Czy można kwestionować skuteczność rozgrzeszenia.
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy można kwestionować skuteczność rozgrzeszenia.
Nam twoj psychiatra jest do niczego. Ja ci i tak nie uwierze, ze Komunia sw jest dla wszystkich a rozgrzeszenie jest bezwarunkowe, nawet jesli ktos je wyludza, zeby mu sie wydawalo, ze juz ma prawo przystapic do Komunii sw.
Psychiatra moglby ci tylko potwierdzic, ze to nie np schizofrenia albo paranoja. Co powinno ciebie ucieszyc.
Osobiscie widze glowny problem w bardzo wybiorczym traktowaniu wiary katolickiej i pomijaniu tego przy wyludzaniu rozgrzeszenia. Ale jako, ze nie wierzysz sw Pawlowi i Kosciolowi, ze w ten sposob stajesz sie winny Ciala i Krwi Panskiej, czyli nie korzystasz z lask a sciagasz na sibie wyrok, to nic ci nie pomozemy ani w ogole nikt ci nie pomoze. Ty sam musisz stanac w prawdzie przed Bogiem i kaplanem. I dac sie uleczyc.
|
N mar 12, 2017 16:17 |
|
|
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Kto Ci dał prawo wygłaszać takie osądy? Postawiłaś się na miejscu Boga.
|
N mar 12, 2017 16:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Powiedzcie, czy proboszcz ma kompetencje, aby oceniać czy ktoś ma odchylenia psychiczne? Czy Wy macie kompetencje aby to oceniać? Znacie to co mówił Jezus - nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni. Więc odnoście się do tego co piszę. Pół roku wysyłacie mnie do psychiatry i nie poskutkowało, więc szkoda czasu na takie teksty. Mówiłem już, pójdę jak mnie Kościół skieruje. Sam nie pójdę, bo ja nie mam wątpliwości. Wam zaświadczenie od psychiatry też nie pomoże uwierzyć. na ten moment nie mam racjonalnego powodu żeby iść. Wy nie sądźcie, ale już Ty jesteś uprawniony do sądzenia np biskupów....plączesz się....
|
N mar 12, 2017 17:16 |
|
|
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Alus, nie zauważyłaś, ja nie osądzam biskupów,tylko krytykuję nauczanie Kościoła.
|
N mar 12, 2017 17:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakie osady? Przeczytaj to jeszcze ze trzy razy. Ty sam twierdzisz, ze Pan Jezus jest obecny w Komunii sw tylko, jesli ktos w to wierzy.
Ty sam nie wierzysz w wiele dogmatow i rozumiesz je jako ograniczanie (twojej) wolnosci.
I ty sam osadzasz Kosciol, ksiezy i biskupow nie wierzac w ich prawo i obowiazek rozgrzeszenia badz nierozgrzeszenia.
Ty sam wierzysz z niezbita pewnoscia we wszystko co sie urodzi w twojej glowie, ale brak ci odwagi i pokory, zeby ktos to zweryfikowal.
Dla mnie EOT.
|
N mar 12, 2017 17:24 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Alus, nie zauważyłaś, ja nie osądzam biskupów,tylko krytykuję nauczanie Kościoła. Tak powiadasz?...... przecież to biskupi ulegając szatanowi porozrywali Kościół na drobne kawałki.....
|
N mar 12, 2017 17:30 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Pan Jezus powiedział - Weźmijcie Ducha Świętego. Którym grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, którym zatrzymacie są im zatrzymane. Pan Jezus nie przewidział takiej możliwości, żeby rozgrzeszenie mogło być nieważne. Kto tak Twierdzi, zarzuca Bogu kłamstwo ( przy założeniu, że Bóg się nie myli). Dla mnie dogmatem jest to, że Bóg zawsze mówi prawdę i nigdy się nie myli. Przedstawcie swoje argumenty, że może być inaczej.
|
N mar 12, 2017 17:42 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Alus napisał(a): krzysiekniepieklo napisał(a): Alus, nie zauważyłaś, ja nie osądzam biskupów,tylko krytykuję nauczanie Kościoła. Tak powiadasz?...... przecież to biskupi ulegając szatanowi porozrywali Kościół na drobne kawałki..... To uważasz, że oskarżyłem jakiegoś konkretnego biskupa? Wy oskarżycieli konkretną osobę.
|
N mar 12, 2017 17:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Alus napisał(a): krzysiekniepieklo napisał(a): Alus, nie zauważyłaś, ja nie osądzam biskupów,tylko krytykuję nauczanie Kościoła. Tak powiadasz?...... przecież to biskupi ulegając szatanowi porozrywali Kościół na drobne kawałki..... Cytuj: To uważasz, że oskarżyłem jakiegoś konkretnego biskupa? Wy oskarżycieli konkretną osobę. Co zmienia w kwestii osądzania konkretnego biskupa lub gremialnie wszystkich biskupów?....
|
N mar 12, 2017 17:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
krzysiekniepieklo napisał(a): Pan Jezus powiedział - Weźmijcie Ducha Świętego. Którym grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, którym zatrzymacie są im zatrzymane. Pan Jezus nie przewidział takiej możliwości, żeby rozgrzeszenie mogło być nieważne. Kto tak Twierdzi, zarzuca Bogu kłamstwo ( przy założeniu, że Bóg się nie myli). Dla mnie dogmatem jest to, że Bóg zawsze mówi prawdę i nigdy się nie myli. Przedstawcie swoje argumenty, że może być inaczej. Ostatni raz, zebys innych nie zwodzil na manowce: ksiadz odpuszcza grzechy, ktore wyznales. Ktore zatailes swiadomie, bo uznales sobie, ze nic ksiedzu do tego, ze nim pogardzasz i nie wierzysz, ze tego Ducha sw akurat ma, ze nie masz zamiaru przestac grzeszyc, ze nie uznajesz wiary Kosciola i namawiasz innych do niegodnego przyjmowania Komunii sw, nie sa ci odpuszczone I z tymi nieodpuszczonymi grzechami przystepujesz do Komunii sw. Teraz jasne? A co jest grzechem, jest grzechem obiektywnie. Twoja nieswiadomosc moze lagodzic okolicznosci, ale chocby zabicie kogos, bo “nie wiedziales, ze nie wolno“ zlem pozostaje.
|
N mar 12, 2017 17:58 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Dodam jeszcze, że nieświadomość to krzysiek miał dopóki nikt mu tego nie uświadomił. A tu, na tym foprum uświadomiono mu to wielokrotnie i nie ma znaczenia, że tego nie rozumie. Już wie, że to co robi jest grzechem i od tej pory jest to dla niego grzechem, nawet jesli się z tym nie zgadza.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N mar 12, 2017 19:23 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Kael, nie cytuj tekstu do którego wcale się nie odnosisz.
|
N mar 12, 2017 19:40 |
|
 |
krzysiekniepieklo
|
Małgosiaa napisał(a): krzysiekniepieklo napisał(a): Postawiłem proste pytanie, żebyś miał szansę zrozumieć. Widzę, źe jednak przeceniłem twoje możliwości zrozumienia.
i to jest własnie pycha w nabardziej prostej postaci: ja mówię, bo pozjadałem wszystkie rozumy, więc słuchajcie, bo to jest prawdą, a wy jesteście durniami.Jak ktoś stawia tak proste pytanie, to to dowodzi jego pychy? Nie chcesz to nie odpowiadaj. Jak chcesz mnie oskarżać o pychę to może zacytuj coś innego.
|
N mar 12, 2017 19:48 |
|
 |
Małgosiaa
Moderator
|
Nie o pytanie tu chodzi, ale o to za kogo siebie uważasz.
_________________ Pomoc dla UKRAINY https://www.siepomaga.pl/ukraina?utm_medium=email&utm_source=newsletter
|
N mar 12, 2017 20:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Twojej pychy, krzysiek, dowodzi fakt, że postawiłeś siebie nad Kościół, papieży i biskupów. I próbuj tutaj twierdzić, że jak proboszcz Ci powie o czymś, że coś źle robisz lub myślisz, to to zmienisz, bo jasno pokazałeś odrzuceniem potwierdzonych dogmatycznie prawd wiary, że tego nie zrobisz.
|
N mar 12, 2017 20:01 |
|
|
|