Na czym polega kara piekła?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Na czym polega kara piekła?
Jeżeli nie ma "właściwie ukształtowanego" sumienia, to zapewne nic. Wniosek: piekło może być całkiem fajnym miejscem - starczy nie wierzyć po chrześcijańsku.
|
So lut 01, 2014 7:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prawidłowo wyciągnięty wniosek, jednak z pewnymi "ale". Skoro do piekła idzie tylko ten, kto rzeczywiście chce "tam iść" i jednocześnie ma cierpieć tam katusze (już zostańmy dla ułatwienia przy tych sformułowaniach sugerujących, że piekło jest miejscem, choć najprawdopodobniej nim nie jest), to w miarę adekwatna jest tylko analogia do osoby, która wpadła w nałóg. Szczytem zadowolenia/celem dla niej są brzęczące butelki z piwem w reklamówce/świeża działka za pazuchą, które zaraz spożyje; świat cały dla niej nie istnieje (będzie wiedział o czym piszę ten, kto raz spojrzał w oczy nałogowca), jednocześnie trudno o nałogowcu powiedzieć, że jest szczęśliwy. Znajduje się w szponach z których nie chce się wyrwać, a które go ranią i powoli zawłaszczają jego osobę, tak że jego "ja" przestaje się już liczyć. Nie chce porzucić nałogu, który tak naprawdę go unieszczęśliwia.
|
So lut 01, 2014 9:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli ma cierpieć katusze niezależnie od tego, jakim jest człowiekiem, to zgoda. Ale zsoborniki powiedział coś innego - w każdym razie, ja go pojmuję w ten sposób, że cierpienia piekielne może zrozumieć tylko chrześcijanin, w każdym razie człowiek z chrześcijańskim sumieniem. A np. hinduista cierpień tych w ogóle nie będzie postrzegał jak cierpień.
|
So lut 01, 2014 9:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Może to sobie inaczej wyobraża niż ja. Cytuj: jeśli mam sumienie właściwie ukształtowane, czuję się niekomfortowo, źle, męczę się, przeżywam katusze, tortury duchowe - jest to stan moim zdaniem określany piekłem. Ja zakładam, że sami skazujemy się na piekło, jest to nasz świadomy wybór, do piekła idzie tylko ten kto rzeczywiście chce tam iść, więc gdyby wybierający się tam nie miał w tym jakiejś swojej chorej satysfakcji to po co by się tam miał wybierać?
|
So lut 01, 2014 9:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przez pomyłkę. Nie, poważnie: zbudował sobie niechrześcijański obraz Boga i w niego uwierzył, tak że piekło wydaje mu się mniejszym złem.
|
So lut 01, 2014 9:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli odrzucił Boga Prawdziwego nieświadomie, bo tak naprawdę Go nie poznał. Dlaczego miałby zatem iść do piekła? Gdzie jak gdzie ale po tamtej stronie nie spodziewam się administracyjnych pomyłek (liczę, że się nie zawiodę, bo gdzie wtedy składać reklamacje..).
|
So lut 01, 2014 9:48 |
|
 |
zapytujacy
|
zsoborniki napisał(a): Ja tak to rozumiem, że piekło jest pewnym stanem mojej duszy. Są takie sytuacje, że gdy świadomie naruszam DEKALOG i jeśli mam sumienie właściwie ukształtowane, czuję się niekomfortowo, źle, męczę się, przeżywam katusze, tortury duchowe - jest to stan moim zdaniem określany piekłem. Chrześcijanin wie, że jeżeli w tym stanie przejdzie do innego świata (umrze fizycznie), to ten stan może trwać na wieki. Przykład: kobieta zabijająca nienarodzone dziecko... co przeżywa? Itd. Ten rodzaj cierpienia jest związany z umysłem. Czy człowiek zachowuje tak sam umysł jaki miał za życia? Jeśli tak - po jakimś czasie powinno mu przejść zamartwianie się tym. Odczuwanie wiecznych katuszy? Cierpienie i katusze są związane z fizycznością - z ciałem. Z lękiem ciała przed śmiercią.
|
So lut 01, 2014 10:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ten rodzaj cierpienia jest związany z umysłem. Czy człowiek zachowuje tak sam umysł jaki miał za życia? Jeśli tak - po jakimś czasie powinno mu przejść zamartwianie się tym. Odczuwanie wiecznych katuszy? Cierpienie i katusze są związane z fizycznością - z ciałem. Z lękiem ciała przed śmiercią. Właśnie istota piekła jest w tej zasadzie powinno mu przejść - otóż piekło to stan gdzie zmartwienie, cierpienie, rozpacz, nigdy nie przechodzi. Jeśli wiążesz cierpienie i katusze jedynie z fizycznością, ciałem i lękiem przed śmiercią, to jesteś szczęśliwym człowiekiem - nie znacz nieopisanej męki, cierpienia choroby duszy jaką jest depresja.
|
So lut 01, 2014 10:47 |
|
 |
zapytujacy
|
Alus napisał(a): Jeśli wiążesz cierpienie i katusze jedynie z fizycznością, ciałem i lękiem przed śmiercią, to jesteś szczęśliwym człowiekiem - nie znacz nieopisanej męki, cierpienia choroby duszy jaką jest depresja. Depresja jest związana z funkcjonowaniem umysłu. Umsył posiada istota żywa. Tyle wiem. Czy dusza może być w depresji?
|
So lut 01, 2014 10:50 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Umysł jest władzą duszy. Tak więc dusza może być "w depresji".
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So lut 01, 2014 13:06 |
|
 |
zapytujacy
|
medieval_man napisał(a): Umysł jest władzą duszy. Tak więc dusza może być "w depresji". Co rozumiesz po przez "depresję duszy"?
|
So lut 01, 2014 21:52 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
To Ty zadałes pytanie o "depresję" i to duszy zakładając, że depresja jest związana z funkcjonowaniem umysłu. Nie wiesz, o co pytasz?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So lut 01, 2014 22:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
zapytujacy napisał(a): medieval_man napisał(a): Umysł jest władzą duszy. Tak więc dusza może być "w depresji". Co rozumiesz po przez "depresję duszy"? Wrzuć w google "depresja choroba duszy" i znajdziesz fuul wypowiedzi lekarzy psychiatrów. Prof I. Krupka Matuszczyk krótko diagnozuje "choroba smutnej duszy" cierpi dusza, płacze ciało.
|
N lut 02, 2014 9:30 |
|
 |
JedenPost
|
Albo odwrotnie.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N lut 02, 2014 17:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Albo odwrotnie. Istnieją rodzaje depresji, które nie powodują żadnych dolegliwości ciała.
|
N lut 02, 2014 18:24 |
|
|
|