dywagacje wokół wiary, cierpienia i przeznaczenia
Autor |
Wiadomość |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): ..i tutaj juz to nie jest abstrakcja ale robienie wody z mozgu
No to udowodnij mi, że piekło i niebo to nie jest robienie wody z mózgu.
Według mnie i Zbója wieczne piekło jest porażką Boga, to absolutne robienie wody z mózgu
Zyczę powodzenia 
_________________ Algebra Kubusia - nowa teoria zbiorów
|
Cz sie 10, 2006 12:56 |
|
|
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): Ty zakladasz cos takiego ze modlitwa o deszcz nigdy nie jest wysluchana przez Boga
Nie przez Boga tylko przez wszechwiedzę absolutną która wie absolutnie o wszystkim od minus nieskończności do plus nieskończoności. Jeśli twierdzisz, że wszechwiedza absolutna = Bóg, to oczywiscie wolna wola nie istniej ani u Boga, ani u ludzi. Wuj Zbój chyba myśli tak samo: wujzboj napisał(a): p-n napisał(a): Absolutna wszechwiedza wyklucza jakiekolwiek działanie i podejmowanie decyzji. Tak. I co wy na to Gabrielu i Incognito ?
Czyli twierdzisz ze Bog nie posiadawiedzy absolutnej ? Bo wiedza absolutna wyklucza dzialanie
No coz....jeszcze raz przeczytaj sobie moj tekst o marzeniach mrowki jak to wg niej jest byc czlowiekiem
|
Cz sie 10, 2006 12:57 |
|
 |
rafal3006
|
Nie tylko ja twierdzę, ale także Zbój i każdy kto potrafi abstrakcyjnie, logicznie myśleć ... a takich ludzi jest wbrew pozorom baaardzo wielu 
|
Cz sie 10, 2006 13:01 |
|
|
|
 |
rafal3006
|
Gabrielu, zarzuciłeś mi robienie wody z mózgu. Udowodnij proszę, że piekło i niebo to nie jest robienie z wody z mózgu
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): ..i tutaj juz to nie jest abstrakcja ale robienie wody z mozgu No to udowodnij mi, że piekło i niebo to nie jest robienie wody z mózgu. Według mnie i Zbója wieczne piekło jest porażką Boga, to absolutne robienie wody z mózgu Zyczę powodzenia 
|
Cz sie 10, 2006 13:04 |
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): Nie tylko ja twierdzę, ale także Zbój i każdy kto potrafi abstrakcyjnie, logicznie myśleć ... a takich ludzi jest wbrew pozorom baaardzo wielu 
Czyli reasumujac Twoje i zboja genialne mysli
Albo Bog nie posiada wiedzy absolutnej czyli jest cos o czym on nie wie
Albo istnieje tylko skutek..a nie istnieje przyczyna tak ?
Genialne
A na marginesie ....to zboj jest dla Ciebie jakas wyrocznia ?
|
Cz sie 10, 2006 13:05 |
|
|
|
 |
gabriel
|
Cytuj: Gabrielu, zarzuciłeś mi robienie wody z mózgu. Udowodnij proszę, że piekło i niebo to nie jest robienie z wody z mózgu
Proste
Jesli wierzysz w Boga i wierzysz ze biblia to slowo boze..to wierzysz ze istnieje niebo i pieklo bo tam o tym pisze
|
Cz sie 10, 2006 13:06 |
|
 |
rafal3006
|
Tylko gdzie tu dowód ?
Niczego opartego na wierze nie da sie ani udowodnic ani obalić - to taka wiara w krasnoludki ....
Twoja wiara jest tyle samo warta co wiara ateistów, ze Boga nie ma - jedni drugim niczego nie udowodnią.
|
Cz sie 10, 2006 13:15 |
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): Tylko gdzie tu dowód ? Niczego opartego na wierze nie da sie ani udowodnic ani obalić - to taka wiara w krasnoludki .... Twoja wiara jest tyle samo warta co wiara ateistów, ze Boga nie ma - jedni drugim niczego nie udowodnią.
Zgadza sie..dlatego nazywa sie to WIARA ..a nie nauka
Sa jednak dowody poszlakowe, a z dowodow poszlakowych mozna przyjac prawdopodobienstwo graniczace z pewnoscia
|
Cz sie 10, 2006 13:18 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): A na marginesie ....to zboj jest dla Ciebie jakas wyrocznia ?
Bredzisz Gabrielu, powołuje sie na Zbója, bo na tym forum jest osobą znaną, wszyscy wiedzą że jest katolikiem i niegłupim człowiekiem.
Jeśli w wielu sprawach myśle tak samo jak Zbój, to czemu nie mam tego powiedzieć ?
No własnie, jak katolik może powiedzieć coś takiego:
Wieczne piekło to porazka Boga
Może mi to wytłumaczysz ...... nie musisz tłumaczyć, jeśli myślisz tak samo 
|
Cz sie 10, 2006 13:22 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Sa jednak dowody poszlakowe, a z dowodow poszlakowych mozna przyjac prawdopodobienstwo graniczace z pewnoscia
No to wymień choc jeden z nich, może całun Turyński, może drzewo krzyża świetego w "co drugim" kościele na ziemi, a może objawienia świetych ?
|
Cz sie 10, 2006 13:24 |
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): A na marginesie ....to zboj jest dla Ciebie jakas wyrocznia ? Bredzisz Gabrielu, powołuje sie na Zbója, bo na tym forum jest osobą znaną, wszyscy wiedzą że jest katolikiem i niegłupim człowiekiem. Jeśli w wielu sprawach myśle tak samo jak Zbój, to czemu nie mam tego powiedzieć ? No własnie, jak katolik może powiedzieć coś takiego: Wieczne piekło to porazka Boga Może mi to wytłumaczysz ...... nie musisz tłumaczyć, jeśli myślisz tak samo 
Ja w tej chwili nie chce oceniac zboja ..tylko pytam czy on jest wyrocznia dla Ciebie poniewaz slepo powtarzasz jego pomylki
Dlatego pytam czy on jest dla Ciebie wyrocznia
A ze zboj w tym temacie sie myli udowodnilem to reasumujac to wszystko w scisla kwintesencje ze
albo:
Bog nie posiada wiedzy absolutnej czyli jest cos o czym on nie wie
Albo istnieje tylko skutek..a nie istnieje przyczyna tak
Co do wiecznego piekla jako porazki Boga to zaloz oddzielny temat..moze znajde chwlie czasu aby i o tym podyskutowac
|
Cz sie 10, 2006 13:27 |
|
 |
gabriel
|
rafal3006 napisał(a): gabriel napisał(a): Sa jednak dowody poszlakowe, a z dowodow poszlakowych mozna przyjac prawdopodobienstwo graniczace z pewnoscia No to wymień choc jeden z nich, może całun Turyński, może drzewo krzyża świetego w "co drugim" kościele na ziemi, a może objawienia świetych ?
1 setki tys ..jesli nie miliony osobistych doswiadczen ludzi z Bogiem
2 zjawiska ktore wymykaja sie prawom fizyki
3 w ciagu 3 sek po wielkim wybuchu nie mogly postac z haosu wszystkie prawa fizyczne i chemiczne
4 teoria nieskonczonej energii..punktu zerowego
..........i tak mozna by dlugo pisac
|
Cz sie 10, 2006 13:42 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): Ja w tej chwili nie chce oceniac zboja ..tylko pytam czy on jest wyrocznia dla Ciebie poniewaz slepo powtarzasz jego pomylki Dlatego pytam czy on jest dla Ciebie wyrocznia
Bredzisz jeszcze bardziej niz poprzednio. Poczytaj trochę moich dialogów ze zbójem na sfinii.... gabriel napisał(a): Co do wiecznego piekla jako porazki Boga to zaloz oddzielny temat..moze znajde chwlie czasu aby i o tym podyskutowac
Podyskutuj sobie o tym ze Zbójem, ja twierdzę że piekło to idiotyzm, Zbój dopuszcza istnienie skończonego piekła.
W sumie wychodzi nam to samo: wieczne meki piekielne to idiotyzm.
... ale widzisz zasadniczą różnicę między mną a Zbójem ?
I gdzie tu wyrocznia Gabrielu 
|
Cz sie 10, 2006 13:44 |
|
 |
rafal3006
|
gabriel napisał(a): 1 setki tys ..jesli nie miliony osobistych doswiadczen ludzi z Bogiem 2 zjawiska ktore wymykaja sie prawom fizyki 3 w ciagu 3 sek po wielkim wybuchu nie mogly postac z haosu wszystkie prawa fizyczne i chemiczne 4 teoria nieskonczonej energii..punktu zerowego
..........i tak mozna by dlugo pisac
Ale polałeś wodę, to juz nie rzeka a ocean
Wierzysz np. w objawienia Marii Simmy ?
http://www.sm.fki.pl/tematy.php?nr=Maria_Simma
- tylko na to mi odpowiedz, bo wierzy w to mnóstwo katolików 
|
Cz sie 10, 2006 13:48 |
|
 |
gabriel
|
Cytuj: gabriel napisał:
Ja w tej chwili nie chce oceniac zboja ..tylko pytam czy on jest wyrocznia dla Ciebie poniewaz slepo powtarzasz jego pomylki Dlatego pytam czy on jest dla Ciebie wyrocznia
Bredzisz jeszcze bardziej niz poprzednio. Poczytaj trochę moich dialogów ze zbójem na sfinii....
Skoro bredze to za ktora odpowiedzia jestes ?  A Bog nie posiada wiedzy absolutnej czyli jest cos o czym on nie wie B istnieje tylko skutek..a nie istnieje przyczyna Cytuj: gabriel napisał:
Co do wiecznego piekla jako porazki Boga to zaloz oddzielny temat..moze znajde chwlie czasu aby i o tym podyskutowac
Podyskutuj sobie o tym ze Zbójem, ja twierdzę że piekło to idiotyzm, Zbój dopuszcza istnienie skończonego piekła.
W sumie wychodzi nam to samo: wieczne meki piekielne to idiotyzm.
No to u Ciebie jest jeszcze gorzej niz u zbuja w tym temacie z mysleniem
Bo co do skonczonego piekla...to ma to jakas logike
Ale nei zamierzam o tym tyskutowac wiecej bo to nie ten temat
|
Cz sie 10, 2006 13:52 |
|
|
|