Autor |
Wiadomość |
qrczak7
|
Satanista, omawiający swoje poglądy na forum katolickim, w topiku "Jestem Satanistą", czyż nie brzmi to kuriozalnie ? ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
_________________ Jestem człowiekiem i jedyne czego mogę być pewny, to świadomość mojego istnienia. Jakakolwiek teza wygłoszona ponadto staje się dogmatem. Nie bądźmy niczego pewni, bo stworzymy kolejną religię.
|
Cz wrz 21, 2006 10:37 |
|
|
|
 |
filippiarz
|
qrczak7 napisał(a): Satanista, omawiający swoje poglądy na forum katolickim, w topiku "Jestem Satanistą", czyż nie brzmi to kuriozalnie ? ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif) Nie, nie brzmi, bo to katolickie forum służy kulturalnej rozmowie o dowolnych wierzeniach i nie dyskryminuje ludzi ze względu na poglądy, a jedyne ograniczenia dotyczą kultury wypowiedzi.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Cz wrz 21, 2006 10:46 |
|
 |
No
|
qrczak7 napisał(a): Temat jest idiotyczny, mam wrażenie, że wszyscy mocno się kłócą o coś, o czym nie mają pojęcia... Może ktoś, łącznie z założycielem tego tematu, określającym się jako satanista, dowie się czym jest satanizm, bo inaczej będzie to tylko zaśmiecanie forum.
Tylko który bo jest ich(tych satanizmów)co najmniej 5 
|
Cz wrz 21, 2006 19:30 |
|
|
|
 |
seth33
|
No napisał(a): qrczak7 napisał(a): Temat jest idiotyczny, mam wrażenie, że wszyscy mocno się kłócą o coś, o czym nie mają pojęcia... Może ktoś, łącznie z założycielem tego tematu, określającym się jako satanista, dowie się czym jest satanizm, bo inaczej będzie to tylko zaśmiecanie forum. Tylko który bo jest ich(tych satanizmów)co najmniej 5  Więcej. tyle satanizmów ilu satanistów. to religia i filozofia nie kierowana dla społeczności lecz dla jednostki. To nie jest religia dla wszystkich, to religia indywidualizmu. qrczak7 napisał(a): Satanista, omawiający swoje poglądy na forum katolickim, w topiku "Jestem Satanistą", czyż nie brzmi to kuriozalnie ? ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
to służy temu by obalic mity na temat satanizmu i satanistów. oskarża sie nas o straszne rzeczy w czym nie ma prawdy. Większość obywateli tego kraju, jak słyszy satanista wyobraża sobie człowieka ubranego na czarno,z wielkim odwrconym krzyżem, uprawiającego krwawe i zboczone rytuały w bunkrze lub piwnicy...
co jest całkowita bzdurą...
takim samym przekłamaniem jak oskarżenia wobec pierwszych chrześcijan
|
Pt wrz 22, 2006 16:08 |
|
 |
dogmeat
|
Jak czytam niektóre wypowiedzi co mniej rozgarniętych użytkowników tego forum to mi się słabo robi. Chyba niektórzy nie rozumieją pojęcia satanizmu. Mylicie satanizm z kultem Szatana. Satanizm nie ma na celu wielbienie Szatana. Jest on tu raczej symbolem, a sam satanizm jest swego rodzaju filozofią, na dodatek odrzucającą istnienie jakichkolwiek bóstw. Radziłbym poczytać Biblię Szatana. Tam jest to opisane. I nie traktujcie wszystkiego zbyt dosłownie.
|
Pn wrz 25, 2006 19:04 |
|
|
|
 |
_Big_Mac_
|
Jeszcze żeby nie było wątpliwości
Większość satanistów nie wierzy w istnienie Szatana.
Pn wrz 25, 2006 20:02 |
|
 |
No
|
Nie wszyscy niestety czytają temat w jakim sie wypowiadaja a w blad wprowadza sam tytul ''satanizm'' ktory jak wiemy ma przecież rózne oblicza a, ze autorowi chodzilo o wersje racjonalna a nie np.kwasna i na czym to właściwie polega mozna wnioskowac tylko z lektury watku...
Moze zamiast ''jestem satanistą'' lepiej bylo zatytułowac watek np. ''jestem satanistą racjonalnym'' jestem lucyferianistą,Laweistą itd. ?
seth33
Cytuj: Więcej. tyle satanizmów ilu satanistów. to religia i filozofia nie kierowana dla społeczności lecz dla jednostki. To nie jest religia dla wszystkich, to religia indywidualizmu.
Wersja którą wyznajesz najwyraźniej tak ale mi chodziło o satanizm ogólnie moge sie mylic ale chyba nikt niema wyłączności na tą nazwe...
|
Pn wrz 25, 2006 20:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ak czytam niektóre wypowiedzi co mniej rozgarniętych użytkowników tego forum to mi się słabo robi. Chyba niektórzy nie rozumieją pojęcia satanizmu. Mylicie satanizm z kultem Szatana. Satanizm nie ma na celu wielbienie Szatana. Jest on tu raczej symbolem, a sam satanizm jest swego rodzaju filozofią, na dodatek odrzucającą istnienie jakichkolwiek bóstw. Radziłbym poczytać Biblię Szatana. Tam jest to opisane. I nie traktujcie wszystkiego zbyt dosłownie.
A mnie sie wydaje, że wcale nie przeczytałeś tych 12 stron, bo każdy z dyskutantów wie (tak wynika z postów) o tej teorii szatana jako symbolu, której używacie...
Poza tym nie pisz, czym jest satanizm- bo każdy satanista ma swoja wersję- i nie masz wyłączności na tą nazwę...
Ja myślę, ze więcej jest satanistów okultystów- Ci na forum to taka wystawka- tak NRD było wystawą obozu socjalistycznego...
Wspólne mają to, że zachęcają do czytania Biblii Szatana- co juz w samo w sobie moze stanowic okultystyczną inicjację...
Może te "racjonalistyczne" "ciemne siły natury" będą im służyć dopiero jak przyprowadzą parę nowych osób- taka piramidka...
W wielu sektach zaczyna się gadka : tak, ja tez jestem chrześcijaninem...to w niczym nie przeszkadza...
w Hare Kriszna często mówią o tym, że ignorantom trzeba jak małym dzieciom dawać takie kawałki jakie mogą przełknąć ...i najpierw ludzie modlą się np. do Kali, która się im przedstawia jako odpowiednik Czarnej Madonny
Podejrzewam, że tak samo Ci sataniści- najpierw szatan jako symbol, małe kawałki jak dla dzieci- dziecko podrośnie- to powie mu sie więcej....
A potem coraz trudniej sie wycofać- choćby dlatego, że chcemy sie uważać za istoty konsekwentne i racjonalne - dlatego ciężko nam porzucić cos na co straciliśmy już czas i pieniądze...
Paradoksalnie- im mniej sekta jest przekonań o swojej słuszności- tym bardziej szuka nowych członków- udowodniły ot badania , jak kogoś interesuje to podam konkrety...
|
So cze 14, 2008 18:22 |
|
|
|