Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 5:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Następna strona
 Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg pozwala Szatanowi działać?
Tylko, że to też jest mało precyzyjne i raczej współczesne myślenie. Z jednej strony, w przypadku społeczności, która "wierzy w jakichś bogów", aczkolwiek nic z tym nie robi poza ich "unikaniem", trudno mówić o odrzuceniu transcendencji. Z drugiej strony, można długo dyskutować na temat tego, czy choćby starożytny judaizm przyjmował istnienie jakiejś "transcendencji" (w każdym razie raczej nie w dzisiejszym rozumieniu). Nie trzeba zresztą szukać w dawnych wiekach - dałoby się uzasadnić tezę, że Świadkowie Jehowy też nie przyjmują istnienia "transcendencji", mimo to wszyscy uważają ich za wyznanie "religijne".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 18, 2014 13:00

Johnny99 napisał(a):
Tylko, że to też jest mało precyzyjne i raczej współczesne myślenie. Z jednej strony, w przypadku społeczności, która "wierzy w jakichś bogów", aczkolwiek nic z tym nie robi poza ich "unikaniem", trudno mówić o odrzuceniu transcendencji.

Owszem, w tym wypadku mówimy o braku.

Co do rytuałów: mam taką prywatną teorię, że odlegle wywodzą się od tańców godowych, ponieważ

1. mają za zadanie zwrócenie uwagi
2. są schematyczne

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pn sie 18, 2014 13:58
Johnny99 napisał(a):
Whispernight napisał(a):
Wiem, że pięknie to brzmi... "że tylko dobrem zło zwyciężaj". Ale pamiętaj o tym, że Templariusze nie chronili Twojego Kościoła różańcem, tylko półtorakiem.

Pamiętam.

Zatem wychodzi na to, że to powiedzenie jest puste.

Johnny99 napisał(a):
Nie wiem, czy piękne, ale tragiczne na pewno.

Dla mnie piękne, bo przez to bardziej doceniam kruchość ludzkiego życia. W mojej ocenie, życie nabiera niebotycznej wartości.

Johnny99 napisał(a):
Aha - czyli np. modlitwa jest daremna, bo nie ma nic po śmierci.

Tak.
Jak i dla tego, że modlitwa "najczęściej" przybiera formę żebraczą, i jest sprzeczna z poddaniem się całkowicie woli Boga (jeśli zakładamy, że jednak istnieje). Wybacz, ale ciągłe żebranie o łaskę, zdrowie i przychylność (nazwijmy to po imieniu... mamonę!) nie jest synonimem poddania się woli Boga.

Johnny99 napisał(a):
A dlaczego coś innego nie jest daremne, pomimo tego, że nie ma nic po śmierci?Jeżeli nie ma nic po śmierci, to modlitwa jest tak samo daremna, jak jedzenie czy oglądanie serialu.

Bo czynności, które należą do tego świata, i dzięki którym żyjesz, są konieczne.
A czynności które nie mają wpływu na ten świat (jak modlitwa) nie są konieczne, a wręcz daremne.
Swoja drogą, ostatnio przytaczana modlitwa o pokój na świecie. To jest dopiero idiotyzm.
Skoro Bóg, dał ludziom wolną wolę, i pozwala samym kierować własnym życiem, to dlaczego miałby teraz tego zaprzestać, i pomagać utrzymać pokój na świecie, skoro ten leży w ludzkiej kwestii, a nie jego?
Co to w ogóle jest modlitwa o pokój!? A wojnom końca nie ma, i nie będzie ;)

Zatem pytanie, czy modlitwa o pokój na świecie jest daremna czy nie?

Śr sie 20, 2014 12:44

Whispernight napisał(a):

A które w takim razie nie jest?

Cytuj:
Dla mnie piękne, bo przez to bardziej doceniam kruchość ludzkiego życia. W mojej ocenie, życie nabiera niebotycznej wartości.

A życie jętki jednodniówki jest jeszcze bardziej niebotycznie warte?

Cytuj:
Wybacz, ale ciągłe żebranie o łaskę, zdrowie i przychylność (nazwijmy to po imieniu... mamonę!) nie jest synonimem poddania się woli Boga.

Modlitwa ma służyć przede wszystkim "uzgadnianiu" naszej woli z wolą Boga.

Cytuj:
Bo czynności, które należą do tego świata, i dzięki którym żyjesz, są konieczne.

Ależ wszystkie moje czynności należą do tego świata, nie wyłączając modlitwy.

Cytuj:
A czynności które nie mają wpływu na ten świat (jak modlitwa) nie są konieczne, a wręcz daremne.

Każda moja czynność ma wpływ na ten świat. Nie jestem monadą odizolowaną od świata w żadnym momencie życia.

Cytuj:
Skoro Bóg, dał ludziom wolną wolę, i pozwala samym kierować własnym życiem, to dlaczego miałby teraz tego zaprzestać, i pomagać utrzymać pokój na świecie, skoro ten leży w ludzkiej kwestii, a nie jego?

Bóg dał ludziom wolną wolę, ale nie wyzbył się wpływu na świat. Chrześcijanie nie są deistami.

Cytuj:
Zatem pytanie, czy modlitwa o pokój na świecie jest daremna czy nie?

Myślę, że nawet ateista, nie wierzący w to, że modlitwę o pokój wysłuchuje jakikolwiek Bóg, dostrzeże różnicę między człowiekiem modlącym się o pokój, a człowiekiem wszczynającym wojnę. Gdyby ten drugi, zamiast wszcząć wojnę, pomodlił się o pokój, to by przynajmniej tej jednej wojny nie było. A gdyby tak wszyscy się zaczęli modlić..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sie 20, 2014 14:56
Johnny99 napisał(a):
Whispernight napisał(a):

A które w takim razie nie jest?

Każde, które niesie za sobą prawdę.
Jeśli uznać brutalną i krwawą ekspansję islamu jako zło, to z pewnością dobrem nie została pokonana, czy też jak wolisz powstrzymana.
Jeśli uznać Hitlerowskie Niemcy jako zło, to również nie zostało ono pokonane dobrem.

Johnny99 napisał(a):

Ta "wola Boga" o której mówisz, jest umowna. Ty masz swoją, inne narody mają swoją.

Johnny99 napisał(a):
nawet ateista, nie wierzący w to, że modlitwę o pokój wysłuchuje jakikolwiek Bóg, dostrzeże różnicę między człowiekiem modlącym się o pokój, a człowiekiem wszczynającym wojnę.

Uważasz, że wojna jest złem wcielonym? Przecież ekspansja ma na celu dobrobyt dla agresora. Przecież później, ludzie żyją na podbitym terenie w miłości i pokoju przez wiele stuleci :D
Czy Twój Bóg Jahwe nie wszczynał wojen?
Reasumując, dostrzegam wielką różnicę między wszczynającym wojnę, a modlącym się o pokój.
Tak jak mówisz.

Johnny99 napisał(a):
"Gdyby ten drugi, zamiast wszcząć wojnę, pomodlił się o pokój, to..."

Gdyby Bóg tak uznał, byłoby cudownie. Ale widzisz sam, Twój Bóg uznał inaczej, wybrał wojnę.
(mówię w przenośni, nie jestem teistą)

Johnny99 napisał(a):
"by przynajmniej tej jednej wojny nie było..."

Ale była, a Bóg Był (i nadal jest) tylko wymówką do wszczynania kolejnych wojen.

Cz sie 21, 2014 18:15
Johnny99 napisał(a):

Myślę, że modlitwa przede wszystkim ma uzdolnić moje serce i rozum do przyjęcia woli Bożej.

So sie 23, 2014 12:23

ja jestem zdania ze religia laczy sie z nauka w sumie bardziej z psychologia i jest to pewna obrazkowa przenosnia. Szatan to blad systemu zas bez bledu systemu nie ma drogi bo nie ma do kad juz isc zas Bog dal wolna wole wiec musiala istniec droga bledna zeby mozna bylo wybrac. Szatan zas jest upadly bo jest zwykla iluzja i czlowiek moze go pokonac zas prawde czyli Boga mozna w sobie odkryc gdyz kazdy ma ja gdzies ukryta w sobie.

So sie 23, 2014 15:00

Gregorygreg napisał(a):
zas Bog dal wolna wole wiec musiala istniec droga bledna zeby mozna bylo wybrac.

Czyli po Paruzji wolnej woli już nie będzie?

So sie 23, 2014 17:07

Mysle ze kiedy dochodzimy do prawdy ostatecznej to juz nie ma wolnej woli gdyz jest sie juz przy Bogu w sesie tak jakby z nim zintegrowanym a Bóg to przeciesz milosc. Z tad nie miej bogow cudzych przede mna nie powinno oznaczac nie miej innej religii zas nie czuj sie swoim cialem niech nie imponuja ci inni twoja wiedza itd. jak to w zyciu duchowym bywa(niech prowadzi cie tylko milosc, niech sie dzieje wola boska). A co do Paruzi to jest to nieco bynajmniej w moim wyobrazeniu paranoiczna wizja budzaca strach w grzesznikach. a strach zabija milosc wiec potraktowal bym to jako pewna przestroge. Ze tam na koncu kiedy juz wszystko bedzie sie burzyc ci najbardziej wierzacy nie beda cierpiec.

Edit - szumi

So sie 23, 2014 21:20
Cytuj:
Szatan zas jest upadly bo jest zwykla iluzja

Sugerujesz że zło jest tylko iluzją?

Cytuj:
i czlowiek moze go pokonac

Człowiek sam z siebie go nie pokona.

Cytuj:
to juz nie ma wolnej woli

Myślę że Bóg raczej nie odbiera takich darów.

N sie 24, 2014 8:33

czlowiek ma wolna wole i nie ma bo wszystko jest oparte na paradoksach. Przykladowo ma wolna wole ale ma ograniczone mozliwosci. albo ma nieograniczone mozliwosci i juz sie nigdzie nie rusza wiec nie ma wolnej woli.
Tak samo to co jest iluzja istnieje a zarazem nie istnieje. Kazdy ma inne spojrzenie na swiat wiec wkoncu zyjemy w iluzji i tylko prawda moze nas ocalic wiec jej brak w naszym zyciu. Ogolnie jakby przyjzec sie na fundamenty kazdej religii to zazwyczaj nie ma tam sprzecznosci zas jest ona dopiero w dalszym jej obrazowaniu)np. aniol dobre mysli szatan zle i tak samo z opcja edenu jak bylo z adamem i ewa to jak na moj gust chodzilo tylko o to ze od Boga odlaczyla nas ciekawosc. sama w sobie ciekawosc to droga gdzies z kas do kad). A ze istnieje cos takiego jak uosobienie to wiadomo ze dobro wyobraza sobie czlowiek jako cos lagodnego pieknego i wogole zas zlo ciemnego obrzydliwego plugawego. No i gdzies to w kazdym badz razie istnieje. kto wie moze po smierci trafimy do swiata wyobrazni w ktorym to byc moze dla nas stworzy sie nowy bardziej ograniczony i cielesny swiat i bolesna tulaczka zacznie sie dalej(i moze to jest te cale pieklo).

Edit - szumi

N sie 24, 2014 12:11

Dopisuję się w tym wątku, bo nie wiem, czy jest sens, aby od razu zakładać nowy.

Bóg stworzył sobie istoty, zwane aniołami.
Część z tych istot pozostała Bogu wierna, druga część odeszła od Boga, zbuntowała się, upadła, jak zwał, tak zwał...

Moim bardzo skromnym zdaniem odpowiedź na pytanie "czemu upadły anioł upadł?" byłaby kluczowa dla zrozumienia, skąd na świecie zło.

Ale żeby o aniołach, to może najpierw trochę wstępu o ludziach.

Ludzie są kształtowani przez środowisko, okoliczności, wady bądź talenty - wrodzone, itp.
Kilka przykładów: dziecko, które codziennie ogląda, jak tatuś leje "po pijaku" mamusię, raczej będzie "skrzywione", z dużym prawdopodobieństwem w dorosłym życiu podobny los zgotuje swojej rodzinie.

Dziecko molestowane seksualnie również może w przyszłości popełniać przestępstwa na tle seksualnym - trauma z dzieciństwa (zwłaszcza nieprzepracowana z terapeutą, czyli zduszona w sobie) nie może pozostać tutaj bez znaczenia.

Dziecko wychowywane przez "ulicę", bo rodzice albo nie mają czasu, albo nie uważają za stosowne robić coś więcej, niż zapewnić mu zupę na talerzu, zostanie np. kibolem w kominiarce, który wyrywa krzesełka ze stadionowych trybun.

Nikt chyba nie będzie zaprzeczał, że dzieciństwo (lepsze lub gorsze, w zależności od tego, czy do rodziców mieliśmy szczęście czy pecha) w pewnym stopniu (czasem wręcz w stopniu kluczowym) determinuje to, kim będziemy w dorosłym życiu i jakie będziemy w tym życiu podejmować decyzje oraz jakich będziemy dokonywać wyborów.

Ewentualnie czasem ktoś urodzi się np. z wrodzonymi skłonnościami psychopatycznymi albo z innym upośledzeniem pracy mózgu, bo np. matka całą ciążę chodziła pijana albo paliła papierosy, brała "prochy" itp... Choć i tutaj jak widać znowu jakaś przyczyna zewnętrzna determinuje, kim będzie ten nowy człowiek, który przyjdzie na świat.

Do tego wszystkiego wierzący dorzucą jeszcze "podszept szatana" jako jedną z przyczyn, dla których ludzie podejmują takie, a nie inne decyzje.

I teraz wracamy do aniołów.
Bóg stwarza anioły.
Czy anioły miały "dzieciństwo"?
Czy ktoś mógł je np. molestować w tym dzieciństwie albo używać innego rodzaju przemocy wobec nich?
A może ktoś skusił anioła (tego, który za chwile upadnie i będzie kusił Ewę w raju), a przez to doprowadził celowo do jego upadku? :shock:

Czy przyczyną upadku anioła mogą być okoliczności zewnętrzne?
Czy też decyzje, które podejmują te stworzenia, to są wyłącznie ich własne, "nie zanieczyszczone okolicznościami", wolne wybory?

Jeśli zgodzimy się, że istoty nazywane aniołami są "na starcie" - czyli przed pojęciem decyzji: zostać z Bogiem czy Go opuścić - równe, czyli że do podjęcia decyzji zostać/odejść dysponują wszystkie dokładnie tym samym zestawem danych wejściowych, to pojawia się moim zdaniem problem.
Bo jeśli na podstawie identycznych danych wejściowych część aniołów podejmuje decyzję "zostać i służyć" a inna część "odejść, zdradzić i nie służyć" (innych opcji chyba nie ma, prawda?) to jedyne wytłumaczenie takiej sytuacji jest takie, że anioły, które upadły, były pod jakimś względem inne niż anioły, które zostały wierne Bogu. To nieuchronnie prowadzi do wniosku (przynajmniej mnie prowadzi, ale być może popełniam tu jakiś błąd w rozumowaniu), że Bóg, stwarzając anioły, musiał jednym niejako "wbudować" to "coś" co pozwoliło im nie upaść, albo odwrotnie - tym, które upadły, musiał "wbudować" to "coś", co sprawiło, że upadły.

To oczywiście stawiałoby "przyczynę wszelkiego zła" czyli upadek anioła, który stał się szatanem, w zupełnie innym świetle.

To tyle. Taki mam póki co problem z upadkiem aniołów... Moim zdaniem zanim zaczniemy się zastanawiać, dlaczego Bóg pozwala działać szatanowi, należałoby najpierw podjąć próbę zrozumienia/wyjaśnienia, dlaczego szatan upadł.

Wt paź 28, 2014 12:10
Zobacz profil WWW

Bardzo bliskie moim przemyślenia, pisałem o tym, w którymś z wątków o genezie zła: nie da się po ludzku wyjaśnić dlaczego dobra z natury istota otoczona jedynie dobrem miałaby nagle ufundować sobie i innym zło.

Brakuje jakby jednego ogniwa. O wiele bardziej logiczne byłoby, gdyby źródłem zła był sam człowiek.

Wt paź 28, 2014 12:33
czuowiek napisał(a):
Część z tych istot pozostała Bogu wierna, druga część odeszła od Boga, zbuntowała się, upadła, jak zwał, tak zwał...
Moim bardzo skromnym zdaniem odpowiedź na pytanie "czemu upadły anioł upadł?" byłaby kluczowa dla zrozumienia, skąd na świecie zło

Odpowiedz na Twoje pytanie jest bardzo prosta przyjacielu.
Żaden anioł nie upadł! Biblia jasno i wyraźnie ukazuje owego "upadłego" anioła i jego funkcję w Księdze Hioba.
Wszystko inne, co ludzie wiedzą o "upadłych" aniołach, pochodzi z literatury nie mającej za wiele wspólnego z Pismem Świętym... żeby nie powiedzieć, że w ogóle nie ma z nim nic wspólnego. ;)
Literatura fantasy, ot i tyle.

Widzisz, człowiek sam na własny użytek, stworzył sobie diabła, i wszystkimi własnymi obrzydlistwami obarczył właśnie jego...

Czyli to, co powiedział powyżej JedenPost. Źródłem zła jest sam człowiek.

Wt paź 28, 2014 12:46

Whispernight napisał(a):
Żaden anioł nie upadł!

Uprzejmie prosimy o nie-szerzenie herezji. :x

------------

czuowiek napisał(a):

Jest inne proste wyjaśnienie, choć nie wiem, czy Ci wystarczy:

MK 10:18 b "Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg."
czuowiek napisał(a):
To nieuchronnie prowadzi do wniosku (przynajmniej mnie prowadzi, ale być może popełniam tu jakiś błąd w rozumowaniu), że Bóg, stwarzając anioły, musiał jednym niejako "wbudować" to "coś" co pozwoliło im nie upaść, albo odwrotnie - tym, które upadły, musiał "wbudować" to "coś", co sprawiło, że upadły.

Nie tyle "wbudował" co "nie wbudował". Nie mógł wbudować im doskonałości, bo wtedy by stworzył bogów, nie anioły.

...

(Koh 3:1nn)

Wt paź 28, 2014 12:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 540 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 36  Następna strona