Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 21:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona
 Ateizm to błąd. 
Autor Wiadomość

Rafal
Cytuj:
Czyżbyś watpił, że nawet Hitler może być w niebie !

Po takiej przepowiedni oczywiście że mogę mordować do woli, ale pewne jest że w ostatniej "sekundzie" życia bede szczerze tego żałował, wyspowiadam się, przyjmę najswiętsze sakramenty i jestem w niebie !

Teoretycznie tak..ale
Jesli Bog bedzie wiedzial ze zrobiles to tylko dlatego aby "okantowac" Boga , bo niby Bog cos MUSI...to jestes w grubym bledzie
Otoz Bog nic nie MUSI ......ale jesli postepujesz wobec niego fair..i ON jest fair..ale jesli grasz nie fair..to ...obys sie nie rozczarowal bo nie ma juz zadnej innej instancji aby sie odwolac od wyroku

Co ty pleciesz Gabrielu, mój żal, skrucha i posypywanie głowy popiołem musi byc absolutnie szczery, bo to warunek dostania sie do nieba. Skoro Bóg tak przepowiedział, to tak musi być ...

Czyżbyś próbował obalać wszechwiedzę prawdziwego Boga ?
Czyzbys zakładał, że prawdziwy Bóg w swojej przepowiedni skłamał ?

Wt wrz 05, 2006 19:19

Cytuj:
Gabrielu, do kiedy to Bóg cokolwiek MUSI

Cytuj:
Bóg ma wolna wolę i może robić co mu sie podoba - czyżbyś w to wątpił ?

Dlatego MUSI poniewaz stworzyl ludzi ktorym zasczepil odpowiednia logike myslenia
Tak wiec aby ludzie mogli cokolwiek rozumiec Boga , komunikacja ta z Bogiem MUSI miec swoja odpowiednia logike

Przyklad

Jesli wejdziesz do wody to mozesz sie utopic poniewaz nie potrafisz fruwac
A dlaczego nie potrafisz fruwac ? Ano dlatego ze Bog nie dal Ci takiej mozliwosci
Tak wiec wszystko jest konsekwencja czegos
Istnieje przyczyna i istnieje skutek...inanczej komunikacja miedzy ( marnym umyslem ludzkim ) a Bogiem bylaby niemozliwa i to nie z winy Boga a ludzi ,a komunikacja ta opiera sie wlasnie na zasadzie przyczynowo -skutkowym
Pytanie jest tylko takie dlaczego Bog stworzyl tak niedoskonalych ludzi....
Ale na to pytanie pewnie nigdy nie bedziemy znali odpowiedzi

Wt wrz 05, 2006 19:23

Cytuj:
wujzboj napisał:
Tak.

Dlaczego?
Narazie jedynym ograniczeniem wolnej woli jakie tu widze jest niemożność "przechytrzenia" Boga ...

No, podałem ci link. Przeczytaj cały temat u Zbója, tam są duzo madrzejsi ludzie niż tu, może zrozumiesz, a może nie - ja nie będę tu tego jeszcze rez wałkował :D

Wt wrz 05, 2006 19:23

Co ty pleciesz Gabrielu, mój żal, skrucha i posypywanie głowy popiołem musi byc absolutnie szczery, bo to warunek dostania sie do nieba. Skoro Bóg tak przepowiedział, to tak musi być ...

Jesli bylby szczery , nie moze byc tam elementu kantowania Boga ..czyli liczenia ze w ostatniej chwili cos mi sie uda....
Jesli liczysz ze w ostatniej chwili cos Ci sie uda..to Twoj zal nie jest szczery

Wt wrz 05, 2006 19:24

Rafal
Cytuj:
Gabrielu, do kiedy to Bóg cokolwiek MUSI

Cytuj:
Bóg ma wolna wolę i może robić co mu sie podoba - czyżbyś w to wątpił ?

Dlatego MUSI poniewaz stworzyl ludzi ktorym zasczepil odpowiednia logike myslenia
Tak wiec aby ludzie mogli cokolwiek rozumiec Boga , komunikacja ta z Bogiem MUSI miec swoja odpowiednia logike

Gabrielu, Bóg nic nie MUSI ! :o :o :o
Logikę przepowiednia ma: W czasie swojego żywota na ziemi zabijesz swoja żonę, popełnisz samobójstwo i wyladujesz w piekle.

Niby czemu Bóg MUSI uzasadnic dlaczego tak sie stanie, jest niewolnikiem człowieka czy co ?

Pokażmi uzasadnienie w przepowidni Fatimskiej zamachu na Papieza ? :o :o

Totalny brak ... a uzasadnienie mogłogy byc na przykład takie. Ja Bóg zdecydowałem, że daje ludzom "wolną wolę" i albo dokona sie zamach na Papieża albo wybuchnie IV Wojna Światowa. Ja Bóg powiedziałem o tym JPII i tenże wybrał zamach, aby ratować ludzkość przed IV Wojną Światową. Czy wykluczysz takie na przykład uzasadnienie ?

... po cholere przekazywac takie uzasadnienie ludziom ?

No i do kiedy Bóg cokolwiek MUSI, jeśli MUSI to jego wolna wola jest równa zeru !!! :o

Wt wrz 05, 2006 19:34

W czasie swojego żywota na ziemi zabijesz swoja żonę, popełnisz samobójstwo i wyladujesz w piekle.

Widze ze masz powazne problemy z logika przyczynwwo skutkowa :)

Cytuj:
Niby czemu Bóg MUSI uzasadnic dlaczego tak sie stanie, jest niewolnikiem człowieka czy co ?

Dlatego MUSI uzasadniac poniewaz jest to element niezbedny do zrozumienia tegoz skutku przez czlowieka czyli rozumeinia dobra i zla

Oczywiscie teoretycznie Bog moglby zrobic wszystko , ale nie mialoby to zadnej spojnosci z poczuciem dobra i zla a takze z logika przyczynowo skutkowej jaka nam Bog dal aby sie z nami w ten sposob komunikowac

Wt wrz 05, 2006 19:44

Cytuj:

Jesli bylby szczery , nie moze byc tam elementu kantowania Boga ..czyli liczenia ze w ostatniej chwili cos mi sie uda....
Jesli liczysz ze w ostatniej chwili cos Ci sie uda..to Twoj zal nie jest szczery

Gabrielu zakładasz albo że prawdziwy Bóg kłamie w swojej przepowiedni, albo negujesz jego wszechwiedzę czyli twierdzisz że wyląduje w piekle ! - proszę nie pleć dalej bzdur ! :o

Gabrielu, za zycia moge kantować Boga do woli. Mój żal w ostatnich chwilach życia musi być absolutnie szczery, bo inaczej wszechwiedza Boga legnie w gruzach !

Niby dlaczego Hitler, który wymorodował setki milionów ludzi może do nieba, a ja szary człowiek nie mogę ? Przecież nawet gdybym bardzo sie starał moge zamordować np. 10 ludzi po czym mnie złapią i powieszą na szubienicy. Mam czas aby na rozprawie i w obliczu śmierci szczerze żałować tego co zrobiłem czy nie mam czasu ? :D

Wt wrz 05, 2006 19:44

Cytuj:
No i do kiedy Bóg cokolwiek MUSI, jeśli MUSI to jego wolna wola jest równa zeru

To moze kwintesencja tego bo coraz bardziej brniesz w absurdy

Bog MUSI poniewaz czlowiek ma ograniczone zrozumienie a jego logika to logika przyczynowo skutkowa
BOG ma ograniczenie poniewaz to czlowiek jest ograniczony dlatego BOG ma ograniczone dzialania dlatego aby ograniczony ludzki mozg to pojal

Pprowadzajac to do matematyki to czy Bog moze zrobic tak aby 100 0000 = 1
Otoz aby czlowiek to zrozumial swoja logika to 1 MUSI rownac sie 1..i dlatego bog cos MUSI

Slynny paradoks filozoficzy czy Bog moze stworzyc kamien taki ktorego by sam nie podniosl , ma takie rozwiazanie ze kamien by MUSIAL byc Bogiem
Tak wiec stosujac analogie ..aby BOg nic nie MUSIAL....czlowiek musialby byc Bogiem

Wt wrz 05, 2006 19:52

Cytuj:

Dlatego MUSI uzasadniac poniewaz jest to element niezbedny do zrozumienia tegoz skutku przez czlowieka czyli rozumeinia dobra i zla
Oczywiscie teoretycznie Bog moglby zrobic wszystko , ale nie mialoby to zadnej spojnosci z poczuciem dobra i zla a takze z logika przyczynowo skutkowej jaka nam Bog dal aby sie z nami w ten sposob komunikowac

Gabrielu, pokaż mi uzasadnienie Boga zamachu na Papieża w przepowiedni Fatimskiej :o :o :o
Czy bez Boga człowiek nie rozróznia dobra od zła - co ty pleciesz ?
Ateiści nie wiedzą co jest dobre a co złe ? :o :o :o
Dziecko w przedszkolu nie wie co jest dobre a co złe ?

To Bóg jest stwórca wszystkiego dobra i zła, prawdy i fałszu, nowego życia i smierci itd ... bo żadne z tych pojęc nie może istnieć jedno bez drugiego.

Jeśli zlikwidujesz zło, to zniknie ci tez dobro - masz jakieś wątpliwości ?

Wt wrz 05, 2006 19:53

Tak wiec stosujac analogie ..aby BOg nic nie MUSIAL....czlowiek musialby byc Bogiem

No i chyba dogadaliśmy sie, Bóg nic nie MUSI, Bóg MOŻE !

Skoro ma możliwość dania ci takiej a nie innej przepowiedni to może to zrobić i nie MUSI tego uzasadniać.

Dalej czekam na uzasadnienie przepowiedni Fatimskiej :D

Wt wrz 05, 2006 19:58

Cytuj:
Gabrielu, za zycia moge kantować Boga do woli. Mój żal w ostatnich chwilach życia musi być absolutnie szczery, bo inaczej wszechwiedza Boga legnie w gruzach !

Jak Ty to sobie wyobrazasz ? Zakladasz tak ..przez 20 lat bede kantowal Boga ( ale nei wiesz jak dlugo bedzesz zyl )...no ale nawet zakladajac zed wiesz kiedy umrzesz musisz zalozyc rowniez ze w ostatnim dniu sie poprawisz..czyli juz gory wiesz ze to zrobisz.....
Przychdzi ostatni dzien...robisz to ..ale to jest ukartowane z gory wiec nici z planow zbawienia

Aby to dzialalo..i aby twoj zal byl szczery na poczatku kantowania nie mozesz liczyc na zbawienie ..inanczej to jest ukartowana gra

Wt wrz 05, 2006 20:00

gabriel napisał(a):

No i chyba dogadaliśmy sie, Bóg nic nie MUSI, Bóg MOŻE !

Skoro ma możliwość dania ci takiej a nie innej przepowiedni to może to zrobić i nie MUSI tego uzasadniać.

W tym przypadku MUSI ....bo aby NIE MUSIAL czlowiek bylby Bogiem

Przeczytaj uwazniej moj poprzedni post
Cytuj:
Dalej czekam na uzasadnienie przepowiedni Fatimskiej

A co ma przepowiednia Fatimska do tego
Tam bylo jasno powiedziane , nawroccie sie sie inanczej stanie sie to a tamto
Nie masz zadnej mozliwosci oceny aby stwierdzic ze ludzie sie nie nawrocili chociaz troche

Wt wrz 05, 2006 20:04

Gabrielu ja nie bedę w kółko powtarzał co ty zakładasz, a zakładasz to ! :D

Gabrielu zakładasz albo że prawdziwy Bóg kłamie w swojej przepowiedni, albo negujesz jego wszechwiedzę czyli twierdzisz że wyląduje w piekle ! - proszę nie pleć dalej bzdur !

... wstydź sie Gabrielu, to grozi piekłem - dla Ciebie oczywiście :D

Wt wrz 05, 2006 20:06

W tym przypadku MUSI ....bo aby NIE MUSIAL czlowiek bylby Bogiem

Herezje totalne Gabrielu, Bóg nic nie MUSI tylko MOŻE !
Czego człowiek nie może pojąć z tej przepowiedni ... że zabicie własnej żony to zło, że samobójstwo to zło ? :o
gabriel napisał(a):
Cytuj:
Dalej czekam na uzasadnienie przepowiedni Fatimskiej

A co ma przepowiednia Fatimska do tego
Tam bylo jasno powiedziane , nawroccie sie sie inanczej stanie sie to a tamto
Nie masz zadnej mozliwosci oceny aby stwierdzic ze ludzie sie nie nawrocili chociaz troche

Taak nawracaja się :D , szczególnie w wysoko rozwiniętych krajach np. Francji gdzie ludzie masowo przechodzą z katolicyzmu do innych wyznań np. ateizm, protestantyzm ... itd

Wt wrz 05, 2006 20:17

Gabrielu ja nie bedę w kółko powtarzał co ty zakładasz, a zakładasz to ! :D

Gabrielu zakładasz albo że prawdziwy Bóg kłamie w swojej przepowiedni, albo negujesz jego wszechwiedzę czyli twierdzisz że wyląduje w piekle ! - proszę nie pleć dalej bzdur !

... wstydź sie Gabrielu, to grozi piekłem - dla Ciebie oczywiście :D

Widze ze nie nadazasz za moim mysleniem :)

Powiem wiec jeszcze krocej :)
Aby 1 = 100 000 000 i bylo dla czlowieka logiczne , tenze czlowiek musialby byc Bogiem..poniewaz tylko dla Boga nie ma nic niemozliwego

Tak wiec aby cos bylo logiczne dla czlowieka Bog MUSI zalozyc ze 1 = 1 bo innaczej czlowiek go nie zrozumie

Tak wiec widzisz jednak BOG cos MUSI :)

Kapisz ? :)

A swoja droga znam podobna anegnote

Pewien sultan kazal spisac swoim najwiekszym medrcom wszystkie madrosci swiata
Po roku mrowczej pracy przynosza mu 100 opaslych ksiazek i mowia oto wszytkie madrosci swiata
Ale sultan mowi ze nie ma czasu tego czytac i kaze sobie to strescic jeszcze bardziej
Po kolejnym roku przynosza mu 10 opasych ksiazek a sultan znowu mowi ze to za duzo do czytania i daje im rok na streszczenie bardziej
Pozniej przynosza mu opasla ksiazke, a pozniej ciekna broszurke..a pozniej sultan chce tylko jedno zdanie

Po 5 latach myslenia najtezszych umyslow przynosza mu to zdanie a brzmi ono
Nic nie ma za darmo
W wolnym tlumaczeniu mozna to przyjac takze ..nie ma skutku bez przyczyny

Wt wrz 05, 2006 20:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 282 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona