Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 1:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona
 Miłosierdzie Boga a piekło... 
Autor Wiadomość

Co to jest "wolny" wybór ?

To możliwość wybrania między dobrem a złem.

Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Pn maja 19, 2008 7:01
"W grzechu umierają" - w grzechu "zaciągniętym" a nie popełnionym.
Grzech pierworodny istnieje jako następstwo upadku Ewy i Adama, nie jest zatem grzechem winy osobistej duszy małego dziecka.
Grzech osobisty, popełniony, zachodzi wtedy, gdy człowiek ma świadomość grzechu i wolny wybór....np katolik wpałaszował na śniadanie kanapki z szynką bo zagapił, zapomniał, że to piątek - nie zachodzi wtedy grzech.

Pn maja 19, 2008 8:53

Tym samym nigdzie nie pisze, że dzieci z grzechem pierworodnym idą do piekła. Nie wiem natomiast co z dorosłym co przez całe życie odwlekał chrzest.

Pn maja 19, 2008 10:03
Jeśli odwlekał, a znał Pismo św oznaczać to może, że nie czuł się katolikiem...a o zbawieniu lub potepieniu wie tylko Pan Bóg.

Pn maja 19, 2008 10:10
Do piekła dostać się niezwykle trudno, a do nieba bardzo łatwo. Tym bardziej, że są specjalne promocje. Przykład. W pewnej szkole, w gabinecie dyrektora za przycisk do papieru służył przedmiot, który wyglądał jak granat obronny. Któregoś razu, kiedy w tym gabinecie było pełno ludzi, przebywające tam dziecko, bawiąc się tym przyciskiem usunęło zawleczkę. Łyżka pstryknęła i przycisk zaczął syczeć. Znajdujący się przypadkiem wojskowy, zorientował się, że jest to autentyczny granat, a że za oknem było boisko szkolne, na którym właśnie bawiły się dzieci, upadł na podłogę nakrywając "przycisk". W ten sposób wybuch zmasakrował tylko jego.

Było to więc ewidentne samobójstwo. Nie sądzę jednak, aby poszedł z tego powodu do piekła. Ośmielam się twierdzić, że został od razu zbawiony, albowiem okazał największą z możliwych miłości, poświęcając swoje życie dla innych.

Pn maja 19, 2008 16:03

Hej witam wszystkich na ten temat na który rozmawiacie świetnie pisał Clive Staple Levis (ten sam który napisał opowieści z Narnii) na przykład w książce Problem cierpienia c hoć nie mam pojęcia gdzie by ją można obecnie dostać ja ją kupiłem dość dawno ale nie wiem czy są nowe wydania.

N cze 08, 2008 20:35

Do piekła dostać się niezwykle trudno, a do nieba bardzo łatwo. Tym bardziej, że są specjalne promocje. Przykład. W pewnej szkole, w gabinecie dyrektora za przycisk do papieru służył przedmiot, który wyglądał jak granat obronny. Któregoś razu, kiedy w tym gabinecie było pełno ludzi, przebywające tam dziecko, bawiąc się tym przyciskiem usunęło zawleczkę. Łyżka pstryknęła i przycisk zaczął syczeć. Znajdujący się przypadkiem wojskowy, zorientował się, że jest to autentyczny granat, a że za oknem było boisko szkolne, na którym właśnie bawiły się dzieci, upadł na podłogę nakrywając "przycisk". W ten sposób wybuch zmasakrował tylko jego.

Było to więc ewidentne samobójstwo. Nie sądzę jednak, aby poszedł z tego powodu do piekła. Ośmielam się twierdzić, że został od razu zbawiony, albowiem okazał największą z możliwych miłości, poświęcając swoje życie dla innych.

Pani od religii twierdzi, że "Bóg" zabiera Was w najlepszym momencie Waszego życia. Może chciał zabrać osoby będące w pokoju:?:

N cze 08, 2008 21:02

Dla Ciebie nie ma różnicy między samobójstwem a poświęceniem?
A co do tego, że do nieba się łatwo dostać to nie byłbym taki pewny natomiast wiem, że do piekła dostać się bardzo łatwo.

N cze 08, 2008 21:08

A co do tego, że do nieba się łatwo dostać to nie byłbym taki pewny natomiast wiem, że do piekła dostać się bardzo łatwo.

Nie zgodzę się z tym... Trzeba radykalnie i wciąż odrzucać Boga, odrzucać dobro, aby sobie "zasłużyć" na piekło... Bóg w swoim miłosierdziu tak bardzo się stara o zbawienie człowieka, że ciężko jest w tym tak lawirować, żeby tych szans na zbawienie uniknąć

N cze 08, 2008 22:25

A ja myślałem, że wystarczy umrzeć w grzechu.

Cytuj:
To się zdecyduj: Bóg obarczył, czy sami się obarczyli. Wg mnie to jedyne czym Bóg człowieka "obarczył" to wolność wyboru. I ta wolna wola okazała się darem nie do uniesienia.

Bóg obarczył. Ale to pardon to było ironiczne zwrócenie uwagi na fakt, żę niektórzy uważają piekło nie za karę bożą a świadomy wybór.

I skoro umierając w grzechu pierworodnym nie idzie się do piekła to po co on jest?? Taki symbol? Skoro to symbol to chrzest nie ma znaczenia (w sensie obmycia z grzechu).

Pn cze 09, 2008 0:54
Moderator

I skoro umierając w grzechu pierworodnym nie idzie się do piekła to po co on jest?? Taki symbol? Skoro to symbol to chrzest nie ma znaczenia (w sensie obmycia z grzechu).

Nie mój Drogi, od samego początku uznawano w Kościele trzy rodzaje chrztów: chrzest wody (taki tradycyjny), chrzest pragnienia (gdy ktoś pragnął przyjąć chrzest ale nie zdążył- tu chodzi np. o katechumenów, teraz o dzieci umierające przed porodem, lub zaraz po nim nie będąc ochrzczone, ale rodzice, lub inni krewni chcieli je ochrzcić i gdyby tylko mieli okazję to by to uczynili), oraz chrzest krwi- dotyczy męczenników nie ochrzczonych, ale umierających za wiarę (też najczęściej się to odnosiło do katechumenów).
Tak więc grzech pierworodny uniemożliwia wejście do Królestwa Bożego, ale nie zawsze to musi być chrzest wody.

(J 8, 32b)

Pn cze 09, 2008 7:00

od samego początku uznawano w Kościele trzy rodzaje chrztów

Nie do końca. Chrzest pragnienia wykształcił się dopiero w IV wieku, po raz pierwszy tego terminu użył św. Ambroży z Mediolanu w homilii pogrzebowej katechumena, który zmarł przed przyjęciem chrztu. Niemniej chrzest ten również ma moc

Pn cze 09, 2008 8:00
Moderator

Wykształcił się termin, nie zaś chrzest pragnienia. Nie mniej nie zmienia to istoty tego rodzaju chrztu ;)

(J 8, 32b)

Pn cze 09, 2008 8:12

Pn cze 09, 2008 16:12
Moim zdaniem to Piekła nie ma bo skoro Pan Jezus jest taki miłosierny to kogo by do niego strącał ? Jest tylko Niebo i dużo ludzi w nim.

Wt cze 10, 2008 8:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna strona