żyją jak zwierzęta, czyli tylko wegetują.
|
Wt gru 31, 2019 15:19 |
|
 |
proteom
|
Henryk napisał(a): Napisałem, że osoba niewierząca, albo inaczej ateista nie mają celu w życiu i żyją jak zwierzęta, czyli tylko wegetują. To taka sama "prawda": księżą to pedofile; muzułmanie to terroryści itp. Ciekawe, czy wynika z uprzedzeń wobec ateistów, o których życiu nie masz zielonego pojęcia, a ich osądzasz. Kolejny, który selektywnie stosuje nauki Jezusa?
|
Wt gru 31, 2019 15:39 |
|
|
|