Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 3:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
 Czy zabilibyscie kogoś gdyby Bóg Wam kazał? 
Autor Wiadomość

nie zabił bym, tylko poszedł bym się leczyć...

a najbardziej ciekawią mnie wypowiedzi że Bóg nie kazał by przecierz zabić ani torturować itd. a moje takie pytanie czy czasem sami nie mówicie że Bóg jest niepojęty...?? skąd można wiedzieć co mu po głowie chodzi ;p

Pt lut 27, 2009 9:47

Tak Witoldzie, Ty wiesz lepiej od nas co jest w Biblii, Ty wiesz lepiej od naukowców, jak należy Ją odczytywać. Ale jednocześnie to Ty uważasz, że opis stworzenia świata w ciągu 7 dni powinno się odczytywać literalnie. W tym momencie jesteś zwykłym fundamentalistą, tylko po drugiej stronie barykady. W połączeniu z totalną ignorancją, którą wykazujesz, jest to bardzo niebezpieczna mieszanka

Pt lut 27, 2009 11:28

jumik napisał(a):
Nie zgłupiałby, bo nie byłoby w ogóle takiej sytuacji. Równie dobrze można by stwierdzić: "Czy jeśli Bóg kazałby Ci bardzo brutalnie i przez miesiące torturować kogoś, to czy byś to zrobił?". Bóg tak nie rozkaże, bo Bóg nie rozkaże czynienia zła.

Hej, wydaje mi się, że sensowną dyskusją rządzą określone zasady, pomijając już fakt, że w Piśmie jest kilka przykładów na coś przeciwnego. Jeśli w pytaniu postawione jest pewne założenie, które jest konieczne do zachowania sensu pytania, to odpowiadający również powinien trzymać się tego założenia. Tak jak w tematach o naturze Trójcy jako ateista zakładam na potrzeby dyskusji istnienie Trójcy, zamiast napisać, że to ......, tak tutaj wypowiadający powinni założyć, że sytuacja się zdarzyć może, i odnosić się do hipotetycznych skutków.

Jakby to się zdarzyło, to by zapewne znaczyło, że nie jest to Bóg chrześcijański. Jeżeli jest Bóg chrześcijański, to by nie kazał czynić zła. Jeżeli więc zakładamy, że mowa jest w pytaniu o chrześcijańskim Bogu, to już te 2 założenia są sprzeczne ze sobą.

Pt lut 27, 2009 12:15
Zobacz profil WWW

Tak Witoldzie, Ty wiesz lepiej od nas co jest w Biblii, Ty wiesz lepiej od naukowców, jak należy Ją odczytywać. Ale jednocześnie to Ty uważasz, że opis stworzenia świata w ciągu 7 dni powinno się odczytywać literalnie. W tym momencie jesteś zwykłym fundamentalistą, tylko po drugiej stronie barykady. W połączeniu z totalną ignorancją, którą wykazujesz, jest to bardzo niebezpieczna mieszanka

Tak Kamyku, chcesz powiedzieć, że ja umiem czytać. I w przeciwieństwie do was katolików, nie przeinaczam treści tego co czytam, tylko dlatego że wolałbym, żeby było tam napisane co innego. Treść Biblii jest widoczna jak na dłoni i czystym przeinaczaniem faktów jest twierdzenie, że tego co w niej jest - w niej nie ma. Tj. nie ma zabijania, nie ma złego zawistnego Boga, nie, nie ma w ogóle nic złego (pewnie moment, w którym Mojżesz przebłagiwał Boga, żeby z łaski swojej nie wytłukł wszystkich Izraelitów po tym jak zrobili sobie nowego boga, też dobitnie świadczy o wielkim miłosierdziu i mądrości Jehowy). W końcu wy twierdzicie nawet, że w Biblii wcale nie ma opisu stworzenia świata w 7 dni, jest tylko "poemat chwalący Boga". Czyli krótko mówiąc albo przeinaczacie, albo macie problemy z czytaniem. W kwestii Biblii, katolicy osiągnęli szczyt wszelkiej hipokryzji.

Widziałem kiedyś taki tekst:
"Katolicy Biblii nie czytali, Świadkowie Jehowy czytali, a ateiści czytali i zrozumieli".

Pt lut 27, 2009 12:39
Moderator

Przypominam, że nie jest to temat o egzegezie biblijnej! Kwestia była już poruszana wielokrotnie i jeśli nie potrafisz zrozumieć, że nie wszystko czyta się tak samo - bo gatunki literackie są różne - to Twój problem i proszę byś nie robił Off Topów tylko po to, by po raz kolejny tłumaczyć, jak się czyta opis, jak opowiadanie, jak etiologię, jak mit, jak hymn, jak poezję, etc...
Nie wszytko czyta się jak książkę do historii!

(J 8, 32b)

Pt lut 27, 2009 12:46

Pytanie jest o tyle niekonsekwentne, że Chrześcijaństwo odnosi się do Pisma Świętego Nowego Przymierza, a więc przesłania Chrystusa. Stare Przymierze jest natomiast księgą proroctw, przepowiadającą przyjście Syna Bożego. Fakt, że zostało one spisane przez ludzi i w (co najistotniejsze) mentalności ówczesnego ludu Izraelitów nie powinien więc nikogo dziwić (tak, jak nie dziwił mieszkańców Palestyny za czasów Chrystusa, który nie widzieli sprzeczności w Jego przedstawieniu obrazu Boga z wizją starotestamentową). Podkreślę, wizją starotestamentową, więc "ludzką", na miarę wyobrażeń ówczesnego człowieka, odwoływanie się do uczuć dziecka w opowieści o Abrahamie nie było celem ówczesnych pisarzy (chyba, że posiadali wiedzę psychologiczną dzisiejszego człowieka; nie zapominajmy, że traktowanie dziecka jako osoby wymagającej specjalnej opieki emocjonalnej jest wynikiem rozwoju dziedzin, które powstały na przestrzeni ostatnich dwóch wieków). Co natomiast wydaje się bardziej istotne Chrystus wielokrotnie sprzeciwiał się nakazom "mojżeszowego prawa" (vide odpuszczenie win cudzołożnicy, pismo rozwodowe, uzdrowienie w Szabat, i wiele innych fragmentów). Jeśli więc Chrześcijaństwo to podążanie drogą Chrystusa (choćby w kontekście rozmowy z uczniami Jan 14,1-12: "Ja jestem Drogą i Prawdą(...) Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca", powinniśmy zacząć od pytania czy Chrystus mógłby nakazać człowiekowi zabójstwo, a jeśli tak, to które z Jego wystąpień miałoby na to wskazywać?

Pt lut 27, 2009 15:27
zbanowany na stałe

Z tego co widzę, większość katolików rozwiązuje tę kwestię zakładając sobie, że Bóg nigdy czegoś takiego od Was nie zażąda, ponieważ nie odpowiada to Waszym o Nim wyobrażeniom, a wszystkie te biblijne przypadki, które wskazywałyby,że może być inaczej, to po prostu taki gatunek literacki, czy tak?

N mar 01, 2009 14:36

Tak, lektura tego tematu prowadzi do ciekawych wniosków.
W dyskusjach na temat istnienia Boga katolicy mają zwyczaj mówić, jaki to on jest wielce niezgłębiony i to też jest jedną z przyczyn, dla którego nie mamy dowodów na jego istnienie. Jak się jednak okazuje Bóg wcale taki niezgłębiony nie jest, bo katolicy doskonale wiedzą jaki jest Bóg, czego chce, co może zrobić, a czego nie (jak się okazuje, katolicy w takich momentach są w stanie bez problemu sami obalić cechy ich własnego Boga, których w innych dyskusjach bronią z całych sił - tu np. Bóg chwilo przestał być wszechmogący).

Tak więc Bóg nie może komuś kazać popełnić zabójstwa (mimo że jest wszechmogący i mimo że Biblia stoi w sprzeczności z tym stwierdzeniem). Katolicy po prostu to WIEDZĄ.

A jakby się wam Bóg objawił i powiedział "idźcie mordujcie" to co byście powiedzieli?
Że to szatan w przebraniu?
Czy że to jakaś "alegoria" do "idźcie i miłujcie wszystkie narody"?

Ja tutaj w tym temacie znajduję multum argumentów dowodzących, jak wielką hipokryzją jest przepełniona religia i do jakiego dwójmyślenia jej wyznawcy są zmuszeni, żeby móc to wszystko ogarnąć i obstawać przy swoich przekonaniach.

N mar 01, 2009 16:55

tu np. Bóg chwilo przestał być wszechmogący).

Tak więc Bóg nie może komuś kazać popełnić zabójstwa (mimo że jest wszechmogący i mimo że Biblia stoi w sprzeczności z tym stwierdzeniem). Katolicy po prostu to WIEDZĄ.

Strasznie proste myślenie. I błędne. On jest wszechmocny i może wszystko. Ale On nie wybierze zła, bo jest dobry i to w żaden sposób nie umniejsza Jego wszechmocy.

N mar 01, 2009 23:14
Zobacz profil WWW

A nie byloby to wtedy to dzialaniem przeciwko wolnej woli?

N mar 01, 2009 23:19

A czy jest działaniem wbrew wolnej woli, kiedy każe nie zabijać, nie kraść, czcić rodziców, mówić prawdę?

Bóg jest Bogiem. On może ustanawiać prawa i je znosić, i nigdzie nie jest powiedziane, że sam musi stosować się do praw, które dał ludziom. Podobnie nigdzie nie jest powiedziane, że musi stosować się do tego jak Go sobie ludzie wyobrażają. Postawa "jeśli Bóg jest inny niż sobie wyobrażam, nie muszę w Niego wierzyć" jest dziecinna.

Jedyne, czego Bóg nie może, to wyprzeć się własnych obietnic danych ludziom. Albowiem jest Bogiem wiernym.

Śr mar 04, 2009 13:36

Jeżeli mam silna wiarę,a może być tylko wtedy kiedy ..zaufam Panu Bogu.
Bóg jest Miłosierny .Cnoty BOSKIE to
1.WIARA,_____2.NADZIEJA,_______3.MIłOŚĆ.

Wierzący w Pana Boga nie ma wątpliwości że Pan nie nakaże
robić rzeczy sprzecznych z jego wolą i przykazaniami.
Przykazanie ____5.NIE ZABIJAJ.

Cz mar 05, 2009 13:47

Według mnie, brakuje tu jednego słowa: 4. PRAWDA

Cz mar 05, 2009 14:29

Które to ustatalili sobie ludzie.

Cytuj:

Nawet w Biblii Bóg i naród wybrany pod jego wodzą postępują całkowicie wbrew temu przykazaniu, włączając składanie Bogu ofiar z ludzi (Abraham, Jefte).

Zresztą nie wiem, jak wy możecie strzelać takie kwiatki jak "wierzący w Pana Boga nie ma wątpliwości, że Pan nie nakaże z jego wolą". Wy chyba w ogóle nie myślicie nad tym co piszecie, albo jesteście na tyle nadęci, że myślicie że stuprocentowo ZNACIE i WIECIE jaka jest wola Boga i nawet to, że Biblia się kompletnie z tą waszą wizją nie pokrywa, to wy i tak wiecie lepiej, lepiej nawet niż święta, natchniona Biblia.

Co za arogancja. Ja to temu Bogu w sumie współczuję - mieć takich wyznawców. Nie słuchają Słowa, które wam zesłał, tylko roszczą sobie prawo do decydowania o tym jaka jest jego WOLA, bo myślą że wiedzą to najlepiej.

Bo takiego Boga wytworzyliście w swojej wyobraźni. Autorzy Biblii wyobrażali sobie innego. Ale to już całkowicie inna sprawa.

So mar 07, 2009 11:19

Frezja napisał(a):

A. Które to ustatalili sobie ludzie.

Cytuj:

B. Nawet w Biblii Bóg i naród wybrany pod jego wodzą postępują całkowicie wbrew temu przykazaniu, włączając składanie Bogu ofiar z ludzi (Abraham, Jefte).

Zresztą nie wiem, jak wy możecie strzelać takie kwiatki jak "wierzący w Pana Boga nie ma wątpliwości, że Pan nie nakaże z jego wolą". Wy chyba w ogóle nie myślicie nad tym co piszecie, albo jesteście na tyle nadęci, że myślicie że stuprocentowo ZNACIE i WIECIE jaka jest wola Boga i nawet to, że Biblia się kompletnie z tą waszą wizją nie pokrywa, to wy i tak wiecie lepiej, lepiej nawet niż święta, natchniona Biblia.

Co za arogancja. Ja to temu Bogu w sumie współczuję - mieć takich wyznawców. Nie słuchają Słowa, które wam zesłał, tylko roszczą sobie prawo do decydowania o tym jaka jest jego WOLA, bo myślą że wiedzą to najlepiej.

Bo takiego Boga wytworzyliście w swojej wyobraźni. C. Autorzy Biblii wyobrażali sobie innego. Ale to już całkowicie inna sprawa.

A. Bóg ustali.
B. Abraham nie zabil, Jefte zabil bo zlozyl przysiege a to ze wtedy Faryzejskie prawo bylo wazniejsze od zycia bliskiego to juz wina zlego a nie Boga, tak wyprowadzil czlowieka ze mu zafalszowal Prawdziwy Obraz Milosiernego Ojca Niebieskiego, ze Jefte zabil swoja corke bo bal sie zlamac "prawa" niby Panskiego, to samo sie dzialo w czasach inkwizycji i dzieje sie nadal w KK i nie tylko bo Islam na tym samym sie opiera.
C. Autorem Biblii jest BÓG, slowa spisali na kartach ludzie oddajacy sie w opieke Pana Wszystkiego, Alfy i Omegi - JA JESTEM.

So mar 07, 2009 13:39
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 210 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona