Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:26

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2487 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 166  Następna strona
 Homoseksualizm 

Czy jesteś za legalizacją związków homoseksualnych?
Tak 39%  39%  [ 136 ]
Nie 57%  57%  [ 199 ]
Nie mam zdania 5%  5%  [ 17 ]
Liczba głosów : 352

Homoseksualizm 
Autor Wiadomość

Tak samo i w innych krajach, gdzie wprowadzono adopcję homo, takich jak Hiszpania, Belgia, Australia, Szwecja - w tych krajach wprowadzono ustawę homo na podstawie wilu badań, wielu opionii setek specjalistów, psychologów i seksuologów.

albo też wielu nacisków ze strony homoseksualistów na władze w imię "tolerancji"

GoodBoy napisał(a):
Więc na podstawie skrajnej opinii jakiejś tam paini "Susan" mam podważyć dorobek i wiedzę/wyniki badań znakomitej więskzośći specjalistów?

Gdzież mi tam do ciebie w wiedzy specjalistycznej, ale to jest opinia jednostronna. Sam wielki antykatolicki Lew Starowicz uważa, że mógłby podjąć się "leczenia" homosksualisty, ale ty ten cytat przemilczałeś. Na pewno twoja wiedza jest bardziej kompetentna od jego wiedzy, a już na pewno od zakłamanych środowisk medycznych, które twierdzą dokładnie coś przeciwnego niż ty... ;)
Najzwyczajniej w świecie GoodBoy nie wierzę ci :jezor:

Cz lip 14, 2005 12:41
Nie zależy min a tym, abyś mi wierzył czy nie.
Jak dobrze zauważyłeś prof Lew-Starowicz, którego bardzo cenie i szanuję, "spróbował by się POJĄĆ" zmiany orientacji. Jest to po prostu jego czyste założenie supozycyjne. Natomiast on sam tweirdzi, że zupełnie nie ma takiej potrzeby, ba w jego książkach jest wyraźnie napisane, że homoseksualizm nie jest chorobą tylko normalną orientacją seksualną, nie podlegającą leczniu.
Na takiej samej zasadzie ja mógłbym powiedzieć, że dysponująć wiedzą psychologiczną mógłbym spróbować się "podjąć" wbicia ci w głowę przekoniania, że jesteś mrówką, a nie człowiekiem. Odpowiednia terapia i odpowidznie, psychologiczne podejście do ludzkiej psychiki jest w stanie sprawić, że będziesz tweirdził, zę jesteś mrówką. Jest to możliwe, tylko pytanie po co?
Ja nie jestem od tego, żeby szkodzić, tylko żeby pomagać. A homoseksualizmu się nie leczy, więc nie wiem, czemu miałbym zmieniać czyjąś orientacje seksualną (obojętnie czy z homo na hetero, czy z hetero na homo - bo i takie fanaberie mają niektózy heteroseksualiści)

pozdrawiam :)

Cz lip 14, 2005 13:39

plomyk napisał(a):

A dla mnie obrączki na dłoniach mężczyzn jest świadectwem ślubowania sobie miłości i wierności, kosciół tego nie potępia, tylko Ty płomyku.
Kościół nie potępia miłości.Rozumiem ,że widziałaś/widziałeś, ich jak grzeszą.Całuję swoją przyjaciółką na powitanie i to budzi w tobie wstręt.
Całe szczęście ,że jeteś tylko ułamkiem społeczeństwa ... :?

Kosciol potepia taki zwiazek i zawsze bedzie potepial. Jezus umarl na krzyzu za to ze nie poszedl na zaden kompromizm. Kochal grzesznikow ale potepial grzech. Jest to grzech i grzechem pozostanie. Nie jest to moje prywatne zdanie ale prawda ktora kosciol uznaje, ktora Bog nam przekazal.

Bog nie stworzyl dwoch Adamow tylko Adama i Ewe.

Cz lip 14, 2005 14:47
Zobacz profil WWW

Płomyk, a Tobie o co chodzi? Nie zauważasz, że także w "normalnych" związkach heteroseksualnych jest wiele zła: grzesznych związków, wolnych miłości, zabijania noworodków, kobiet upadłych moralnie itd....
I czy w poniżaniu kobiety przez mężczyznę jest miejsce dla godności ludzkiej?

Tak, jest wiele zla i zlo ma zawsze swoje zrodlo. Jezeli popieramy cos co jest grzechem w samym zarodku otwieramy nasze zycie, zycie naszych dzieci na wiecej zla. Wszyscy jestesmy grzesznikami, bez wyjatu. Jezeli zlo istnieje w naszym zyciu powinnismy nasze sily skierowac ku temu aby je wykluczyc, rany zaleczyc.

Ackeptacja homo to otwarcie wielkie bramy do wiekszego zla w przyszlosci. Nasz ksiadz nawet nie wypowie slowa malzenstwo jezeli mowi o takim zwiazku. Jest to cos, ale nie sakrament malzenstwa. To sie nigdy nie zmieni w naszym Katolickim Kosciele.

Cz lip 14, 2005 14:59
Zobacz profil WWW

Sodoma i Gomora zostala zmiazdzona w proch, mysle ze nie chcemy widziec Polski w takim stanie. Odejscie od praw Boskim nie jest zadnym szczescie tylko przepascia. Ci ktorzy w Niego wierza stoja na fundamecie, ktory nigdy sie nie zachwieje. Bog jest jedynym naszym bezpiecznym schronieniem.

Za zadna cene czlowiek nie powinno sluzyc diablu, zaakceptowanie zwiakow homo jest taka posluga.

Cz lip 14, 2005 15:13
Zobacz profil WWW

Lhamo napisał(a):
plomyk napisał(a):

A dla mnie obrączki na dłoniach mężczyzn jest świadectwem ślubowania sobie miłości i wierności, kosciół tego nie potępia, tylko Ty płomyku.
Kościół nie potępia miłości.Rozumiem ,że widziałaś/widziałeś, ich jak grzeszą.Całuję swoją przyjaciółką na powitanie i to budzi w tobie wstręt.
Całe szczęście ,że jeteś tylko ułamkiem społeczeństwa ... :?

Kosciol potepia taki zwiazek i zawsze bedzie potepial. Jezus umarl na krzyzu za to ze nie poszedl na zaden kompromizm. Kochal grzesznikow ale potepial grzech. Jest to grzech i grzechem pozostanie. Nie jest to moje prywatne zdanie ale prawda ktora kosciol uznaje, ktora Bog nam przekazal.

Bog nie stworzyl dwoch Adamow tylko Adama i Ewe.

Zgadzam się z Tobą, ale gdzie jest napisane że mężczyzna nie może kochać mężczyzny, inną rzeczą jest, jak tą miłość realizuje.Nie przewidujesz płomyku białych związków, które mają miejsce wśród wierzących geyów i lesbijek.Kościół nie potępia miłości,a to jak traktujesz ludzi o odmiennej orientacji to twoje prywatne zdanie.Ja nie jestem cudzym materacem, więc nie ośmielam się osądzać innych ludzi.Jest to kwestia ich sumienia, zgodnego z pogladami które wyznają.Nie moją rzeczą jest potępiać.Staram się pilnować przede wszystkim siebie. :-)

Cz lip 14, 2005 23:06

Malzenstwa homo to nie jest prywatna sprawa. Kiedy ktos domaga sie takiego prawa robi sie to sprawa otwarta, ktora dotyka cale spoleczenstwo. Ktos musi bronic tego co jest prawda i zaliczam sie do takiej grupy. Nie jako prywatna osoba ale jako czesc Kosciola Katolickiego ktory takie zwiazki potepia. Dzis w Kanadzie kilku Biskupow mialo spotkac sie z senatorami i przedstawic im jeszcze raz pozycje Kosciola. Ona sie nie zmieni i Kosciol postawil sprawe jasno, jezeli takie prawo wejdzie nasze spoleczenstwo bedzie podzielone i stanie sie to zrodlem duzych problemow w przyszlosci. Nasz arcybiskup apeluje do nas i wzywa do czynnej opozycji i ja slucham glosu Kosciola.

Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, ze nawet podreczniki w szkolach sie zmienia. Katolickie szkoly do tego nidgy nie dopuszcza.

Pt lip 15, 2005 1:38
Zobacz profil WWW

Jakoś Holandia, Hiszpania, Belgia, Australia i kilka innych krajów mają zgoła odmienne od ciebie zdanie w tej kwestii i zgoła odmienne doswiadczenia.

Fakt, ze w tych krajach dopuszcza sie do zawierania zwiazkow malzenskich pomiedzy osobami tej samej plci i zezwala na adopcje dzieci, nie oznacza, ze absolutnie wszyscy sie z tym godza. W Kanadzie ostatnio rowniez przeglosowano ustawe o zwiazkach homoseksualnych. Ustawe ogloszono pomimo sprzeciwowi wiekszosci spoleczenstwa, a jak wiesz jest to kraj, gdzie rozne kultury, wyznania i rasy sa przemieszane i nie tylko Kosciol Katolicki zabieral glos w tej sprawie. Tak wiec istnienie jakiejs ustawy nie jest dla mnie wyznacznikiem, ze to, czego ona dotyczy, jest dobre i zgodne z wola ogolu.

Pt lip 15, 2005 2:21
GoodBoy napisał(a):

Jakoś Holandia, Hiszpania, Belgia, Australia i kilka innych krajów mają zgoła odmienne od ciebie zdanie w tej kwestii i zgoła odmienne doswiadczenia.

Fakt, ze w tych krajach dopuszcza sie do zawierania zwiazkow malzenskich pomiedzy osobami tej samej plci i zezwala na adopcje dzieci, nie oznacza, ze absolutnie wszyscy sie z tym godza. W Kanadzie ostatnio rowniez przeglosowano ustawe o zwiazkach homoseksualnych. Ustawe ogloszono pomimo sprzeciwowi wiekszosci spoleczenstwa, a jak wiesz jest to kraj, gdzie rozne kultury, wyznania i rasy sa przemieszane i nie tylko Kosciol Katolicki zabieral glos w tej sprawie. Tak wiec istnienie jakiejs ustawy nie jest dla mnie wyznacznikiem, ze to, czego ona dotyczy, jest dobre i zgodne z wola ogolu.

Tu nie chodzi o wolę ogółu. Przeciętny Kowalski jest absolutnie nie uprawniony do decydowania w kwestii seksualności człowieka. To specjaliści mają odpowiednią wiedzą, żeby ocenić, czy homo mogą adoptować dzieci czy nie. To na podstawie badań specjalistó i ich opinii, ustawy homo są głosowane i wchodza w życie w coraz większrj liczbie krajów.
Natomiast co do kwestii małzeństw homo - jest sprawa całkowiecie indywidualna. Przypominam ci, że ślub cywilny jest całkwoicie oddzielony od ślubu kościelnego. Tak więc nikt wam -katolikom, nie będzie się na siłe pchał ze ślubami homo do waszych parafii i kościołów. Mówimy tu tylko i wyłącznie o ślubie cywilnych i kościół/katolicy muszą uszanować fakt, że są luszie od nich odmiennie myślący, przedstawiający odmienne światopoglądy i ideologie i dlaczego więc nie mieliby oni mieć prawa do zawarcia ślubu cywilnego lub ślubu w kościele REFORMOWANYM?
Głośny sprzecie kościoła katolickiego i nachalna próba uniemożliweinia/przeszkodzenia w wejściu w życie ustawy homo to jest dla mnie nic innego jak tylko perfidna i bezczelna działalność polegająca na uniemożliwieniu funkcjonowania w społeczeństwie odmiennych ideologii od tego co prezentuje KK.

Pt lip 15, 2005 8:39

Za zadna cene czlowiek nie powinno sluzyc diablu, zaakceptowanie zwiakow homo jest taka posluga.

Widzę, że wycięto moje pytanie, więc postaram się poprawniej politycznie... Skąd u Ciebie plomyku ta pewność, że zaakceptowanie zwiąków homo jest posługą diabłu? Czy biblijny przykład Sodomy i Gomory tak do Ciebie przemawia, czy też może Duch Święty oświecił Cię w tej kwestii? A może masz inne podstawy do tak kategorycznych stwierdzeń...[/b]

Pt lip 15, 2005 9:04

GoodBoy napisał(a):

Tak wiec istnienie jakiejs ustawy nie jest dla mnie wyznacznikiem, ze to, czego ona dotyczy, jest dobre i zgodne z wola ogolu.

W karajch o ustroju demokratycznym ustawy są pewnym wyznacznikiem woli ogółu, nawet jeśli tylko pośrednim. Inna sprawa, czy zgodność z wolą ogółu jest wyznacznikiem dobra... Ale co jest wyznacznikiem dobra?

Pt lip 15, 2005 9:09

Ustawy nie sa wyznacznikiem woli ogólu,przynajmniej nie musza byc.Bo ustawy uchwalaja poslowie a nie ci,ktorzy ich wybrali.Wiele razy ustawy były uchwalane bez przyzwiolenia społecznego.Dotyczy to na przykład podatkow.
Ja sie pocieszam tym ze aby wprowadzic zwiazki homoseksualistow nalezy zmienic konstytucje.A tu potrzeba 3/5 głosow posłow.Wiec w najblizszej przyszlosci(okres 4 lat) bedzie to niemozliwe patrzac na układ parti politycznych dominujacych w Polsce.PO,Pis,LPR i Samoobrona są zdecydowanie przeciwne zwiazkom gejów.Ale juz dzis nalezy przeciwstawic sie silnemu lobby gejowskiemu.

Pt lip 15, 2005 9:24
Ustawy nie sa wyznacznikiem woli ogólu,przynajmniej nie musza byc.Bo ustawy uchwalaja poslowie a nie ci,ktorzy ich wybrali.Wiele razy ustawy były uchwalane bez przyzwiolenia społecznego.Dotyczy to na przykład podatkow.
Ja sie pocieszam tym ze aby wprowadzic zwiazki homoseksualistow nalezy zmienic konstytucje.A tu potrzeba 3/5 głosow posłow.Wiec w najblizszej przyszlosci(okres 4 lat) bedzie to niemozliwe patrzac na układ parti politycznych dominujacych w Polsce.PO,Pis,LPR i Samoobrona są zdecydowanie przeciwne zwiazkom gejów.Ale juz dzis nalezy przeciwstawic sie silnemu lobby gejowskiemu.

Zmiana w konstytucji jest potrzebna jedynie w przpadku zamiaru zamiaru wporwadzenia małżeństw homo. W przypadku projektu ustawy o rejestrowanych związkach partnerskich (czyli takiej ustawy jaka jest planowana obecnie w Polsce), nie potrzeba jest żadna zmiana w konstytucji RP.

Pt lip 15, 2005 9:35

Ustawy nie sa wyznacznikiem woli ogólu,przynajmniej nie musza byc.Bo ustawy uchwalaja poslowie a nie ci,ktorzy ich wybrali.

Pisałem "pewnym" (w znaczeniu jakimś) i pośrednim. A pewnym, bo nie muszą być, a pośrednim, bo ustawy uchwalają poslowie a nie ci, którzy ich wybrali.

Gimlas napisał(a):
Wiele razy ustawy były uchwalane bez przyzwiolenia społecznego.Dotyczy to na przykład podatkow.

Zgoda. Jednak statystycznie, w państwach o sprawnej demokracji, ustawy chyab są wyznacznikiem woli ogółu? Inaczej na co komu demokracja?

Gimlas napisał(a):
Ale juz dzis nalezy przeciwstawic sie silnemu lobby gejowskiemu.

Skąd wynika ta siła lobby gejowskiego?

Pt lip 15, 2005 9:42

Jaka jest różnica między zamieszkiwaniem osób tej samej płci w akademikach i internatach od wynajmowania wspólnego mieszkania przez te osoby? Idąc za tym torem myślenia należałoby znieść wszystkie wspólnoty religijne, oazy rekolekcyjne, kolonie, obozy, aerobiki itp.
Pójście na aerobik co wiąże się gimnastyką przy muzyce osób tej samej płci jest sprzeczne z naturą człowieka. To absurd.

Pt lip 15, 2005 10:33
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2487 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 166  Następna strona