Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Autor |
Wiadomość |
formek1
|
 Re: Czemu Bóg tworzy cały czas nowe wirusy i bakterie?
Acro napisał(a): A więc nie chcesz iśc do nieba? OK, to pewno spotkamy się w piekle. Od razu zapraszam do mojego kotła na grilla, będzie dużo znajomych, będzie fajnie!  Zapewne tak zwłaszcza że w Biblii piekło to zwykły grób ludzi. nie konkretne miejce ale tam gdzie wszyscy ida po smierci. Czyli szeol, hades itp. I niestety grilla tam nie ma. Po smierci jest fajnie o tyle ze jest święty spokój . Cytuj: Mnie pasuje raczej tobie nie pasuje. nie ja pisałem o niemowlakach o których tam nie ma słowa. Tak samo opisano to w Biblii jak i zmartwychwstanie Jezusa. Niemowlęta są w zbiorze {wszyscy minus dziewice}. Czy taki zbiór obejmie niemowlęta męskie? Masz też wprost napisane o mordowaniu ciężarnych kobiet. Nie mowy o zbiorach jest mowa o dzieciach . I nie maowy o mordowaniu. Chyba że wskazesz mi taki fragment to odniose się do niego. Cytuj: Tak inne prawa. To normalne że prawo się zmienia.W zależności od sytacji na drodze , państwie , zamierzeń, celów Czyli za pięc lat, jak tak akurat będzie wam pasować, możecie zmienić prawo z "nie zabijaj" na "rjezaj niewiernych"? Nie ma to jak moralność wierzących... Nie. My nie mozemy ale Bóg może. I nigdzie nie dał takich praw jak piszesz . Bóg nie wymysla praw na zasadzie ludzkiej bo tak mu mu wygodnie. Cytuj: Gdzie Bóg nakazał mordowac? Wskaz mi ten fragment.Może być w Biblii. definicja: "Morderstwo – przestępstwo, które polega na odebraniu życia niewinnemu człowiekowi. " ]Bóg rozkazał (poprzez Mojżesza, który miał z Bogiem bezpośredni stały kontakt) wyrżnąć niemowlęta męskie i płody w ciałach matek. Ani niemowlęta ani płody nie były winne. Ba - w opisanej historii także reszta nie była winna - ot, stanęli wybranemu narodowi na drodze, to Bóg zarządził ludobojstwo. Nie . Nigdzie tak nie nakazano. To tylko twoja bujn a wyobraźnia. Cytuj: Teraz obowiązuje Nowe Przymierze ,Nowe prawo Chrsytusowe i Stare Przymierze nie ma już uzasadnienia. Stare Prawo Mojzeszowe zostało zniesione wraz ze śmiercią Chrystusa. A jakie było uzasadnienie dla pochwały mordowania i niewolnictwa z starym przymierzu? Co się musi wydarzyć, aby z postawy ludobójcy przejść do postawy maksymalnego pacyfisty i jeszcze udawać, że to żadna zmiana moralna? Nie było nic o mordowaniu. Uzasadnienie dla niewolnictwa było takie że niewolnicy i tak byli a niektórzy zostawali miewolnikami na własne życzenie. Więc żeby ując to w ramy prawa aby nie wyglądało to tak jak niewolnictwo w ameryce czy w rzymie Bóg nakazał przestrzegać pewnych praw co do niewolników.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
So gru 08, 2012 23:52 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Scott napisał(a): V.,No ale może nie interpretuj Biblii literalnie[tj fundamentalistycznie]. OK. Czyli możemy uznać, że np. Jezus nie zmartwychwstał literalnie, że to rodzaj metafory, czy tak? Scott napisał(a): Uzasadnienie dla niewolnictwa było takie że niewolnicy i tak byli Fajnie. Tak samo można uzasadnić wojny, kradzieże, wyzysk i pedofilie - bo i tak są.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N gru 09, 2012 7:37 |
|
 |
Scott
|
Jeden post. Jezus zmartwychwstał prawdziwie. Literalna a więc wiążąca się z fundamentalizmem interpretacja, zakłada pominięcie znaczenia archaicznego najczęściej, odrzucenie oryginałów. Tak robić nie można. To że zmartwychwstał to jeszcze pytanie jak i tutaj niesamowicie mocny fragment wskazujący jednoznacznie że Jezus jest Bogiem J.10,18 Cytuj: Nikt Mi go nie zabiera, lecz Ja od siebie je oddaję. Mam moc je oddać i mam moc je znów odzyskać. Taki nakaz otrzymałem od mojego Ojca» A co do niewolnictwa. Bóg umie wyswobodzić Swój naród. Pokazał to już w Egipcie. Ale to On powinien to zrobić, Jego mocą, Jego działaniem. Nie jakąś krwawą rewolucją. Mieliśmy niedawno przykład kiedy JPII tak skutecznie się pomodlił, że z niewoli ZSRR zostaliśmy wyzwoleni. Najlepsza opcja która do dzisiaj zadziwia świat.
|
N gru 09, 2012 8:58 |
|
|
|
 |
Acro
|
Cytuj: Nie mowy o zbiorach jest mowa o dzieciach . I nie maowy o mordowaniu. Chyba że wskazesz mi taki fragment to odniose się do niego.
Nie ma mowy tez o niemowach.  Wskazałem ci fragment który mówi: zabić wszystkich z wyjątkiem dziewic (Lb 31,18). Czy zbiór {wszyscy bez dziewic} obejmuje też męskie niemowlęta? Jeżeli nie przerabialiście jeszcze zbiorów - napisz, wytłumaczę na plastelinie i kasztanach, tylko nie rżnij głupa. Cytuj: Nie. My nie mozemy ale Bóg może. I nigdzie nie dał takich praw jak piszesz . Bóg nie wymysla praw na zasadzie ludzkiej bo tak mu mu wygodnie. OK. Czyli nic nie stoi na przeszkodzie, aby Bóg, w ramach swojej "niezmiennej" moralności zamienił prawo z "nie zabijaj" na "rjezaj niewiernych". Już raz to zrobił. Cytuj: Nie . Nigdzie tak nie nakazano. To tylko twoja bujn a wyobraźnia. Zaprzeczasz że w Ks Liczb opisana jest historia ludobójstwa Madianitów, ale w innych miejscach też paru innych narodów?: Wj 34,11, Joz 6,21, 5Moj20,16-17. Cytuj: Nie było nic o mordowaniu. Mało o mordowaniu - wręcz o ludobójstwie. Patrz wyżej. Cytuj: Uzasadnienie dla niewolnictwa było takie że niewolnicy i tak byli a niektórzy zostawali miewolnikami na własne życzenie. Aha. Teraz logika wg formka: Otóż analogicznie formek będzie uważał, że mordowanie jest ok, bo morderstwa i tak się zdarzają a niektórzy ludzie nawet zabijają się sami, dobrowolnie. Formek - podrośniesz, skończysz choć to gimnazjum, najlepiej jeszcze liceum, to wtedy zabieraj się za dyskusję z dorosłymi, bo teraz marnujesz ich czas a z siebie robisz idiotę. Serio.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N gru 09, 2012 10:40 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): Nie mowy o zbiorach jest mowa o dzieciach . I nie maowy o mordowaniu. Chyba że wskazesz mi taki fragment to odniose się do niego. Nie ma mowy tez o niemowach.  Wskazałem ci fragment który mówi: zabić wszystkich z wyjątkiem dziewic (Lb 31,18). Jak już ci pokazywałem w innym tłumaczeniu jest mowa o brzemiennych . Więc które tłumaczenie jest prawidłowe.? Po za tym Bóg kazał zabić a nie mordować a to zasadnicza róznica. Cytuj:
Nie . Nigdzie tak nie nakazano. To tylko twoja bujn a wyobraźnia. ]Zaprzeczasz że w Ks Liczb opisana jest historia ludobójstwa Madianitów, ale w innych miejscach też paru innych narodów?: Wj 34,11, Joz 6,21, 5Moj20,16-17.
te pare narodów zgineło za kare a nie za niewinność. Mieli szansę przezyć ale nie chcieli. Zreszta takie było prawo dane Żydom aby najpierw dali szansę tym narodom . Jesli z tej szansy skorzytali przezyli i mogli dalej tam mieszkać . Dopiero kiedy ci nie chcieli pokoju a chcieli walczyc Żydzi ich wypedzali z tych terenów. Cytuj: Uzasadnienie dla niewolnictwa było takie że niewolnicy i tak byli a niektórzy zostawali miewolnikami na własne życzenie. Aha. Teraz logika wg formka: Otóż analogicznie formek będzie uważał, że mordowanie jest ok, bo morderstwa i tak się zdarzają a niektórzy ludzie nawet zabijają się sami, dobrowolnie. Nie ma słowa w Biblii o mordowaniu przez Boga. To Twój wymysł.
|
N gru 09, 2012 12:50 |
|
|
|
 |
formek1
|
JedenPost napisał(a): [ Scott napisał(a): Uzasadnienie dla niewolnictwa było takie że niewolnicy i tak byli
Fajnie. Tak samo można uzasadnić wojny, kradzieże, wyzysk i pedofilie - bo i tak są. No i tak jest to uzasadnione. "Wojny sprawiedliwe" aby pomóc uciskanym Kradzież jak ktoś jest głodny Wyzsk uzasadnia sie przedsiębiorczosćią. Pedofilię uzasadnia sie chorobą. To normalne że pewne rzeczy ujmuje się w ramy jakiegoś prawa poniewaz i tak nie ma szans na wypleneinie tego w danym okresie i terenie.
|
N gru 09, 2012 12:54 |
|
 |
JedenPost
|
formek1 napisał(a): te pare narodów zgineło za kare a nie za niewinność.
Nie widzę potrzeby ani możliwości kontynuowania dyskusji po napisaniu przez kogokolwiek tak obrzydliwego dictum.W moich oczach jesteś człowiekiem chorym, jawnym dowodem na to, że lektura Biblii niektórym jednostkom wybitnie szkodzi.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N gru 09, 2012 13:09 |
|
 |
formek1
|
JedenPost napisał(a): formek1 napisał(a): te pare narodów zgineło za kare a nie za niewinność.
Nie widzę potrzeby ani możliwości kontynuowania dyskusji po napisaniu przez kogokolwiek tak obrzydliwego dictum.. Nie ja o tym decydowałem a skoro Ciebie prawda w oczy kole nic na to nie poradze. Nie ma obowiązku dyskutować. To raczej forum dla tych którzy robia to dobrowolnie.
|
N gru 09, 2012 13:38 |
|
 |
Acro
|
formek1 napisał(a): Jak już ci pokazywałem w innym tłumaczeniu jest mowa o brzemiennych A brzemienne nie mieszczą się w zbiorze {wszyscy bez dziewic}? Płody były winne, że zostały ukarane? Cytuj: Po za tym Bóg kazał zabić a nie mordować a to zasadnicza róznica. Bo zabicie ofiara przeżywa? No wskaż tę zasadniczą róznicę. Cytuj: te pare narodów zgineło za kare a nie za niewinność. Mieli szansę przezyć ale nie chcieli. Za co była tak kara? Cytuj: Zreszta takie było prawo dane Żydom aby najpierw dali szansę tym narodom . Jesli z tej szansy skorzytali przezyli i mogli dalej tam mieszkać . Dopiero kiedy ci nie chcieli pokoju a chcieli walczyc Żydzi ich wypedzali z tych terenów.
Wskaż cytaty, że pozostałe narody wojowały i napadały naród wybrany. Bo ja ci wskazałem, że bynajmniej - ot, stały na drodze izraelitom, to Bóg obiecał im w nagrodę ich "usunięcie". Znaczy się wymordowanie. Tfu - zabicie, znaczy się. Przypominam: Zaprzeczasz że w Ks Liczb opisana jest historia ludobójstwa Madianitów, ale w innych miejscach też paru innych narodów?: Wj 34,11, Joz 6,21, 5Moj20,16-17. Cytuj: Nie ma słowa w Biblii o mordowaniu przez Boga. To Twój wymysł. Oczywiście - zabijanie to nie mordowanie, prawda? Nie będziesz miał nic przeciwko temu, ze zabiję Twoją siostrę? Czy akceptujesz takie stwierdzenie: Otóż analogicznie formek będzie uważał, że mordowanie jest ok, bo morderstwa i tak się zdarzają a niektórzy ludzie nawet zabijają się sami, dobrowolnie.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N gru 09, 2012 14:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): formek1 napisał(a): Po za tym Bóg kazał zabić a nie mordować a to zasadnicza róznica. Bo zabicie ofiara przeżywa? No wskaż tę zasadniczą róznicę. widzę, że Acro niewiele wie o religii ŚJ, a co za tym idzie o tym, że Świadkowie Jehowy-uwaga- odbierają biblię dosłownie (oklaski). Niewiele wie również o Talmudzie, ale to tak na marginesie Różnica między "nie morduj" a "nie zabijaj" dla początkujących religioznawców :]
|
N gru 09, 2012 14:16 |
|
 |
Acro
|
Acro także niewiele wie (tak na marginesie) o księgach Wedy i sanskrycie tybetańskim - i co?
Opisane przypadki są - także wg podanych definicji - mordem - bo owe ludobójstwo nie były przecież żadną karą za jakieś złe uczynki (zresztą, stara sprawa - czego winne moga być niemowlęta i płody?), tylko oczyszczaniem terenu dla pupilków. Całkiem wprost i dosłownie to przedstawiono w cytowanych przez mnie fragmentach, więc Formkowi traktującymi Biblię dosłownie ta dosłowność powinna się podobać. Niestety - tu zaczynają się uniki, już to że "wszyscy" nie obejmują niemowląt, już to że pewno tłumaczenie niedokładne
|
N gru 09, 2012 14:54 |
|
 |
formek1
|
Acro napisał(a): Jak już ci pokazywałem w innym tłumaczeniu jest mowa o brzemiennych [ A brzemienne nie mieszczą się w zbiorze {wszyscy bez dziewic}? Płody były winne, że zostały ukarane? Nie dsykutuje o zbiorach tylko tłumaczeniu . Że nie wiemy tak naprawde kto został ukarany. Bo są różne tłumaczenia. Oczywiście może być tak że nawet niemowleta zostały zabite ale pewnosci nie ma. Cytuj: Po za tym Bóg kazał zabić a nie mordować a to zasadnicza róznica. Bo zabicie ofiara przeżywa? No wskaż tę zasadniczą róznicę. Podobno skonczyłeś jakies uczelnie wysokie wiec umiesz chyba sprawdzic w encyklopedii róznice między zabójstwem i morderstwem. Cytuj: te pare narodów zgineło za kare a nie za niewinność. Mieli szansę przezyć ale nie chcieli. Za co była tak kara? Kara była za postepowanie. Co czyniły okliczne narody? 9) Gdy ty wejdziesz do kraju, który ci daje Pan, Bóg twój, nie ucz się popełniania tych samych obrzydliwości jak tamte narody. (10) Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by przeprowadzał przez ogień swego syna lub córkę, uprawiał wróżby, gusła, przepowiednie i czary; (11) nikt, kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych. (12) Obrzydliwy jest bowiem dla Pana każdy, kto to czyni. Z powodu tych obrzydliwości wypędza ich Pan, Bóg twój, sprzed twego oblicza.6 „‚Nikomu z was nie wolno się zbliżyć do swego krewnego według ciała, by odsłonić jego nagość. Jam jest Pan. 7 Nie wolno ci odsłonić nagości swego ojca i nagości swej matki. Ona jest twoją matką. Nie wolno ci odsłonić jej nagości. 8 „‚Nie wolno ci odsłonić nagości żony twego ojca. Jest to nagość twego ojca. 9 „‚Jeśli chodzi o nagość twej siostry, córki twego ojca lub córki twej matki, czy to urodzonej w tym samym domu, czy urodzonej poza nim, nie wolno ci odsłonić ich nagości. 10 „‚Jeśli chodzi o nagość córki twego syna lub córki twej córki, nie wolno ci odsłonić ich nagości, gdyż są twoją nagością. 11 „‚Jeśli chodzi o nagość córki żony twego ojca, dziecka twego ojca — jest twoją siostrą, nie wolno ci więc odsłonić jej nagości. 12 „‚Nie wolno ci odsłonić nagości siostry twego ojca. Jest krewną twego ojca. 13 „‚Nie wolno ci odsłonić nagości siostry twej matki, gdyż jest krewną twej matki. 14 „‚Nie wolno ci odsłonić nagości brata twego ojca. Nie wolno ci zbliżyć się do jego żony. Jest twoją ciotką. 15 „‚Nie wolno ci odsłonić nagości twej synowej. Jest żoną twego syna. Nie wolno ci odsłonić jej nagości. 16 „‚Nie wolno ci odsłonić nagości żony twego brata. Jest to nagość twego brata. 17 „‚Nie wolno ci odsłonić nagości kobiety i jej córki. Nie wolno ci wziąć córki jej syna i córki jej córki, żeby odsłonić jej nagość. Łączą je węzły krwi. Jest to rozpasanie. 18 „‚Nie wolno ci wziąć sobie kobiety oraz jej siostry jako rywalki, by odsłonić jej nagość — to znaczy nie za jej życia. 19 „‚Nie wolno ci zbliżyć się do kobiety w okresie jej nieczystości menstruacyjnej, by odsłonić jej nagość. 20 „‚Nie wolno ci żonie twego towarzysza dać nasienia, które z ciebie wypłynie, bo przez to stałbyś się nieczysty. 21 „‚Nie możesz pozwolić, by któregokolwiek z twoich potomków poświęcono Molochowi. Nie wolno ci w ten sposób bezcześcić imienia twego Boga. Jam jest Jehowa. 22 „‚Nie wolno ci położyć się z mężczyzną tak, jak się kładziesz z kobietą. Jest to obrzydliwość. 23 „‚Nie wolno ci żadnemu zwierzęciu dać nasienia, które z ciebie wypłynie, bo przez to stałbyś się nieczysty, a kobiecie nie wolno stanąć przed zwierzęciem, by z nim spółkować. Jest to pogwałcenie tego, co naturalne.W ruinach jednego z takich „miejsc wyniosłych”, pochodzącego z tamtych czasów, archeolodzy „znaleźli niezwykle dużo naczyń glinianych z prochami dzieci złożonych na ofiarę Baalowi. Okazało się, że cały ten teren był cmentarzem noworodków”. Odkryto też „mnóstwo posążków i plakietek wyobrażających Asztarte z wulgarnie powiększonymi narządami płciowymi i mających na celu podniecanie zmysłów. Zatem kult praktykowany przez Kananejczyków polegał na tym, że w obecności swych bożków pławili się w rozpuście, uważając to za rytuał religijny; ponadto mordowali pierworodnych, składając ich w ofierze tym samym bóstwom"W przekładzie J. B. Rotherhama, zwanym The Emphasised Bible, napisano na stronie 259: „Któż śmiałby twierdzić, że Najwyższy nie ma prawa wytracić ludzi, którzy do tego stopnia kalali ziemię i cały rodzaj ludzki?”Cytuj: Zreszta takie było prawo dane Żydom aby najpierw dali szansę tym narodom . Jesli z tej szansy skorzytali przezyli i mogli dalej tam mieszkać . Dopiero kiedy ci nie chcieli pokoju a chcieli walczyc Żydzi ich wypedzali z tych terenów. Wskaż cytaty, że pozostałe narody wojowały i napadały naród wybrany. Bo ja ci wskazałem, że bynajmniej - ot, stały na drodze izraelitom, to Bóg obiecał im w nagrodę ich "usunięcie". Znaczy się wymordowanie. Tfu - zabicie, znaczy się. Przypominam: Gdzie ja napisałem że te narody i napadały naród wybrany? Pisałem że Żydzi przed wypedzniem tych narodów z ziemi którą bezprawnie zajęli dawali im szansę . Mogli przezyc pod warunkiem poddania sie i stosowania do praw Izrelskich. Jesli nie chcieli razem z nimi zyć mogli uciec. Wybacz ale jak komus wynajmuje mieszkanie i ten ktos nie stosuje sie do moich zasad to go wywalam. nawet siłą jesli ma problem z opuszczeniem mojego mieszkania. Skąd wiemy że ta ziemia nie była ich wałsnością. (26) albowiem Pańska jest ziemia i to, co ją wypełnia (26) Z jednego pnia wywiódł też wszystkie narody ludzkie, aby mieszkały na całym obszarze ziemi, ustanowiwszy dla nich wyznaczone okresy czasu i granice ich zamieszkania, Ale nawet wtedy kto chciał mógł sie uratować. 31) Przez wiarę nierządnica Rachab nie zginęła razem z niewierzącymi, bo przyjęła gościnnie wysłanych na zwiady. Tak samo było z Gibeonitami. Cytuj: Nie ma słowa w Biblii o mordowaniu przez Boga. To Twój wymysł. Oczywiście - zabijanie to nie mordowanie, prawda? Nie będziesz miał nic przeciwko temu, ze zabiję Twoją siostrę? Bedę. Ona nic złego nie zrobiła.
|
N gru 09, 2012 17:04 |
|
 |
Hosi
|
Acro napisał(a): Napisałeś coś, co z grubsza oznacza "wszechmocny może to co może". Tak ja ja. Też moge to co mogę. Co ciekawe - mogę też rzeczy, których Twój wszechmocny nie może - np kłamać. Zwrot" Acro może to co może" nie jest ekwiwalentem "wszechmocny może to co może' z tego względu że słowo "wszechmocny"odnosi się do bytu który może najwięcej.A to że nie może kłamać nie narusza jego wszechmocy ponieważ to ograniczenie nie dotyczy wszystkiego czego może jednocześnie mogąc najwięcej.Taki właśnie jest sens definicji leksykalno-teologicznej terminu "wszechmocny".
|
N gru 09, 2012 20:43 |
|
 |
JedenPost
|
Hosi napisał(a): Zwrot" Acro może to co może" nie jest ekwiwalentem "wszechmocny może to co może' z tego względu że słowo "wszechmocny"odnosi się do bytu który może najwięcej. Nie podałeś tego warunku w definicji. Ponadto nawet w taki wypadku jest ona bezsensowne, ponieważ pokrywa się z pojęciami w rodzaju "najpotężniejszy", "najmocniejszy" itp. - tymi, które mają przedrostek "naj". Moc wszechmocnego, jak sama nazwa, przedrostek "wszech" wskazuje, to inna jakość - nie jest niczym ograniczona.
|
N gru 09, 2012 20:59 |
|
 |
Hosi
|
JedenPost napisał(a): Moc wszechmocnego, jak sama nazwa, przedrostek "wszech" wskazuje, to inna jakość - nie jest niczym ograniczona. Przedrostek "wszech"może oznaczać "wiele",na co wskazuje jego użycie w słowie "wszechstronny"
|
N gru 09, 2012 21:17 |
|
|
|