Czy i jakie Objawienia warto czytać?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Czy i jakie Objawienia warto czytać ? ? ?
JedenPost napisał(a): Qwerty2011 napisał(a): Adam był pierwszym człowiekiem, ale poprzez swoje skrzyżowanie się z hominidem, zepsuł genetycznie, fizycznie, duchowo, intelektualnie ludzkość. Zdegenerował ją, uwstecznił w dalszych pokoleniach (Biblia mówi o dalszym krzyżowaniu się potomków Adama).
Interesujące. Podobne teorie głosił Adolf Hitler. "Mieszanie ras jest grzechem pierworodnym świata" Muł - krzyżówka konia i osła - nie jest zdolny do płodzenia potomstwa. Jakim sposobem krzyżówka człowieka Adama z homonidem spłodziła potomstwo?
|
Śr sie 21, 2013 8:52 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Samice hybryd są często płodne.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr sie 21, 2013 9:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Samice hybryd są często płodne. Widziałeś kiedyś młode mułów?
|
Śr sie 21, 2013 9:11 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Nie. Ale fakt faktem - w wypadku różnych hybryd wygląda to różnie. Czesto samice-hybrydy mogą by zapładniane przez oba gatunki wejściowe.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr sie 21, 2013 9:19 |
|
 |
Qwerty2011
|
Kael napisał(a): Qwerty2011 napisał(a): Kael napisał(a): Mężczyzna dał swej żonie imię Ewa, bo ona stała się matką wszystkich żyjących. Rdz 3,20 Tak - wszyscy jesteśmy potomkami Ewy. Prawowite drzewo życia nie przetrwało. Wszyscy jesteśmy hybrydami. Nie bede cytowac reszty. Ale tu jest jakies przeklamanie. Jestesmy wszyscy potomkami Kaina? Biblia twierdzi inaczej. Cytuj: 37 syna Matusali, syna Enocha, syna Jareta, syna Maleleela, syna Kainama, 38 syna Enosa, syna Seta, syna Adama, syna Bożego Lk 1,37 Poza tym Biblia wyraznie mowi o potomkach Kaina i Seta. czyli do dzis mielibysmy obie linie genetyczne (przy czym wedlug tego opisu sa i tak identyczne, chyba ze przy "nieswiadomym" wszczepianiu gamety Adama dokonane zostaly na gamecie Ewy jakies manipulacje) Obie linie istniały przez jakiś czas (Noe był ostatnim czystym genetycznie człowiekiem). Ale jak mówi Biblia: Cytuj: Rdz 6 1 A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. 2 Synowie Boga1, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały. 3 Wtedy Bóg rzekł: «Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną: niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat2». 4 A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły.
Widać tutaj istnienie dwóch gałęzi: Synów Boga (prawowitych potomków Adama) i córki człowiecze a więc ludzi (potomków Ewy i Adama) Synowie Boga biorą sobie ładne (nieowłosione, mniej małpie) córki ludzkie, krzyżują się z nimi. Następuje genetyczna degeneracja, w wyniku której zezwierzęcony człowiek nie zasługuje już na to, żeby pozostawał w nim Duch Boży - są już tylko ciałem. Noe ma żonę z linii Ewy w związku z tym jego potomkowie są już obarczeni genetycznie - prawowita linia Adama znika. Kael napisał(a): Adam narodzilby sie z Ewy-jeszcze-nie-czlowieka, ale po bezposredniej ingerencji Boga (po co Bogu "wszczepianie" gamet, jezeli przy poczeciu Jezusa Chrystusa nie bylo to konieczne - ale to akurat drobiazg) A skąd Maria otrzymała gametę męską? Kael napisał(a): Pierwsza Kobieta to corka Ewy i Adama, tyle ze "nieswiadoma". Pan Bog pobral gamete od Adama i wszczepil ja w we. I to byloby dobre. Kiedy jednak Adam swiadomie wspolzyl z Ewa ( a jak niby mialby sie rozmnazac?) to z tym samym materialem genetycznym narodzilby sie Kain (raczej nie pol, a cwierc zwierze - bo Ewa juz calkiem zwierzeciem nie mogla byc) Za pierwszym razem Ewa przyszła do Adama będącego w głębokim śnie. Gameta żeńska, którą miała w sobie pochodziła od Boga, gametę męską dostarczył Adam. Z tego narodziła się Pierwsza Kobieta Za drugim razem była samowolka. Więc gameta żeńska pochodziła od Ewy. Stąd Kain był pół (lub jak wolisz ćwierć)-zwierzęciem. Kael napisał(a): Dla mnie ma to sens, kiedy ktos materialny robi sobie eksperymenty genetyczne na zwierzetach. W wypadku Wszechmocnego, ktory takich sposobow nie potrzebuje, jest to mocno naciagane. Bóg mógł nas stworzyć pstryknięciem. Ale chciał inaczej. Nie miał prawa? Kael napisał(a): Czyzby oznaczalo to, ze kobiety nie maja grzechu pierworodnego, bo w zadnej postaci nie zgrzeszyly? A grzech przenosi sie przez mezczyzn?
Oznacza to, że Pierwsza Kobieta nie miała grzechy pierworodnego (była niepokalanie poczęta). Kobiety zaś dzisiaj mają grzech pierworodny, jak wszyscy potomkowie Adama i Ewy. Kael napisał(a): W dosyc lekki sposob w tych wizjach traktowana jest nieomylnosc Biblii. Jezeli ktos mogl ja sfalszowac w tym opisie, dopisujac wine za grzech pierworodny takze kobietom, to mogl ja sfalszowac i w innych. Ale przecież objawienie nie zmienia sensu Biblii tylko go uzupełnia i wyjaśnia. Doprecyzowuje, dzięki czemu jest on możliwy do bardziej dosłownego odczytania. Zauważ, że pojawia się ono w czasie, gdy możemy już zrozumieć zagadnienia genetyczne o których Mojżesz niewiele wiedział. Alus napisał(a): Muł - krzyżówka konia i osła - nie jest zdolny do płodzenia potomstwa. Jakim sposobem krzyżówka człowieka Adama z homonidem spłodziła potomstwo? To było możliwe, bo Ewa była ogniwem pośrednim między człowiekiem i hominidem. Miała cechy i ludzkie i małpie (w objawieniu jest wiele dokładnych opisów). Adam więc nie mógł krzyżować się z wcześniejsza "małpą", ale już mógł z Ewą. Dlatego takie ważne było zachowanie zakazu bożego. Wraz ze śmiercią Ewy zagrożenie mutacją ustałoby. I dwie linie "małpia" i ludzka nie mogłyby się krzyżować.
_________________ "Przechowujemy zaś ten skarb w naczyniach glinianych, aby z Boga była owa przeogromna moc, a nie z nas" (2 Kor 4)
|
Śr sie 21, 2013 10:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Qwerty2011 napisał(a): Widać tutaj istnienie dwóch gałęzi: Synów Boga (prawowitych potomków Adama) i córki człowiecze a więc ludzi (potomków Ewy i Adama) Synowie Boga biorą sobie ładne (nieowłosione, mniej małpie) córki ludzkie, krzyżują się z nimi. Następuje genetyczna degeneracja, w wyniku której zezwierzęcony człowiek nie zasługuje już na to, żeby pozostawał w nim Duch Boży - są już tylko ciałem.
Noe ma żonę z linii Ewy w związku z tym jego potomkowie są już obarczeni genetycznie - prawowita linia Adama znika. No, byloby to jakies wytlumaczenie owych "synow Bozych". Innymi slowy Maryja, a wiec i Jezus sa skazeni genetycznie? I nie maja "Ducha Bozego"? Troche odwazna teza. Moge sie domyslac, ze w tym tekscie biblijnym chodzi o śmierc. Ale ona byla juz przeznaczona Adamowi. Cytuj: 19 W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie, póki nie wrócisz do ziemi, z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz!» Rdz 4,19 Qwerty2011 napisał(a): Kael napisał(a): Adam narodzilby sie z Ewy-jeszcze-nie-czlowieka, ale po bezposredniej ingerencji Boga (po co Bogu "wszczepianie" gamet, jezeli przy poczeciu Jezusa Chrystusa nie bylo to konieczne - ale to akurat drobiazg) A skąd Maria otrzymała gametę męską? A to jest bardzo dobre pytanie ... do Ewangelistow. Lukasz mowi nam tak: Cytuj: Na to Maryja rzekła do anioła: «Jakże się to stanie, skoro nie znam męża?» Anioł Jej odpowiedział: «Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym.Lk 1,34-35 To Ewangelistom tez juz wierzyc nie wolno? Bo Pan Bog tak naprawde od kogos sobie meska gamete pozyczyl? Qwerty2011 napisał(a): Kael napisał(a): Pierwsza Kobieta to corka Ewy i Adama, tyle ze "nieswiadoma". Pan Bog pobral gamete od Adama i wszczepil ja w we. I to byloby dobre. Kiedy jednak Adam swiadomie wspolzyl z Ewa ( a jak niby mialby sie rozmnazac?) to z tym samym materialem genetycznym narodzilby sie Kain (raczej nie pol, a cwierc zwierze - bo Ewa juz calkiem zwierzeciem nie mogla byc) Za pierwszym razem Ewa przyszła do Adama będącego w głębokim śnie. Gameta żeńska, którą miała w sobie pochodziła od Boga, gametę męską dostarczył Adam. Z tego narodziła się Pierwsza Kobieta Za drugim razem była samowolka. Więc gameta żeńska pochodziła od Ewy. Stąd Kain był pół (lub jak wolisz ćwierć)-zwierzęciem. Czyli Bog mial jakas mozliwosc wymiany gamety u Ewy? To mi coraz bardziej przypomina in vitro Qwerty2011 napisał(a): Kael napisał(a): Czyzby oznaczalo to, ze kobiety nie maja grzechu pierworodnego, bo w zadnej postaci nie zgrzeszyly? A grzech przenosi sie przez mezczyzn?
Oznacza to, że Pierwsza Kobieta nie miała grzechy pierworodnego (była niepokalanie poczęta). Kobiety zaś dzisiaj mają grzech pierworodny, jak wszyscy potomkowie Adama i Ewy. Czyli wine za grzech pierworodny ponosi li i jedynie Adam? Qwerty2011 napisał(a): Kael napisał(a): W dosyc lekki sposob w tych wizjach traktowana jest nieomylnosc Biblii. Jezeli ktos mogl ja sfalszowac w tym opisie, dopisujac wine za grzech pierworodny takze kobietom, to mogl ja sfalszowac i w innych. Ale przecież objawienie nie zmienia sensu Biblii tylko go uzupełnia i wyjaśnia. Doprecyzowuje, dzięki czemu jest on możliwy do bardziej dosłownego odczytania. Zauważ, że pojawia się ono w czasie, gdy możemy już zrozumieć zagadnienia genetyczne o których Mojżesz niewiele wiedział. Nie zmienia??? Zmienia cala nauke o winie Ewy za grzech pierworodny, ktora to wina mezczyni do czasow wspolczesnych w Kosciele machali kobietom przed oczyma i traktowali je jako gorsze, te ktore pierwsze ulegly wezowi. A tu Ewa nie miala ZADNEJ winy, a Pierwsza Kobieta byla "niepokalanie poczeta". Czy Maryja jest w takim razie "druga Ewa", jak uczy nas Kosciol? Skad! Jest "Druga Kobieta", ROWNIE niepokalanie poczeta.
|
Śr sie 21, 2013 11:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): Qwerty2011 napisał(a): Widać tutaj istnienie dwóch gałęzi: Synów Boga (prawowitych potomków Adama) i córki człowiecze a więc ludzi (potomków Ewy i Adama) Synowie Boga biorą sobie ładne (nieowłosione, mniej małpie) córki ludzkie, krzyżują się z nimi. Następuje genetyczna degeneracja, w wyniku której zezwierzęcony człowiek nie zasługuje już na to, żeby pozostawał w nim Duch Boży - są już tylko ciałem.
Noe ma żonę z linii Ewy w związku z tym jego potomkowie są już obarczeni genetycznie - prawowita linia Adama znika. No, byloby to jakies wytlumaczenie owych "synow Bozych". Innymi slowy Maryja, a wiec i Jezus sa skazeni genetycznie? I nie maja "Ducha Bozego"? Troche odwazna teza. Przeczytaj mój wcześniejszy post tutaj - Maryja jest niepokalanie poczęta. Dlaczego Bóg musiał tak sprawić ? Dlaczego musiała być niepokalanie poczęta aby nie było w niej tej skazy, aby jej ciało i dusza było czyste jak pierwszej Kobiety. Maryja jest nową Ewą, czyli tą która stała się matką całej ludzkości. Niech ktoś da lepsze wytłumaczenie grzechu pierworodnego tak aby był zgodny z nauką o ewolucji. Ponieważ w jaki sposób hominid mógł aż tak sprzeniewierzyć się Bogu i w jaki sposób prymitywny hominid mógł znać wolę Boga względem siebie, mieć tak wysoko rozwiniętą świadomość że popełnił grzech. Bez świadomości nie ma grzechu. Więc gdzie na drodze ewolucji umiejscowić Eden z grzechem pierworodnym ? Czy ktoś może to wyjaśnić. W jaki sposób małpa mogła być nieposłuszna Bogu ? Moge sie domyslac, ze w tym tekscie biblijnym chodzi o śmierc. Ale ona byla juz przeznaczona Adamowi. Smierć nie była przeznaczona dla człowieka, Bóg nie stworzył śmierci i cierpienia.Cytuj: 19 W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie, póki nie wrócisz do ziemi, z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz!» Rdz 4,19 Qwerty2011 napisał(a): Kael napisał(a): Adam narodzilby sie z Ewy-jeszcze-nie-czlowieka, ale po bezposredniej ingerencji Boga (po co Bogu "wszczepianie" gamet, jezeli przy poczeciu Jezusa Chrystusa nie bylo to konieczne - ale to akurat drobiazg) A skąd Maria otrzymała gametę męską? A to jest bardzo dobre pytanie ... do Ewangelistow. Lukasz mowi nam tak: Cytuj: Na to Maryja rzekła do anioła: «Jakże się to stanie, skoro nie znam męża?» Anioł Jej odpowiedział: «Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi, będzie nazwane Synem Bożym.Lk 1,34-35 To Ewangelistom tez juz wierzyc nie wolno? Bo Pan Bog tak naprawde od kogos sobie meska gamete pozyczyl? Ale Maryja była ludzką istotą w ciele. W inny sposób nie można że tak się wyrażę zapłodnić kobiety.... musi być męska gameta aby powstało nowe życie, wiem że dla Boga nie ma nic niemożliwego ale czy naprawdę obszedł całkowicie biologię pod tym względem ? Ewangelista nie pisze tego dosłownie, - i Bóg wziął boski plemniczek i złożył w jajeczku i tak dalej... to nawet jakoś tak... nie pasuje taki opis. My byśmy chcieli wszystko podane na tacy i żeby nam te matematyczno-biologiczne wykłady robili Ewangeliści. A ich język jest czasem po prostu poetycki, ludzie wschodniej kultury mają kwiecisty język, jeszcze szczególnie w tamtym okresie czasu. Przecież Chrystus narodził się owszem w cudowny sposób ale w ciele, w ludzkim ciele, więc był zarodkiem, małym embrionkiem i wzrastał jak każde dziecko w łonie matki. Przecież Maryja była brzemienna jak każda inna kobieta, nie urodziła ducha tylko Chrystusa w ludzkim ciele. A że narodziny Chrystusa były cudowne to już inna sprawa. A czy Bóg musi sobie cokolwiek pożyczać ? Stworzyć może. Nie tak jak my. Qwerty2011 napisał(a): Kael napisał(a): Pierwsza Kobieta to corka Ewy i Adama, tyle ze "nieswiadoma". Pan Bog pobral gamete od Adama i wszczepil ja w we. I to byloby dobre. Kiedy jednak Adam swiadomie wspolzyl z Ewa ( a jak niby mialby sie rozmnazac?) to z tym samym materialem genetycznym narodzilby sie Kain (raczej nie pol, a cwierc zwierze - bo Ewa juz calkiem zwierzeciem nie mogla byc) Za pierwszym razem Ewa przyszła do Adama będącego w głębokim śnie. Gameta żeńska, którą miała w sobie pochodziła od Boga, gametę męską dostarczył Adam. Z tego narodziła się Pierwsza Kobieta Za drugim razem była samowolka. Więc gameta żeńska pochodziła od Ewy. Stąd Kain był pół (lub jak wolisz ćwierć)-zwierzęciem. Czyli Bog mial jakas mozliwosc wymiany gamety u Ewy? To mi coraz bardziej przypomina in vitro Boskie in vitro, Bogu wolno wszystko, a człowiek manipuluje, naśladując Boga, bawi się w stworzyciela. Jeśli nie było boskiej interwencji w gatunek hominida to jak powstałeś ? Chyba że wierzysz że Bóg od razu machnął Adama i Ewę w wieku dwudziestu lat. Ale to z kolei zaprzecza teorii ewolucji. A może tak było... ja już zgłupiałem....
Qwerty2011 napisał(a): Kael napisał(a): Czyzby oznaczalo to, ze kobiety nie maja grzechu pierworodnego, bo w zadnej postaci nie zgrzeszyly? A grzech przenosi sie przez mezczyzn?
Oznacza to, że Pierwsza Kobieta nie miała grzechy pierworodnego (była niepokalanie poczęta). Kobiety zaś dzisiaj mają grzech pierworodny, jak wszyscy potomkowie Adama i Ewy. Czyli wine za grzech pierworodny ponosi li i jedynie Adam? A jeśli tak to co ? Shock ? A Ewka tyle razy była przez to poniżana przez całe pokolenia, szykanowana, to teraz faceci, brać odpowiedzialność za tą hecę. Qwerty2011 napisał(a): Kael napisał(a): W dosyc lekki sposob w tych wizjach traktowana jest nieomylnosc Biblii. Jezeli ktos mogl ja sfalszowac w tym opisie, dopisujac wine za grzech pierworodny takze kobietom, to mogl ja sfalszowac i w innych. Ale przecież objawienie nie zmienia sensu Biblii tylko go uzupełnia i wyjaśnia. Doprecyzowuje, dzięki czemu jest on możliwy do bardziej dosłownego odczytania. Zauważ, że pojawia się ono w czasie, gdy możemy już zrozumieć zagadnienia genetyczne o których Mojżesz niewiele wiedział. Nie zmienia??? Zmienia cala nauke o winie Ewy za grzech pierworodny, ktora to wina mezczyni do czasow wspolczesnych w Kosciele machali kobietom przed oczyma i traktowali je jako gorsze, te ktore pierwsze ulegly wezowi. A tu Ewa nie miala ZADNEJ winy, a Pierwsza Kobieta byla "niepokalanie poczeta". Czy Maryja jest w takim razie "druga Ewa", jak uczy nas Kosciol? Skad! Jest "Druga Kobieta", ROWNIE niepokalanie poczeta. Ewa ma winę, w tym objawieniu Ewa i pierwsza Kobieta to inne postaci. W sumie Ewa jest matką ludzkości, ale w takim razie co się stało z pierwszą kobietą ? Aha, była żoną Adama, i być może Adam miał dwie żony, na zasadzie konkubiny Ewy i prawowitej Kobiety. Z jedną i drugą miał dzieci, pozwolił sobie i potem musiał zapłacić cenę za to. Skoro grzech pierworodny jest skazą to ta układanka pasuje, ale być może trzeba nanieść parę poprawek w tym wszystkim. Ludzie zaczęli się mieszać z niższą rasą, i być może jest tak że zatraciliśmy te super geny człowieka. Nastąpiło uwstecznienie. To ma jakiś sens. Jeśli ktoś twierdzi że grzech pierworodny polegał na czymś innym to niech mi wytłumaczy na czym ? Jakie nieposłuszeństwo, w czym ? Pycha ? W czym się ta pycha przejawiła ? Za dużo mamutów ubijali ? Dlaczego aż Chrystus musiał przyjść na ten świat aby to odkupić, bo wina była tak poważna, wiążąca na wszystkie ludzkie pokolenia. Bo przecież jeśli zawinili dwoje pierwszych ludzi to czy to mogłoby splamić rodzaj ludzki ? W jaki sposób ? To byłaby tylko ich wina a tak nie jest. Jesteśmy tym obciążeni, z racji urodzenia, czy tego chcemy czy nie. Dlaczego więc ? .
|
Śr sie 21, 2013 12:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@equuleuss, chyba troche pomyliles formatowanie? Sprobuje krocej niz ty equuleuss napisał(a): Kael napisał(a): Moge sie domyslac, ze w tym tekscie biblijnym chodzi o śmierc. Ale ona byla juz przeznaczona Adamowi. Smierć nie była przeznaczona dla człowieka, Bóg nie stworzył śmierci i cierpienia.Cytuj: 19 W pocie więc oblicza twego będziesz musiał zdobywać pożywienie, póki nie wrócisz do ziemi, z której zostałeś wzięty; bo prochem jesteś i w proch się obrócisz!» Rdz 4,19 Ale to sa slowa do Adama PO grzechu. śmierc nie byla mu przeznaczona, ale nie weszla na swiat po ostatecznym zmieszaniu "dobrej i zlej" genetyki, ale zaraz po grzechu Adama. equuleuss napisał(a): Qwerty2011 napisał(a): A skąd Maria otrzymała gametę męską?
Kael napisał(a): To Ewangelistom tez juz wierzyc nie wolno? Bo Pan Bog tak naprawde od kogos sobie meska gamete pozyczyl? Ale Maryja była ludzką istotą w ciele. W inny sposób nie można że tak się wyrażę zapłodnić kobiety.... musi być męska gameta aby powstało nowe życie, wiem że dla Boga nie ma nic niemożliwego ale czy naprawdę obszedł całkowicie biologię pod tym względem ? Ewangelista nie pisze tego dosłownie, - i Bóg wziął boski plemniczek i złożył w jajeczku i tak dalej... to nawet jakoś tak... nie pasuje taki opis. Istnieje w naturze dzieworodztwo. Oczywiscie, gdyby taka spontaniczna akcja byla w tym wypadku, to brakowaloby chromosomu Y, choc mamy przeciez obojnakow, wiec teoretycznie ow chromosom Y Maryja moglaby miec (jak szalec z genetyka, to szalec). Jak Pan Bog to "moca Ducha sw" zrobil, to ja nie wiem i mnie to nie interesuje. Tak jak nie interesuje mnie, jaka Moca, ktora my znalibysmy, wskrzesil Jezusa Chrystusa. Jest to tak samo prawdopodobne jak zonglowanie meskimi i zenskimi gametami bez posrednictwa naturalnego zjawiska, jakim jest wspolzycie plciowe. Skad Pan Bog ma te "doskonale gamety"? Dzis to sie nazwywa "sztuczne zaplodnienie" i jest prezz Kosciol zabronione. equuleuss napisał(a): My byśmy chcieli wszystko podane na tacy i żeby nam te matematyczno-biologiczne wykłady robili Ewangeliści. A ich język jest czasem po prostu poetycki, ludzie wschodniej kultury mają kwiecisty język, jeszcze szczególnie w tamtym okresie czasu. Przecież Chrystus narodził się owszem w cudowny sposób ale w ciele, w ludzkim ciele, więc był zarodkiem, małym embrionkiem i wzrastał jak każde dziecko w łonie matki. Przecież Maryja była brzemienna jak każda inna kobieta, nie urodziła ducha tylko Chrystusa w ludzkim ciele. A że narodziny Chrystusa były cudowne to już inna sprawa. A czy Bóg musi sobie cokolwiek pożyczać ? Stworzyć może. Nie tak jak my.
Jak moze stworzyc z niczego gamete meska, to nie musial sie bawic w rozne linie genetyczne i posrednictwo pol-malpy Ewy. equuleuss napisał(a): Kael napisał(a): Czyli Bog mial jakas mozliwosc wymiany gamety u Ewy? To mi coraz bardziej przypomina in vitro Boskie in vitro, Bogu wolno wszystko, a człowiek manipuluje, naśladując Boga, bawi się w stworzyciela. Jeśli nie było boskiej interwencji w gatunek hominida to jak powstałeś ? Chyba że wierzysz że Bóg od razu machnął Adama i Ewę w wieku dwudziestu lat. Ale to z kolei zaprzecza teorii ewolucji. A może tak było... ja już zgłupiałem....
Dlatego ja Panu Bogu pod Jego koldre nie zagladam. Ta wiedza jest dla mojego zbawienia zupelnie zbyteczna i zapoznam sie z nia w niebie (na co mocno licze). Naprawde nie wiem, dlaczego Pan bog po 5000 tysiacach lat mialby nam posrednio oznajmiac, ze Biblia to falszerstwo. equuleuss napisał(a): Kael napisał(a): W dosyc lekki sposob w tych wizjach traktowana jest nieomylnosc Biblii. Jezeli ktos mogl ja sfalszowac w tym opisie, dopisujac wine za grzech pierworodny takze kobietom, to mogl ja sfalszowac i w innych. Qwerty2011 napisał(a): Ale przecież objawienie nie zmienia sensu Biblii tylko go uzupełnia i wyjaśnia. Doprecyzowuje, dzięki czemu jest on możliwy do bardziej dosłownego odczytania. Zauważ, że pojawia się ono w czasie, gdy możemy już zrozumieć zagadnienia genetyczne o których Mojżesz niewiele wiedział. Kael napisał(a): Nie zmienia??? Zmienia cala nauke o winie Ewy za grzech pierworodny, ktora to wina mezczyni do czasow wspolczesnych w Kosciele machali kobietom przed oczyma i traktowali je jako gorsze, te ktore pierwsze ulegly wezowi. A tu Ewa nie miala ZADNEJ winy, a Pierwsza Kobieta byla "niepokalanie poczeta". Czy Maryja jest w takim razie "druga Ewa", jak uczy nas Kosciol? Skad! Jest "Druga Kobieta", ROWNIE niepokalanie poczeta. Ewa ma winę, w tym objawieniu Ewa i pierwsza Kobieta to inne postaci. W sumie Ewa jest matką ludzkości, ale w takim razie co się stało z pierwszą kobietą ? Aha, była żoną Adama, i być może Adam miał dwie żony, na zasadzie konkubiny Ewy i prawowitej Kobiety. Z jedną i drugą miał dzieci, pozwolił sobie i potem musiał zapłacić cenę za to. Skoro grzech pierworodny jest skazą to ta układanka pasuje, ale być może trzeba nanieść parę poprawek w tym wszystkim. Ludzie zaczęli się mieszać z niższą rasą, i być może jest tak że zatraciliśmy te super geny człowieka. Nastąpiło uwstecznienie. To ma jakiś sens. Jeśli ktoś twierdzi że grzech pierworodny polegał na czymś innym to niech mi wytłumaczy na czym ? Jakie nieposłuszeństwo, w czym ? Pycha ? W czym się ta pycha przejawiła ? Za dużo mamutów ubijali ? Dlaczego aż Chrystus musiał przyjść na ten świat aby to odkupić, bo wina była tak poważna, wiążąca na wszystkie ludzkie pokolenia. Bo przecież jeśli zawinili dwoje pierwszych ludzi to czy to mogłoby splamić rodzaj ludzki ? W jaki sposób ? To byłaby tylko ich wina a tak nie jest. Jesteśmy tym obciążeni, z racji urodzenia, czy tego chcemy czy nie. Dlaczego więc ? . O grzechu pierworodnym na tym forum juz jest. Byl to brak zaufania Bogu na zasadzie "wiem lepiej co dla mnie dobre, a Pan Bog cos przeciw mnie knuje"
|
Śr sie 21, 2013 12:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: O grzechu pierworodnym na tym forum juz jest. Byl to brak zaufania Bogu na zasadzie "wiem lepiej co dla mnie dobre, a Pan bog cos przeciw mnie knuje" Ale kiedy to się mogło stać ? W takim razie to zaprzecza całkowicie ewolucji. Więc ewolucja może być błędem ? Wiem i także mam taką nadzieję że dowiemy się wszystkiego w swoim czasie. Ale już tutaj jesteśmy po prostu ciekawi... może za bardzo. Ale ta wiedza pozwoliłaby jakoś inaczej spojrzeć na to wszystko. W takim razie człowiek musiał być stworzony jako doskonały od razu. Musiał mieć świadomość na wyższym poziomie niż my teraz mamy. Brak zaufania Bogu ale w czym ? Tu jest wielka niewiadoma. Wina musiała być naprawdę poważna i dlaczego obciąża wszystkie pokolenia dopóki będzie rodzaj ludzki na tej Ziemi. Jeśli rodzimy się z ta skazą to zupełnie naturalne jest że chcemy wiedzieć dlaczego. Przecież to zagrożenie dla nas. Dla naszego ducha, to wytłumaczenie także tego dlaczego przyszło cierpienie i śmierć. A co do tego, tak, Bóg mówi - będziesz, do Adama, ale to będziesz na pewno było rozłożone w czasie, mówi to do Adama i do wszystkich Adamów w kolejnych pokoleniach. Kael, ja się po prostu zastanawiam nad tym, bo nie sposób połączyć teorii ewolucji z tym wszystkim. Albo jedno albo drugie, więc jako wierzący należy odrzucić teorię ewolucji ? Historia świata w/g Biblii a w/g nauki to dwie sprawy w niektórych punktach dość konfliktowe. Czytałem Valtortę, tam także jest motyw grzechu pierworodnego ale już bliższy opisowi biblijnemu. Nie jest wytłumaczone w jaki sposób powstał człowiek ale że żyje on, kobieta i mężczyzna w Raju, gdzie mieszkają w symbiozie z przyrodą i zwierzętami. Człowiek tam opisany jest pod względem inteligencji i walorów ducha wyżej niż my współcześni. Bóg ma swoje zamiary wobec rodzaju ludzkiego, i mówi że do rozmnażania wystarczy im Jego miłość i że tą sprawę muszą pozostawić Jemu, jako że Bóg zna i wie lepiej co jest dla człowieka dobre. Jednakże Ewa jest kuszona przez Szatana, on odkrywa przed nią zmysłowość, nie jest powiedziane dosłownie w jaki sposób, może w myśli, Ewa odczuwa wcześniej nieznane uczucie podniecenia i to jej się podoba. Szatan szepcze jej że Bóg zabronił im kochać a że zwierzęta mają ten przywilej i że ona nie wie jakie to jest piękne i że mogą tworzyć kolejne pokolenia, będą jak Bóg, będą stwórcami życia i będą znać wszystko. Wtedy Ewa ulega tym podszeptom i idzie do Adama. Tutaj także coś jest chociaż Kościół i jego nauka raczej nie przyjmuje takiego wytłumaczenia grzechu pierworodnego jednakże nie wyjaśniając bliżej czym jest. Ale zauważmy że po tym wszystkim oni odkrywają że są nadzy, to jest jako pierwsze. I odczuwają wstyd. Dlaczego ? Bo stracili swoją niewinność, bo być może odkryli zmysłowość, to że ta nagość ma swoje znaczenie. Podobnie jak dzieci, latają nago ze sobą na plaży na przykład, dziewczynki i chłopcy i nie wstydzą się siebie bo są nieświadomi swojej seksualności. Jeszcze nie, ale pózniej czują skrepowanie przed sobą wzajemnie. Bo wiedzą już czemu to służy. Tak więc być może Adam i Ewa sprzeniewierzyli się w taki sposób wyraznej woli Boga. I w ten sposób człowiek stał się bliżej zwierząt, w sumie przecież mówi się głośno i gęsto że facet musi mieć wiele kobiet bo jest tak zaprogramowany genetycznie i nic na to nie poradzi , tak biologia , fizjologia. Pożądliwość Adama mogła przyjść po tym wszystkim. Dlaczego śmierć i cierpienie jako następstwo ? Valtorta mówi że człowiek na skutek tego grzechu utracił przeznaczoną mu nieśmiertelność, drzewo życia z którego mógł jeść owoce. Jest mowa o niezwykle długim życiu pierwszych pokoleń ludzi, my tłumaczymy sobie innym kalendarzem, ale może to rzeczywiście tak było ? A potem kiedy rodzaj ludzki się degradował bardziej Bóg skrócił życie ludzkie. Wiem, Kościół mówi że to nie był grzech zmysłowy, ale nie wyjaśnia jaki inny. Dlaczego więc ten seks jest tak obłożony zakazami w Kościele, mówimy o grzechach nieczystych czyli seks jest nieczysty, jest tylko uświęcony w małżeństwie. Skoro seks jest dobrem to dlaczego potrzeba sakramentu aby uprawiać go legalnie że tak powiem ?
|
Śr sie 21, 2013 13:23 |
|
 |
Italiano
|
Przeczytałem wizję piekła Glorii Polo, niedługo zacznę czytać objawienia św. Faustyny oraz bł. Katarzyny Emmerich
_________________ Nie mógłbym i nie chciałbym odejść od Jezusa. Nigdy nawet o tym nie pomyślałem. Jezus to całe moje życie, to dzięki niemu jestem tu gdzie jestem.
Nie jestem katolikiem, jestem CHRZEŚCIJANINEM.
|
Śr sie 21, 2013 15:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): Czytałem Valtortę, tam także jest motyw grzechu pierworodnego ale już bliższy opisowi biblijnemu. Nie jest wytłumaczone w jaki sposób powstał człowiek ale że żyje on, kobieta i mężczyzna w Raju, gdzie mieszkają w symbiozie z przyrodą i zwierzętami. Człowiek tam opisany jest pod względem inteligencji i walorów ducha wyżej niż my współcześni. Bóg ma swoje zamiary wobec rodzaju ludzkiego, i mówi że do rozmnażania wystarczy im Jego miłość i że tą sprawę muszą pozostawić Jemu, jako że Bóg zna i wie lepiej co jest dla człowieka dobre.
Jednakże Ewa jest kuszona przez Szatana, on odkrywa przed nią zmysłowość, nie jest powiedziane dosłownie w jaki sposób, może w myśli, Ewa odczuwa wcześniej nieznane uczucie podniecenia i to jej się podoba. Szatan szepcze jej że Bóg zabronił im kochać a że zwierzęta mają ten przywilej i że ona nie wie jakie to jest piękne i że mogą tworzyć kolejne pokolenia, będą jak Bóg, będą stwórcami życia i będą znać wszystko. Wtedy Ewa ulega tym podszeptom i idzie do Adama.
Ojawienia Valtorty nie sa uznane przez Kosciol. Imprimatur cofnieto. Pewien znajomy o.jezuita (nie Polak i naprawde Bozy czlowiek) powiedzial na pytanie o pisma Valtorty, ze akurat nauka o grzechu pierorodnym jest tam zle przedstawiona. Zawsze sie zastanaiwam, dlaczego Kosciol ma taka antycielesna postawe? Przeciez gdyby Pan Bog nie chcial, zebysmy sie rozmnazali jak zwierzeta, to nakazujac "badzcie plodni i rozmnazajacie sie" mogl nam od reki odpowiednie atrybuty cielesna odebrac. W koncu natura zna najprzedziwniejsze formy rozmnazania sie. A tu nie tylko nie odebral, ale jeszcze Jezus Chrystus mowi, Cytuj: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela» Mt 19,5b-6 A sw Pawel dodaje: Cytuj: 31 Dlatego opuści człowiek ojca i matkę, a połączy się z żoną swoją, i będą dwoje jednym ciałem6. 32 Tajemnica to wielka, a ja mówię: w odniesieniu do Chrystusa i do Kościoła. Ef 5,31-32 Czyli milosc cielesna malzonkow jest obrazem milosci Chrystusa do Kosciola! To jak moze byc jednoczenie grzeszna? equuleuss napisał(a): Wiem, Kościół mówi że to nie był grzech zmysłowy, ale nie wyjaśnia jaki inny. Dlaczego więc ten seks jest tak obłożony zakazami w Kościele, mówimy o grzechach nieczystych czyli seks jest nieczysty, jest tylko uświęcony w małżeństwie. Skoro seks jest dobrem to dlaczego potrzeba sakramentu aby uprawiać go legalnie że tak powiem ? Dlatego, ze jest obrazem wylacznej i zazdrosnej milosci Boga do czlowieka/Kosciola. O tym sa rozne teksty w Starym Testamencie. Sakrament jest widzialnym znakiem dzialalnosci laski Bozej. Kiedy Bog bezposrednio udziela nam swojej pomocy. Malzesntwo jest sakramentem, czyli widzialnym znakiem Milosci Boga do ludzi. Nie chodzi o legalizacje seksu, ale o oficjalne przyznanie sie przed Bogiem i ludzmi do swojego zwiazku, kiedy to maz i zona staja sie jednym cialem i przekazuja sobie milosc, a z ich milosci rodzi sie nowe zycie. A Jezus Chrystus ten zwiazek blogoslawi i wzmacnia. Milosc cielesna powinna byc ostatecznym i pieczetujacym krokiem milosci ludzkiej. Zadnym etapem posrednim. Zeby polaczyc sie "w jedno cialo" trzeba podjac decyzje o wspolnym zyciu PRZED polaczeniem. To najintymniejsze i najwieksze oddanie calego siebie drugiej osobie.
|
Śr sie 21, 2013 16:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ojawienia Valtorty nie sa uznane przez Kosciol. Imprimatur cofnieto. Pewien znajomy o.jezuita (nie Polak i naprawde Bozy czlowiek) powiedzial na pytanie o pisma Valtorty, ze akurat nauka o grzechu pierorodnym jest tam zle przedstawiona. Jeśli nie jest dobrze przedstawiona to w takim razie czym był ten grzech pierworodny ? Dlaczego nie mamy dokładnego wyjaśnienia, ludzie Kościoła mówią że nieposłuszeństwo ale nikt nie mówi na czym ono polegało. Na czym mogła polegać pycha pierwszych ludzi. Homo Sapiens w swoich początkach to dziki człowiek. Prymitywny. I ta istota miałaby taki kontakt z Bogiem ? I czym mógł się sprzeniewierzyć tak strasznie. Pięknie mówisz Kael, tak, miłość cielesna jest najpiękniejszym dopełnieniem miłości. Ale w Kościele seks jest respektowany tylko w małżeństwie, i nawet tam jest niejako obłożony restrykcjami. Jeśli seks jest sam w sobie dobrem to dlaczego tak piętnuje się i uważa za grzech ciężki współżycie z miłości ale bez ślubu. Albo onanizm. Skoro Bóg dał człowiekowi seksualność to onanizm powinien być czymś naturalnym. A nie jest. Człowiek jest zobowiązany do życia w czystości, także w małżeństwie jest obowiązująca czystość małżeńskiego łoża, i nie mam na myśli tutaj zdrady lub trójkątów. Wiem jakie jest stanowisko Kościoła do pism Valtorty, ja nie widzę nic zdrożnego, nie widzę nieprawidłowości, to książki pełne ducha. Jednak rozumiem posłuszeństwo Kościołowi. Ten ksiądz także mówi ciekawie, jego wizje, nie wiem czy prawdziwe, ale to ma powiązanie z teorią ewolucji, z nauką. Dlaczego mamy nie chcieć wiedzieć czym był grzech naszych pierwszych rodziców, jesteśmy obciążeni tą winą, każdy ma świadomość że jego dzieci także.
|
Śr sie 21, 2013 18:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
equuleuss napisał(a): Cytuj: Ojawienia Valtorty nie sa uznane przez Kosciol. Imprimatur cofnieto. Pewien znajomy o.jezuita (nie Polak i naprawde Bozy czlowiek) powiedzial na pytanie o pisma Valtorty, ze akurat nauka o grzechu pierorodnym jest tam zle przedstawiona. Jeśli nie jest dobrze przedstawiona to w takim razie czym był ten grzech pierworodny ? Dlaczego nie mamy dokładnego wyjaśnienia, ludzie Kościoła mówią że nieposłuszeństwo ale nikt nie mówi na czym ono polegało. Na czym mogła polegać pycha pierwszych ludzi. Homo Sapiens w swoich początkach to dziki człowiek. Prymitywny. I ta istota miałaby taki kontakt z Bogiem ? I czym mógł się sprzeniewierzyć tak strasznie. Nie wiem na czym konkretnie. Chodzi o istote buntu. O brak zaufania Bogu, ktory to brak zaufania jest w kazdym czlowieku. Ale naprawde mnie to specjalnie nie pasjonuje. Dowiem sie po smierci. Do tego czasu moge poczekac. equuleuss napisał(a): Pięknie mówisz Kael, tak, miłość cielesna jest najpiękniejszym dopełnieniem miłości. Ale w Kościele seks jest respektowany tylko w małżeństwie, i nawet tam jest niejako obłożony restrykcjami. Jeśli seks jest sam w sobie dobrem to dlaczego tak piętnuje się i uważa za grzech ciężki współżycie z miłości ale bez ślubu. Widze, ze nie zrozumiales. Mam wrazenie, ze zaczynasz od niewlasciwego konca: kochamy sie, to mamy prawo do seksu a otoczka (sakrament) to wymysl Kosciola, zeby nam takie piekne odczucia zepsuc. Zapomnij o Kosciele i posluchaj samego Jezusa Chrystusa. Sytuacja jest taka: kobieta i mezczyzna sie kochaja i chca byc razem. Na zawsze. Przypieczetowuja te decyzje sakramentem wobec Boga i wspolnoty, kiedy mowia sobie: chce byc z toba na zawsze. W tym sakramencie Bog laczy ich w jedno cialo, jak to zrobil w raju. Mowi "Tak" dla ich milosci i dodaje, ze ta milosc jest obrazem Jego nierozerwalnej milosci do kazdego czlowieka i do wspolnoty ludzi - Kosciola. Ta milosc ma (i moze) byc taka sama: nierozerwalna, bez zdrad, dajaca zycie, wierna, wspierajaca, przebaczajaca. Dlatego seks jest pieczecia milosci malzenskiej, czyli wylacznej. A nie milym dodatkiem do uczuc do aktualnego partnera. To sprawa zycia i smierci. Zycia - bo daje zycie. Tak to Bog zaplanowal. I smierci, bo laczy tak mocno, ze odejcie to rozerwanie zywego ciala rodziny. To zabicie czegos niematerialnego, ale niezbednego dla zycia zdrowej rodziny. equuleuss napisał(a): Dlaczego mamy nie chcieć wiedzieć czym był grzech naszych pierwszych rodziców, jesteśmy obciążeni tą winą, każdy ma świadomość że jego dzieci także. Szczerze? Dlatego, ze nie bedziemy tego wiedziec na tym swiecie. I ta wiedza o detalach jest nam do zbawienia zbyteczna. to zaspokajanie pustej ciekawosci spoleczenstwa przyzwyczajonego do tego, ze wszyscy wszystko musza wiedziec. Powiedz: jak zmieniloby sie twoje zycie, gdybys teraz oficjalnie sie dowiedzial, ze tak, dokladnie tak bylo i grzech pierworodny polegal na seksie Adama z matka, ale tylko dlatego, ze nie byla ona jeszcze czlowiekiem? Naprawde na lepsze?
|
Śr sie 21, 2013 18:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): equuleuss napisał(a): Cytuj: Ojawienia Valtorty nie sa uznane przez Kosciol. Imprimatur cofnieto. Pewien znajomy o.jezuita (nie Polak i naprawde Bozy czlowiek) powiedzial na pytanie o pisma Valtorty, ze akurat nauka o grzechu pierorodnym jest tam zle przedstawiona. Jeśli nie jest dobrze przedstawiona to w takim razie czym był ten grzech pierworodny ? Dlaczego nie mamy dokładnego wyjaśnienia, ludzie Kościoła mówią że nieposłuszeństwo ale nikt nie mówi na czym ono polegało. Na czym mogła polegać pycha pierwszych ludzi. Homo Sapiens w swoich początkach to dziki człowiek. Prymitywny. I ta istota miałaby taki kontakt z Bogiem ? I czym mógł się sprzeniewierzyć tak strasznie. Nie wiem na czym konkretnie. Chodzi o istote buntu. O brak zaufania Bogu, ktory to brak zaufania jest w kazdym czlowieku. Ale naprawde mnie to specjalnie nie pasjonuje. Dowiem sie po smierci. Do tego czasu moge poczekac. equuleuss napisał(a): Pięknie mówisz Kael, tak, miłość cielesna jest najpiękniejszym dopełnieniem miłości. Ale w Kościele seks jest respektowany tylko w małżeństwie, i nawet tam jest niejako obłożony restrykcjami. Jeśli seks jest sam w sobie dobrem to dlaczego tak piętnuje się i uważa za grzech ciężki współżycie z miłości ale bez ślubu. Widze, ze nie zrozumiales. Mam wrazenie, ze zaczynasz od niewlasciwego konca: kochamy sie, to mamy prawo do seksu a otoczka (sakrament) to wymysl Kosciola, zeby nam takie piekne odczucia zepsuc. Zapomnij o Kosciele i posluchaj samego Jezusa Chrystusa. Sytuacja jest taka: kobieta i mezczyzna sie kochaja i chca byc razem. Na zawsze. Przypieczetowuja te decyzje sakramentem wobec Boga i wspolnoty, kiedy mowia sobie: chce byc z toba na zawsze. W tym sakramencie Bog laczy ich w jedno cialo, jak to zrobil w raju. Mowi "Tak" dla ich milosci i dodaje, ze ta milosc jest obrazem Jego nierozerwalnej milosci do kazdego czlowieka i do wspolnoty ludzi - Kosciola. Ta milosc ma (i moze) byc taka sama: nierozerwalna, bez zdrad, dajaca zycie, wierna, wspierajaca, przebaczajaca. Dlatego seks jest pieczecia milosci malzenskiej, czyli wylacznej. A nie milym dodatkiem do uczuc do aktualnego partnera. To sprawa zycia i smierci. Zycia - bo daje zycie. Tak to Bog zaplanowal. I smierci, bo laczy tak mocno, ze odejcie to rozerwanie zywego ciala rodziny. To zabicie czegos niematerialnego, ale niezbednego dla zycia zdrowej rodziny. Nie, nie to miałem na myśli. Skoro seks nie jest grzechem i jest czymś dobrym, przewidzianym przez Boga to dlaczego jednak jest postrzegany jako grzech i obłożony restrykcjami. Nie nawiązuję tutaj do osobistych poglądów w tej sprawie, tylko ciągle mamy wrażenie że seks jest czymś jakby niewłaściwym dla człowieka, i tylko uświęcony sakramentem staje się do przyjęcia. Poza małżeństwem jest określany jako nieczystość. Czy nieczystość jest tym dobrem które dał nam Bóg ? Skoro seks jest postrzegany jako grzech nieczystości to jakim on może być darem Bożym ? To co Bóg daje jest nieczyste ? A jak to miałoby wyglądać w Raju ? Gdyby ofiara Chrystusa nie była potrzebna bo ludzie by nie zgrzeszyli to jakby miał wyglądać ich seks ? Nigdzie nie ma wzmianki że Adam i Ewa uprawiali miłość zmysłową w Raju. Dopiero po wygnaniu jest napisane że Adam zbliżył się do swojej żony Ewy. Byli niewinni w Raju, dopiero po tym co się stało odkryli że są nadzy, poznali swoją seksualność i skrępowanie z tym związane. equuleuss napisał(a): Dlaczego mamy nie chcieć wiedzieć czym był grzech naszych pierwszych rodziców, jesteśmy obciążeni tą winą, każdy ma świadomość że jego dzieci także. Szczerze? Dlatego, ze nie bedziemy tego wiedziec na tym swiecie. I ta wiedza o detalach jest nam do zbawienia zbyteczna. to zaspokajanie pustej ciekawosci spoleczenstwa przyzwyczajonego do tego, ze wszyscy wszystko musza wiedziec. Powiedz: jak zmieniloby sie twoje zycie, gdybys teraz oficjalnie sie dowiedzial, ze tak, dokladnie tak bylo i grzech pierworodny polegal na seksie Adama z matka, ale tylko dlatego, ze nie byla ona jeszcze czlowiekiem? Naprawde na lepsze? Tutaj nie w tym rzecz czy na lepsze ale jako ludzie chcemy poznać tą w końcu historię ludzkości, historię świata, poznać prawdę po prostu. Mamy prawo do prawdy.
|
Śr sie 21, 2013 18:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mamy prawo do prawdy i poznania historii ludzkości, ale zapewne "wizje" nam jej nie dadzą. W centrum przesłania Boga jest nasze zbawienie, a nie wiedza o historycznych początkach człowieka.
|
Śr sie 21, 2013 18:56 |
|
|
|