Musze przebolec 13 stron tego belk... ekhm, wywodu... No coz, lepiej zebys jakos normalnie odpowiedzial
Cytuj:
Pierwsza droga, nad inne wyrazistością górująca, wiedzie ze zjawiska ruchu. Faktem bowiem niezaprzeczalnym, świadkiem nasze zmysły, jest że na tym świecie niektóre rzeczy są w ruchu. Wszystko zaś, co jest w ruchu, wprawione jest w ruch przez coś innego.
Albo przez cos innego- podloze ci dynamit pod nogi, zapale lont (ech, marzenia) i uwierz mi- bedziesz sie poruszac, jednak nie ja wprawie cie w ruch tylko dynamit, a konkretnie eksplozja- nie ma jednak swirow na tym swiecie, ktorzy twierdza, ze dynamit/eksplozja jest bytem inteligentnym... A mimo to moze wprawiac w ruch... Cos jak Big Bang, albo twoj bog, ktory niekoniecznie musi byc bytem swiadomym (o ile w ogole jest).
Nie bede cytowal calej drugiej drogi bo bede tylko zasmiecal
Powiem tylko, ze nazywanie od razu calej 'przyczyny sprawczej' bogiem, danie jej cech ludzkich, swiadomosci, osiagniec typu stworzenie ludzi i wszystkiego innego jest troche nie teges...
Cytuj:
Musimy więc uznać istnienie czegoś, co jest konieczne samo w sobie, nie ma przyczyny swej konieczności gdzie indziej, a jest przyczyną konieczności dla innych, a to wszyscy nazywają Bogiem.
Bog jest mi potrzebny? Jest przyczyna konieczna dla mnie? Nie sadze, a ty nie masz jak tego udowodnic
Cytuj:
stnieje więc coś, co dla wszystkich bytów jest przyczyną: istnienia, dobra i wszelkiej doskonałości; i to właśnie zwie się: Bóg.
I znowu to samo- bezsensowny belkot, 0 argumentow, a na koncu stwierdzenie, ze to bog... Gdzie ta doskonalosc? Dobro to pojecie, ktore mozna naginac, a co wazniejsze... gdzie twoje argumenty?
Cytuj:
A więc istnieje ktoś myślący, kto kieruje wszystkimi naturalnymi rzeczami ku celowi - i jego to zwiemy Bogiem
To ciekawe, czym takim twoj bog kieruje?
Btw: czemu 1 bog? Czemu nie Zeus i jego zgraja? Albo Odyn, Ra, Thor itd?
Mieszek-
Cytuj:
ednak samo w sobie wskazuje pewna droge do tego by zrozumieć, iz nie jestsmy pewni istnienia Boga i musimy w Niego wierzyc.
Dobrze by bylo, gdybys nauczyl sie mowic sam za siebie- ludzie NIE MUSZA wierzyc w boga, to ich wybor... Ich sprawa czemu wierza, ale to, ze ludzie nie znaja odpowiedzi na wiele pytan nie znaczy wcale, ze ludzie musza wierzyc w boga.
I znowu Seba...
Cytuj:
Przecież nie zaprzeczycie temu. Nie można powiedzieć że wywód o praprzyczynie lub o bycie koniecznym albo cokolwiek z tego jest niezgodne z prawdą.
I ten 'byt' musi byc od razu bogiem? Istota poza czasem, poza miarami, wszech-wszystko itd?
Cytuj:
Bóg musiał istnieć Czemu? Bo Jeżeli by on nie istniał a świat by się wyłonił sam z siebie to by musiał istnieć prędzej od samego siebie by móc siebie stworzyć.
Zabawne, jestes w stanie uwierzyc w byt taki jak bog, ale nie jestes w stanie zalozyc mozliwosci istnienia swiata- ot tak, po prostu... Fanatyzm?
Cytuj:
Pozatym obiawienia w Fatimie Tysiące uzdrowień Ojciec Pio i inni Święci widać od razu że istnieje nadprzyrodzonyświat. (Bóg) i aniołowie.
a) Juz nie raz, nie dwa ostro krytykowano 'wiarygodnosc' takich rzeczy ale widac niektorym wystarcza lekka sugestia
b) Zaloz sie, ze do jutra bede mogl miec na dobry poczatek 10 osob, ktore beda twierdzic, ze robie cuda
Cytuj:
Święty Ojciec Pio to nie spekulacje, ale ludzie na własne oczy widzieli że przywracał wzrok, że czynił cuda. Czemu akurat go przytaczam? Bo gdybym mówił o Św Franciszku o Panu Jezusie to mógłby ktoś powiedzieć to są stare dzieje nie wierzę w te cuda(Co jest oszczerstwem i fałszem), jednak Ojciec Pio żył tu współczesnie, nie ma więc wymówek no cyba że ktoś nie wierzy w fakt co jest absurdem.
Jaki fakt? Puszczano jego cudy w TV? Cos mnie ominelo chyba... Nie zeby TV byla jakim wyznacznikiem prawdy, ale dziwne, ze TAKIEGO FAKTU, ktory udowadnia na 100% istnienie boga nie puszczaja codziennie o 7 rano na trwam...
Cytuj:
A pozatym jak wiemy szatan to potępiony anioł nawet w egzorcyzmach wszyscy mówili że nienawidzą Boga. Czyli szatan mówi że Bóg jest.
Rozmawia z toba? ;] Zabawne, ze piszesz "Bog", ale nie laska juz napisac "Szatan" :/
Cytuj:
Świat duchowy to świat nie z tej żeczywistości świat duchów Aniołów Tam gdzie nie można dojść zmysłami np Piekło Niebo Czyściec i.t.d.
Wiec przyznaj, ze nie masz pojecia o czym mowisz (jesli tego rozumem i zmyslami nie ogarniasz) i ze chciales tylko zabrzmiec inteligentnie
Cytuj:
W niebie są dobrzy aniołowie i Bóg- przyczyna wszelkiego bytu.
Na dole maly piecyk z Lucyferem, a na gorze dobro do obrzydliwosci anioli z twoim bogiem na czele? To ja poprosze srodek... Albo inna religie... Chociaz, nie, czekaj! Ateizm raz poprosze!
Cytuj:
Trzeba przyjąć że Bóg istnieje. I jak dotychczas nie Podważyliście żadnego dowodu.
Ekhm, dlaczego? Bo ty tak mowisz. Ja mowie, ze nalezy byc pewnym tylko tego co da sie udowodnic naukowo- boga jak na razie nie udowodniles i nawet sie nie zblizyles, ale o tym napisze pod koniec posta.
Cytuj:
Czy niebo jest? Tak Bo po Pierwsze:
,,Na Początku Bóg stworzył niebo i ziemię"
Poprzednio dowiodliśmy że cuda które się na ziemi dzieją nie da się wytłumaczyć inaczej jak to że musi istnieć świat duchowy.
Zaczekam, az "dowiedziemy", ze bog istnieje, bo to jest podstawa w takim razie.
Cytuj:
Skąd się wzioł wielki wybuch?
A bog? A, racja 'bog' byl od zawsze, jest od zawsze... Wygodne, ale czemu Wielki Wybuch nie mogl byc od zawsze?
Cytuj:
Spróbójcie temu zaprzeczyć: czy na świecie jest cokolwiek co istnieje samo z siebie i nie zawdzięcza nikomu swego bytu? Nie. Krzesło istnieje bo zrobił je człowiek. Kwiat istnieje bo wyrosło z nasienia. Lecz to nasienie też ma przyczynę i tak dalej. Jednak tak nie można iść w nieskończoność bo wtedy by nie było pierwszej przayczyny sprawczej a co zatym, idzie i drugiej i trzeciej a w końcu i ostatniej co by oznacząło że i nasz świat nie istnieje. A to jest oczywistym fałszem. Więc trzeba po prostu uznać że na początku istniał ktoś kto dał początek wszystkiemu a to jest Bóg. A Bóg istniał od zawsze.
No litoscil, staram sie odpowiedziec na wiekszosc twoich postow, ale czuje sie jak Jezus podczas ukrzyzowywania!
Ciagle piszesz o tym samym- 'trzeba zalozyc, ze wszystko ma powod istnienia, ze ktos na poczatku istnial i ze tym kims jest bog i ze on istnial od zawsze'
Wiec tutaj nadchodzi szok- NICZEGO takiego nie trzeba zakladac- TY to sobie wymysliles i wpoiles... Zebym ja tak potrafil na niemiecki zakuwac to byloby niezle.
Cytuj:
Nie ma czegoś takiego A Bóg był od zawsze.
I znowu- skad ta pewnosc? Skad ta 'wiedza'? Zaczynam nabierac podejrzen, ze ktos placi ci za pisanie tego tekstu ciagle od nowa, bo ile mozna.
Cytuj:
Pytacie jak powstał świał według naszej wiary katolickiej t Bóg go stworzył oto jego powstanie tak powstał świat. Nie Potrafię tego udowodnić bo to jest wiara.
Wiec nastepnym razem pomysl zanim zalozysz temat i zaczniesz pisac... cos. Nazwa tematu zachesz, ze masz dowody na istnienie boga, a potem, ze nie potrafisz udowodnic bo to wiara. Gratulacje.
Cytuj:
Dobrze skończyły mi się wtedy argumenty ale teraz wielki powrut!Wykrzyknik
Znalazłem nowe dowody na istnienie Boga i teraz uderzam z podwójną siłą!
Jestem kiepski z matmy, ale nawet ja wiem, ze 2 x 0 = 0
W ogole ten argument o 'przyczyne wieksza niz skutek' jest smieszny...
Zakladajac nawet, ze skutek jest o x mniejszy od przyczyny- to jak nazwac ten skutek? Prawie-bogiem? Ponoc bog jest nieskonczony- wiec jak cos DOKLADNIE jest mniejsze od nieskonczonosci? Wg mojego toku myslenia, skutek dzialan boga powinien byc taki sam jak bog- doskonaly, gdyz bog sie nie myli i odwala robote na cacy... Ale cos mu chyba nie wyszlo, albo boga nie ma.
Cytuj:
Dlatego że po pierwsze jestem dysortografikiem i nie umiem po prostu pisać o czym była już mowa
Ze co? Co to takiego dysortografik? Gosciu, ktory robi brzydkie grafiki? Bo wiem, ze DYSORTOGRAF to osoba robiaca bledy ortograficzne itd... Ale ty jestes dysortografikiem, a nie dysortografem
Chociaz moim zdaniem jestes jednym z wielu, ktorzy sa zbyt leniwi, by nauczyc sie porzadnie pisac i walisz jakies nedzne wymowki... Zreszta, co to ma byc? Nie ma jak ortografii sprawdzic? Piszesz posty w zeszycie, czy na KOMPUTERZE?
Cytuj:
Sama Szujo naucz się pisać ponieważ nie pisze się tak ,,jahwe" tylko ,,Jahwe" Bo to imię Boga.
Powiedzial koles, ktory pisze "szatan" ;D Aa, zapomnialem, jestes dysortografikiem, cokolwiek by to nie bylo.
Cytuj:
Po pierwsze zgadzam się z wami bez wulgaryzmów tutaj.
Uwierz mi, zwabiajac ludzi taka nazwa tematu, twierdzac , ze masz dowody na istnienie boga, ludzie maja prawa sie wnerwiac jak juz zauwazyli, ze jest to tylko belkot
Cytuj:
Dlatego wymyślili sobie że wszechświat ma 10 miliardów lat ale udowodnić tego nijak nie potrafią.
Nie "wymyslili" sobie- maja pewnie podstawy by tak twierdzic...
Cytuj:
The age of the universe from the time of the Big Bang, according to current information provided by NASA's WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe), is estimated to be about 13.7 billion (1.37 × 1010) years, with a margin of error of about 1 % (± 200 million years). Other methods of estimation give different ages ranging from 11 billion to 20 billion. Most of the estimates cluster in the 13–15 billion year range.
Wiec jednak jest okres od - do... w przeciwienstwie do boga, ktory nie ma nawet przyblizonego czasu istnienia[/code]